Gezondheid

Vijf vragen en antwoorden over kunstmatige zoetstoffen

Help door deze info met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er komt steeds meer informatie naar buiten over de bijwerkingen van kunstmatige zoetstoffen.

Zijn we jarenlang misleid door de zogenaamde lightproducten die ons toch dikker maken? Voedingsdeskundigen beantwoorden vijf prangende vragen over caloriearme suikervervangers.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2025/04/NFN-donatie-banner.png

Maken kunstmatige zoetstoffen dik?

“Onze lichamen zijn gemaakt om natuurlijke voedingsmiddelen te verwerken,” zegt de Britse schrijfster Joanna Blythman. Volgens de auteur van het boek What To Eat blijkt uit verschillende studies dat je van kunstmatige zoetstoffen eerder aankomt dan afvalt.

James Duigan van sportschool Bodyism in Londen is ook geen voorstander van suikervervangers. “Als je suiker eet, vertellen je smaakpapillen je brein dat er zoetigheid aankomt. Als je kunstmatige zoetstoffen binnenkrijgt brengt dat je lichaam in verwarring.”

Veranderen kunstmatige zoetstoffen je in een zoetekauw?

Duigan: “Sacharine kan 200 tot 700 keer zoeter zijn dan gewone suiker. Daardoor kun je het gevoel krijgen dat fruit en andere voedingsmiddelen die van nature veel suiker bevatten niet meer zoet zijn.”

Afgelopen jaar bleek uit een Amerikaanse studie dat dieren die veel zoetstoffen aten geneigd waren om meer zoete voeding naar binnen te werken.

Zijn er nog andere nadelen verbonden aan kunstmatige zoetstoffen?

Voedingsdeskundige Marilyn Glenville heeft ernstige bedenkingen bij de consumptie van kunstmatige zoetstoffen en dan met name bij het gebruik van aspartaam.

“Aspartaam is 180 keer zoeter dan suiker en kan leiden tot vreetbuien,” zei ze. “De zoetstof is ook gelinkt aan stemmingswisselingen en depressie, omdat de hoeveelheid serotonine in de hersenen erdoor wordt beïnvloed.”

Uit verschillende studies op dieren blijkt dat kunstmatige zoestoffen kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Zo belasten ze onder meer de lever en verhogen ze het vetgehalte van het bloed, wat uiteindelijk kan leiden tot hartziektes, diabetes en beroertes.

Zijn natuurlijke suikers gezonder?

Natuurlijke suikers als honing en agavesiroop worden vaak als gezonder beschouwd dan geraffineerde suiker, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Te veel zoetigheid, zelfs natuurlijke suiker, kan je dikker maken.

Duigan meent dat stevia en xylitol de beste opties zijn voor mensen die op een gezonde manier van zoetigheden willen genieten. Kaneel is volgens hem ook een optie omdat het je bloedsuikerspiegel reguleert.

Een blikje frisdrank met suiker of de lightversie?

Duigan: “Als je dorst wilt lessen met een gezond drankje, is er niets beters dan een groot glas vol met fris water.”

Bron: Nieuwsblad.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dondervogel
Dondervogel
11 jaren geleden

Ik heb een cronisch vitamine D tekort en krijg hiervoor medicijnen genaamd calipos 500/800 IE.Het eerste staat voor kalk het tweede voor vitamine D3.Als je zo,n tablet inneemt is deze zo zoet ik hou er niet echt van.Lees je de bijsluiter?Stoffen in dit geneesmiddel:Calci ChewD3 bevat aspertaam(E951)een bron van fenylalanine.Voorts bevat het sorbitol(E420)isomalt(E953)en sucrose.Eigenlijk wil ik deze rommel niet slikken. Wie weet de oplossing?Zodat ik die kunstmatige suikers niet meer in mijn lijf krijg?Want ik flip al op het woordje aspertaam en sucrose.

realitycheck
realitycheck
11 jaren geleden

Wat dacht je van gewone vit. D capsules? Halitran oid.

doler
doler
11 jaren geleden

waarom is er geen lijst met producten zonder die zooi?
je kan als consument geen wijs worden uit de info vermeldingen

Tjeu
Tjeu
11 jaren geleden

Het boek van Dr. Geert Verhelst geeft ook veel informatie. Suiker & Zoetstoffen. ISBN 9789080778405

Drs. John Consemulde
Drs. John Consemulde
11 jaren geleden

‘Aspartaam: de Zoete Wraak’ is de titel van mijn nieuwe boek, dat uitgeven wordt door Frontier Publishing! Daarin beschrijft ik het ware gezicht van de farmaceutische industrie, de voedingsindustrie en de ‘handlangers’ in de ‘handel in ziekte’ zoals patiëntenverenigingen, PR-bureaus, adviescommissies, onderzoeksinstituten, maar ook de draaideurenpolitiek en de collusie met de regelgevingsautoriteiten.

In dit belangrijke boek gebruik ik de aantoonbaar neurotoxische en kankerverwekkende kunstmatige zoetstof Aspartaam als schoolvoorbeeld om de belangenverstrengeling, het machtsmisbruik, de geheimhouding, de onderzoeksfraude en de corruptie die deze industrie zo kenmerkt, bloot te leggen.

Op al deze vragen en meer zal ik in mijn boek in gaan. Ook draag ik oplossingen aan, waarbij bereidwilligheid om een echt effectieve en preventieve gezonde zorg, de enige voorwaarde is voor de transformatie naar een nieuw medisch model, een nieuwe geneeskunst en een nieuwe gezondheidszorg!

September 2013 zal het boek verkrijgbaar zijn via Frontier Publishing en natuurlijk ook via de Frontier Bookshop in Amsterdam en andere boekhandels in Nederland!

Richard Belgie
Richard Belgie
11 jaren geleden

Naar buiten, in de zon. Beste vit-D bron. En natuurlijkgenoeg magnesium nemen (in de vorm van MagnesiumChloride bijvoorbeeld) om de calcium op te kunnen nemen. Zonder magnesium kan een teveel aan calcium leiden tot osteoporose en broze botten. Dus opletten daarmee.

Dondervogel
Dondervogel
11 jaren geleden

[quote name=”Richard Belgie”]Naar buiten, in de zon. Beste vit-D bron. En natuurlijkgenoeg magnesium nemen (in de vorm van MagnesiumChloride bijvoorbeeld) om de calcium op te kunnen nemen. Zonder magnesium kan een teveel aan calcium leiden tot osteoporose en broze botten. Dus opletten daarmee.[/quote]
Aan zonlicht ontbreekt het bij mij niet.Ik ben namelijk veel buiten.En toch heb ik een vitamine D tekort.Dit komt veel vaker voor meestal, bij mensen boven de 50 jaar.Ik ben 57 jaar.# realtycheck:Halitran oid kun je die krijgen in de dosering 800IE??Als ik die graag hebben wil wordt ik naar een arts verwezen.Dan zou ik dus meerdere moeten slikken om tot 800IE te komen.En ik weet niet waar dat IE voor staat.In ieder geval is dit geen MG milligram.Dan nog het volgende:Door het pc tijdperk komt de golf nog, van de vitamine D tekorten wereldwijd.Feitelijk is die al gaande alleen merk je niet of je D tekorten hebt.Dat uit zich later pas. Bv. in de vorm van dementie.De woorden van mijn huisarts.

redice
redice
11 jaren geleden

kunstmatig is ongezond,en dat geldt voor bijna alles PUNT

Sunshine
Sunshine
11 jaren geleden

‘Duigan meent dat stevia en xylitol de beste opties zijn voor mensen die op een gezonde manier van zoetigheden willen genieten.’

Er zijn inmiddels onderzoeken geweest die aan zouden tonen dat stevia ons endocrine-stelsel in war schopt dus ook daar zou ik maar voorzichtig mee zijn.
In pure vorm = gedroogd of vers blad, is het goed te gebruiken. Maar ook hier geldt, wees voorzichtig met de geraffineerde (= witte poeder)vorm van stevia.

realitycheck
realitycheck
11 jaren geleden

@ dondervogel: ik heb hier zowel 1000 ie als 2000 ie staan. Gewoon gekocht op internet. Daar staat ook de hoeveelheid in ie’s of mg.. i.e. = mg/25

Vonzie
Vonzie
11 jaren geleden

[quote name=”Sunshine”]’Duigan meent dat stevia en xylitol de beste opties zijn voor mensen die op een gezonde manier van zoetigheden willen genieten.’

Er zijn inmiddels onderzoeken geweest die aan zouden tonen dat stevia ons endocrine-stelsel in war schopt dus ook daar zou ik maar voorzichtig mee zijn.
In pure vorm = gedroogd of vers blad, is het goed te gebruiken. Maar ook hier geldt, wees voorzichtig met de geraffineerde (= witte poeder)vorm van stevia.[/quote]
Link? Ik kan namelijk totaal niks vinden waar dat beweerd wordt.

BdeD
BdeD
11 jaren geleden

[quote name=”Dondervogel”][quote name=”Richard Belgie”]Naar buiten, in de zon. Beste vit-D bron. En natuurlijkgenoeg magnesium nemen (in de vorm van MagnesiumChloride bijvoorbeeld) om de calcium op te kunnen nemen. Zonder magnesium kan een teveel aan calcium leiden tot osteoporose en broze botten. Dus opletten daarmee.[/quote]
Aan zonlicht ontbreekt het bij mij niet.Ik ben namelijk veel buiten.En toch heb ik een vitamine D tekort.Dit komt veel vaker voor meestal, bij mensen boven de 50 jaar.Ik ben 57 jaar.# realtycheck:Halitran oid kun je die krijgen in de dosering 800IE??Als ik die graag hebben wil wordt ik naar een arts verwezen.Dan zou ik dus meerdere moeten slikken om tot 800IE te komen.En ik weet niet waar dat IE voor staat.In ieder geval is dit geen MG milligram.Dan nog het volgende:Door het pc tijdperk komt de golf nog, van de vitamine D tekorten wereldwijd.Feitelijk is die al gaande alleen merk je niet of je D tekorten hebt.Dat uit zich later pas. Bv. in de vorm van dementie.De woorden van mijn huisarts.[/quote]

Misschien is dit wat (in overleg met de arts).

http://shop.goodlite.nl/uv-lampen.html

Ik begreep al dat je veel buiten bent, maar in nederland is vanaf oktober tot en met april te weinig zonlicht om voldoende vitamine D aan te maken. In de andere maanden is in ons kikkerlandje de zon alleen van 12 tot 3 sterk genoeg voor de aanmaak van vitamine D.

Eigenlijk wonen we wat dat betreft in het verkeerde land 🙂

google maar eens op ervaringen met die lampten.. Dit zijn duuuuuuure, maar er zijn vast goedkopere.

Celine
Celine
11 jaren geleden

Het irriteert mij tijdens het lezen dat er geen duidelijke antwoorden worden gegeven op de vragen.
Zoetstoffen zijn inderdaad niet beter voor je. Wanneer het lichaam zoetstof binnen krijgt wil je lichaam die verwerken zoals het gewone suikers zou verwerken. dat kan het lichaam niet want er is niets om te verwerken, hierdoor gaat het lichaam verkeerde signalen afgeven en krijg je trek.
natuurlijk is een glas water gezonder dan een glas cola of cola light, maar dat is niet het antwoordt op de vraag..

johan
johan
11 jaren geleden

En zo krijgen de voedsel sjaggeraars ruim baan . Ik gebruik op internet info over alle e stoffen en troep en ziekteverwekkende stoffen op voedingswijzer.nl

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x