Homepagina » Gezondheid » Hartspecialist: “Roomboter beter dan transvette margarine”
Hartspecialist: "Roomboter beter dan transvette margarine"

Hartspecialist: “Roomboter beter dan transvette margarine”

Roomboter, kaas en rood vlees zijn minder slecht voor het hart dan wordt aangenomen. Dat stelt een cardioloog in een vooraanstaand medisch tijdschrift. Tijd om de mythe te doorbreken. Aseem Malhotra van het Croydon University Hospital in Londen zegt ook dat statines te vaak worden voorgeschreven en dat de voordelen van deze medicijnen niet opwegen tegen de bijwerkingen.

Transvetten worden gevonden in bakproducten, fastfood en margarine en vormen een probleem, schrijft Malhotra in het British Medical Journal. Jarenlang kregen mensen het advies om zo weinig mogelijk verzadigde vetten te eten, terwijl het risico op hart- en vaatziekten daardoor juist toeneemt. Uit recente studies is gebleken dat er geen verband is tussen de consumptie van verzadigde vetten en hart- en vaatziekten. “Verzadigde vetten hebben juist een beschermende werking,” aldus Malhotra.

Zuivelproducten bevatten vitamine D, calcium en fosfor. Een tekort aan vitamine D is gelinkt aan een hoger risico op hartziektes. Calcium en fosfor verlagen mogelijk de bloeddruk. Bewerkt vlees is gelinkt aan een grotere kans op hartziektes en diabetes, maar dat geldt niet voor rood vlees.

Malhotra zegt dat mensen ten onrechte denken dat vetarme producten beter voor hun gezondheid zijn of ervoor zorgen dat ze afvallen. Dat terwijl de meeste producten met weinig vet juist vol suiker zitten. Een halve liter melk met een smaakje bevat bijvoorbeeld zo’n 15 theelepels suiker.

Hartspecialist: "Roomboter beter dan transvette margarine"

Aseem Malhotra

Roomboter en kaas (geen bewerkte kaas) zijn beter dan vetarme broodsmeersels. Mensen die een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben zouden geen statines moeten slikken, maar een mediterraan dieet moeten volgen, dat rijk is aan olijfolie, fruit, groente, vis en noten.

In Groot-Brittannië slikken acht miljoen mensen geregeld statines. Al die medicijnen lijken geen effect te hebben op het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten. Bovendien veroorzaken de pillen vaak ongewenste bijwerkingen zoals spierpijn, buikpijn en slaapstoornissen.

Public Health England en de Britse Hartstichting konden zich niet vinden in de argumenten van Malhotra. Wel kon hij rekenen op steun van artsen die menen dat suiker de grote boosdoener is bij obesitas en hartziekte.

“Kunnen we in plaats van het voorschrijven van statines om het cholesterol te verlagen gewoon eens echt voedsel gaan serveren?”

[The Guardian]


Vind je deze informatie goed? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. Wel een aantal ‘details’:

  Rood vlees van de Appie en slager op de hoek is alsnog bagger. Je moet dan wel overstappen op ‘grasgevoederd vlees’, dat helaas niet voor iedereen betaalbaar is en lastig te krijgen is in Nederland.

  Zelfde geldt voor boter, de gezonde variant is wederom niet te koop in de supermarkt en een stuk duurder en / of lastig te vinden.

  Noten zou ik IVM anti-nutrienten ook laten staan.

  1 likes
  • Wat is dan die gezonde variant van roomboter, en waarom is de biologische boter in de supermarkt niet ok?

   1 likes
   • Biologisch is zo’n beetje een lege marketingterm geworden.

    Biologisch zegt nl niets over de voeding die de dieren krijgen, wat inhoudt dat dieren alsnog troep zoals granen (mais, tarwe etc) en ‘krachtvoer’ krijgen.

    De gezonde variant is zoals ik al aangaf is ‘grasgevoederd’ vlees en zuivel (als je zuivel eet / drinkt) Dus vlees en zuivel afkomstig van dieren die eten zoals het hoort bij grazers; gras.

    10 likes
    • En wat gooien de boeren zo terstond…. Over het land, behalve stinkende stront?
     Dat zijn weer hele ongezonde gif en stoffen… Om je gezondheid weer op te doffen?

     Zijn we hier dan niet bij het moraal? Dat we ongezond eten… en dan echt allemaal? Wordt het niet eens tijd om eens diep na te gaan denken?
     Hoe we aan de jeugd de toekomst weer terug kunnen schenken? 🙂

     2 likes
   • Gezonde boter is grasgevoerde rauwmelkse boter.
    Rauwmelkse boter is in supermarkten illegaal dus zul je ‘de boer op moeten’.

    Niet om reclame te maken, maar eco boerderij de Haan in Ingen verkoopt de beste rauwmelkse roomboter van Nederland. Te bestellen via e-mail en te verzenden via post, vervolgens kun je het thuis invriezen om het langer te bewaren en dus ook om grotere hoeveelheden tegelijk te kopen.

    0 likes
    • Ik wil geen producten meer die gemaakt zijn van rauwe melk. Ik heb dat een tijdje geleden geprobeerd, rauwe melk gedronken. Nou dat is ook niet voor iedereen weggelegd hoor 🙂 Dus mijn mening over de rauwmelkse boter is het zelfde

     0 likes
 2. Over de roomboter durf ik geen uitspraken te doen, maar over kaas en rood vlees wel; beide zijn dierlijke producten die het lichaam voor de nodige vitamine B12 toch nodig heeft. En ja, we zijn wellicht onderzoeken die het tegendeel beweren over dierlijke producten en vitamine B12, maar ik weet uit eigen praktijkervaring dat ik me beter voel als ik gewoon gevarieerd en met mate eet, ik me het beste voel. Ik ben geen vlees- en visliefhebber, maar moet het simpelweg eten omdat ik een chronisch tekort heb aan vitamine B12. Sinds ik meer dierlijke producten gebruik naast de nodige (lees: grote) hoeveelheden verse groenten en fruit, ben ik fitter en val zelfs langzaam aan af.

  3 likes
  • Het idee dat wij mensen geen dieren hoeven te eten is sowieso een misvatting. Ooit een veganist, vegetarier of aanverwante gezien die er gezond uitziet?
   Je hoeft geen bergen vlees te eten maar een stuk goed vlees een paar keer per week is essentieel.

   8 likes
 3. nou nix niets dus,roomboter is altyd al beter geweest,vlees bij de bio slager kopen,jawel iets duurder,maar vroeger aten we ook niet iedere dag vlees,dus die prijs is geen punt…statines zijn al boeken vol van geschreven door artsen,die eraan twijfelen, maarrrrr wat wel op valt de laatste tyd…. dat iedereen steeds het wiel opnieuw wil uitvinden,met name,wetenschappers en medici….wat de (gewone) mens met een breder bewustzijn al jaren weet!!! nee als een arts/wetenschapper zelf iets ervaart(bv spiritualteit ed ) dan ineens is HET waar???? arme mensen, de oosterse cultuur blijft gelukkig bij zn eeuwen oude visie…….laten ze zich daar eens op richten,dan hoeven ze nog eens honderden boeken te schrijven, en als ze beginnen te leren wat ego`is, hoeft t al helemaal niet meer,dan weten ze hoe het leven /mens zo`n beetje in elkaar steekt………

  4 likes
 4. Met veel dingen eens, maar toch gelooft deze man ook weer dat calcium in zuivel nut heeft, is allang een bewezen onzin verhaal.

  3 likes
 5. De stof die de botersmaak geeft aan margarine en goedkope snoep en koekjes, geeft arbeiders die het produceren longproblemen.
  Sommigen zo erg dat een transplantatie nodig blijkt.
  En dat is echt geen grap

  Workers in several factories that manufacture artificial butter flavoring have been diagnosed with bronchiolitis obliterans, a rare and serious disease of the lungs. The cases found have been mainly in young, healthy, nonsmoking males. As with other end-stage lung diseases, transplantation is currently the most viable treatment option. However, lung transplant rejection is very common and happens to be another setting in which bronchiolitis obliterans is known to occur.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Diacetyl

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

vitamine D

Voormalig CDC-directeur: ‘Vitamine D verlaagt risico op coronabesmetting’

Er zijn aanwijzingen dat oudere coronapatiënten meer ...

coronavirus

Coronavirus: Er is een middel dat overal verkrijgbaar is en kan helpen

Er is een middel dat overal verkrijgbaar ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 9 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.