Homepagina » Gezondheid » Baking soda, de nachtmerrie van de farmaceutische industrie
Baking soda, de nachtmerrie van de farmaceutische industrie

Baking soda, de nachtmerrie van de farmaceutische industrie

Er zijn een aantal goede redenen om baking soda (natriumbicarbonaat) toe te voegen aan je medicijnkastje.

Baking soda wordt al sinds de 18e eeuw gebruikt bij brandend maagzuur en een slechte spijsvertering. Op de verpakking staat meestal hoeveel je het beste kunt gebruiken, aldus Joe en Terry Graedon van Simple Health Remedies.

Hieronder vind je vijf manieren waarop je baking soda kunt gebruiken om gezond te blijven:

Brandend maagzuur

Veel mensen zeggen bij brandend maagzuur en een slechte spijsvertering baat te hebben bij een halve theelepel baking soda opgelost in een glas water. “Dit middel heeft twee grote voordelen,” zeggen de Graedons. “Het werkt snel (in tegenstelling tot veel van de normale maagzuurremmers zoals omeprazol en cimetidine) en kan in vrijwel iedere voorraadkast worden gevonden.”

Nieraandoeningen

Een kleine dosis baking soda kan helpen bij de behandeling van chronische nieraandoeningen, zo blijkt uit een studie in het Journal of the American Society of Nephrology. Onderzoekers verdeelden 134 patiënten met nieraandoeningen in twee groepen. De ene groep kreeg iedere dag baking soda. Na een jaar was de ziekte bij slechts 9 procent van de patiënten in deze groep verergerd, tegen 45 procent in de controlegroep. Britse wetenschappers zeggen dat baking soda zo effectief is dat patiënten geen dialyse meer hoeven te ondergaan.

Kanker

Uit onderzoek naar borstkankercellen blijkt dat baking soda de alkaliniteit van tumoren kan verhogen en uitzaaiingen kan voorkomen. Gezond weefsel wordt niet aangetast. Sommige artsen zijn zo onder de indruk van het middel dat ze het gebruiken als onderdeel van de behandelingen voor kankerpatiënten. Dr. Julian Whitaker, oprichter en directeur van het Whitaker Wellness Institute, adviseert zijn kankerpatiënten om drie keer per dag twee koppen water met twee theelepels baking soda te drinken.

Betere prestaties

Atleten slikken voor een wedstrijd vaak capsules met baking soda. Dit wordt ook wel ‘soda doping’ genoemd. Uit een studie van het American College of Sports Medicine blijkt dat atleten die baking soda nemen in staat zijn om betere prestaties te leveren.

Een studie van de Universiteit van Loughborough liet zien dat acht van de negen zwemmers die baking soda nemen betere tijden neerzetten. “Natriumbicarbonaat verhoogt de pH-waarde van het bloed,” zei onderzoeker Jonathan Folland. “Hierdoor verzuren de spieren minder snel tijdens inspanningen.”

Insectenbeten

Baking soda verzacht de jeuk van muggen- en vlooienbeten. “Er zijn veel huismiddeltjes om de jeuk van vlooienbeten te verzachten,” zeggen de Graedons. “Eén van de meeste effectieve is baking soda.”

Boekentip: Natriumbicarbonaat

[Newsmax, Buy Non GMO Seeds]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Eeelke schreef:

  Heette dat een jaar geleden heette niet ‘zuiveringszout”?

  15 likes
 • EllenB schreef:

  Je kunt er ook prima je tanden mee poetsen.
  Maakt veel beter schoon dan tandpasta en bevat geen fluoride.
  Ik maak sinds kort mijn eigen tandpasta.
  Een mengel van kokosolie, baking-soda, waterstofperoxide, en (inneembare) pepermuntolie.
  Maakt de tanden schoon,wit, en het geeft ze bescherming.

  15 likes
  • Raj schreef:

   Hoi Ellen, welke verhoudingen gebruikt u en waar kan ik goede kokosolie halen?
   Alvast bedankt

   1 likes
   • EllenB schreef:

    Beste Ray,

    Ik doe het een beetje op mijn gevoel, maar ik kan wel globaal zeggen hoe ik het maak.
    Ik neem een klein potje (pillenpotje met deksel in mijn geval) en vul die voor de helft met virgin kokosolie.
    Dan doe ik ongeveer de helft van deze hoeveelheid, baking-soda erbij (twee delen kokosolie, één deel baking-soda, dus)
    Vervolgens ongeveer een theelepeltje waterstof peroxide toevoegen, en twee druppels pepermuntolie ( voor in-en uitwendig gebruik,
    verkrijgbaar bij De Tuinen)
    Dit mengel roer ik tot een gladde massa, en sluit het potje dan af.
    Als je het op je tandenborstel doet, niet zoveel gebruiken als tandpasta.
    Een klein laagje is al voldoende.

    Zo doe ik het.
    Het is niet zo lekker als tandpasta, maar wel veel effectiever.
    Ook goed voor het tandvlees en het tandglazuur.

    7 likes
    • eNdEmiOn schreef:

     Vraag me af of het wel nut heeft om baking soda en waterstofperoxide op voorhand te mengen aangezien dat met baking soda reageert.

     Hoe verstandig het is om dagelijks met baking soda je tanden te poetsen? Je tanden worden er goed schoon van juist omdat het een behoorlijk schurende werking heeft. Nu zal dat minder het geval zijn bij deze menging maar toch.

     Maar wel een goed idee van die kokosolie, was al van plan om olie als tandpasta te gaan gebruiken, poets nu met waterstof peroxide wat ook prima werkt maar het ook wel eens met lijnzaadolie m’n tanden gepoetst wat een soort van beschermende film achter liet (maar dat spul smaakt smerig).

     2 likes
    • Raj schreef:

     Bedankt!

     1 likes
  • Rens schreef:

   Recept eigengemaakte tandpasta:

   Ontgeurde kokosolie wordt met stoom verhit waardoor de geur van de slechte kwaliteit kokosnoten (tot rottende toe) verdwijnt, maar waardoor ook het leven in de cellen wordt gedood).
   Niet ontgeurde kokosolie is desinfecterend/antibacterieel. Gebruik voor tandpasta dus altijd niet ontgeurde kokosolie. Je wilt immers dat het ‘werkt’.

   Nodig:
   1 glazen potje (klein appelmoespotje)
   Hoeveelheid kokosolie die daar in kan
   Verwarm deze kokosolie in een schaal au-bain-Marie (niet warmer dan 70’C)
   Doe er 2 a 3 eetlepels pepermuntthee in en laat dit 2 – 3 uur trekken
   Filter door theezeef.
   Herhaal dit met nogmaals dezelfde hoeveelheid pepermuntthee
   Nogmaals filteren/zeven
   Af laten koelen/stollen in het glazen potje
   Meng er nadat het gestolten is 4 – 5 eetlepels vermalen Keltisch zeezout + 2 -3 theelepels zuiveringszout doorheen.

   Met dit recept heb ik na 55 jaar pockets- en tandsteenproblemen binnen 1 jaar geen enkel probleem meer.

   7 likes
  • speedmaster schreef:

   niet gebruiken als je een brug of kronen hebt; zou het hechtmiddel weekmaken en/of oplossen.

   7 likes
 • Inge schreef:

  Wel even goed kijken, dat je de alluminium-vrije versie koopt.
  Maar het werkt! Eigen ervaring.
  Veel sukses

  8 likes
  • 9forNews schreef:

   Er bestaat geen ‘aluminiumvrije baking soda’, omdat ALLE baking soda aluminiumvrij is. Er zit soms in bakpoeder wél aluminium, maar bakpoeder is geen baking soda, bakpoeder bevat o.a. baking soda en nog meer ingrediënten. Baking soda is niets anders dan natriumbicarbonaat en dat is altijd aluminiumvrij!

   27 likes
 • Draco schreef:

  Ongelooflijk dat mensen maar blijven geloven in sprookjes en er eigenlijk helemaal niets veranderd aan hun gezondheid dan alleen tussen de oren. Bijna iedereen gaat alsnog voor zijn 100ste dood. Kan je zo gezond leven als je wilt maar het maakt geen ruk uit want het zit allemaal in je genen. De één wordt 90 met roken en alcohol en de ander maar 60 terwijl hij zo gezond geleefd had.

  4 likes
  • Caesar Lion Cachet schreef:

   LS…

   Daarom noem je jezelf ook Draco, een uiterst negatieve reptielensoort. Maar dat terzijde ! Natriumbicarbonaat werkt ook goed als schoonmaakmiddel voor de darmen. Wel even in de buurt van de pot blijven en zandzakken voor de deur… Wat ook super werkt is Borax. Even Googelen en je weet alles. Het allerbelangrijkste is de ontzuring. Verzuring: De oorzaak van alle ontstekingen kanker, candida etc

   16 likes
   • Draco schreef:

    Heerlijk je reactie.
    Vooral het negatieve toontje eraan geven. Van wie heb je geleerd dat ze negatief zijn? Vanuit boeken of internet? Zelf ervaren heb je het namelijk niet. Zo heerlijk altijd hoe mensen zich makkelijk laten hersenspoelen en dan de verkeerde de schuld geven. Breek die vierkante muur eens weg om je heen en leer opnieuw zonder invloed van media.

    1 likes
 • Monique Liefferink schreef:

  Neem ALTIJD baking Soda MET EEN HALVE CITROEN!!!!! nooit puur soda met water want dan verdwijnt je maagzuur die een reactie aangaat met de soda!!!!

  25 likes
  • kim schreef:

   beste moniue, om kanker te genezen moet je hem toch met water mengen

   ik doe altijd met citroen en maagzout, als ik tandpijn heb, die eerst mengen dat het bruizen goed gedaan is en hop, maar ze zeggen dat het ene het andere dan teniet doet en het geen effect heeft wat je doet (vit c = citroen legt normaal de werkinng van het zuiveringszout plat) vandaar dat je na zuiveringszout met water dus tot 2 uren niks mag eten met vitamine c omdat het anders geen nut heeft

   ik begrijp niet dat door zuiveringszout ooit maagzuur kan verdwijnen

   ik heb het al zo dikwels zo gedronken, geen last van mijn maag hoor

   1 likes
   • eNdEmiOn schreef:

    Vind je dat niet smerig zout water drinken? Kan nog zo voordelig zijn voor je gezondheid maar dat gaat ‘m voor mij iig niet worden. Heb wel keukenzout met dit spul vervangen (daar moet je natuurlijk wel bij bedenken dat je een deel jodium (jozout) uit je dieet scharpt).

    0 likes
 • Henk schreef:

  is baking soda nou hetzelfde als de soda bij AH voor het schoonmaken?
  of is dat weer wat anders, en zo ja waart kun je dan baking soda kopen?

  3 likes
  • Jeetje schreef:

   Koop geen soda bij de supermarkt. Ik heb de zuiveringszout of bakingsoda zien liggen bij een buitelandse toko, market,je weet wel, waar buitenlandse mensen hun boodschappen doen. Voor een paar euro. Maar de drogisten en apotheken moeten het volgens mij ook verkopen als zuiveringszout, als je last van je maag of darmen hebt. Bij de toko.s heet het bakingsoda en bij de drogisten zuiveringszout.

   6 likes
  • Arwijn schreef:

   Nee dat soort soda is iets heel anders, dat is meer vergelijkbaar met puur geconcentreerde zeep. Ik zou dat maar niet eten als ik jou was. 😀

   4 likes
 • Marie schreef:

  Je kunt het kopen in de biowinkel (Hooy) of bestellen op Internet (iherb).

  6 likes
 • nexus schreef:

  ik gebruik het al jaren een goed product en het werkt voor veel problemen
  kan best geloven dat ze daar problemen mee hebben farmaceutische industrie
  .die willen maar een ding geld maar geen genezing

  ik heb geen tandplak meer geen bloedingen in mijn mond.
  ook voor het ontgiften werkt het prima

  11 likes
 • Emma schreef:

  Baking soda is gewoon bij de toko te koop; een flink pak (ongeveer 450 gram) voor rond de 2 euro van het merk Arm & Hammer

  https://baking-soda.nl/

  En baking soda (NaHC03 = natriumwaterstofcarbonaat, natriumbicarbonaat oftewel zuiveringszout) mag je niet verwarren met de huishoudsoda(Na2C03 = natriumcarbonaat oftewel schoonmaaksoda) die je prima kunt gebruiken om te ontvetten. Je mag dit wel gebruiken als je een splinter in je vinger heb die je er niet uit kunt krijgen; je vinger goed laten weken in een bakje met heet water en huishoudsoda (o.a. van het merk Driehoek in een plastic zak te verkrijgen).

  Baking soda is dan weer prima o.a. om je theepot mee schoon te krijgen en in combinatie met azijn bruist ie je hele toiletpot schoon van de kalk.

  9 likes
 • alles is voor-r-aad;... schreef:

  Wij hebben een hondje dat graag het water in gaat. Altijd en overal. als je er mee bekend ben weet je hoe dat ruikt als ze opdroogt bij de kachel.
  BACKING SODA is de oplossing gewoon met een klein zeefje over haar vacht verdelen na het zwemmen na het afdrogen glimt ze weer en heeft ook nooit last van vlooien teken ed.
  Recept van oma. mensen vragen vaak wat ik aan het doen ben en als ik het oranje pakje backingsoda laat zien zeg ik er bij dat wij haar vannavond boven de BBQ hangen maar dat weet ze nu nog niet.
  meerdere malen zijn we aangesproken door de boswachter maar deze kent ons en als hij volgend jaar pensioen geniet gaat hij ook de soevereinen status in.
  en of we dat van de hond opeten niet meer willen vertellen:)

  8 likes
 • Jolanda schreef:

  Regelmatig gebruik van natriumbicarbonaat heeft ook consequenties. Onderstaande informatie komt van een commerciële partij, maar er zit echt wel wat in. Gebruik het met mate. Ingekopieerd:
  Het innemen van natriumbicarbonaat tabletten of oplossingen is slecht voor het lichaam!
  http://gezondfitenmooi.nl/natriumbicarbonaat-helmond:
  Aangezien al wel wordt erkend dat natriumbicarbonaat van essentieel belang is bij het ontzuren van het lichaam, wordt vaak geopperd om natriumbicarbonaat in poedervorm op te lossen in water en dit op te drinken. Tevens wordt natriumbicarbonaat in tabletvorm verkocht (vaak op doktersrecept) om eventuele verzuringen tegen te gaan. Deze methoden waarmee wordt geprobeerd om de bicarbonaatbuffers in het lichaam te verhogen vallen sterk af te raden, aangezien dit tot andere klachten kan leiden. Het maagzuur zet de opgeloste natriumbicarbonaat om in water (H2O), keukenzout (NaCl) en koolstofdioxide (CO2). De inname van natriumbicarbonaat heeft dan o.a. diaree als bijverschijnsel vanwege de aanmaak van substantiële hoeveelheden koolstofdioxide (CO2) in de maag. De bloeddruk kan ook heel snel stijgen vanwege de aanmaak van keukenzout (NaCl). En als laatste wordt de belangrijke verhouding van de mineralen natrium/kalium ernstig verstoord. Deze verhouding dient 1:3 te zijn voor de instandhouding van het evenwicht tussen het vocht in de lichaamscellen, en tussen het vocht tussen de lichaamscellen (intra- en extracellulaire waterhuishouding).

  7 likes
  • Ruudje schreef:

   Er zit zeker een kern van waarheid in. Die commerciële partij (Alka?) voert dit vooral aan om hun dure pillen aan de man en vrouw te brengen. Op zich is daar niks mis mee, maar als je Baking Soda in capsules zou stoppen die in de darmen smelten bereik je hetzelfde effect als die dure pillen maar dan voor een fractie van de prijs.

   1 likes
 • PIETJE schreef:

  Ik heb mijn backing soda gehaald bij DE TUINEN het is van jacob hooy kost 5 euro en je doet er heel lang mee ! en het heet gewoon zuiveringszout! Maar ja waarom niet ??? Je kan alles proberen of niet ? Waarschijnlijk doet het goed !

  4 likes
  • days of our lives schreef:

   5 euro?!
   Doe jezelf een lol, en haal het bij de toko. Krijg je een groot doosje (100 gr. oid) voor minder dan een euro.

   Ik gebruik het voor cake en af en toe het schoonmaken van pannen.
   Het kan nogal agressief reageren met allerlei zaken. Ik zou ernstig voorzichtig zijn met de toepassingen genoemd in dit artikel.

   1 likes
 • Orlando schreef:

  Is dit gewoon geen bakpoeder

  1 likes
 • Linda van schajik schreef:

  Ook ik wil heel graag geloven dat backing soda goed kan zijn voor je lichaam.
  Heb er al zoveel over gelezen. Toch heb ik ook zo mijn twijfels.
  Vooral,omdat het veel,gebruikt wordt bij de schoonmaak in huis etc.
  Den kennis van mij heeft het gebruikt om de gootsteen te ontstoppen. Toen ik het geheel flink zag borrelen,dacht ik wel even
  Wat als dit in mijn lichaam komt ? Eerlijk gezegd durf ik het niet aan.
  Net zoals kefir …melkkorrels die heel erg gezond blijken te zijn volgens sommige van ons.
  Heb laatst ook weer gelezen dat het niet goed is voor je lichaam .zelf denk ik idd dat melk een product is dat aan je maagwand blijft plakken.
  Wel ben ik,van mening dat gezond eten wel degelijk invloed heeft op onze kwaliteit van leven.
  De voedselindustrie neemt ons allemAL in de maling ,eveneens de farm industrie die geld verdienen over onze rug.
  Alles draait om geld en wij mensen worden daarvoor gebruikt.

  0 likes
  • Ruudje schreef:

   Als je Baking Soda in het afvoerputje gooit gaat het nooit zo maar borrelen of bruisen. Dat gebeurt pas als je het vermengd met bijvoorbeeld azijn wat een chemische reactie aan gaat met natriumbicarbonaat was Baking Soda is. Maar zelfs dan is de reactie heel kort en wat er overblijft is gewoon (zout)water. Het heft elkaar dan gewoon op.

   Het innemen van Baking Soda moet je dat dan ook alleen op de nuchtere maag doen omdat het natriumbicarbonaat het maagzuur neutraliseert en zo dus de spijsvertering in de weg kan zitten. Dus Baking Soda nuchter gebruiken, ruim voor het ontbijt! Nog beter zou het zijn om de Baking Soda in een capsule te stoppen die pas in de darmen “smelt” waarna het in de darmen zijn ontzurende werking kan doen.

   3 likes
  • eNdEmiOn schreef:

   Tja wel een cake gegeten? Zit ook baking soda / zuiveringszout in (in de vorm van bakpoeder). Het is gewoon een zout, helemaal niet zo gek bijzonder. Bubbelige reacties zijn doorgaans gewoon basen vs zuren. Als je keukenzout in een koolzuur houdend drankje gooit gaat het ook flink bruisen.

   1 likes
 • JohnnyBGoode schreef:

  Ik heb er op de bushcraftcursus broodjes mee leren bakken op een kampvuur. Toen kon je er nog stad en land voor afzoeken om ‘t spul te vinden, maar nu wordt ‘t steeds bekender gelukkig. Nu maar hopen dat ‘t ook zo goedkoop blijft.

  3 likes
 • Lammechiena schreef:

  Een beetje kokosolie (is kokosvet boven 25 celcius)(, Arm and hammer baking soda (beide producten verkrijgbaar bij de Toko) en een paar druppels van je favorite geurolie (of een mix van geuren). goed door roeren.
  Gebruik een kleine hoeveelheid voor onder je oksels. Door de samenstelling van het product neutraliseer je de bacterien. De geurolie hoeft niet.

  Ik had een recept waar maizena in moest maar die heb ik eruit gegooit (voelt raar, is GMO en witte strepen op je zwarte kleding)

  3 likes
  • Jolanda schreef:

   Hai Lammechiena. Je bericht heb ik al vaak gelezen en ook zorgvuldig uitgeprobeerd. Het irriteert mijn huid nogal, echt vervelend, en voor mij helpt het geen zier. Er zijn mensen die wel positief zijn. Maar was dat al na een of twee dagen? Dan heb ik ook nog geen problemen, dan werkt de ongezonde deo nog. Daarna, oei, dan zou je je neus toch ophalen als je me zo zou tegenkomen..

   0 likes
   • Seagirl schreef:

    Daar had ik ook last van, nu doe ik een klein beetje bakingsoda in mn handpalm, met een paar druppels cocosolie, vrijf dat door elkaar en doe het onder mijn oksels, ik blijf 24uur fris, ik woon in eende tropisch land, dus zweten doe ik . Als je je oksels wast is het ook aan te raden om dat met een beetje bakingsoda en zeep te doen

    0 likes
 • Enkidoe schreef:

  Wat is de toko eigenlijk, een algemene benaming of is dat een Hollande winkel? Hier in het Zuiden heb je nml zoiets niets.

  0 likes
 • Ruudje schreef:

  Ik heb al sinds een paar jaar regelmatig last van flinke steken in mijn grote teen. Dit blijkt een vorm van jicht te zijn. Veel gelezen over Baking Soda en hoe dat helpt bij jicht. Sinds ik ‘s morgens op de nuchtere maag een theelepeltje Baking Soda tot mij neem heb ik na ongeveer een week helemaal geen steken meer gehad! Dat is nu enkele maanden geleden.

  Dat het in de maag geneutraliseerd wordt zal best een kern van waarheid in zitten, maar een deel komt dan blijkbaar toch in de darmen terecht waar het alsnog zijn ontzurende werking heeft. Anders zou het niet helpen immers. Een ander idee zou kunnen zijn om Baking Soda zelf in capsules te stoppen. Lege capsules en een capsulevuller kun je gewoon kopen. Is veel goedkoper dan die peperdure Alka pillen waar gewoon hetzelfde in zit!

  1 likes
 • Erique schreef:

  Gewoon natrium ascorbaat gebruiken, zit je ook goed.

  0 likes
 • Ietje schreef:

  Er word aangeraden om 3 keer 2 theelepels natriumbicarbonaat per dag te nemen, maar krijg je dan niet veel te veel zout binnen?
  Dat is weer niet goed voor te hoge bloeddruk.

  0 likes
 • Baking Soda schreef:

  […] volledige artikel kan je HIER >> […]

 • Baking Soda schreef:

  […] volledige artikel kan je HIER >> […]

 • Robert Weesie schreef:

  Ik koop het altijd bij http://www.gezondenmooi.net
  In pilvorm uit Duitsland

  0 likes
 • Richard schreef:

  Ik poets er mijn tanden mee, maak er ontstoken wondjes mee schoon en gebruik het af en toe wanneer ik het zuur heb. Ik gooi het ook in de wasmachine. Gaat ie langer mee. Ik gebruik het ook als geurvreter voor sportkleding (bokshandschoenen) en schoenen. Werkt uitstekend!

  0 likes
 • x

  Check Also

  hoogleraar

  Hoogleraar plaatst corona in perspectief: ‘Hoeveel mensen gaan er elke dag dood aan kanker?’

  We moeten accepteren dat de ziekenhuizen weer ...

  oncoloog

  Oncoloog waarschuwt voor risico’s van straling: ‘Jongens, wees voorzichtig met 5G’

  We moeten ons bewust zijn van de ...

  >