Het Complot

Denk je dat een groep invloedrijke individuen zich in het geheim macht toe-eigent? Dan ben je een complotdenker

Help ons door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!

In oktober vorig jaar publiceerde het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE) een zogeheten handreiking getiteld ‘Samenzweringen: herkennen van en omgaan met problematisch gedrag’.

Deze handreiking geeft informatie over complotdenken en de vraag wanneer mensen problematisch gedrag vertonen onder invloed van deze theorieën. Ook gaat de tekst in op wie er ontvankelijk is voor deze denkbeelden, wat hieraan ten grondslag kan liggen en hoe je in contact blijft met mensen die ‘zorgelijk gedrag’ lijken te vertonen.

Wat verstaat het LSE onder een complottheorie? “Een samenzweringstheorie kenmerkt zich door het idee dat een groep invloedrijke individuen zich in het geheim macht toe-eigent, rechten van mensen schendt, feiten achterhoudt of belangrijke maatschappelijke instellingen verandert ten gunste van de belangen van de elite. Deze theorieën plaatsen dus vraagtekens bij de legitimiteit van maatschappelijke en politieke instituties.”

Niet ‘wakker’

Denk je dat er een groep invloedrijke individuen is die zich in het geheim macht toe-eigent en onze rechten wegneemt? Dan ben je volgens het LSE dus een complotdenker.

Ja, echt.

Een persoon die in samenzweringen gelooft, staat in de regel wantrouwend tegenover andersdenkenden. Elk argument dat een complot op onderdelen tegenspreekt, kan dan ook gezien worden als een bewijs dat ‘de ander’ deel uitmaakt van het complot of dat diegene niet ‘wakker’ is, aldus het steunpunt.

Tips

Het demagogische LSE noemt ‘enkele tips’ voor het aangaan van een gesprek met een ‘complotdenker’: schrik niet bij het horen van een complottheorie, geef de persoon niet het gevoel dat diegene vreemd, afwijkend of zorgwekkend gedrag vertoont, geef de persoon niet het gevoel dat diegene zich moet verdedigen of verantwoorden, probeer een complottheorie niet te weerleggen met ‘feitelijke’ informatie, ga géén debat of discussie aan en zie jezelf niet als verdediger van overheidsbeleid.

Het steunpunt adviseert verder om te erkennen dat overheden ook tekortschieten en fouten kunnen maken, begrip te tonen voor op feiten gebaseerde punten die iemand aandraagt in zijn of haar beredenering en empathie te tonen voor iemands grieven, niet voor iemands boodschap.

NCTV

Het LSE is in 2015 opgericht vanuit een actieprogramma van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de ministeries van Justitie en Veiligheid, en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


4.8 74 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
152 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rob Bentvelzen
Rob Bentvelzen
2 maanden geleden

Wat goedkoop!

Avax
Avax
2 maanden geleden

Ik denk dat en ik zie dat ook.

André
André
2 maanden geleden

Als ex-Jehovah,s getuige herken ik op de woord na de “thechniek” of te wel een reusachtige religie

koddebeier
koddebeier
2 maanden geleden

Wat een stel idioten die LSE, daarmee gaat een land ten onder.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

152
0
We lezen graag je reactie!x