Homepagina » Gezondheid » VIDEO: Tom is de eerste jongen in Nederland die rauw eet
VIDEO: Tom is de eerste jongen in Nederland die rauw eet

VIDEO: Tom is de eerste jongen in Nederland die rauw eet

De NCRV herhaalde donderdag de spraakmakende documentaire ‘Rauwer’, die eind 2012 voor opschudding zorgde. De 15-jarige Tom, die van zijn moeder Francis alleen rauw, ongekookt en onverwarmd voedsel mag eten, dook na de uitzending onder.

Hij probeerde daarmee te voorkomen dat hij door Bureau Jeugdzorg uit huis zou worden geplaatst. Bureau Jeugdzorg was van plan de 15 jaar oude jongen uit huis te plaatsen omdat zijn moeder weigerde hem naar school te sturen. Hij werd daar gepest vanwege zijn eetgewoonten. Hij kreeg thuis les van zijn moeder, maar die had daarvoor geen toestemming van de leerplichtambtenaar.

In 2007 maakte Anneloek Sollart de documentaire ‘Rauw’ met Tom en zijn moeder in de hoofdrol. Die film riep ook al heftige en tegenstrijdige reacties op. Francis werd in de pers aan de schandpaal genageld.

In 2012 blijkt in de documentaire ‘Rauwer’ dat er niets is veranderd. Tom eet nog steeds de rauwe gerechten die zijn moeder klaarmaakt. Een ongeruste schooljuf trekt aan de bel en Tom wordt medisch onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat Tom te weinig calorieën binnenkrijgt en een kalkgebrek heeft. Zonder bijvoeding zal de jongen volgens de arts 12-15 centimeter kleiner worden dan zijn leeftijdsgenoten.

Francis moet met Tom voor de rechter verschijnen. Ze wordt beschuldigd van verwaarlozing en geestelijke mishandeling en geadviseerd het voedingspatroon aan te passen. Maar Francis geeft niet op. Ze zegt het beste voor te hebben met haar zoon en wordt hierin gesteund door een ‘rawfood’ goeroe uit de Verenigde Staten.

Tom is de eerste jongen in Nederland die rauw eet. Hij eet alleen rauwe groenten, fruit, zaden en noten. Hij krijgt geen vlees en zuivel omdat daarin volgens Francis antibiotica en groeihormonen zitten die slecht zijn voor de gezondheid. Mensen die rauw voedsel eten willen hun eten niet verhitten omdat de vitamines en enzymen die in voeding zitten dan verloren zouden gaan.

Kijk de uitzending hier terug.

[NCRV]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • louise schreef:

  Enkel rauwe groenten is helemaal niet zo gezond,er zijn betere manieren om je kinderen gezond op te voeden…..wat me stoort is hoe zit t dan met al die kinderen die allemaal ongezond en te dik zijn?????
  die hebben waarschijnlijk ook een tekort aan de juiste voedings stoffen…… en gaan we die allemaal uit huis plaatsen??

  44 likes
  • suske schreef:

   Je slaat spijker op zijn kop! t is dat t systeem volkomen krankzinnig is aan het worden.

   4 likes
   • eNdEmiOn schreef:

    Daarbij is het ook weer eens een geldkwestie. Bureau Jeugdzorg krijgt veel geld per huishouden waar ze zich mee denken te moeten bemoeien. Zeg maar zodra er ff iets anders gaat dan wat zij als normaal bestempelen hoppa, en das wel erg makkelijk in dit verhaal. Het regent echt klachten over die instantie maja wonder boven wonder is daar natuurlijk geen aandacht voor in de main stream media.

    Als er trouwens geen veganistisch bezwaar tegen vlees is, kippetjes in de achtertuin houden?

    2 likes
   • Padja schreef:

    Louise; Nee, het is helemaal niet de spijker op zijn kop!

    Een kind dwingen om rauw te eten en daarom niet naar school laten gaan en niet met vriendjes om laten gaan is niet goed te praten.
    De verleiding naar ander voedsel is dan te groot vindt moeder.
    Dát is waar jeugdzorg over valt.

    Ongezonde dikke kinderen hebben WEL zeggenschap over wat zij WILLEN eten. (Misschien wel teveel zeggenschap -;)

    1 likes
 • Natsu schreef:

  Iemand moet even tegen die vrouw zeggen dat je voedsel ook kunt stomen. Dan blijven 95% van de voedingsstoffen bewaard in het eten. Ondanks dat ze gezond eten zien ze er niet gezond uit, vooral de moeder niet. Die ziet er vrij ziek uit, alsof ze aan een ziekte lijdt of iets dergelijks. Ik ben voor gezonde voeding en het onthouden van schadelijke stoffen die je overal in ons eten terug vindt. Alleen het lijkt een beetje alsof de moeder haar zoon gebruikt om die beweging (die man die aan het woord komt in het filmpje is een voedings guru) er bij iedereen er door heen te drukken en via het jongetje aandacht te krijgen hiervoor. Goede bedoelingen maar oh wat pakt ze het verkeerd aan.

  16 likes
  • Natsu schreef:

   Correctie: De jongen ziet er nog redelijk gezond uit, niks mis mee maar de moeder daarintegen ziet er absoluut niet gezond uit, het maakt me zelfs een beetje bang, uitgemergeld ziet ze er haast uit.

   6 likes
   • Dennis schreef:

    Het is maar wat we gewend zijn. Hoe hoort een gezond iemand er uit te zien?

    8 likes
    • densie schreef:

     lenig, een mooie huid, zacht, niet te droog, niet te vet…… glanzend haar…heldere ogen, nergens pafferig…gezonde nagels…niet té lang in lichaamslengte!
     En zo ziet deze jongen er uit!
     Wat de moeder mist, is warmte, bemint worden door een man, verder oké, wat mager, maar wel oprecht…
     De meeste mensen zijn langer geworden, mede door stikstofrijke, geil uit de grondgestampte gewassen, soms zelfs op steenwol! En nu, decennia later…pafferig en ongezonde uitstraling door alle GMO’s, lightprodukten en junkfood en suikers, door oliederivaten vervuilde cosmetica… en antibiotica en vaccinaties!

     5 likes
  • bart schreef:

   bij elk mens hoort een ander voedselpatroon. Iedereen eet ook anders. Zeggen dat iemand er slecht uitziet om je eigen woorden kracht bij te zetten. Geeft aan dat jij ook alleen maar bezig bent anderen te overtuigen van jou eigen voedingspatroon. help mekaar daarbij dan kun je veel van elkaar leren !

   8 likes
 • pol schreef:

  Ik ben het helemaal eens met Francis/Tom en ook ik eet compleet rauw. Heb de rawfood movement nu 10 jaar gevolgd en weet alle voors en tegens en ins en outs, ken de ‘ guru’s zowel in de VS als in NL. De tegens komen van de voedselindustrie die maar al te bang zijn dat hun bespoten en/of voorverpakte rotzooi niet meer verkocht wordt. Ook staat uiteraard nog een eliteclubje daarboven die de industrie weer aanstuurt om het volk ziek te houden, want stel je voor dat we gezond blijven! dan draait het medische circuit niet meer!. Er zit niet voor niets ziekmakende troep in ons eten zoals aspartaam, smaakversterkers, hormonen, medicijnen in melk zoals anti-depressiva, etc etc…. de lijst is bijna oneindig. Kortom dan maar biologisch en rauwe groeten en fruit en kiezen voor je eigen gezondheid. Wil je er echt voor gaan en echt gezond worden, stop dan ook met dierlijke producten te eten! De mens is daar niet voor gemaakt, het blijkt dat we 100% herbivoren zijn. Ook gezien ons darmstelsel en de rest van ons gestel.
  Als je langzaam overstapt dan kan je lichaam wennen. In het begin kun je detoxverschijnselen verwachten omdat je lichaam de troep gaat opruimen. Schrik dus niet want dit is normaal totdat je lichaam en geest gewend zijn geraakt.
  Gevolg veel meer energie, gezonder en gelukkiger, niet meer ziek.
  Wie nu nog steeds niet wakker wil worden blijft maar lekker ziek, zwak en misselijk! Blijf dan maar die troep eten. Onderzoek eens voor de gein WAT die troep mentaal met je doet! Luister eens naar Dr. Russel Blaylock op youtube. Zijn boodschap: “we worden steeds dommer door de chemicalien in onze maatschappij die onze hersenen verstoren.”

  21 likes
  • exegese schreef:

   Ik ben het voor het grootste deel volledig met je eens @pol. Ik geloof alleen niet dat de mens 100% herbivoor is. Ons darmstelsel komt idd veel meer overeen dat met dat van een herbivoor, maar onze tanden verraden toch echt de eigenschappen van een omnivoor, neemt niet weg dat we makkelijk zonder vlees kunnen. Zonder groenten, fruit noten en zaden zouden we daarentegen heel wat meer problemen hebben naar mijn mening. De rest van je verhaal onderschrijf ik gretig !

   3 likes
   • Sola schreef:

    Rauw heeft zeker zijn voordelen. Ik eet ook voor 70 tot 90 procent rauw. Maar ik vul het wel aan het graanproducten en vlees hoor. Ik laat niet alles staan. Ik heb een vitamine D en B12 tekort (vanuit mezelf, niet omdat ik gezond eet!), dus ik heb dierlijke producten nodig om het aan te vullen, naast de supplementen die ik ervoor neem. En het is zo: je hebt meer energie en bent sneller beter/wordt minder snel ziek. En je valt af, ook een leuk voordeel :). Maar helemaal alles rauw zoals die jongen? Nee, sorry maar dat gaat me echt te ver. Mijn dochtertje eet momenteel voor 60 tot 70 procent zoals ik, maar ze mag van mij ook echt wel eens gewoon een snoepje hoor. Dat pak ik zelf ook wel eens. Ik vind wel dat je een soort van middenweg daarin moet vinden. Maar ja, dat is mijn mening natuurlijk.

    6 likes
  • Ruud schreef:

   Je gelijk proberen te halen over de rug van een kind, hoe ziek kan je zijn,
   Aan alles is te zien dat de knaap het huilen nader staat dan het lachen…

   2 likes
   • Patricia schreef:

    Ach hou toch op Ruud, wat een onzin! Dat jij zelf niet gewend bent zo te eten wil niet zeggen dat het voor die jongen zo erg is als hij dat al zijn hele leven doet. Ik denk dat deze vrouw beter voor haar kind zorgt dan menig andere ouder….Ik vind die vooroordelen zo schaapachtig, want wat een boer niet kent….(zullen we maar zeggen)…vroeger ging e op de brandstapel voor zaken die vandaag de dag heel normaal zijn, dus als mensen vandaag nog steeds anderen zo verketteren om een andere zienswijze die , na wat onderzoek, aanduidt helemaal niet zo’n ramp te zijn, in tegenstelling tot die junkfood meuk en de scholing vol met gaten en leugens , vind ik dat deze vrouw eerder een pluim verdient om eens radicaal tegen deze giftige en zieke maatschappij in te gaan! En het kind kan later altijd nog zijn eigen keuzes maken die ongetwijfeld een stuk verstandiger en wijzer zullen zijn dan die van de meeste kinderen vandaag de dag!

    0 likes
 • doler schreef:

  geweldig dit zouden meer mensen moeten gaan doen

  17 likes
  • c.e. schreef:

   Probeer wortelen, ben je hele dag aan het kauwen om je voedingsstoffen naar binnen te krijgen i.p.v. 20 minuten met gekookte wortelen hahaha
   Verder is onze spijsvertering niet sterk genoeg om de celstructuren van groenten en fruit te verteren, dus rauw = vaak geen vitamines binnenkrijgen.
   Het ging allemaal net zo goed nadat onze voorouders duizenden jaren gelden hadden leren koken……

   2 likes
   • Liquid schreef:

    Precies, daarom hebben apen die hoofdzakelijk (of alleen) planten eten ook zo’n mooi rond buikje, omdat ze een groter darmstelsel en een grotere maag nodig hebben om alles optimaal te kunnen verteren.

    1 likes
 • exegese schreef:

  idd @Louise, mensen die hun kinderen op laten groeien met hoofdzakelijk afhaal-pizza’s, friet en Mac Donalds-rotzooi, dat is pas mishandeling die zouden beter aangepakt kunnen worden. Er is geen arts ter wereld die onomstotelijk hard kan maken hoe de groeicurve van die jongen er uit zou zien als hij zich dagelijks gevoed zou hebben met de doorsnee verziekte rotzooi uit onze supermarkten. ik vind dit weer een voorbeeld van de totaal overdreven betutteling waar Nederland zo goed in is. Schending van het recht op zelfbeschikking wat als ouder ook geldt voor de eigen kinderen.

  20 likes
 • Roswell Grey schreef:

  Nee de moeder ziet er inderdaad niet gezond uit. Ze ziet er – nota bene – zelfs gewoon ondervoed uit. De knul schijnt ook een stuk kleiner te zijn dan voor zijn leeftijd gebruikelijk is. Het is waar dat er een heleboel troep zit in de producten die in de supermarkt te koop zijn. Gechargeerd kun je stellen dat alle voedsel welke reeds in een verpakking zit, rommel is. Maar alleen en exlusief rauw eten – instinctief voel je toch aan dat het niet goed is. Wij mensen eten al tienduizenden jaren ook (gebakken) vlees, eieren en tarwe en ik geloof er niets van dat dat slecht voor je is, mits je met mate eet en vers. Je kunt natuurlijk nog het één en ander zeggen over dierenrechten, en talloze vegetariërs bewijzen dat je op zich inderdaad zonder vlees kunt, maar ik ben en blijf van mening dat af en toe een vers stuk vlees wel degelijk een zegen voor je lijf is. Als wij mensen alleen groenkauwers waren, ging ons gebit wel horizontaal in plaats van verticaal. Het eerste is typerend voor groeneters, het laatste voor vleeseters.

  9 likes
  • EllenB schreef:

   Wij zijn inderdaad geen herkauwers.
   Ik ben zelf vegetarisch, maar eet verder ‘gewoon’. Zie er een stuk gezonder uit dan deze moeder.
   Dat je dus vlees, nodig hebt, ben ik niet met je eens.
   Vlees is heel goed te vervangen.
   Maar geloof wel, dat je ook dierlijke producten nodig hebt.
   Vet, zuivel, eieren, enz.
   Ik heb deze docu al een paar jaar geleden gezien, en had niet het idee, dat dit eetpatroon, echt ondersteund werd door de jongen.
   Meer een overgenomen dwangneurose van zijn moeder.
   Hij was ook een echte buitenstander op school.
   Had behoorlijk met hem te doen, weet ik nog.

   4 likes
  • Ludivine schreef:

   Dat vlees een zegen voor je lijf is kan ik niet onderschrijven. Ik heb een hekel aan vlees. ik vind het niet lekker, en kan het niet verteren, krijg er constipatie van.
   Ik denk dat elk lichaam anders is en iedereen weer andere behoeftes. Een gevarieerd dieet en dat je alles binnenkrijgt is het belangrijkste maar niet alles is per see gezond of ongezond voor iedereen.

   1 likes
 • bert schreef:

  ik vraag me af of die jongen wel zichzelf is, zo komt hij niet over

  6 likes
 • Peter C. schreef:

  De jongen loopt groeiachterstand op…zegt men. Maar is snelgroei en dik zijn een maatstaf voor gezondheid? Als wij vlees mogen kiezen voor consumptie dan kiezen wij toch ook voor dieren die langzaam en natuurlijk gegroeid zijn, dus normaal en niet opgefokt groot en dik, met ‘dierenjunkfood’.

  7 likes
 • Arwijn schreef:

  Weg met de leerplicht! Maak er leerrecht van. Laat de mensen zelf bepalen hoe ze hun leven leiden en hun kinderen opvoeden. Weg met de betutteling van de burger door de regeringsbureaucratie!
  Word ook Libertair. Leef vrij.

  7 likes
 • Jeffrey schreef:

  Die vrouw heeft ze niet meer allemaal op een rijtje. De manier waar op ze praat allleen al. Laat staan het dom gelul van de zogenaamde voedingsgoeroe. Blijkbaar ziet de moeder de voedingsgoeroe hetzelfde als een sekte hun leider ziet. Alsof die man bij haar iets goddelijks heeft

  6 likes
 • Padja schreef:

  Het uit huis plaatsen is niet vanwege het voedsel maar omdat hij niet naar school mag van mams. Daar is de verleiding naar ander voedsel te groot.
  Waar ik (en jeugdzorg denk ik ook ) uit opmaak dat het NIET zijn eigen vrije keuze is MAAR dat moeder hem dwingt.

  Wie het hier mee eens is mag wat mij betreft nog eens aan zijn/haar hoofd krabben!

  Het gaat om dwang. En dat is een vorm van mishandeling.

  Dat er ook dikke ongezonde kindertjes zijn is vervelend maar daar zal jeugdzorg niet ingrijpen alleen vanwege een ongezonde levensstijl.

  0 likes
  • exegese schreef:

   Het gaat om dwang. En dat is een vorm van mishandeling

   En iemand de zonder twijfel ongezonde eetgewoontes van onze huidige samenleving opdringen is geen dwang ? Heb je enig idee hoeveel rotzooi er in het eten in onze supermarkten is verwerkt, hoe verziekt het vlees is wat ze ons verkopen, hoeveel pesticiden we dagelijks naar binnen werken. Wie denken ze wel dat ze zijn dat ze iemand kunnen verplichten zoiets aan je kind te geven ?

   Ik zou zeggen lees eens iets over de waarheid achter alle E-nummers en hun bijwerkingen.Besef eens hoe onnoemelijk veel suiker er overal ingepropt wordt om de verkoopcijfers op te krikken. Wordt je eens bewust van de smerigheid van de bio-industrie en zeg dan nog eens met droge ogen dat die moeder verschrikkelijk onverantwoord bezig is. Hou nou toch op zeg!

   Over dwang en/of mishandeling gesproken !

   1 likes
   • Padja schreef:

    Exegese
    We vinden het heel vervelend als de overheid de mens dwingt en controleert.
    Deze jongen groet op in doctrine maar dan…omdat jij het wel eens bent met die doctrine mag het nu plotseling wel?
    Dwang en doctrine zijn m.i. Fout! Altijd! En daar kan geen e nummer wat aan veranderen.

    Ik wil roken en alcohol drinken en weet ik veel wat ik wil. Misschien wil ik lekker veel e nummer vretuh. Maar ik wil de vrijheid om dat zelf te bepalen.
    Die vrijheid horen kinderen ook te leren. Zelf keuzes kunnen maken.
    Met andere kinderen omgaan hoort daar ook bij. Het is niet goed te praten om een kind bij leeftijdgenootjes weg te houden.

    Alle dictators menen dat zij het goed voorhebben met de onderdrukte.
    Ben je dan voor onderdrukking als je het eens bent met de reden?

    1 likes
    • exegese schreef:

     Beste Padja, je hebt het over dwang en doctrine. Ik zie in heel de documentaire niets wat wijst op dwang en doctrine, ik zie een zorgzame moeder die heel bewust bezig is met voeding en een verantwoorde leefwijze, ik zie een moeder die in alle kalmte, liefde en overtuiging haar kennis deelt met haar kind wat dit in volledige vrijwilligheid ter harte neemt.

     Dat jij wilt roken, drinken en je volproppen met E-nummers is prima maar zelfs daar moet je eerst 18 voor zijn, althans behalve de E-nummers, aspartaam en ander giftige troep, dat moet jij lekker zelf weten, maar waarom in vredesnaam zouden die twee mensen daar tegen wil en dank aan mee moeten doen ? Om uiteindelijk geaccepteerd te worden door mensen die te lui, te onverschillig of te dom zijn te beseffen waar ze mee bezig zijn ? Waarom mogen die mensen hun leven niet leiden zoals zij dat goed achten en zich daar prettig bij voelen. Of er sprake is van dwang of wat dan ook, dat moet dan eerst maar eens bewezen worden Er is wat mij betreft een recht op zelfbeschikking en dat geldt ook voor je kroost en als hij echt een heel andere mening is toegedaan dan gaat hij toch na zijn 18e aan de drank, tabak en alle troep die je maar wilt.

     Te gek voor worden dat een heel land heen buitelt over 2 mensen die weigeren mee te doen met hun stompzinnigheid.

     1 likes
     • Faith schreef:

      Je merkt aan de reacties dat er al een significant verschil is tussen E-nummer fans en de rest. Het is idd te gek voor woorden dat die 2 die met hun gezondheid bezig zijn zich zo moeten verdedigen tegen het vuilnisbakkenras. Het werkt echt niet goed in op je denkvermogen Padja, als ik jou zo hier en daar lees. Je komt nogal dom en kortzichtig over. Ik zou als ik jou was en mijn leven me lief was eens iets aan mijn lifestyle gaan doen. Jij hebt je anders ook aardig af laten stompen en in de kudde van niet zelfstandig denkenden laten persen. Of ben je van jezelf zo dom? Je blijft in je eigen ontwikkeling steken maar je hebt het niet door.

      3 likes
     • Padja schreef:

      Exegese. Als het zo zou gaan als jij beschrijft; twee mensen die bewuste keuzes maken. Zou er niks aan de hand zijin. Zou niemand erover vallen.
      Echter….moeder is niet zo zeker van haar zaak en zoekt raad bij een guru. Zij hebben het jong z’n welzijn niet voorop maar hun eigen idee. Het jong zit te kwijlen als z’n vriendinnetje een visje eet. Hij wil ook wel naar school en vriendjes hebben. Wat ik heel logisch vind voor een kind van die leeftijd. Maar nee, dat mag niet. Daar is de verleiding naar ander eten te groot.
      Dus mag hij lekker elke dag bij mama zitten. En mee naar de guru club. Of dat voor een jongen van die leeftijd geestelijk gozond is? Lijkt mij niet. Hij leef onder dwang en directrice van mama en de guru club, niet zijn eigen keus!
      Maar als jullie dat gezond opgroeien vinden. Ik vind het best hoor.

      Hahaha Faith. Dacht je weer wat gevonden te hebben?
      Ik praat over het recht op zelfbeschikking. En daar heeft niemand iets over af te roepen!
      De ene wil dit de ander dat, en daar moeten we vrij in zijn. Kortzichtig is het als je anderen naar beneden haalt vanwege hun lifestyle. Mensen Vuilnisbakkenras noemen is denigrerend.

      0 likes
    • Patricia schreef:

     Het spijt me zeer, maar ik werd vroeger ook gedwongen spinazie en doperwten te eten, je ouders bepalen wat jij eet, de meeste kinderen tegenwoordig mogen alles maar naar binnen stouwen, wat weer al die dikke kinderen tot gevolg heeft….er is dwang…en dwang….ik denk dat jij en jeugdzorg, zwaar overdrijft! Bovendien mag jeugdzorg nog zelf een lesje opvoeden, na alle klachten en blunders van de afgelopen jaren kunnen zij maar beter hun mond dicht houden, als het om mishandeling gaat en echte dwang staat wat mij betreft bureau jeugdzorg met stipt bovenaan. Kinderen bij ouders weg trekken onder dwang, en kinderen dood laten gaan door juist niet in te grijpen waar het echt nodig is….dat is pas schokkend!

     0 likes
     • Padja schreef:

      Patricia.
      Het gaat niet om het eten van een sperzieboontje. Het gaat om een kind dat niet naar school mag.
      Blijkbaar vinden mama en guru en sommigen hier dat hun idee van gezond eten belangrijker is dan school en vriendjes maken. Hij kan prima met een wortel naar school hoor. Maar dan is mama bang dat hij de verleiding niet kan weerstaan.
      Gezond gedrag?
      Mag je vinden hoor maar ikke niet. En wij (als gemeenschap) hebben afgesproken dat alle kindertjes naar school gaan. Alle!

      Wat jeugdzorg betreft; je zal d’r maar werken hè. Je zit op de schopstoel noem ik dat. Wat je ook doet, je doet het verkeerd.
      Haal je een kind niet weg en gaat het mis ben je de boosdoener. Haal je het wél weg onder dwang roept iedereen hoe gemeen dat is. Terwijl er hierdoor misschien wel kinderen van diezelfde dood gered zijn. Weet je niet natuurlijk want het kind was weggehaald.
      Doen ze het altijd goed? Vast niet. Maar jij wel dan?

      0 likes
 • Pascal schreef:

  Zelfs in de kleitabletten uit Mesopotamia van 6000 jaar en ouder staan gerechten hoe je iets moet klaarmaken en ook daar werd ook gebakken en gebrouwen.

  Het is voor gemanipuleerde misschien een hot item maar is het wel het goede item en klopt het wel?

  2 likes
  • exegese schreef:

   pascal schreef:

   Zelfs in de kleitabletten uit Mesopotamia van 6000 jaar en ouder staan gerechten hoe je iets moet klaarmaken en ook daar werd ook gebakken en gebrouwen.

   Ja en ? Stond er ook expliciet dat je zonder te bakken en te brouwen met zekerheid narigheid en ziekte tegemoet gaat?

   bovendien als kleitabletten maatgevend zijn in welke zin dan ook, dan zette Secharia Sitchin de wereld jaren geleden al flink op zijn kop door de Sumerische kleitabletten te ontcijferen en zonder twijfel tot de conclusie te komen dat de mensheid het resultaat is van genetisch geknutsel van meerdere buitenaardse beschavingen.

   Dat schept dan veel duidelijkheid en reduceert alle religies tot kulkoek en verdraaiing van de feiten.

   2 likes
 • Marijke schreef:

  Ik heb de documentaire ook gezien en wat mij op valt is dat moeder nogal neurotisch overkomt. Hoe zij met het eten omgaat komt mij over als een dwangneurose.
  Er is genoeg over te zeggen en dat is al gebeurd in de media en ook hier in dit blog.
  Wat mij opvalt is dat niemand het heeft over het spirituele effect van enkel rauw eten. Wanneer je alleen rauw voedsel eet blijf je teveel in je hoofd en aard je niet voldoende. Ik eet ook regelmatig rauw en er is niets mis mee, echter voor mij is het en-en en dus meer.
  Dit is de enkele toevoeging die ik wil geven, wat iemand doet en of eet is aan hem/haar en uiteindelijk heeft Tom zijn moeder niet voor niets uitgekozen…..wie zijn wij dan?

  3 likes
  • Ineke schreef:

   Ik kan me niet voorstellen dat er iets bestaat waar je beter van aard dan van puur rauw voedsel. Zo uit de grond in je mond. Ik heb een jaar lang 80% rauw gegeten, ik viel moeiteloos af tot een gezond gewicht. Ik at wel vette vis en pikte soms een klein stukje vlees. Ik kookte voor mijn gezin en had er plezier in. Mijn gezin dronk veel smoothies en daar deed ik ook groente in. Door omstandigheden is de klad er in gekomen en ik voel me vaak niet lekker.

   1 likes
 • Omnivoor schreef:

  Deze mensen zijn ziek en ondervoed. De mens is van nature een omniivoor die niet voor niks het vuur heeft leren beheersen en de kookkunst heeft uitgevonden om lekker en goed voedsel te bereiden. Deze moeder Francis lijdt aan een dwangneurose en gaat geforceerd (ingefloten door een goeroe) met voedsel om. Het kind is te zwak om de al lange manipulatei door moeder het hoofd te bieden. Uithuisplaatsen en bij het gastgezin een biefstuk serveren met gebakken aardappels met doperwten en salade erbij zal de jongen doen opbloeien. Onder de veganistische beweging zijn er nogal wat dwangmatige types die achter allerlei waandenkbeelden aanlopen.

  4 likes
 • VenusOnEarth schreef:

  Veel respect voor deze moeder/zoon. Je moet een ongeloofelijk sterk karakter hebben om voor ‘rauw’ met de volle 100% te gaan. Ik probeer het al een tijdje….maar ik slaag er maar niet in het vol te houden. Vlees en zuivel eet ik al jaren niet meer, dat was geen enkel probleem om hiermee korte metten mee te maken. Precies om dezelfde reden als deze moeder, het zit vol rommel, hormonen etc…. Je wordt er alleen maar ziek van, geloof me. Voor de rest eet ik veel fruit, zaden, noten, groenten, en superfoods. En hoe langer ik het doe, hoe beter ik me voel. Nooit gedacht dat ik hiervoor zou gaan, maar het is het beste wat ik ooit heb gedaan. Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor de laatste keer ziek was. Ik vind het heel erg dat die jongen wordt gepest omwille van zijn eet-gewoontes. Iedereen is vrij om te eten wat hij of zij wil. Ik zou zeggen tegen iedereen die hier een reactie plaatst….denk 2 keer na voordat jullie die moeder veroordelen. Kwetsende reactie’s plaatsen, terwijl je niet eens weet over wat je het hebt? Sommige mensen hebben een echt een saai en ongezond leven…..alleen beseffen ze het niet.

  3 likes
 • Joris schreef:

  Ongelofelijk dit. Na 100.000 jaar eten warm maken zijn wij mensen niet in staat om gezamenlijk tot het zelfde oordeel te komen over de vraag of rauwe groenten beter zijn dan gestoomde groenten.

  Eén ding weten we kennelijk wel: een moeder van een jongen die rauwe groente eet, komt voor de rechtbank en wordt door het hele land besproken, ook al hebben we geen gezamenlijk antwoord op bovenstaande kwestie. En een moeder van een jongen die fastfood eet, waarbij die jongen een paar jaar later allerlei blijvende klachten heeft, kan daar gewoon mee doorgaan.

  Moeten we ons niet eerst eens gaan afvragen waarom dat zo is? Wie speelt ons uit elkaar?
  Hoeveel pagina’s voedselleer hebben artsen achter de kiezen na 8 jaar studie?

  Zo moeilijk kan het toch niet zijn om consensus te bereiken hierover?

  We kunnen ook iphones in elkaar zetten, we doen aan high frequency trading, we ontrafelen DNA en zetten karretjes op MARS neer.

  3 likes
 • carlos schreef:

  Ik snap de drijfveer voor moeder maar heb het idee dat ze niet helemaal op de hoog5e is van de mogelijkheden. Ja er zit antibiotica in ons voedsel. Maar er zit op bijna alles gif, vlees of niet kijkende naar ons gebit is vlees een natuurlijk onderdeel van onze voeding. Moet niet elke dag vlees eten. Maar af en toe kan geen kwaad. En koop dan biologisch bij een winkel die dat alleen verkoopt en niet bij commerciële winkels die biologisch als commercie gebruiken. Maar bij winkels die commercie gebruiken om biologisch te verkopen.

  2 likes
 • J.S. schreef:

  Deze moeder wordt gebruikt door de Guru. Een ziel moet volgens zijn eigen spirituele ontwikkeling eten, dat geeft het lichaam zelf aan. Voedingspatronen lopen dan ook altijd individueel. Het kind wordt het nu opgedrongen. In de spirituele wereld van ontwikkeling gaan we steeds minder eten, we laten vlees en zuivel staan wanneer het lichaam daar om vraagt Stomen is net zo goed als rauw eten, soms voor de darmen nog beter.

  2 likes
 • nunki schreef:

  Dit is een ernstige vorm van kindermishandeling. Deze jongen moet wat mij betreft zo snel mogelijk uit huis worden geplaatst. Het lijkt wel zo’n hongerlijer uit de hongerwinter.

  2 likes
 • Anoniem schreef:

  Als zij dit wilt voor haarzelf en zoon zonder inmenging van de staat, kan zij en haar zoon beter souverein laten verklaren. En val je ook n iet meer onder de wetten van de staat. Link hieronder lees je welke stappen je moet ondernemen om jezelf souverein te laten verklaren. Enkele duizenden zijn ons al voorgegaan.

  Zie: ikclaimmijnnaam.nl

  1 likes
 • 365Y schreef:

  Hoeveel fastfood word er gegeten ? Hoelang moet je achter de computer zitten voordat je kind uit huis word geplaatst ?

  1 likes
 • redice schreef:

  “Mensen die rauw voedsel eten willen hun eten niet verhitten omdat de vitamines en enzymen die in voeding zitten dan verloren zouden gaan.”

  Dit is toch de waarheid?? verloren ZOUDEN gaan?? natuurlijk zijn groenten voedzamer als ze rauw zijn!!

  1 likes
 • joseph schreef:

  Rauwe groente gezond? Zeker! Eenzijdig eten gezond? Zeker niet. Zien mevrouw en Tim er gezond uit? Nee. Ziet Tim er gelukkig uit? Zeker niet. Houdt mevrouw zich aan de wet? Leerplicht? Zeker niet. Ik ben absoluut geen fan van jeugdzorg maar in dit geval is er werk aan de winkel voor jeugdzorg maar ook voor een psycholoog voor mevrouw en intussen ook voor die volledig verknipte tiener, compleet gehersenspoeld door zijn moeder.

  1 likes
 • Robert schreef:

  Rauw eten verteren kost veel energie.
  Sinds we eten koken zijn we ook intelligenter geworden omdat er meer energie naar de hersenen kan gaan.

  1 likes
  • Ludivine schreef:

   Het hangt ook van het seizoen af. In de zomer heb je van nature meer zin in verkoelde maaltijden, zoals salade. In de winter heb je meer zin in bijv. soep.

   0 likes
  • exegese schreef:

   @Robert schreef : Sinds we eten koken zijn we ook intelligenter geworden

   Haha… grappige stelling. geldt dat voor iedereen ? Eten ze bij de overheid allemaal altijd alles rauw of is er misschien opzet in het spel bij al die stompzinnige regels en beslissingen ?

   0 likes
 • Padja schreef:

  Normale pubers zetten zich af tegen hun ouders en komen in opstand tegen alles waar ze maar tegen in opstand kunnen komen. Heel lastig en vervelend maar het is een belangrijke ontwikkeling.
  Dit kind ziet eruit alsof hij daar de kracht niet voor heeft, moeder geeft ook niet die ruimte. Ze houdt hem heeeeel kort en heel dichtbij. Ik wordt helemaal naar van dat zachte lieve stemmetje.
  Als je je afvraagt waarom mensen totaal kunnen flippen en gekke dingen gaan doen komt hij hoog op de ladder.
  ik vind het een goeie zaak dat jeugdzorg het jong goed in de gaten houdt.

  0 likes
 • merma84 schreef:

  Als het om eten gaat wordt niemand het eens, nooit niet. Een van de dingen waar ik mijn grijze brein over kraak als vegetariër is dat ik helemaal achter een plantaardig dieet sta, echter kan dit niet voor iedereen gezond zijn. Je ziet dat met name kinderen en vrouwen sneller een ijzer tekort krijgen bij een plantaardig dieet. Enige aanvulling van eieren doet al wonderen. Zelf beschouw ik me een weekly vegan haha, een een vegi in het weekend. Voel me gezond en belangrijker…ik zie er gezond uit, wat ik niet kan zeggen van moeders hierboven. De medische wereld zit ook vuistdiep in fabrikanten van medicijnen en Unilever dus die gaan roepen dat je zuivel en vlees dient te nuttigen. Als Tom 10 cm korter wordt dan normaal ….so what?

  0 likes
 • Erique schreef:

  Haar kind dat nog in de groei is heeft een totaal ander voedselpatroon nodig dan zij die allang gestopt is met groeien & volgens de natuurlijke wet eigenlijk plaats moet maken voor de neiuwe generatie.Haar zoon heeft bouwstoffen nodig die te vinden in bv roomboter, vis, vlees, kaas, eieren naast de groente & fruit, paddestoelen, noten, zaden.Westerse junkfood natuurlijk uitgesloten.Een rauwe tomaat bv levert niet de stoffen die de tomatenpuree wel levert, liefst nog met vet erbij.

  Ben benieuwd hoe zijn gezondheid is als die 40 is.

  0 likes
 • Henk de Groot schreef:

  Men heeft ontdekt dat onze niet al te verre voorouders een dieet genoten dat voor 80% uit dierlijke eiwitten bestond (vlees / melk / vis) en dat ze daardoor langer waren dan hun nakomelingen uit de Middeleeuwen. Op het moment dat we sedentair zijn geworden en we meer graanproducten gingen consumeren, zijn we dus gekrompen. Na de Middeleeuwen zijn we weer gaan groeien in verband met de gigantische hoeveelheid dierlijke eiwitten die we zijn gaan consumeren.

  Wat is dan nog “natuurlijk” of “gezond” en hoe bepalen we dat? Geluk lijkt me relevanter. Bovendien is het fysieke slechts een illusie want alles is informatie en het gaat dus alleen om bewustzijn en ervaringen. Dat is het enige dat werkelijk echt is. Je kunt misschien wel in staat zijn om de samenstelling van chocolade te bepalen, maar zonder de gewaarwordingen van geur, zicht en smaak is het een waardeloos product.

  0 likes
 • Franklyn Riek schreef:

  Bedankt voor het artikel

  0 likes
 • x

  Check Also

  duitse

  ‘Mijn oma is een oude milieuzeug’. Kijk hoe Duitse kinderen worden geïndoctrineerd

  Een Duitse omroep heeft een video van ...

  Gênante vertoning: Kijk hoe deze tv-presentator de vloer aanveegt met de hysterische klimaattiener Greta Thunberg

  Jij bent geen morele leider. Ik zal je vertellen wat je wel bent. Professor sloopt klimaatactivist Greta Thunberg in deze open brief

  Een professor van de DePaul University in ...

  >