Homepagina » Gezondheid » Monsterverdrag TTIP zet genetisch gemodificeerd voedsel op ons menu
Monsterverdrag TTIP zet genetisch gemodificeerd voedsel op ons menu

Monsterverdrag TTIP zet genetisch gemodificeerd voedsel op ons menu

De recente goedkeuring van nieuwe genetisch gemodificeerde gewassen (ggo’s) zou niets te maken hebben met het omstreden vrijhandelsakoord TTIP, maar documenten van de Europese Commissie vertellen een ander verhaal.

Op 24 april keurde de Europese Commissie met één enkel besluit maar liefst 19 ggo’s goed voor import naar de EU. Het gaat om maïs en soja voor veevoer, maar ook om katoen en bloemen.

Druk van buitenaf

Terwijl eurocommissaris Vytenis Andriukaitis (Volksgezondheid) het parlement vertelde dat er geen druk van buitenaf was, vertellen interne TTIP-documenten een ander verhaal. Er blijkt in de maanden voor de toelating druk te zijn uitgeoefend door de Amerikaanse agro-industrie. Ook heeft de regering Obama een duit in het zakje gedaan.

Lobbyclubs van de agro-industrie riepen Andriukaitis op 12 februari in een persoonlijke brief ‘met klem’ op de import van nieuwe transgene gewassen ‘zonder verdere vertraging’ goed te keuren. De medewerking van Andriukaitis zal noodzakelijk zijn voor een ‘succesvolle uitkomst van de TTIP-onderhandelingen’, schrijft de lobby.

Geheim verslag

Brussel heeft altijd beweerd dat binnen TTIP niet over ggo’s wordt onderhandeld. Maar uit een geheim verslag van de Trade Policy Committee (TPC) blijkt dat de toelating van ggo’s tot de EU een ‘zeer belangrijke kwestie’ is voor Washington en dat de Amerikaanse overheid in het kader van TTIP specifiek druk heeft gezet rond de Europese toelating van ggo’s.

De Belgische Europarlementariër Bart Staes is niet verbaasd over de Amerikaanse druk. “De VS denkt dat de Europese markt de agrobusiness 300 miljard dollar kan opleveren,” zegt hij. “Zij beschouwen een groot deel van de Europese regelgeving daarbij als handelsbarrière. Dat moet van de VS uiteindelijk allemaal van tafel.”

Volgens Staes heeft de Commissie een alternatieve agenda. Het werkelijke doel zou zijn om de status quo die in Europa rond ggo’s bestaat te doorbreken.

[MO]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

Wat doen jij als het gewoon toch getekend word?

trackback
BOINNK!!! | Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door Arie Goedhart
6 jaren geleden
legalize
legalize
6 jaren geleden

Ach dacht je nou echt dat wij wat te vertellen hebben.

Zolang wij achter ons computertje blijven zitten en berichtjes die we wat vinden een vind ik leuk geven gebeurt er niets.

Kotsmisselijk word ik ervan

spiter
spiter
6 jaren geleden

Daarom heeft Monsanto in Oekraine inmiddels al miljoenen ha zeer vruchtbare grond gekocht.
Dit is een War om big business, als je de mensen eerst ziek maakt met GMO”s en ze daarna chronisch kunt behandelen met pillen dan sla je 2 vette vliegen in een klap!

x

Check Also

obama

Obama annuleert controversieel megafeest met 700 mensen na storm van kritiek

De Amerikaanse oud-president Barack Obama heeft felle ...

kabinet

‘Zo maakt het kabinet wel ERG duidelijk dat het commerciële belangen boven volksgezondheid stelt’

Een voorstel van de Europese Commissie om ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

9
0
We lezen graag je reactie!x