Gezondheid

Vetarm dieet kan juist dodelijk zijn. Deze omvangrijke studie laat zien waarom

Help mee door deze info met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een vetarm dieet verhoogt het risico op vroegtijdig overlijden met een kwart, zo blijkt uit een omvangrijke studie waar The Independent over bericht.

Een studie in het medische tijdschrift The Lancet keek naar 135.000 volwassenen en ontdekte dat mensen die minder vet eten veel eerder overlijden dan zij die boter, kaas en vlees eten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2025/04/NFN-donatie-banner.png

De uitkomsten staan haaks op het voedingsadvies dat mensen hun vetinname moeten beperken.

Ongezondst

Gezondheidsinstanties stellen dat verzadigd vet het cholesterolgehalte verhoogt waardoor het risico op hartziekten toeneemt.

Mensen die minder vet eten schakelen vaak over op koolhydraatrijke producten zoals brood, pasta en rijst. Dit betekent echter dat ze belangrijke voedingsstoffen mislopen.

Koolhydraatrijke diëten zijn het ongezondst. De studie ontdekte dat mensen die veel geraffineerde suiker en bewerkt voedsel eten 28 procent meer kans hebben om vroegtijdig te overlijden.

Liegen er niet om

Het Canadese onderzoek, dat gebaseerd is op studies in 18 landen, is gepresenteerd tijdens een congres van de European Society of Cardiology in Barcelona.

De onderzoeksresultaten liegen er niet om: een lage inname van verzadigd vet verhoogt de kans op vroegtijdige dood met 13 procent.

En het consumeren van grote hoeveelheden van alle soorten vet verlaagt het risico op vroegtijdig sterven met 23 procent.

Gezond

Mensen blijven gezond als ze 35 procent van hun calorieën uit vet halen, aldus dr. Andrew Mente van de McMaster University.

Hoofdonderzoeker Mahshid Dehghan zei dat mensen die 60 procent van hun calorieën uit koolhydraten halen het risico lopen vroegtijdig te sterven.

[Independent]

5 1 stem
Artikel waardering

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
7 jaren geleden
Yvonjana
Yvonjana
7 jaren geleden

Dit verhaal staat echt haaks op het boek MEDICAL MEDIUM, wanneer jullie stellen dat je dus vet uit vlees zou moeten halen.

helder
helder
7 jaren geleden

Ik heb een hele tijd op pasta, rijst, zo goed als vegetarisch geleefd. Ik zag er na verloop van tijd uit alsof ik een ernstige ziekte onder de leden had en als klap op de vuurpijl kreeg ik ook nog eens last van verwarde gedachten, dus hersenen zijn ook al niet gebaat bij dit soort voedingspatronen.

duudelek
duudelek
7 jaren geleden

m.a.w: Doe Normaal.
Extreem is nooit goed.

PeetR
PeetR
7 jaren geleden

Flawed ‘science’. YouTube staat al vol met debunking videos.

AlbertV
AlbertV
7 jaren geleden

Al dik 50 jaar is er een hetze tegen vet eten omdat dit via verhoogt cholesterol hart en vaatziekten zou veroorzaken. Al die tijd lagen de supers vol met magere en vetloze producten. Op bijna geen enkele eettafel was nog roomboter, volle melk en vlees met een vetrandje te vinden. Toch is nog altijd hartfalen door dichtgekoekte aderen de meest voorkomende doodsoorzaak (misschien net ingehaald door kanker). Hoe is het mogelijk dat de medische wetenschap nog altijd in die vet/cholesterol/hart-en-vaatziekten mythe blijft geloven.
En Densie, Onze Lieve Heer heeft ons als omnifoor geschapen, ons lichaam functioneert dus optimaal als het ook voeding van dierlijke oorsprong binnenkrijgt, tis niet anders. Hij was dus bepaald niet zachtzinnig en sentimenteel toen Hij aan het scheppen was, kijk maar eens goed om je heen in de mooie natuur.(Gen. 1-31: God bekeek alles dat Hij gemaakt had en Hij zag dat het heel goed was.)
Maar als je vlees eet doe dat dan wel met het grootste respect voor het dier dat zijn/haar leven heeft moeten geven voor jou gezondheid.

Justin
Justin
7 jaren geleden

Als het lichaam te weinig vetten heeft droogt het uit .
Kijk maar zomers dan moet je je invetten anders verschrompel je van de droogte .Conclusie eet ook wat vetten. Of dat dierlijke vetten moeten zijn weet ik niet, want zovele mensen zovele verschillen in hoe men zich eronder voelt.
Sowieso is zo vers mogelijk eten het beste ,eet naargelang je actief bent of juist niet
En goed kauwen. 🙂

Nobiru
Nobiru
7 jaren geleden

Het is toch al lang bekend dat te weinig vet in het eten ervoor zorgt dat bepaalde vitaminen (K, dacht ik) en andere stoffen niet door het lichaam worden openomen? Rauw of alleen gestoomde eten is ook niks, want het smaakt niet en smaak zorgt ervoor dat je langer leeft.

Vegan cyclist
Vegan cyclist
7 jaren geleden

Het bovenstaande onderzoek is betaald door een bedrijf dat cholesterol medicatie. Lekker geloofwaardig…

Marie
Marie
7 jaren geleden

Voor mij wat verwarrend welke vetten hier nu precies bedoeld worden. Kokosvet is overigens ook verzadigd (en plantaardig!) vet. Het voedingscentrum adviseert trouwens ook om 20-40% van je calorieën uit vet te halen (wat NIET betekent dat 40% van je voeding uit vet moet bestaan, want 1 gram vet levert 9 kcal en 1 gram koolhydraat/eiwit slechts 4). Alleen geven zij een andere definitie aan welke vetten gezond zijn en welke niet. Zelf zou ik wel dierlijke producten nuttigen maar niet zo veel (1 a 2 dierlijke producten per dag en van biologische oorsprong, dat is echt genoeg) en verder puur plantaardig eten.

Back to top button
25
0
We lezen graag je reactie!x