Homepagina » Gezondheid » Deze vier geheimzinnige voedselreuzen bepalen wat jij eet (en bijna niemand kent ze)
Deze vier geheimzinnige voedselreuzen bepalen wat jij eet (en bijna niemand kent ze)

Deze vier geheimzinnige voedselreuzen bepalen wat jij eet (en bijna niemand kent ze)

Een geheimzinnige groep voedselreuzen waar jij waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt bepaalt wat jij eet.

De Groene ging de gangen na van deze mysterieuze multinationals, ook wel de ABCD-club geheten.

De wereldwijde handel in grondstoffen voor de voedingsindustrie is big business. De bedrijven hebben een reusachtige omvang, maar bijna niemand kent ze.

Kleine broertjes

Ze leveren de grondstoffen voor bijna alles wat er bij ons in de supermarkt in de schappen ligt.

De kleine club voedselreuzen controleert zeventig procent van de wereldwijde graanhandel. Qua omzet zou je ze kunnen vergelijken met complete landen.

Bekende bedrijven als Unilever, Nestlé of Monsanto zijn slechts kleine broertjes. De jaaromzet van de vier multinationals is samen een slordige 250 miljard euro.

Hun invloed reikt ver

Hun namen zijn ADM, Bunge, Cargill en Louis Dreyfus, oftewel ABCD. Twee van die vier bedrijven worden geleid door een familiedynastie en hoeven geen financiële informatie te delen.

Louis Dreyfus beheerst alleen al 10 procent van de handel in agrarische producten. Het is de grootste speler in de markt van katoen en rijst en de op één na grootste handelaar in suiker.

De vier multinationals zijn westerse giganten die geen grond bezitten en geen eindproducten maken, maar verder de hele handelsketen beheersen. Hun invloed reikt ver.

Illegale prijsafspraken

Archer Daniels Midland (omzet 81 miljard dollar) werkt vanuit Chicago. Midden jaren negentig moest het bedrijf een recordboete van 100 miljard dollar betalen wegens illegale prijsafspraken.

Bunge (in 1818 opgericht in Amsterdam) heeft Zuid-Amerikaanse wortels en is geregistreerd in Bermuda, maar opereert vanuit de VS.

De familie Bunge was zeer diep verwikkeld in de Argentijnse politiek.

Regenwoud

Het Amerikaanse Cargill (omzet 120 miljard dollar) is de grootste en tevens het grootste familiebedrijf ter wereld.

Cargill werd er voor verantwoordelijk gehouden dat in de jaren tachtig enorme oppervlakten Braziliaans regenwoud werden gekapt.

Ook het Franse Louis Dreyfus is een familiebedrijf. Het hoofdkantoor staat in Parijs, maar de officiële zetel in Rotterdam.

Lees hier het onderzoek naar de geheimzinnige ABCD-club.

[De Groene]


Vind je deze info interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Ga vlug naar onze shop en profiteer nog tot en met 8 juli van 15% korting! KLIK HIER!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

30 reacties

 1. Zowel de allerrijksten als de allermachtigsten blijven altijd buiten beeld. In de luwte wanen ze zich veilig en kunnen zij ongestoord hun gang gaan. Hun anonimiteit kwijnt echter steeds meer weg en hun daden krijgen steeds meer bekendheid en straks is het aan de massa wat er mee te doen.

  26 likes
  • Geloof jij in die massa?

   5 likes
   • Tsja @Derek, ik maak zelf deel uit van die massa. Niet in de massa geloven is dus ook niet in mezelf geloven en dat verdom ik ten eeuwigen dagen. Ik blijf er in geloven dat een steeds groter deel van de massa zal in gaan zien wat er in werkelijkheid gaande is. Onvoorspelbaar stemgedrag wereldwijd geeft al iets van verandering weer. Dat het nog niet het gewenste resultaat oplevert is volgens mij gewoon een kwestie van tijd, geduld, geloof en vertrouwen in het goede. De kracht van de gedachte van de massa is onoverwinnelijk zo zal blijken.

    11 likes
    • Ja exegese ik ben het met je eens. De massa is bezig met een ‘super sweep’ als het om ontwaken gaat. Het neemt tijd, maar de collectieve gedachte straks – in die kracht en snelheid zoals deze nu aan het ontwikkeling is – gaat dwars door de hoogste en sterkste berg heen.

     6 likes
     • die bergen waren allemaal bomen, how do you like that?
      Silicon trees….
      ja, kijken…en je niet gek laten maken…
      YT: there are now forests on Earth…
      jeeez…ja wakker worden…
      namaste

      0 likes
    • Ik ben het ook met je eens alleen blijven we in cirkels hangen, dit nieuws komt bij dezelfde mensen terecht helaas. Ook ik blijf strijden en draag mijn steentje bij waar het mogelijk is. Maar als wij heel reeel zijn wordt dit alleen erger en mensen worden steeds meer overspoeld met hersenspoeling en zijn daar ook gevoelig in. Ik moet dezelfde wakkere opzoeken op dit soort sites want om mij heen wordt het met de dag gekker!

     Maar liever strijdend ten onder maar ik denk dat wij het over ean andere boeg moeten gooien!

     0 likes
     • Derek, eens met je credo, ik denk dat alle bezoekers hier hetzelfde om hun heen zien: meningen van dit hersenloze volk zijn letterlijk berichten die ze van mainstream media overnemen.

      Tijd om naast dit soort informatieve websites, platformen op te richten die geld inzamelen voor projecten die ons en het volk blij maken. En nee, het is niet erg dat deze platformen een winstoogmerk hebben.

      Zolang iedereen maar hetzelfde doel voor ogen houdt: we verkopen onze ziel niet aan de hoogste bieder, ook niet in de toekomst: het is tijd voor onze eigen ‘silent’ geldschieter, en een duidelijk actieplan. We zijn met meer dan je zou denken!

      0 likes
   • haha heel goed neergezet ondanks het vraagteken de massa doet niets en je hebt altijd het idee als je eventueel iets zou willen doen of beginnen je het idee krijgt dat je alleen staat.

    3 likes
  • De boete voor ADM was overigens $100 miljoen i.p.v. 100 miljard. 1000x minder dus.

   1 likes
 2. Ik zal nooit opgeven maar krijg steeds meer het idee dat de bevolking het toch zal slikken als zoete koek. Het is dweilen met de kraan open en dat wereldwijd. Ik denk dat wij allemaal een langzame dood tegemoet gaan op deze manier, ik wou dat er meer mensen met ballen waren. Ik maak mij dan ook erg zorgen over de toekomst!

  10 likes
  • Ik heb enkele jaren terug eens opgeroepen in mijn wijk een soort van burgermilitie te starten om gebieden te beschermen tegen bepaalde groepjes die de buurten terroriseren. Niet eens met agressie, maar gewoon bewaken dat mensen veilig over straat kunnen. Door de ene helft ben ik uitgelachen, de andere scheten zeven kleuren in hun broek.
   Mensen willen niet helpen daar ben ik onderhand achter. Ok laat het dan maar gebeuren ook, het zal mij voort worst wezen. Ik maak me alleen nog kleinschalig druk over mij familie en that’s it!

   12 likes
 3. Het hele onderzoek is via de link niet in te zien. Ook rare timing! CETA is al door Brussel getekend. Geo-politiek speelt de VN nu de globale terreur kaart. (Trump is de nieuwe Hitler, met dat ONEWORLD Trade Center in NYC, en zijn retoriek van ‘unify’, ‘union’, ‘peace’, ‘making friends’, e.d. gaia codetaal – allemaal visitekaartjes voor zijn Bolsjewiekse ONEWORLD Heilstaat.
  Zie het grote plaatje; dit komt niet opeens uit de lucht vallen:

  Precies waar dat vermaledijde globalisme dat ons wordt opgelegd om gaat.
  ‘Vrijhandel’ heeft niks met welvaart te maken, zelfs niet met economie. Het staat voor vrijspel voor ‘handel’.
  In feiten staat ‘vrijhandel’ voor een coup. ‘Post-democratic era’. Bedrijven worden bóven de wet gesteld; hun lobbyisten schrijven zelf de ‘wetten’; die hen onbeperkte vrijheden geven.

  Ook voeding is geo-politiek. Deze bedrijven zijn allen vehikels van de (onzichtbare) globalisten.
  Het beleid dat zij al meer dan 100 jaar uitstippelen beoogt hun mondiale Bolsjewiekse heilstaat. Misschien dat onderstaande ook al in genoemde studie aan de orde komt

  enkele hoofdlijnen; waaruit ernst en urgentie van deze frontale aanval op onze beschaving blijkt:
  ‘the Four Horsemen of grain’. http://www.thirdworldtraveler.com/New_World_Order/BigOil_Bankers_PersianGulf.html

  Other WTO rules in the Agreement to Technical Barriers to Trade (TBT) forbid member countries from using domestic standards or testing, food safety laws, product standards, calling them an ‘unfair barrier to trade.’

  The impact of those two US-mandated WTO rulings meant that Washington could threaten that any government restricting import of GM plants on grounds they might pose threats to health and safety of their population, could be found to be in violation of WTO free trade rules!

  Today, the Rockefellers use coercive population control tactics and food as a weapon through a front organization, CGIAR (Consultative Group on Agricultural Resources) as the Rockefellers are trying to distance themselves from public- just like the Rothschild clan has done

  Thus, the Rockefeller Foundation, World Bank, Monsanto and other agri-giants and the US Government, all meet under CGIAR auspices.

  “Food is a tool. It is a weapon in the US negotiating kit.”
  “Kissinger implied that famine might be an effective way to reduce population:”
  “”recent US Air Force study states that “biological weapons offer greater possibilities for use than do nuclear weapons.”

  “In her December 2009 cable, Clinton describes the U.S. strategy in promoting agricultural biotechnology.
  The U.S. Council on Foreign Relations puts it this way: ‘We need world government to control food supply'”
  GM has clearly become a strategic, geopolitical tool for Washington.
  http://www.mindfully.org/GE/2005/Geopolitics-GM-Food6mar05.htm

  “GATT was also used and later the WTO with corporate-written rules for their own bottom line interests”
  Bankrupting them was The Plan to REMOVE an “EXCESS (OF) HUMAN RESOURCES.”
  http://www.globalresearch.ca/agribusiness-giants-seek-to-gain-worldwide-control-over-our-food-supply/7735

  Op Women’s World-conferentie Peking 1977; zei het hoofd van het VN-Voedsel Programma:
  “We zullen voedsel gebruiken als een wapen tegen het volk.”
  Het verstrekte voedsel zal genetisch gemodificeerd worden en voedingsstoffen-arm.

  Dus.
  (n.b.: het gedoe met en in Oekraine heeft álles van doen met deze duivelse geo-politiek; Unilever, Monsanto, c.s. zitten er vuistdik in.
  m.n. Pechtold, Dijsselbloem, Koenders, Ploumen, Rutte liggen in bed met (agro-food) oligarchen aldaar. Of u die 2de Griekse plunder maar ff wilt stutten met garantiestelling., Geen enkele Kamervraag, laat staan Kabinetscrisis cq. motie van wantrouwen daarover – de corruptie in NL is genormaliseerd!).

  10 likes
  • Trump is te goed voor een nieuwe Hitler. Daarvoor moet je wachten op een vergaande versie van Trump. De westerse schaduw regering heeft na mijn mening dan ook alles in werking gesteld om dit proces bevorderen.

   1 likes
 4. het enigste wat je kan is dat elk land net als in vroegere tijden alleen voor de binnenlandse behoefte zorgt .
  op zo,n manier gaan ze ten onder.

  4 likes
 5. Ik denk dat niets ongestoord gaat. Van anonimiteit is dan ook geen sprake meer als men het aardse leven moet verlaten. Dan is iedereen op zichzelf aangewezen hoe geheim ze ook waren. Een verhaal die nog steeds de ronde doet na al die jaren.

  3 likes
  • En toch heb ik de indruk/het gevoel dat er steeds meer mensen zijn die wakker worden. Het gaat alleen tergend langzaam en echte opstanden zullen er m.i. pas komen als de situatie zo slecht is geworden dat men niet anders meer kan/echt niet langer de kop in het zand kan steken. Ik vermoed dat dat over 20-30 jaar zal zijn.

   1 likes
   • @Marie. Voor dat gedeelte moest ik afhaken omdat ik het niet wilde weten om allerlei ethische en etnische redenen. Zo had ik er ook geen behoefte aan om er achter te komen wanneer het eindtijdperk zal komen. En ik weiger nog steeds om dit te weten om de reden dat ik van mensen hou. Zo kreeg ik mee dat ik de waarheid nooit zal verliezen en daar geloof ik in.

    3 likes
 6. Het is allemaal 1000% logica waar vele nog steeds niet in geloven.

  Te veel mensen en je MOET overgaan op MEGASTALLEN en GEHEIMZINNIGE VOEDSELREUZEN.

  Het moet ergens vandaan komen en iedereen moet eten en veel eten weggooien.

  3 likes
 7. Wat de waarheid ook is, deze wordt niet verteld bij de MSM.
  Dit is wel waar de massa hun informatie vandaan hebben.
  Voorlopig vertrouw ik niet op de massa, zolang ik dit niet zie veranderen.

  2 likes
 8. Aan het blijven manipuleren van gewassen enz., daar komt ook vanzelf een einde aan. Het systeem van groei(aandelen enz.) moet stoppen, zodat binnenlandse economie(rondpompend hart) weer opgezet kan worden. Zelfregulering weer voorrang krijgt. Een wereldwijde val van systeem(24 uur hack) kan een oplossing zijn om het tij om te keren. Moeten we wel zelf proberen de controle te krijgen en de handchip weigeren. Dit gebeuren wordt het cruciaal moment. Gaan we verder met technologie of gaan we terug naar af. Er zullen vele false flag momenten/natuurrampen redenatie voorbij komen om een nieuwe Atlantis te kunnen vormen.(aarde heeft maar plaats voor 500 miljoen mensen).
  Wanneer is de aarde door die gouden wolk/Niburu heen? Het gevaar van buitenaf is dan weg en daarna kunnen we weer op een natuurlijke manier gaan leven. Dus alle technologie/systeem opheffen.

  1 likes
 9. goed zo, ik ga mijn agent direct opdracht geven om aandelen van deze jongens te kopen.

  1 likes
 10. Interessante beleggingsfondsen dus…

  0 likes
 11. Google maar op “Georgia Stones” en je kunt precies lezen wat de NWO, New World Order, met de mensheid van plan is. Er moeten er nog een paar miljard weg. De planning is een aardse bevolking van 500 miljoen mensen. Met alle gemaakte ziektes, zoals Aids, Ebola, Zika en de opzettelijke (suiker)vergiftiging door de voedselindustrie, en de huidige en komende oorlogen, is dat binnen enkele generaties bereikt.

  Daarna nog even googlen op “International Airport Denver” voor de weergave boven op oa schilderijen……

  0 likes
 12. Toch knap hoor. Vier families die honderdduizenden mensen emplooy bieden en miljarden mensen voeden. Ik stel voor dat we deze families heilig verklaren en dat ze de Nobelprijs voor de Vrede krijgen.

  0 likes
 13. Wat te denken van de grote 2 die de hele wereld in gijzeling houden? Christendom en Islam?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

bill gates

Wie zijn de hogere machten boven ‘corona-expert’ Bill Gates?

Bill Gates is één van de rijkste ...

Tientallen giftige stoffen gevonden in wegwerpluiers, waaronder chemicaliën die al 15 jaar verboden zijn. Loopt jouw baby gevaar?

Tientallen giftige stoffen gevonden in wegwerpluiers, waaronder chemicaliën die al 15 jaar verboden zijn. Loopt jouw baby gevaar?

Het Franse overheidsagentschap dat toeziet op de ...