Homepagina » Natuur en Milieu » VIDEO: Reusachtige draaikolk in Amerikaans meer maakt indruk
VIDEO: Reusachtige draaikolk in Amerikaans meer maakt indruk

VIDEO: Reusachtige draaikolk in Amerikaans meer maakt indruk

In Lake Texoma, op de grens tussen de Amerikaanse staten Texas en Oklahoma, is een reusachtige draaikolk ontstaan. Het meer lijkt recht voor de neus van verbaasde toeschouwers te worden leeggezogen.

De draaikolk, die pas geleden is ontstaan, zorgde gelijk voor een sensatie op Twitter toen het Amerikaanse leger een video online zette. Volgens het leger heeft het gat een doorsnee van 2,5 meter en is het groot genoeg om een boot te kunnen opslokken.

“Als je thuis je bad vult met water en de stop uit het putje haalt, ontstaat er ook zo’n draaikolk,” vertelde de assistent-beheerder van Lake Texoma BJ Parkey aan Business Insider.

Lake Texoma is één van de grootste waterreservoirs in de Verenigde Staten. In de regio is de laatste maanden enorm veel regen gevallen, waardoor het water momenteel te hoog staat achter de Denison Dam.

Normaal gesproken wordt het waterpeil op 187 meter boven zeeniveau gehouden, maar in de laatste weken is het niveau gestegen tot 197 meter. Het leger heeft daarom besloten de sluisdeuren onderaan het meer open te zetten, waarna de enorme draaikolk ontstond.

[Business Insider]


Vond je dit artikel waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

19 reacties

 1. Even een opmerking de ligging van het meer is boven de evenaar maar de kolk draait tegenwijzerzin? Strange

  1 likes
 2. Ja onze planeet leeft, persoonlijk ben ik er altijd een beetje bang voor, het zijn van die enorme grote krachten, mijn grootste en diepste menselijk ervaring, was toen we op een maan verlichte nacht door de straat van Masina zeilden, uren voor de echte insteek in de straat kwamen we door een gebied waar de zee lijkt te koken, het borrelt om je heen en ruikt naar fosfor, dat is niet ver van de zee vulkaan Strombolie, heel ver weg zie je de Vesuvius, en de Etna, dat is waar Vulcanus heerst, de straat op zich heeft enorme stromingen, die je absoluut mee moet hebben als je door wilt zeilen, dit soort momenten vergeet je nooit, ‘t is toch al 30 jaar geleden, op weg naar Griekenland.

  4 likes
 3. De amerikaanse militairen doen ook civiel-technische werken.
  ze bouwen ook dijken…

  2 likes
  • Ja, dat klopt. Maar tijdens Katrina, bleken de dijken niet bestand te zijn tegen zoveel natuurgeweld. Nederland heeft op aandringen van de Amerikaanse regering een aantal Nederlandse civiel technische ing gestuurd naar het rampgebied, maar na een week of zo zijn deze helaas door dezelfde militairen teruggestuurd. M.a.w. de dijken zijn niet versterkt ….. Het is wachten tot de volgende ramp zich zal voltrekken in het gebied ……

   1 likes
 4. Ik had het filmtje nog niet bekeken, maar dit is geen natuur fenomeen, maar het water stroomd weg uit het meer door een pijp door de dam, deze pijp ligt op afstand anders kan de stroming de fundatie van de dam beschadigen, de doorsnede van de trog is +/- 2 meter,
  lijkt op je gootsteen in je aanrecht, visiueele manipulatie, het internet zit er stik vol mee!

  2 likes
  • Inderdaad geen natuurfenomeen. En dat staat ook onderaan in het artikel. Dat ze de sluisdeuren onderaan open hebben gezet.

   Kwestie van goed lezen.

   En ook goed luisteren en daar niet met een bootje gaan varen…

   1 likes
   • Hangt van de grote van het bootje of schip af, bij alle eilanden waar grote en diepe getijde stromen lopen, ontstaan draaikolken, water in beweging vertegenwoordigd de grootste kracht op onze planeet !

    0 likes
 5. Ook prachtig om te zien wat er niet allemaal verdwjnt in deze kolk vana 2 minuten 20 sec wooww

  https://www.youtube.com/watch?t=12&v=eqROBTVgL6A

  1 likes
 6. Wat een onzinverhaal. “Pas geleden ontstaan”… Dit is afvoer/afwatering van een stuwmeer/dam. Niets meer dan dat. Flutartikel!

  1 likes
 7. jeeeeeah dit is gewoon het afwateren van een reservoir, wat is hier nou aluhoedje achtig aan

  0 likes
 8. oh ……! ,,,,als ik het goed begrijp hoor?!!!!!,,,,, de soldaten hebben dus een sleutel waarmee ze (te pas en te onpas) zomaar de deur , van en naar, het stuwmeer kunnen open zetten.? dus zeg maar “gewoon zomaar”, ofzo… Ja, natuurlijk…!!!! Overigens blijf ik nu jammer genoeg wel mooi met een ontbeantwoorde vraag zitten hoor, “nine 4 the news”????? MOET IK NU LACHEN OF HUILEN ??

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

corona

‘Amerikaanse leger zit achter corona-uitbraak,’ zegt Chinees ministerie. ‘Dit is verbazingwekkend’

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van ...

coronavirus

Ziekenhuizen VS houden rekening met bijna 500.000 doden door coronavirus, onthullen gelekte documenten

Amerikaanse ziekenhuizen bereiden zich voor op miljoenen ...