Buitenland

Herman Wijffels: “Amerika wordt niet bestuurd door Washington, maar door Wall Street”

Help door dit met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Herman Wijffels, van 1981 tot 1999 bestuursvoorzitter van de Rabobank en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, zegt in gesprek met Willem Middelkoop onomwonden dat Amerika wordt bestuurd door Wall Street.

Tijdens het gesprek gaat hij in op de honger van Amerika naar macht en olie, de scrupules van de Amerikaanse oud-vicepresident Dick Cheney en de politieke volgzaamheid van Nederland.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png
Oliebronnen veiligstellen

De regering-Bush heeft in de mierenhoop in het Midden-Oosten met een stok zitten prikken en nu vluchten die mensen alle kanten op, aldus Wijffels. “Het ging in het Midden-Oosten vooral om het veiligstellen van de toegang naar oliebronnen. Maar ook het beeld waarbij Amerika haar wereldheerschappij opnieuw wil bevestigen.”

De onrusten in Syrië zijn volgens hoogleraar Wijffels begonnen toen er overeenstemming was over een pijplijn tussen Iran over Syrisch grondgebied. “Amerika is verslaafd aan een vijand.” Hij zegt verder dat onze straaljagers nooit zouden zijn gestuurd om bommen af te gooien als het niet allemaal om de olie te doen was geweest.

‘Democratieën dreigen corporaties te worden’

De oud-voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) vindt dat Nederland te veel achter Engeland en Amerika aanloopt. “De kern van ons buitenlandbeleid is: eerst kijken wat zij ervan vinden om er vervolgens achteraan te lopen.”

“De kern is dat Amerika niet wordt bestuurd door Washington, maar door Wall Street,” stelt Wijffels, toevoegende dat grote bedrijven en Wall Street dusdanig veel invloed uitoefenen dat onze democratieën tot op zekere hoogte corporaties dreigen te worden. Hij is dan ook tegen het vrijhandelsverdrag TTIP.

[Café Weltschmerz]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x