Gezondheid

Hartspecialist: “Roomboter beter dan transvette margarine”

Help door deze info met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Roomboter, kaas en rood vlees zijn minder slecht voor het hart dan wordt aangenomen. Dat stelt een cardioloog in een vooraanstaand medisch tijdschrift. Tijd om de mythe te doorbreken. Aseem Malhotra van het Croydon University Hospital in Londen zegt ook dat statines te vaak worden voorgeschreven en dat de voordelen van deze medicijnen niet opwegen tegen de bijwerkingen.

Transvetten worden gevonden in bakproducten, fastfood en margarine en vormen een probleem, schrijft Malhotra in het British Medical Journal. Jarenlang kregen mensen het advies om zo weinig mogelijk verzadigde vetten te eten, terwijl het risico op hart- en vaatziekten daardoor juist toeneemt. Uit recente studies is gebleken dat er geen verband is tussen de consumptie van verzadigde vetten en hart- en vaatziekten. “Verzadigde vetten hebben juist een beschermende werking,” aldus Malhotra.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Zuivelproducten bevatten vitamine D, calcium en fosfor. Een tekort aan vitamine D is gelinkt aan een hoger risico op hartziektes. Calcium en fosfor verlagen mogelijk de bloeddruk. Bewerkt vlees is gelinkt aan een grotere kans op hartziektes en diabetes, maar dat geldt niet voor rood vlees.

Malhotra zegt dat mensen ten onrechte denken dat vetarme producten beter voor hun gezondheid zijn of ervoor zorgen dat ze afvallen. Dat terwijl de meeste producten met weinig vet juist vol suiker zitten. Een halve liter melk met een smaakje bevat bijvoorbeeld zo’n 15 theelepels suiker.

Hartspecialist: "Roomboter beter dan transvette margarine"
Aseem Malhotra

Roomboter en kaas (geen bewerkte kaas) zijn beter dan vetarme broodsmeersels. Mensen die een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben zouden geen statines moeten slikken, maar een mediterraan dieet moeten volgen, dat rijk is aan olijfolie, fruit, groente, vis en noten.

In Groot-Brittannië slikken acht miljoen mensen geregeld statines. Al die medicijnen lijken geen effect te hebben op het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten. Bovendien veroorzaken de pillen vaak ongewenste bijwerkingen zoals spierpijn, buikpijn en slaapstoornissen.

Public Health England en de Britse Hartstichting konden zich niet vinden in de argumenten van Malhotra. Wel kon hij rekenen op steun van artsen die menen dat suiker de grote boosdoener is bij obesitas en hartziekte.

“Kunnen we in plaats van het voorschrijven van statines om het cholesterol te verlagen gewoon eens echt voedsel gaan serveren?”

[The Guardian]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
kengai
kengai
10 jaren geleden

Met veel dingen eens, maar toch gelooft deze man ook weer dat calcium in zuivel nut heeft, is allang een bewezen onzin verhaal.

bikok
bikok
10 jaren geleden

Wel een aantal ‘details’:

Rood vlees van de Appie en slager op de hoek is alsnog bagger. Je moet dan wel overstappen op ‘grasgevoederd vlees’, dat helaas niet voor iedereen betaalbaar is en lastig te krijgen is in Nederland.

Zelfde geldt voor boter, de gezonde variant is wederom niet te koop in de supermarkt en een stuk duurder en / of lastig te vinden.

Noten zou ik IVM anti-nutrienten ook laten staan.

Cdude
Cdude
10 jaren geleden

De stof die de botersmaak geeft aan margarine en goedkope snoep en koekjes, geeft arbeiders die het produceren longproblemen.
Sommigen zo erg dat een transplantatie nodig blijkt.
En dat is echt geen grap

Workers in several factories that manufacture artificial butter flavoring have been diagnosed with bronchiolitis obliterans, a rare and serious disease of the lungs. The cases found have been mainly in young, healthy, nonsmoking males. As with other end-stage lung diseases, transplantation is currently the most viable treatment option. However, lung transplant rejection is very common and happens to be another setting in which bronchiolitis obliterans is known to occur.
http://en.wikipedia.org/wiki/Diacetyl

louise
louise
10 jaren geleden

nou nix niets dus,roomboter is altyd al beter geweest,vlees bij de bio slager kopen,jawel iets duurder,maar vroeger aten we ook niet iedere dag vlees,dus die prijs is geen punt…statines zijn al boeken vol van geschreven door artsen,die eraan twijfelen, maarrrrr wat wel op valt de laatste tyd…. dat iedereen steeds het wiel opnieuw wil uitvinden,met name,wetenschappers en medici….wat de (gewone) mens met een breder bewustzijn al jaren weet!!! nee als een arts/wetenschapper zelf iets ervaart(bv spiritualteit ed ) dan ineens is HET waar???? arme mensen, de oosterse cultuur blijft gelukkig bij zn eeuwen oude visie…….laten ze zich daar eens op richten,dan hoeven ze nog eens honderden boeken te schrijven, en als ze beginnen te leren wat ego`is, hoeft t al helemaal niet meer,dan weten ze hoe het leven /mens zo`n beetje in elkaar steekt………

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x