Archeologie

Verloren stad van goud gevonden in Honduras?

Help anderen door deze informatie met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In het dichte regenwoud in de Hondurese regio Mosquitia hebben archeologen ruïnes gevonden die mogelijk toebehoren aan de verloren stad Ciudad Blanca.

Volgens legendes is de ‘Witte Stad’ overladen met goud, vandaar dat conquistador Hérnan Cortés er in de zestiende eeuw als één van de eersten naar op zoek ging.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De onderzoekers vlogen in een klein vliegtuig over het gebied en maakten met behulp van laserpulsen een digitale kaart van de topologie onder de bomen.

Maya-ruïnes

Het is één van de eerste keren dat de techniek, met de naam light detection and ranging (LiDAR), is gebruikt om oude ruïnes in kaart te brengen. Voordat LiDAR kon worden gebruikt ontdekten archeologen ruïnes op de ouderwetse manier, door zich met behulp van kapmessen een weg door het oerwoud te banen.

Sinds een team Amerikaanse archeologen de technologie in 2009 voor het eerst gebruikte om Maya-ruïnes onder de boomtoppen in Belize in kaart te brengen maken steeds meer onderzoekers gebruik van LiDAR. Na vier dagen ontdekte het team gebouwen en akkers die ze zelfs na 25 jaar studie nog niet hadden ontdekt.

Elke seconde worden meer dan 100.000 korte laserpulsen naar de grond gestuurd terwijl een vliegtuig over het gebied vliegt. De laser raakt de grond en wordt door reflectie weer opgevangen door het vliegtuig. Op basis van de tijd die het kost om de afstand te overbruggen kunnen de onderzoekers de hoogte van bepaalde punten op de grond bepalen.

Ciudad Blanca

Er is één groot verschil tussen het archeologische werk in Belize en de nieuwe vondst in Honduras. In Belize dachten de onderzoekers dat er nieuwe ruïnes moesten zijn. Ze gebruikten LiDAR om gebieden te scannen die ze al hadden onderzocht. Tijdens de nieuwe studie in Honduras gingen de archeologen te werk op basis van vermoedens.

Cinematograaf Steven Elkins is al meer dan een decennium geïnteresseerd in de verhalen over Ciudad Blanca. Hij zocht al eerder naar de stad door satellietbeelden van Mosquitia te analyseren. Ook benaderde hij de Hondurese regering, maar ambtenaren zeiden hem dat ze het bos goed kenden en dat er niets was te vinden.

Door mensen gemaakt

Gedurende een aantal dagen vlogen ingenieurs van de National Science Foundation over een gebied van 160 vierkante kilometer. Ze stuurden de verzamelde gegevens naar Bill Carter van de Universiteit van Houston. Carter helpt bij de ontwikkeling van LiDAR-systemen voor de National Science Foundation. Binnen vijf minuten ontdekte Carter de eerste tekenen van bouwwerken die door mensen gemaakt moesten zijn.

Toen hij de rechte lijnen en hoeken zag die normaal niet in de natuur voorkomen realiseerde Carter zich dat hij op dat moment de enige op de wereld was die wist van de ruïnes. Hij stuurde zijn analyse naar de archeologen in Honduras die bevestigden dat de bouwwerken door mensen waren gemaakt. Elkins gaat de ruïnes met een team Hondurese wetenschappers bezoeken om de leeftijd van de bouwwerken vast te stellen.

Bron: Foxnews.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
cr
cr
11 jaren geleden

is mooi maar dan moeten ze het goud er NU uit halen voor dat men het weer aan de Rochefeller moet af staan , de goed en geld wolven

Marcel
Marcel
11 jaren geleden

Een stad van goud ?? Waar, waar ?? (grappig bedoeld).

cr
cr
11 jaren geleden

het is trouwens een heel mooi land .

pietje
pietje
11 jaren geleden

CR, dat is een hele goeie !!! Het volk van honduras zal er geen grammetje van zien !

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x