In oktober vorig jaar publiceerde het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE) een zogeheten handreiking getiteld ‘Samenzweringen: herkennen van en omgaan met problematisch gedrag’.
Deze handreiking geeft informatie over complotdenken en de vraag wanneer mensen problematisch gedrag vertonen onder invloed van deze theorieën. Ook gaat de tekst in op wie er ontvankelijk is voor deze denkbeelden, wat hieraan ten grondslag kan liggen en hoe je in contact blijft met mensen die ‘zorgelijk gedrag’ lijken te vertonen.
Wat verstaat het LSE onder een complottheorie? “Een samenzweringstheorie kenmerkt zich door het idee dat een groep invloedrijke individuen zich in het geheim macht toe-eigent, rechten van mensen schendt, feiten achterhoudt of belangrijke maatschappelijke instellingen verandert ten gunste van de belangen van de elite. Deze theorieën plaatsen dus vraagtekens bij de legitimiteit van maatschappelijke en politieke instituties.”
Niet ‘wakker’
Denk je dat er een groep invloedrijke individuen is die zich in het geheim macht toe-eigent en onze rechten wegneemt? Dan ben je volgens het LSE dus een complotdenker.
Ja, echt.
Een persoon die in samenzweringen gelooft, staat in de regel wantrouwend tegenover andersdenkenden. Elk argument dat een complot op onderdelen tegenspreekt, kan dan ook gezien worden als een bewijs dat ‘de ander’ deel uitmaakt van het complot of dat diegene niet ‘wakker’ is, aldus het steunpunt.
Tips
Het demagogische LSE noemt ‘enkele tips’ voor het aangaan van een gesprek met een ‘complotdenker’: schrik niet bij het horen van een complottheorie, geef de persoon niet het gevoel dat diegene vreemd, afwijkend of zorgwekkend gedrag vertoont, geef de persoon niet het gevoel dat diegene zich moet verdedigen of verantwoorden, probeer een complottheorie niet te weerleggen met ‘feitelijke’ informatie, ga géén debat of discussie aan en zie jezelf niet als verdediger van overheidsbeleid.
Het steunpunt adviseert verder om te erkennen dat overheden ook tekortschieten en fouten kunnen maken, begrip te tonen voor op feiten gebaseerde punten die iemand aandraagt in zijn of haar beredenering en empathie te tonen voor iemands grieven, niet voor iemands boodschap.
NCTV
Het LSE is in 2015 opgericht vanuit een actieprogramma van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de ministeries van Justitie en Veiligheid, en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Landelijk Steunpunt Extremisme: Denkt u dat er een groep invloedrijke individuen in het geheim macht toe-eigent en onze rechten wegneemt? Dan bent u een complotdenker. https://t.co/ztWywrLVy4#WEF #GreatReset pic.twitter.com/4KRdXD33lx
— Jeroen Pols (@JeroenPols) September 19, 2022
Obama annuleert controversieel megafeest met 700 mensen na storm van kritiek
Breaking news: ISON leeft nog
Arts over ‘briljant betoog’ Reiner Füllmich: ‘Nooit eerder zag ik een beter onderbouwd en deskundiger aanvalsplan’
7 tips voor wanneer je je eerste auto gaat aanschaffen
Documentaire over link tussen wifi en hersentumoren op Australische televisie
Kijk hoe snel de westerse media na de aanslag in Sint-Petersburg met de beschuldigende vinger naar Poetin wijzen
Timmermans betrapt: tijdens RTL-debat zei hij iets heel anders dan in 2016 achter gesloten deuren
Journalist waarschuwt voor propaganda over ‘ongekend snelle opmars’ Oekraïense leger
Kamerlid Agema trekt fel van leer tegen VVD en CDA: ‘Wees eens eerlijk & los je sh*t op!’