Mens en Dier

Vogels houden ‘begrafenis’ voor doden

Help mee door deze info met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wanneer westerse struikgaaien een dode vogel zien roepen ze naar elkaar en stoppen ze met foerageren.

De struikgaaien verzamelen zich vaak rond het lichaam van de vogel, zo hebben wetenschappers ontdekt. Dat melt de BBC.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het gedrag kan zijn ontstaan om andere vogels te waarschuwen voor dreigend gevaar, aldus onderzoekers uit Californië. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in het tijdschrift Animal Behaviour.

Kakofonie

De onthullingen zijn gedaan tijdens een studie door Teresa Iglesias en haar collega’s van de Universiteit van Californië in Davis. Ze plaatsten een aantal objecten in de achtertuin van willekeurige mensen en observeerden hoe westerse struikgaaien in het gebied reageerden.

Het ging om gekleurde stukken hout, dode struikgaaien, opgezette struikgaaien en Amerikaanse oehoes. De struikgaaien reageerden onverschillig op de houten objecten. Wanneer ze echter een dode vogel zagen sloegen ze alarm en waarschuwden ze soortgenoten.

De struikgaaien verzamelden zich rond het dode lichaam en creëerden een kakofonie van klanken, een oproep aan andere struikgaaien om zich ook rond de dode vogel te scharen. De struikgaaien staakten zeker een dag lang hun zoektocht naar voedsel.

Rouwen

Wanneer ze werden blootgesteld aan een opgezette uil verzamelden de vogels zich opnieuw om een serie waarschuwingssignalen af te geven. Ze probeerden het vermeende roofdier af te schrikken.

De resultaten laten zien dat de struikgaaien de aanwezigheid van een dode vogel zien als informatie die openlijk moet worden gedeeld, zonder dat ze getuige zijn geweest van een gevecht of de manier waarop de vogel aan zijn einde is gekomen, aldus de onderzoekers.

In 2007 ontdekten onderzoekers dat de struikgaai voedsel voor de volgende dag verstopt op plaatsen waar anders niets te halen zou zijn, iets wat grenst aan menselijke doordachtheid.

Ook andere dieren zijn zich bewust van overleden soortgenoten. Giraffen en olifanten blijven bijvoorbeeld rond het lichaam van een pas overleden familielid drentelen, wat erop wijst dat dieren begrijpen wat de dood inhoudt en zelfs kunnen rouwen om overledenen.

Bron: BBC.co.uk

Gerelateerd:

 

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
SSSDrome
SSSDrome
11 jaren geleden

Heel mooi.
Alles bevat bewustzijn, intelligentie en in het diepst, een goede wil voor alles wat is.
Luister naar de natuur, en voel binnenin je.

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Ieder dier heeft een bewustzijn, Of inteligentie.Wat vaak gewoon simpel “instinct” wordt genoemd door wetenschappers.Vroeger ging ik in Leeuwarden wel eens naar de veemarkt,en iedereen zegt wel eens domme koe,of die is zo dom als een koe.Nou zo dom waren ze echt niet, als ze in de vrachtwagen moesten, die richting het slachthuis ging.Ze waren erbij die met stokken er letterlijk en figuurlijk in werden geslagen.En er weer uit willen??Vergeet het maar.Ja alleen onder strenge dwang.Ik vraag me dan ook al jaren af wie er nu dommer is, de koe of sommige mensen.Voor mij heeft ieder dier, dus inteligentie en bewustzijn.

TOBYI OR NOTTING
TOBYI OR NOTTING
11 jaren geleden

Is er meer respect voor elkaar in de natuur waar de sterke de zieke of verzwakte aan valt om de cirkel te behouden.
Is er meer respect voor elkaar in de natuur als een moederloos kalf door een andere moeder onvoorwaardelijk wordt geaxepteerd.
Is in de natuur niet elk dier soeverein.

Catharina R
Catharina R
11 jaren geleden

[quote name=”SSSDrome”]Heel mooi.
Alles bevat bewustzijn, intelligentie en in het diepst, een goede wil voor alles wat is.
Luister naar de natuur, en voel binnenin je.[/quote]
ik vind dit ook veel mooier hoor vogelzang .beter dan muziek ik zou het ook mooi vinden als ik begraven zou worden dat de achter grond een beekje met stromend water liep wat je goed zou horen ….lijkt me prachtig .

Back to top button
28
0
We lezen graag je reactie!x