Homepagina » Mens en Dier » Vogels houden ‘begrafenis’ voor doden
Vogels houden begrafenis voor doden

Vogels houden ‘begrafenis’ voor doden

Wanneer westerse struikgaaien een dode vogel zien roepen ze naar elkaar en stoppen ze met foerageren.

De struikgaaien verzamelen zich vaak rond het lichaam van de vogel, zo hebben wetenschappers ontdekt. Dat melt de BBC.

Het gedrag kan zijn ontstaan om andere vogels te waarschuwen voor dreigend gevaar, aldus onderzoekers uit Californië. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in het tijdschrift Animal Behaviour.

Kakofonie

De onthullingen zijn gedaan tijdens een studie door Teresa Iglesias en haar collega’s van de Universiteit van Californië in Davis. Ze plaatsten een aantal objecten in de achtertuin van willekeurige mensen en observeerden hoe westerse struikgaaien in het gebied reageerden.

Het ging om gekleurde stukken hout, dode struikgaaien, opgezette struikgaaien en Amerikaanse oehoes. De struikgaaien reageerden onverschillig op de houten objecten. Wanneer ze echter een dode vogel zagen sloegen ze alarm en waarschuwden ze soortgenoten.

De struikgaaien verzamelden zich rond het dode lichaam en creëerden een kakofonie van klanken, een oproep aan andere struikgaaien om zich ook rond de dode vogel te scharen. De struikgaaien staakten zeker een dag lang hun zoektocht naar voedsel.

Rouwen

Wanneer ze werden blootgesteld aan een opgezette uil verzamelden de vogels zich opnieuw om een serie waarschuwingssignalen af te geven. Ze probeerden het vermeende roofdier af te schrikken.

De resultaten laten zien dat de struikgaaien de aanwezigheid van een dode vogel zien als informatie die openlijk moet worden gedeeld, zonder dat ze getuige zijn geweest van een gevecht of de manier waarop de vogel aan zijn einde is gekomen, aldus de onderzoekers.

In 2007 ontdekten onderzoekers dat de struikgaai voedsel voor de volgende dag verstopt op plaatsen waar anders niets te halen zou zijn, iets wat grenst aan menselijke doordachtheid.

Ook andere dieren zijn zich bewust van overleden soortgenoten. Giraffen en olifanten blijven bijvoorbeeld rond het lichaam van een pas overleden familielid drentelen, wat erop wijst dat dieren begrijpen wat de dood inhoudt en zelfs kunnen rouwen om overledenen.

Bron: BBC.co.uk

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

28 reacties

 1. hoi,een paar jaartjes terug zat ik bij 2buurvrouwen op hun galerij de ene buurvrouw had een dwerg parkiet wij hoorden hem nog fluiten binnen opeens vloog een veertje voor onze voeten ik zei tegen mijn buurvrouw ga eens binnen kijken naar je vogeltje en ja het vogeltje was gestorven kippevel kregen wij alle 3 vergolgens deed ze het vogeltje in een doosje ,en wat kwam er op de rand van het balkon zitten een musje deze begon te fluiten vlak voor ons mijn buurvrouw is toen omgelopen ik moet er bij vertellen ze woonde bijna laag bij de grond ze begraafde haar vogeltje ze kwam weer bij ons zitten en keken naar het vogelgrafje op eens kwam weer het musje aangevlogen die zat in de boom en ging bij het vogelgrafje fluiten wij waren alle 3 sprakeloos het was zo vertederend het vogeltje kwam nog even naar ons toe het leek wel of het wilde zeggen ik neem hem nu mee en treur niet
  wij waren nog lang sprakeloos en wisten niets meer te zeggen

  1 likes
 2. 2. en vanuit mijn slaapkamerraam kon ik precies zien hoe de merels bij hun nestje zaten, en hoorde ik luid gekwetter van hun jonkies. De kraaien en duiven in de buurt reageerden allemaal met andere geluiden dan normaal, etc.

  De volgende ochtend zat mijn moeder in de woonkamer voor de glazen tuindeur naar de tuin. Ze keek, en zag ineens 2 mereltjes vlak bij de achterdeur zitten. Ze stond op, schoof de deur wat open, en de vrouwtjesmerel vloog weg. Het mannetje bleef zitten. Mijn moeder ging weer aan tafel zitten.

  Het vrouwtje kwam meteen weer terug. En SAMEN hupte de mereltjes richting de open deur, om vlak voor de deur mijn moeder even aan te kijken. Voor mijn moeder voelde het alsof ze ons kwamen bedanken.

  Het mannetje kon weer huppen, dus was gelukkig snel genezen!

  Ook dit bevestigd (als ow zo vaak) dat dieren ook compassie tonen. De vraag is of we het zelf verdienen.

  1 likes
 3. [quote name=”Delfia”][quote name=”Hunting Wolf”]Ieder dier heeft een bewustzijn, Of inteligentie.Wat vaak gewoon simpel “instinct” wordt genoemd door wetenschappers.Vroeger ging ik in Leeuwarden wel eens naar de veemarkt,en iedereen zegt wel eens domme koe,of die is zo dom als een koe.Nou zo dom waren ze echt niet, als ze in de vrachtwagen moesten, die richting het slachthuis ging.Ze waren erbij die met stokken er letterlijk en figuurlijk in werden geslagen.En er weer uit willen??Vergeet het maar.Ja alleen onder strenge dwang.Ik vraag me dan ook al jaren af wie er nu dommer is, de koe of sommige mensen.Voor mij heeft ieder dier, dus inteligentie en bewustzijn.[/quote]
  In ieder geval hebben alle zoogdieren enorm veel gevoel. Daarom eet ik ze ook niet. Ben geen kanibaal.[/quote]
  nee dat ben je niet een kanibaal is dat je het zelfde soort vlees eet anders at je mensen he

  1 likes
 4. Dieren zijn dichter bij de natuur en dus dichter bij de bron voelen mensen ook haar fijn aan ….we zouden nog veel van ze kunnen leren denk ik zo

  1 likes
 5. [quote name=”kengai”]Catharina, je eet geen mensen, waarom niet, heb je een hekel aan mensen of denk je dat een mens niet smaakt, zou heel wat begrafeniskosten besparen als de vleeseter zijn eigen familie wat doodgegaan is zouden opeten, zo hou je ze ook nog eens dichtbij je.
  Klinkt misschien raar, maar waarom wel dierenlijken en geen mensenlijken.
  Mensen kun je ook heel goed kweken in kleine hokjes, wat extra antibiotica en het komt wel goed.
  Dit is niet om jou aan te vallen hoor, maar in het algemeen.[/quote]
  ik hou van mensen daarom eet ik ze niet

  1 likes
 6. Heel mooi.
  Alles bevat bewustzijn, intelligentie en in het diepst, een goede wil voor alles wat is.
  Luister naar de natuur, en voel binnenin je.

  0 likes
 7. Ieder dier heeft een bewustzijn, Of inteligentie.Wat vaak gewoon simpel “instinct” wordt genoemd door wetenschappers.Vroeger ging ik in Leeuwarden wel eens naar de veemarkt,en iedereen zegt wel eens domme koe,of die is zo dom als een koe.Nou zo dom waren ze echt niet, als ze in de vrachtwagen moesten, die richting het slachthuis ging.Ze waren erbij die met stokken er letterlijk en figuurlijk in werden geslagen.En er weer uit willen??Vergeet het maar.Ja alleen onder strenge dwang.Ik vraag me dan ook al jaren af wie er nu dommer is, de koe of sommige mensen.Voor mij heeft ieder dier, dus inteligentie en bewustzijn.

  0 likes
 8. Is er meer respect voor elkaar in de natuur waar de sterke de zieke of verzwakte aan valt om de cirkel te behouden.
  Is er meer respect voor elkaar in de natuur als een moederloos kalf door een andere moeder onvoorwaardelijk wordt geaxepteerd.
  Is in de natuur niet elk dier soeverein.

  0 likes
 9. [quote name=”SSSDrome”]Heel mooi.
  Alles bevat bewustzijn, intelligentie en in het diepst, een goede wil voor alles wat is.
  Luister naar de natuur, en voel binnenin je.[/quote]
  ik vind dit ook veel mooier hoor vogelzang .beter dan muziek ik zou het ook mooi vinden als ik begraven zou worden dat de achter grond een beekje met stromend water liep wat je goed zou horen ….lijkt me prachtig .

  0 likes
 10. Soeverijn.
  “Wat ik voor jou doe kan jij ook ooit voor mijn doen.”
  of
  “Wat jij voor mij doet zal ik ooit voor jou doen.”
  of
  Bijde zijn gelijk.

  0 likes
 11. Gaandeweg ontdekten wetenschappers dat er ook slimme dieren bestaan en nu zijn er zelfs biologen die een aantal dierensoorten onderscheidden die soms intelligenter zijn dan de mens. Zo verzamelt de notenkraker tot 3.000 dennenappels op allemaal verschillende schuilplaatsen en hij weet ze allemaal nog liggen.

  http://zaplog.nl/zaplog/article/vogel_slimmer_dan_mens

  0 likes
 12. Mijn opa zei vroeger al ,kind let op de dieren die kunnen je meer vertellen dan de mensen ,en hij heeft gelijk gehad.Als er een natuur geweld ontstaat zoals een aardbeving of overstroming kun je beter de dieren volgen die voelen dat al aan.

  0 likes
 13. 1 Vorige week kwam ik thuis, zette mijn fiets weg, en zag plots een mereltje zitten op de grond die probeerde te vluchten. Dit mereltje herkende ik, want hij (en zij) zitten al jaren in onze tuin. Ik hoorde gekletter, en zag toen dat het mereltje vast zat in een rattenklem die mijn moeder een maand terug gezet had (waar ik toen fel op tegen was, vanwege wat nu dus gebeurde).

  Na enige rustige pogingen bleef het beestje rustig en opende ik de val. Het pootje (pootjes?) die vast zaten kwamen los, maar het beestje bewoog niet. Even later. Ik zetten wat water en stukje brood dichtbij neer en ging zelf naar binnen. Even later zag ik het beestje wegvliegen en zag van bovenaf hoe het op de schutting probeerde te staan/zitten. Het vrouwtje kwam er bij zitten.
  Het leek alsof 1 pootje gebroken was, en de ander ook niet al te best.
  De vlogen vanaf de schutting een boom in

  0 likes
 14. [quote name=”Hunting Wolf”]Ieder dier heeft een bewustzijn, Of inteligentie.Wat vaak gewoon simpel “instinct” wordt genoemd door wetenschappers.Vroeger ging ik in Leeuwarden wel eens naar de veemarkt,en iedereen zegt wel eens domme koe,of die is zo dom als een koe.Nou zo dom waren ze echt niet, als ze in de vrachtwagen moesten, die richting het slachthuis ging.Ze waren erbij die met stokken er letterlijk en figuurlijk in werden geslagen.En er weer uit willen??Vergeet het maar.Ja alleen onder strenge dwang.Ik vraag me dan ook al jaren af wie er nu dommer is, de koe of sommige mensen.Voor mij heeft ieder dier, dus inteligentie en bewustzijn.[/quote]
  In ieder geval hebben alle zoogdieren enorm veel gevoel. Daarom eet ik ze ook niet. Ben geen kanibaal.

  0 likes
 15. Ik heb altijd veel reptielen gehouden en weet inmiddels uit eigen ervaring dat deze dieren ook veel intelligenter zijn dan men denkt.

  En als ik met mijn hond in het bos wandel weet hij de weg veel beter dan ik, ook als we in tegenovergestelde richting lopen weet hij al in één keer precies hoe we moeten lopen.

  0 likes
 16. [quote name=”Chris”]Ik heb altijd veel reptielen gehouden en weet inmiddels uit eigen ervaring dat deze dieren ook veel intelligenter zijn dan men denkt.

  En als ik met mijn hond in het bos wandel weet hij de weg veel beter dan ik, ook als we in tegenovergestelde richting lopen weet hij al in één keer precies hoe we moeten lopen.[/quote]
  hoi zou je een kort beschrijven hoe de reptielen zijn ..omdat van de overheden er reptiel mensen tussen zitten .is misschien een stomme vraag

  0 likes
 17. Toen één van mijn twee hangbuikzwijnen ziek was, heeft de ander steeds bij hem gelegen. na afzondering heeft het zieke dier een spuit van de dokter gekregen. Zijn maatje mocht er daarna weer bij om afscheid te nemen. Zij besnuffelde hem, ging erbij liggen en na een uurtje vertrok ze. Daarna konden wij het mannetje begraven. Nog dagen lang heeft het vrouwtje in haar hok gelegen en kwam er alleen uit voor een beetje eten.

  0 likes
 18. [quote name=”Catharina R”][quote name=”Chris”]Ik heb altijd veel reptielen gehouden en weet inmiddels uit eigen ervaring dat deze dieren ook veel intelligenter zijn dan men denkt.

  En als ik met mijn hond in het bos wandel weet hij de weg veel beter dan ik, ook als we in tegenovergestelde richting lopen weet hij al in één keer precies hoe we moeten lopen.[/quote]
  hoi zou je een kort beschrijven hoe de reptielen zijn ..omdat van de overheden er reptiel mensen tussen zitten .is misschien een stomme vraag[/quote]

  Wat bedoel je precies Catharina?

  0 likes
 19. [quote name=”Chris”][quote name=”Catharina R”][quote name=”Chris”]Ik heb altijd veel reptielen gehouden en weet inmiddels uit eigen ervaring dat deze dieren ook veel intelligenter zijn dan men denkt.

  En als ik met mijn hond in het bos wandel weet hij de weg veel beter dan ik, ook als we in tegenovergestelde richting lopen weet hij al in één keer precies hoe we moeten lopen.[/quote]
  hoi zou je een kort beschrijven hoe de reptielen zijn ..omdat van de overheden er reptiel mensen tussen zitten .is misschien een stomme vraag[/quote]

  Wat bedoel je precies Catharina?[/quote]
  ja hoe het karakter is van deze dieren .zo dat ik de reptiel mensen ook wat beter leer kennen

  0 likes
 20. [quote]Wat bedoel je precies Catharina?[/quote]
  ja hoe het karakter is van deze dieren .zo dat ik de reptiel mensen ook wat beter leer kennen[/quote]

  Reptielen zijn over het algemeen erg rustige dieren die, als je voldoende kennis in huis hebt, meestal niet moeilijk te houden zijn. Ze zijn wel stressgevoelig dus het zijn geen dieren om op schoot te nemen.

  0 likes
 21. Och catharina, kijk naar ons dna en van andere dieren, dan is er niet veel verschil, dus kun je jezelf best kannibaal noemen, het is gewoon een excuus voor vlees eten.
  Wat geeft ons het recht om miljoenen intelligente wezens zo slecht te verzorgen en te vermoorden, alleen voor de smaak van vlees, wat niet eens een toegevoegde waarde heeft.

  0 likes
 22. Ik weet nog als klein jongetje dat eens een roodborstje bij ons thuis tegen de raam vloog, Ik pakte het voorzichtig op om te kijken of alles goed was. vervolgens zette ik het roodborstje neer. Tot mijn verbazing vloog tie niet weg en besloot ik om wat vogelzaad uit de schuur te halen, ik kwam terug om te zien dat het roodborstje naar me stond te staren. Ik legde een handvol met vogelzaad op de grond en het vogeltje ging er direct naartoe zonder afgeschrikt te reageren en weg te vliegen. Me moeder stond achter het raam toe te kijken en zei later dat het borstje wel doorhad dat ik het wilde helpen. Sindsdien zie ik in dieren veel meer dan wat instinct word genoemd. voor mij is instinct schrik of dat stemmetje dat zegt ,ga nu anders is het te laat. maar vertrouwen in een andere is geen instinct maar intelligentie!

  0 likes
 23. [quote name=”Chris”][quote]Wat bedoel je precies Catharina?[/quote]
  ja hoe het karakter is van deze dieren .zo dat ik de reptiel mensen ook wat beter leer kennen[/quote]

  Reptielen zijn over het algemeen erg rustige dieren die, als je voldoende kennis in huis hebt, meestal niet moeilijk te houden zijn. Ze zijn wel stressgevoelig dus het zijn geen dieren om op schoot te nemen.[/quote]
  dus niet zo gevoelig

  0 likes
 24. [quote name=”kengai”]Och catharina, kijk naar ons dna en van andere dieren, dan is er niet veel verschil, dus kun je jezelf best kannibaal noemen, het is gewoon een excuus voor vlees eten.
  Wat geeft ons het recht om miljoenen intelligente wezens zo slecht te verzorgen en te vermoorden, alleen voor de smaak van vlees, wat niet eens een toegevoegde waarde heeft.[/quote]
  dat is waar wat je zegt veel verschil is er niet

  0 likes
 25. [quote name=”kengai”]Och catharina, kijk naar ons dna en van andere dieren, dan is er niet veel verschil, dus kun je jezelf best kannibaal noemen, het is gewoon een excuus voor vlees eten.
  Wat geeft ons het recht om miljoenen intelligente wezens zo slecht te verzorgen en te vermoorden, alleen voor de smaak van vlees, wat niet eens een toegevoegde waarde heeft.[/quote]
  niemand heeft het recht om dieren slecht te verzorgen ..maar heb ik het hier over gehad dan ? en natuurlijk zit er niet verschil in dna maar het word gezegd als je het zelfde soort eten eet je kanibaal bent ik eet geen mensen

  0 likes
 26. Catharina, je eet geen mensen, waarom niet, heb je een hekel aan mensen of denk je dat een mens niet smaakt, zou heel wat begrafeniskosten besparen als de vleeseter zijn eigen familie wat doodgegaan is zouden opeten, zo hou je ze ook nog eens dichtbij je.
  Klinkt misschien raar, maar waarom wel dierenlijken en geen mensenlijken.
  Mensen kun je ook heel goed kweken in kleine hokjes, wat extra antibiotica en het komt wel goed.
  Dit is niet om jou aan te vallen hoor, maar in het algemeen.

  0 likes
 27. Kengai ik snap het allemaal wel .kom ik dan hard over ? maar je heb gelijk op veel punten en nu weer in te kleinen hokjes en zo . en ja bij veel mensen zijn mensen belangrijker dan dieren merk ik in het dagelijkse , inderdaad is een dier is net zo belangrijk dan mensen zij zijn hier ook op aarden .ik weet wat je bedoeld daarom eet ik geen dieren en mensen lol en wij kunnen veel van hun leren .ik ga ook nooit naar een dierentuin daar zitten die arme dieren ook opgesloten waar ik dan weer aan betaal voel ik me schuldig aan .een dier word te veel gebuikt .wat het ergste is dieren die voor medicijnen worden gebruikt zoals de beren dit zit bij die mensen tussen hun oren tijgers slachten om hun sexualieteit op te krikken is belachelijk maar het is hun cultuur zit gewoon tussen de oren je kunt ook met kruiden nog al veel doen . ik denk wel dat wij het zelfde denken maar anders uit gelegd .

  0 likes
 28. Nee hoor Catharina je komt niet hard over.
  Vind het wel raar dat je alleen van mensen houd, als enige reden om geen mensen te eten, maar dat is ook vaak de reden waarom mensen hun eigen dieren ook niet willen eten, zolang je een dier niet persoonlijk kent is het geen probleem.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

protesten

Hoe zit het nou met de George Floyd-protesten? De onbeantwoorde vragen

Veel Amerikanen zijn in de afgelopen weken ...

zweden

Zweden (geen lockdown) verrast iedereen met groei economie

Terwijl de economie in de meeste Europese ...