Internet

Univé betrapt op wegpoetsen van kritiek

Help ons door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Verzekeraar Univé is betrapt op het aanpassen van haar Wikipedia-pagina voor PR-doeleinden. Een alinea die verwees naar kritische afleveringen van Zembla en Tros Radar is in zijn geheel weggehaald.

Daarmee maakt de verzekeringsmaatschappij zich schuldig aan commerciële manipulatie van de Wikipedia-pagina over het bedrijf.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Voor 7 mei jongstleden maakte de pagina nog melding van de uitzendingen over de belangenverstrengeling tussen schade-expertbureau’s en verzekeraars. Univé en het daaraan gelieerde schadebureau Compander worden in beide uitzendingen flink bekritiseerd.

Gedupeerd

Kort daarop is de pagina een aantal keer aangepast en is een alinea over de kritiek op Univé verwijderd. Wel verscheen de slogan van Univé tot twee keer toe extra duidelijk bovenaan het artikel.

Het ging om uitzendingen van 8 februari 2009 getiteld ‘Verzekerd van ellende’ (Zembla) en 31 oktober 2011 met de titel ‘Schadebureaus niet onafhankelijk’ (Tros Radar).

Er werd aandacht besteed aan de manier waarop Univé gebruikmaakt van het eigen schadebureau Compander, dat niet onafhankelijk zou opereren. Het gevolg was dat verzekerden daardoor gedupeerd zouden zijn.

Neutraal standpunt

“We hebben een stagiair opgedracht gegeven het artikel te updaten, omdat een aantal gegevens onjuist waren,” zei een woordvoerster van Univé. “Wat actueel en relevant is hebben we laten staan.” Volgens haar is de kritiek achterhaald omdat Compander nu onder de naam Univé Expertise Services opereert. Ze voegde toe dat de beeldvorming die beide programma’s schetsen niet klopte.

In principe kan iedereen een Wikipedia-pagina starten of aanpassen, maar in de huisregels staat duidelijk dat de artikelen vanuit een neutraal standpunt geschreven moeten worden. Vanuit persoonlijke of zakelijke belangen een pagina schrijven of aanpassen mag niet, maar toch gebeurt dat wel geregeld.

Manipulatie

Er kunnen vraagtekens worden gezet bij de juistheid van de informatie op Wikipedia. Afgelopen december deed de internetencylopedie onderzoek naar manipulatie door PR-bureaus. Met tien accounts bleken honderden pagina’s te zijn gewijzigd in het voordeel van klanten van één zo’n bureau.

Het bekendste voorbeeld van manipulatie is Mabel Wisse Smit. Zij paste haar Engelstalige Wikipedia-pagina zelf aan. Er stond in eerste instantie dat ze ‘onjuiste’ informatie had gegeven over haar verhouding met onderwereldbaas Klaas Bruinsma. Ze maakte er ‘incomplete’ informatie van.

Bron: Webwereld.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Eden
Eden
11 jaren geleden

Wanneer het op gevoeligheden aankomt is Wikipedia nooit te vetrouwen om die reden. Als ik wil weten waar meningen een rol in spelen, dan ga ik niet op Wikipedia kijken :p

San
San
11 jaren geleden

Unive, waar u de vruchten van plukt,………..de rotte vruchten wel te verstaan!

Christian
Christian
11 jaren geleden

Lekker is dat, die sponsor ik dus elke maand met bijna 60 euro.

Binnenkort wil ik een nieuwe ruit laten plaatsen vanwegen meerdere sterren in mijn voor ruit, nee geen stargates 😛

Ben benieuwd of ik zelf uit mag maken waar ik het wil laten doen, kheb namelijk geen hoge pet op van carglasss.
Dit is wel waarmee univé samen werkt naar mijn weten.

Knaagdier
Knaagdier
11 jaren geleden

Ben zelf lid van Univé en nooit problemen mee gehad… Zelfs beter dan de rest!

@Christian – een nieuwe ruit zetten gaat niet via Univé!

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x