Homepagina » Buitenland » Herman Wijffels: “Amerika wordt niet bestuurd door Washington, maar door Wall Street”
Herman Wijffels: "Amerika wordt niet bestuurd door Washington, maar door Wall Street"

Herman Wijffels: “Amerika wordt niet bestuurd door Washington, maar door Wall Street”

Herman Wijffels, van 1981 tot 1999 bestuursvoorzitter van de Rabobank en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, zegt in gesprek met Willem Middelkoop onomwonden dat Amerika wordt bestuurd door Wall Street.

Tijdens het gesprek gaat hij in op de honger van Amerika naar macht en olie, de scrupules van de Amerikaanse oud-vicepresident Dick Cheney en de politieke volgzaamheid van Nederland.

Oliebronnen veiligstellen

De regering-Bush heeft in de mierenhoop in het Midden-Oosten met een stok zitten prikken en nu vluchten die mensen alle kanten op, aldus Wijffels. “Het ging in het Midden-Oosten vooral om het veiligstellen van de toegang naar oliebronnen. Maar ook het beeld waarbij Amerika haar wereldheerschappij opnieuw wil bevestigen.”

De onrusten in Syrië zijn volgens hoogleraar Wijffels begonnen toen er overeenstemming was over een pijplijn tussen Iran over Syrisch grondgebied. “Amerika is verslaafd aan een vijand.” Hij zegt verder dat onze straaljagers nooit zouden zijn gestuurd om bommen af te gooien als het niet allemaal om de olie te doen was geweest.

‘Democratieën dreigen corporaties te worden’

De oud-voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) vindt dat Nederland te veel achter Engeland en Amerika aanloopt. “De kern van ons buitenlandbeleid is: eerst kijken wat zij ervan vinden om er vervolgens achteraan te lopen.”

“De kern is dat Amerika niet wordt bestuurd door Washington, maar door Wall Street,” stelt Wijffels, toevoegende dat grote bedrijven en Wall Street dusdanig veel invloed uitoefenen dat onze democratieën tot op zekere hoogte corporaties dreigen te worden. Hij is dan ook tegen het vrijhandelsverdrag TTIP.

[Café Weltschmerz]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

kabinet

Demissionair kabinet haalt nog gauw wat terroristen naar Nederland: ‘Lekker geregeld’

Een Nederlandse delegatie is in het noorden ...

kaag

Aangifte tegen Kaag en Nederlandse regering wegens financieren van terreurorganisaties

Nederlands ontwikkelingsgeld is in de Palestijnse gebieden ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x