Financieel

Vijf vragen over een basisinkomen voor iedereen

Help door deze info met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In Groningen is de discussie over het basisinkomen op de kaart gezet. Vijf ondernemers, verenigd in de Maatschappij voor Innovatie van Economie en Samenleving (MIES), krijgen onverwacht veel respons.

Krijgen jullie veel reacties?

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Enorm veel. Doordat het huidige stelsel onder druk staat, is er in politiek en media steeds meer aandacht voor. Dat wordt gevoed door signalen dat de komende jaren grote aantallen banen verdwijnen door automatisering. Minister Asscher van Sociale Zaken zei dat onlangs nog. Hij moet wethouder Mattias Gijsbertsen toestemming geven voor een lokaal experiment met het basisinkomen. Daarvoor moet Asscher bestaande wetten en regels buiten werking stellen. De financiën zijn niet het grootste probleem, maar de diepgewortelde morele opvatting dat je alleen gelukkig kunt zijn als je werkt. In onze maatschappij is het ethisch verwerpelijk als je geld krijgt zonder ervoor te werken. Dat zit ingebakken als een soort geloof.

Is een basisinkomen communistisch?

De ondernemers willen enkele misverstanden uit de wereld helpen. Er zijn economen die het basisinkomen juist als laatste redmiddel van het kapitalisme zien. Omdat iedereen geld heeft, blijft de consumptiemaatschappij draaien. Bovendien hoef je er niet bij te werken, maar dat mag wel. Met een basisinkomen kun je iedereen een bestaansminimum geven. Daar hebben we nu 26 regelingen en overheidsbemoeienissen voor nodig.

Wat is het wel?

Het basisinkomen is een soort AOW, maar dan voor alle leeftijden. De ondernemers denken dat zo’n inkomen de armoede beter bestrijdt dan de huidige sociale regelingen. Als je je steeds zorgen maakt of er de volgende maand wel geld is voor eten, kinderopvang, zorg, studie en huur, haal je nooit het beste uit jezelf.

Is het onbetaalbaar?

Mensen verzinnen allerlei bedragen en slaan aan het rekenen, maar dat leidt de discussie alleen maar af. Het basisinkomen komt in plaats van bestaande regelingen, toeslagen en heffingen. Hoe de balans uitvalt is niet bekend, omdat het onduidelijk is hoe mensen zullen reageren. Daarom zijn experimenten van belang.

Blijven mensen werken?

Uit experimenten in Canada, Groot-Brittannië en India blijkt dat mensen blijven werken als ze een basisinkomen krijgen. Mensen nemen juist allerlei initiatieven als hun dagelijkse zorg om het bestaan verdwijnt.

[Dagblad van het Noorden]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

44 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
new atheist world order
new atheist world order
9 jaren geleden

Binnen nu en pak hem beet een jaar of 50 a 100 zal het huidige systeem idd aan vervanging toe zijn. Of het idee van een harde overgang in de vorm van een onvoorwaardelijk basisinkomen oplossing biedt is nog maar de vraag. Uitkomsten van eerdere experimenten worden eenzijdig weergegeven, een aantal van de experimenten laat bv zien dat geld waar niet voor gewerkt hoeft te worden niet in iedereen het beste naarboven haalt (lees: werkt neuspeuteren in de hand) Geen verrassing want dat zien we eigenlijk al decennia bij een groot deel van de full time uitkeringstrekkers.

henk
henk
9 jaren geleden

Op zich een goed plan om zo in onnodige fraude gevoelige overhead kosten te besparen in de bovenste lagen.

Maar dat maakt dan ook gelijk een scheiding
Wat kan je kopen met je basis inkomen zo kunnen ze de mensen wel makkelijk sturen. ZIj bepalen de waarde van het geld
Dus een basis inkomen in combinatie met een goed geformuleerde basis behoefte gaat zeker werken

Iedereen blijft toch wel werken op zijn manier, een mens die vrij kan leven, in een eerlijke samenleving zonder graaiers, kan toch niet stil zitten die wil bouwen en ontwikkelen.

Tijd is het enige wat voor iedereen hetzelfde is dus uren ruilen wat heb jij er voor over. Ik werk 4 uur als advocaat voor jouw 4 uur kluswerkzaamheden
(advocaten zullen dan ook niet echt nodig zijn maar toch)

Kalki
Kalki
9 jaren geleden

De fase van een ‘Basisinkomst’ zal uiteindelijk moeten overgaan in een fase dat geld overbodig zal worden.

ZOnneMax
ZOnneMax
9 jaren geleden

Als een basisinkomen dat de basisbehoefte dekt eenmaal een feit is, krijgt de mens meer tijd om zichzelf te ontwikkelen. In het huidige systeem is het vrijwel uitsluitend OVERleven, concurrentie en wantrouwen kweken naar elkaar, dat zou dan gaan verdwijnen.

Naast financieel is het basisinkomen ook een sociaal experiment en zal daarom minimaal 10 jaren moeten duren om de effecten enigzins te kunnen meten. Het basisinkomen kan goed gefinancierd worden uit de huidige regelingen EN de stijging van productiviteit door o.a. robotisering. Deze productiviteit stijging hoeft niet in handen te komen van enkelingen.

Als een dergelijk experiment lang genoeg duurt, gaan mensen anders “denken”. Er zal dan betere kwaliteit ontstaan van onderwijs en zorg dat nu teveel gedreven is door financiele prikkels.

Back to top button
44
0
We lezen graag je reactie!x