Gezondheid

Vijf vragen en antwoorden over kunstmatige zoetstoffen

Help ons door dit artikel met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er komt steeds meer informatie naar buiten over de bijwerkingen van kunstmatige zoetstoffen.

Zijn we jarenlang misleid door de zogenaamde lightproducten die ons toch dikker maken? Voedingsdeskundigen beantwoorden vijf prangende vragen over caloriearme suikervervangers.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Maken kunstmatige zoetstoffen dik?

“Onze lichamen zijn gemaakt om natuurlijke voedingsmiddelen te verwerken,” zegt de Britse schrijfster Joanna Blythman. Volgens de auteur van het boek What To Eat blijkt uit verschillende studies dat je van kunstmatige zoetstoffen eerder aankomt dan afvalt.

James Duigan van sportschool Bodyism in Londen is ook geen voorstander van suikervervangers. “Als je suiker eet, vertellen je smaakpapillen je brein dat er zoetigheid aankomt. Als je kunstmatige zoetstoffen binnenkrijgt brengt dat je lichaam in verwarring.”

Veranderen kunstmatige zoetstoffen je in een zoetekauw?

Duigan: “Sacharine kan 200 tot 700 keer zoeter zijn dan gewone suiker. Daardoor kun je het gevoel krijgen dat fruit en andere voedingsmiddelen die van nature veel suiker bevatten niet meer zoet zijn.”

Afgelopen jaar bleek uit een Amerikaanse studie dat dieren die veel zoetstoffen aten geneigd waren om meer zoete voeding naar binnen te werken.

Zijn er nog andere nadelen verbonden aan kunstmatige zoetstoffen?

Voedingsdeskundige Marilyn Glenville heeft ernstige bedenkingen bij de consumptie van kunstmatige zoetstoffen en dan met name bij het gebruik van aspartaam.

“Aspartaam is 180 keer zoeter dan suiker en kan leiden tot vreetbuien,” zei ze. “De zoetstof is ook gelinkt aan stemmingswisselingen en depressie, omdat de hoeveelheid serotonine in de hersenen erdoor wordt beïnvloed.”

Uit verschillende studies op dieren blijkt dat kunstmatige zoestoffen kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Zo belasten ze onder meer de lever en verhogen ze het vetgehalte van het bloed, wat uiteindelijk kan leiden tot hartziektes, diabetes en beroertes.

Zijn natuurlijke suikers gezonder?

Natuurlijke suikers als honing en agavesiroop worden vaak als gezonder beschouwd dan geraffineerde suiker, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Te veel zoetigheid, zelfs natuurlijke suiker, kan je dikker maken.

Duigan meent dat stevia en xylitol de beste opties zijn voor mensen die op een gezonde manier van zoetigheden willen genieten. Kaneel is volgens hem ook een optie omdat het je bloedsuikerspiegel reguleert.

Een blikje frisdrank met suiker of de lightversie?

Duigan: “Als je dorst wilt lessen met een gezond drankje, is er niets beters dan een groot glas vol met fris water.”

Bron: Nieuwsblad.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dondervogel
Dondervogel
10 jaren geleden

Ik heb een cronisch vitamine D tekort en krijg hiervoor medicijnen genaamd calipos 500/800 IE.Het eerste staat voor kalk het tweede voor vitamine D3.Als je zo,n tablet inneemt is deze zo zoet ik hou er niet echt van.Lees je de bijsluiter?Stoffen in dit geneesmiddel:Calci ChewD3 bevat aspertaam(E951)een bron van fenylalanine.Voorts bevat het sorbitol(E420)isomalt(E953)en sucrose.Eigenlijk wil ik deze rommel niet slikken. Wie weet de oplossing?Zodat ik die kunstmatige suikers niet meer in mijn lijf krijg?Want ik flip al op het woordje aspertaam en sucrose.

realitycheck
realitycheck
10 jaren geleden

Wat dacht je van gewone vit. D capsules? Halitran oid.

doler
doler
10 jaren geleden

waarom is er geen lijst met producten zonder die zooi?
je kan als consument geen wijs worden uit de info vermeldingen

Tjeu
Tjeu
10 jaren geleden

Het boek van Dr. Geert Verhelst geeft ook veel informatie. Suiker & Zoetstoffen. ISBN 9789080778405

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x