Gezondheid

Voedselautoriteit wil maatregelen tegen deze beruchte E-nummers. De reactie van de Europese Commissie is veelzeggend

Help ons door dit met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA wil dat de Europese Commissie maatregelen gaat nemen tegen de smaakversterker glutamaat (E620-E625), waaronder ook de beruchte stof MSG (E621) valt.

De Europese Commissie heeft al meer dan een half jaar niets meer van zich laten horen, meldt voedselwaakhond foodwatch.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Omdat veel consumenten, met name kinderen, veel meer glutamaat binnenkrijgen dan de EFSA verantwoord acht, wil de voedselautoriteit dat de hoeveelheid in alledaags eten fors wordt verlaagd.

Meest beruchte

Onder meer in soepen, bouillon, sauzen, bakproducten, vleesproducten, kruidenmixen, specerijen en pasta’s moet het gehalte glutamaat omlaag.

Binnen de groep glutamaat vallen glutaminezuur (E620) en glutamaten (E621-E625). Mononatriumglutamaat ofwel MSG (E621) is de meest beruchte.

De stof is gelinkt aan het Chinees-restaurant-syndroom en kan hoofdpijn, pijn aan de borst, hartkloppingen, hoge bloeddruk en verstoring van de bloedsuikerspiegel veroorzaken, blijkt uit onderzoek van de EFSA.

Misleiding

Aan veel bewerkt voedsel wordt MSG toegevoegd. Omdat steeds meer mensen kritisch naar E-nummers kijken, vervangen fabrikanten E621 door bijvoorbeeld gistextract, waarin ook veel glutamaat zit.

Daardoor wordt het niet meer als glutamaat herkend. Een vorm van misleiding, vindt foodwatch.

Half jaar

Normaal gesproken worden adviezen van de EFSA door de Europese Commissie gebruikt bij het uitstippelen van het beleid.

De Europese Commissie heeft echter al meer dan een half jaar niets meer van zich laten horen.

[foodwatch]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
J. Hofmans
J. Hofmans
6 jaren geleden

Nou let ik niet op de E nummers. Want dan word je ook gek. Overal zit wel troep in. Met even op mijn supermarkt app gekeken en in 3 van de 5 producten die ik zomaar even heb gecheckt zit E621.

Tja…

PvdBos
PvdBos
6 jaren geleden

Klopt helemaal. Ik heb een voedsel intolerantie van (E620-E625) het is geen allergie maar mijn lichaam heeft er erg veel last van. Als ik iets eet waar E621 in toegevoegd is, dan die avond in bed gaat mijn hart te keer 120 BPM als of ik 10 keer de trap op en neer gerend heb, ik krijg het eerst erg koud als of je de griep hebt, dan na een paar uur gaat de kou over naar erg warm ik ga zweten en val om een uur of 04:00 in slaap de volgende dag ben ik helemaal doodop.

ik heb al jaren geen Chinees meer gegeten van wegen de E nummers die ze gebruiken.
met boodschappen kijk ik altijd of er E nummers in zitten
ben 53 jaar en heb dit intolerantie al sinds mijn pubertijd en wordt steeds erger.
wand als je even niet oplet wat je eet, ben je de sigaar.

PvdBos
PvdBos
6 jaren geleden

Oja, mijn grote vraag is: WAAROM ZIT HET ER IN?
Kan het niet op een andere manier….

trackback
Aanvullende Nieuwsfeiten, verzameld door: Nico Talma | Silvia's Boinnk!!!
6 jaren geleden
Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x