Homepagina » Financieel » Voor de Grieken is het te laat, voor Europa nog niet (video)

Voor de Grieken is het te laat, voor Europa nog niet (video)

We hoeven niet alles kwijt te raken, op voorwaarde dat de Europese machthebbers de koers radicaal omgooien.

De nieuwe regering van Griekenland onder leiding van minister-president Antonis Samaras en minister van Financiën Yannis Stourneras is pas een paar weken aan de macht en nu al lamgeslagen.

Kort na hun aantreden, maar waarschijnlijk al een hele tijd daarvoor, moeten beide slimme bewindspersonen zich hebben gerealiseerd dat zij aan het hoofd zouden komen te staan van een al gezonken schip. De vergelijking tussen Griekenland en de Titanic is al vele malen eerder gemaakt en die is terecht.

Wel de voordelen, niet de nadelen is een fabeltje

De belofte waarop Samaras de recente verkiezingen wist te winnen (overigens met de kleinst mogelijke marge van oppositieleider Alexis Tsipras van de extreemlinkse coalitie Syriza), was voor het Griekse volk bijzonder aantrekkelijk. “We blijven in de Eurozone en zullen blijven genieten daarvan, onder de gelijktijdige en aanzienlijke verlichting van het strakke regime van bezuinigingen dat ons is opgelegd door de tirannieke Trojka”. Wel de voordelen, niet de nadelen. Daar kwam het op neer.

Terug in het hok

De Trojka sloeg deze week genadeloos terug. De nieuwe regering werd gisteren gedwongen te verklaren dat Griekenland zich in alle opzichten aan de gemaakte afspraken zal houden en het afgesproken beleid van ingrijpende bezuinigingen met daadkracht en verve zal implementeren. Dieper door het stof gaan kan haast niet.

Harde heelmeester

De beide bewindslieden zullen nu moeten inzien dat de extreme visie van oppositieleider Tsipras zo slecht nog niet was, althans niet voor Griekenland. Hij pleit nog steeds voor het uittreden van Griekenland uit de Eurozone, de inmiddels wereldberoemde Grexit. Dat staat nu te gebeuren. Vlak daarvoor zal de regering Samaras opstappen. Dat kan komende zondag al het geval zijn, na afronding van het parlementaire debat dat gisteravond begon.

Genadeloze klap

Er is voor de Grieken geen redden meer aan. Het volk zal terug naar af moeten en dat kan niet via de kaasschaaf of zelfs de botte bijl, maar via een keihard faillissement en de terugkeer van een eigen munt. Met een harde klap zal de bevolking met de gevolgen van het leven op te grote voet geconfronteerd gaan worden, hoe spijtig dat ook is voor de goedwillenden onder hen.

Weggegooid geld

De kans is overigens net zo groot dat ook de Eurozone binnenkort met een harde klap wakker wordt, namelijk als Griekenland alle terugbetalingen van schulden opschort en die zelfs nietig verklaart. De pijn voor de Eurozone zal waarschijnlijk zelfs heviger zijn dan de pijn voor de Grieken. Van een kale kip valt immers niets meer te plukken. En al het geld dat Europa naar Griekenland heeft gebracht zal weggegooid geld blijken te zijn.

Massale afboekingen

Ik durf zelfs te beweren dat de afboekingen die gedaan moeten worden in het kader van het EFSF/ESM-programma en de ECB zo aanzienlijk zullen zijn dat deze de Euro de nek om kunnen draaien. Wat ooit als medicijn voor de Grieken was bedoeld, zal erger dan de kwaal blijken te zijn. Het tegengaan van een overmaat aan schulden met nog meer schuld, werkt nu eenmaal niet. Alleen willen de Europese regeringsleiders dat niet inzien en dus zullen ook zij met de harde realiteit geconfronteerd gaan worden.

Variaties op het foute thema

Om het gevreesde domino-effect tegen te gaan proberen de Europese regeringsleiders op alle mogelijke manieren Spanje en Italië overeind te houden via variaties op het schuldenspel zoals dat met Griekenland gespeeld is, maar zonder de problematiek fundamenteel anders te benaderen. Dat kan maar één ding betekenen. Ook deze landen gaan hun ondergang tegemoet.

Pijnlijk

Niet het opbouwen, maar het afbouwen van schulden moet het motto zijn. Maar hoe doe je dat als tegenover schulden ook bezittingen staan die dan uiteraard ook afgebouwd moeten worden? Met andere woorden, zonder pijn wordt het niet fijn.

Hefboom

Veeg alle schulden van heel Europa bij elkaar. Stop ze in een Europese Schuldenbank en laat die bank voor elke 10 euro schuld één euro bezit afboeken. Een andere -zelfs variabele- rekenvoet mag natuurlijk ook, bijvoorbeeld in het kader van de eerlijke en maatschappelijk rechtvaardige verdeling van de pijn tussen partijen. Wat ooit de gevierde hefboomwerking bij het opbouwen van schuld was, moet nu gebruikt worden voor het afbouwen van bezit. Dat is de kern.

Te laat of niet te laat, dat is de vraag

Voor Griekenland is het te laat. Daar zal de bevolking binnenkort alles kwijtraken wat het dacht te bezitten. Voor Europa is het nog niet te laat. Op voorwaarde dat de Europese machthebbers de koers radicaal omgooien. Helaas ben ik er niet van overtuigd dat ze dat zullen doen.

René Tissen
Business Universiteit Nyenrode

Bron: RTLZ

Gerelateerd:

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • arie schreef:

  dat regeringsleiders er “alles” aan doen om de betreffende landen te redden is natuurlijk een gotspe en een spel voor de bühne…Doel is juist om alles te laten klappen en chaos te veroorzaken zodat dat kleine beetje “vrijheid” dat we nog hebben helemaal aan banden gelegd kan worden….het ‘verdeel en heerst’ principe….niets meer en minder.

  0 likes
 • AapjeNootje schreef:

  Tja, voor mij is dat geen nieuws omdat ik al jaren wist dat de Euro geen stand houdt. Dit is voor mij alleen maar nogmaals een bevestiging. Ben ik blij dat ik geen virtueel bezit heb en dus ook geen virtueel geld. Zolang je iets waardevols fysiek iets bezit (zonder schuld) dan kun je alle crisissen aan.

  0 likes
 • van Pool schreef:

  Eerst maar weer even kijken of de heren machthebbers komende zondag de stekker eruit trekken..
  De MP van Finland heeft al gezegd in de pers dat haar land niet als een blinde aan het eurosprookje blijft vasthouden, realiteitszin eindelijk en dit van een Finse..

  0 likes
 • M. Brandenburg schreef:

  En weer een die pleit om alle schulden op een berg te gooien en dan alle landen te laten bloeden voor het wanbeleid van de politici. Experts als deze blijven maar de door de EUSSR gecommuniceerde bedragen gebruiken, terwijl een ieder weet dat de schuld van bij voorbeeld Spanje, wanneer je alles meeneemt, gewoon de 2000 miljard overstijgt. Europa heeft niet voldoende productieve landen om dit op te vangen. De rijke landen, ook al stuk voor stuk met een schuld van boven de 65% hebben geen enkele cent. Elke cent die de rijke landen willen uitgeven, moeten ze eerst stelen via belastingverhogingen op de productieve die al alle belastingen opbrengen en daarmee de economie de nek nog verder omdraaien, of de bekende weg bij lenen, van de banken die ze op elk mogelijke manier overeind houden, juist omdat ze nodig zijn om de constante belastingverspillingmodus en Sinterklaas houding van de diverse overheden, te kunnen blijven bekostigen door middel van nog meer leningen.

  0 likes
 • Sipco schreef:

  Het ECM heeft het voor het zeggen, maar laat het gewoonweg na dan ook maar iets te doen!!.En schijnheilig de rente verlagen, heeft geen effect op de val die Europa gaat beleven.Ik ben er klaar mee, en er tevens klaar voor.Het is nu al pompen of verzuipen, blijkt de ECM pomp straks deffect.Wait to long and you are to late!!En eurootje bijdrukken maakt van geld papier, waarvan de druk inkt duurder is, dan het bedrag wat op het biljet staat.En dan zullen wij coöperatief te werk moeten gaan, doormiddel van ruilhandel.

  0 likes
 • Sheyan schreef:

  Hè ja, René legt het altijd zo duidelijk uit, vind ik. Het is ook niet te geloven hoe die idioten (sorry hoor) het maar blijven volhouden. Ik snap het natuurlijk wel maar het is bijna lachwekkend als het niet om te huilen zou zijn. Met emmertjes water scheppen proberen ze een zinkend schip dat Europa heet drijvend te houden. Ik kan het gelieg en bedrieg niet meer aanhoren op tv en ben dus ook gestopt met ernaar te kijken en te luisteren. Ik volg het nieuws op nu.nl en daar draait mijn maag al af en toe van om. Het moet maar gewoon gebeuren vind ik.

  0 likes
 • anouk schreef:

  [quote name=”Sheyan”] Ik volg het nieuws op nu.nl quote]

  Hey Sheyan probeer zoveel mogelijk nieuwssites te volgen!! NU.NL plaatst alleen maar iets zoals de regering het wil zien.

  0 likes
 • Sven schreef:

  Vandaag een statement van de Finse regering gelezen dat zij wellicht uit de euro willen stappen met voor mij het mooiste argument: Dat de belastingbetaler, de gepensioneerden niet de rekening dienen te betalen voor de fouten (corruptie, geen kennis van zaken) van bancaire instellingen. Tevens kwam een vraag bij mij op: waarom heb ik dit niet van de Nederlandse regering gehoord?
  Retorisch, denk ik dan, dat Nederland geen macht van betekenis meer is en geen leiders meer heeft die indruk maken.
  Ik maak mij ongelooflijk kwaad op het feit dat de gewone burger zo keihard in zijn/ haar bestaansrecht wordt geraakt dat mij dit misselijk maakt. Wat de Nederlandse regering dient te ondernemen en eisen van de overige EU landen dat de banken zich moeten opsplitsen in een zakelijk en private ondernemingen. Niet alles onder een paraplu. Een ander opmerkelijk antwoord van de Finse regering “Laat sommige banken maar failliet gaan, in plaats van ze te steunen”.
  Stemmen in september; pfff

  0 likes
 • Bart Dirks schreef:

  weg met het financiele systeem.. het is al vanaf zo medio het jaar 1750 te laat…

  wanneer horen we daar iets over?

  0 likes
 • Marcel schreef:

  Het lullige is dat er geen enkele Eurocent daar in Griekenland verloren is gegaan. Het is een gemaakte crisis die de zakken van mensen met al hele volle zakken verder deed vullen. Dit ten koste van de gewone Griek (de vrachtwagenchauffeur of ober). Triest is dit. En die politici hier balken maar verder en trappen naar beneden en likken naar boven.

  0 likes
 • Timothy Drake schreef:

  @#7 anouk

  Goed advies echter nu.nl plaats van alles maar geen regeringsverheerlijkende berichten. Het is copy-paste journalistiek. De reacties zijn wel om te gieren 🙂

  0 likes
 • amanda schreef:

  Griekenland zal binnen een paar jaar vertellen dat ze de schulden niet terug (kunnen) betalen. Maar over een paar jaar zijn ze via Cyprus een grote olie en aardgas leverancier geworden en komen de miljarden snel binnen en Europa krijgt er niets van te zien.Ze zijn slimmer dan Brussel die ons compleet wil uitknijpen. Ik heb er jaren geleden al voor gewaarschuwt en ik was negatief voor velen, maar de ogen bij deze mensen gaan steeds meer open. Er is geen enkel politieke partij die er iets aan wil doen, want Brussel regeert.

  0 likes
 • Bart Dirks schreef:

  Geld = eigenlijk goud ( daarom ook de benaming 1000 duizend ‘gulden’)

  dit stond ooit gelijk aan 1 kilo of ‘ounce’ goud, het ging namelijk zo dat men zijn waardevolle GOUD bij een kluizenaar (bankier) in bewaring stelde en een quitantie mee naar huis kreeg, waarop zijn waarde zou zijn aangeduid: DE GULDEN (in nederland dan)

  iemand zich ooit afgevraagd, hoe het kan dat het goud en zilver enz enz als maar duurder word? je word bestolen waar je bij staat, en de ander gaat er met de winsten vandoor… jij mag praktische arbeid verichte als burger, want je dient uiteindelijk de staat:

  Welkom in een modern slaven tijdperk.
  crisis? oplossing? wat te doen?

  realiseer je enkel dit, dan vervliegd de waarde van geld direct…

  sterker nog, je gaat naar de bank voor een mooi huis, het geld bestaat niet en heeft NOOIT bestaan. maar JIJ als klant tekend dat jij ervoor zal zorgen dat de bank DAT geld gaat krijgen…

  0 likes
 • Bart Dirks schreef:

  [quote name=”amanda”]Griekenland zal binnen een paar jaar vertellen dat ze de schulden niet terug (kunnen) betalen. Maar over een paar jaar zijn ze via Cyprus een grote olie en aardgas leverancier geworden en komen de miljarden snel binnen en Europa krijgt er niets van te zien.Ze zijn slimmer dan Brussel die ons compleet wil uitknijpen. Ik heb er jaren geleden al voor gewaarschuwt en ik was negatief voor velen, maar de ogen bij deze mensen gaan steeds meer open. Er is geen enkel politieke partij die er iets aan wil doen, want Brussel regeert.[/quote]

  goedzo!! gewoon lekker blijven roepen, kunne ze achteraf alleen maar komen dat je idd gelijk had;) wie niet horen wil moet maar voelen toch?

  0 likes
 • christine schreef:

  Er is wel degelijk een alternatief om op te stemmen op 12 september. De link erheen staat hier op de pagina (links, onder links!) Het is een participatie beweging die in de politiek duikt om een statement te maken en een platform voor verandering kan worden. Dat kan alleen als meer mensen erop attent gemaakt worden, dus lees de site en maak een keuze om de informatie door te geven aan anderen.
  Het is al onze moeite waard om een stem te geven aan wat velen al weten: dat Europa dezelfde weg zal gaan als Griekenland… Tenzij er inderdaad een verandering van koers komt in de politiek.
  Dat kan dus gebeuren!
  Wij hangen elke dag posters op en brengen flyers rond. Zodat er iets kan veranderen op 12 september.
  Wij gaan stemmen, terwijl we dit voorjaar nog dachten: er valt niets te stemmen. Maar dat is nu anders!
  Vertel het anderen, praat erover svp.
  Gebruik je stem goed.

  0 likes
 • Astrid van Triet schreef:

  [quote name=”Bart Dirks”] het geld bestaat niet en heeft NOOIT bestaan. ..[/quote]

  Yep. Geld is de uitdrukking van ‘de keuze hoe je met elkaar omgaat’.

  Ook als je besluit dat waarde buiten onszelf ligt: goud, dan is dat dus de keuze. Niet iets ‘hoe het moet zijn’, maar gewoon een keuze die ooit gemaakt is.

  We kunnen gewoon een andere keuze maken.
  Er is maar 1 programmeerregel nodig, en de hele wereld heeft toegang tot voldoende levensvoorzieningen, vandaag, in het hier en nu. Die ene programmeerregel, is gewoon de nieuwe keuze die we maken: samen leven vanuit levenstoegang.
  http://www.smoothparadigmshift.net

  0 likes
 • Ab schreef:

  Las dat er rond de 20 miljard bezuinigd moet worden…
  http://www.destaatsschuldmeter.nl

  Hier kan ieder zelf oordelen of de rente die Nederland betaald voor de leningen, van geld wat de banken uit het niets creeren, misschien niet beter zelf zouden creeren.

  Nee dat kan niet, want ‘we’ bezuinigen liever op bejaarden e.d. dan op de bankiers…

  0 likes
 • San schreef:

  Geld, het slijk der aarde, de bron van alle kwaad.

  0 likes
 • J.c schreef:

  ego=geld grote ego’s in de politiek en bij de machthebbers ook veel geld.
  De in geslagen weg kunnen ze niet loslaten tunnelvisie.
  Het financieele systeem is nu geimplodeerd,
  er is gerommeld met de rente bij 17 grote banken ook de bank van Engeland is erbij betrokken en de regering.
  Groot nieuws de gevolgen hiervan moeten(kunnen) zijn dat de verliezen die geleden is op derivaten terugbetaald moeten dit loopt in de miljarden geld wat de banken niet hebben.
  De grote ego,s aan de top hebben zich al verrijkt door middel van bonussen, de belachelijke hoge bonussen onderschrijft het besef dat het koorddansers zijn die elk moment kunnen vallen.

  http://www.rollingstone.com/politics/blogs/taibblog/libor-banking-scandal-deepens-barclays-releases-damning-email-implicates-british-government-20120704

  0 likes
 • Helen schreef:

  [quote name=”Sven”]
  Ik maak mij ongelooflijk kwaad op het feit dat de gewone burger zo keihard in zijn/ haar bestaansrecht wordt geraakt dat mij dit misselijk maakt.
  Stemmen in september; pfff[/quote]

  Beste Sven, bedankt. Voel met je mee en stem in september SOPN 🙂 http://www.sopn.nl

  0 likes
 • christine schreef:

  Wij zijn het GEHEEL met Helen eens: stem SOPN. En doe je eigen huiswerk mensen, zoek informatie en maak een keuze waar je je mee verbindt!
  Het is nodig, meer dan ooit, om het hoofd met het hart te verbinden en de feiten en eigen ervaringen eerlijk onder ogen te zien.
  Dan kunnen we de koppen bij elkaar steken allemaal, en onze kennis en kracht delen en verbinden.
  En vastberaden samen, staan wij werkelijk onnoemelijk sterk.
  Een mooi en verhelderend eerste lijsttrekkersdebat kun je beluisteren op Argusoog Radio link: http://www.argusoog.org/frontier-radio-05-juli-2012/
  Zegt het voort.

  0 likes
 • jeseah schreef:

  de oplossing is toch duidelijk…harder werken slaven…en als je niet meer kunt werken? Snel doodgaan, je bent niet meer van nut voor de slavenmeesters.
  Maar gelukkig zijn mensen gek op werken, halen ze hun eigen waarde uit, ik ben jan, ik ben timmerman….

  0 likes
 • bert schreef:

  wat hebben de burgers
  met het slechte management van de bankiers te maken niets of toch? De staat zal met spoed mijn advies moeten op volgen
  een heel nieuw banksysteem moeten realiseren.

  0 likes
 • Helen schreef:

  [quote name=”christine”]stem SOPN.
  Het is nodig, meer dan ooit, om het hoofd met het hart te verbinden en de feiten en eigen ervaringen eerlijk onder ogen te zien.
  Zegt het voort.[/quote]

  Ja,klopt:) we mogen in ons kracht gaan staan,ons verbinden en uit de beperkende systemen stappen…blij met SOPN 🙂

  0 likes
 • Beschouwer schreef:

  [quote name=”jeseah”]de oplossing is toch duidelijk…harder werken slaven…en als je niet meer kunt werken? Snel doodgaan, je bent niet meer van nut voor de slavenmeesters.
  Maar gelukkig zijn mensen gek op werken, halen ze hun eigen waarde uit, ik ben jan, ik ben timmerman….[/quote]

  Dit is ook wat ik zie en die mensen die dromen van het tijdperk van liefde, vrede en overvloed zijn dromers. Ik zie alleen maar meer afname van vrijheid en de opkomst een dictatuur van die nieuwe wereldorde. Ik ben cynisch wat dit betreft.

  0 likes
 • Incy schreef:

  Aan allen!
  We hebben alles! uit handen gegeven! Nu wordt het tijd om weer onze eigen zelfverantwoordelijkheid te nemen. En niet met demonstraties (politiegeweld…) maar door onze stem te laten horen. Een stem die werkelijk telt door 100% participatie. Wij hoeven geen slaven te zijn, niet als je dat niet wilt.
  Hoe? Zoals Christine en Helen het al aangeven, stem op 12 september op SOPN.
  Ga naar SOPN.nl en lees het partijprogramma wat door de inbreng van de lezers (geen leden!) al tot een 3e versie heeft gebracht. Het partijprogramma is geen verkiezingsbelofte maar meteen het regeringsbeleid. Willen we af van de spelletjes van de EU en de banken? Ga naar SOPN.nl!

  0 likes
 • San schreef:

  Ik denk dat de oplossing simpel is: Maak iedereen schuldenvrij, landen bedrijven en particulieren. Verbied het afsluiten van leningen, m.u.v. een hypotheek en begin gewoon opnieuw. Of…. schaf het geld af!

  0 likes
 • Helen schreef:

  [quote name=”Incy”]Aan allen!
  …onze stem te laten horen. Een stem die werkelijk telt door 100% participatie.
  Stem op 12 september op SOPN.
  Ga naar SOPN.nl en lees het partijprogramma [/quote]

  Sluit me aan bij Incy en Christine… STEM SOPN 🙂 durf voor Vrijheid te keizen (de soevereine mens)en laat het berperkte denken los …

  0 likes
 • M. Brandenburg schreef:

  [quote name=”bert”]De staat zal met spoed mijn advies moeten op volgen
  een heel nieuw banksysteem moeten realiseren.[/quote]
  Iedereen klaagt maar over de banken, maar meer dan de helft hier begrijpt niet dat dit een schulden crises betreft. Oftewel overheden(de staat)die meer geld uitgeven dan zij ontvangt, wanbeleid van roverheden dus. Die vervolgens geld lenen van banken, die dit geld op hun buert weer van de centrale banken(de staat) leent, die constant de geldpersen aan zet. En dan zijn er nog mensen die de bank de schuld geven, terwijl de overheden op elke mogelijke manier dit mogelijk maken om sinterklaas te kunnen blijven spelen. De staat orchistreert, maakt wetten voor banken en vooral houdt banken overeind om zelf te kunnen blijven lenen. Dom volk in Europa.

  0 likes
 • mb schreef:

  Gek , Griekenland is toch echt een deel van Europa (het werelddeel dus). De EU is niet Europa !! … dat zouden ze wel willen.

  0 likes
 • Sheyan schreef:

  [quote name=”anouk”][quote name=”Sheyan”] Ik volg het nieuws op nu.nl quote]

  Hey Sheyan probeer zoveel mogelijk nieuwssites te volgen!! NU.NL plaatst alleen maar iets zoals de regering het wil zien.[/quote]
  Maar natuurlijk doe ik dat, ook buitenlandse sites. Ik bedoelde eigenlijk als het gaat om de Nederlandse berichtgeving dan houd ik me op de hoogte door nu.nl

  0 likes
 • Patrick De Meester schreef:

  Wie heeft deze schulden veroorzaakt? Waarom? Was het te voorzien?
  Bekijk dit maar eens. http://www.stomverbaasd.com/is-de-huidige-kredietcrisis-het-begin-van-nesara/

  0 likes
 • Catharina R schreef:

  M BRANDEBURG de banken hebben ze zelf naar de klote geholpen door bonnussen aan hun zelf te geven en te hoge rente ja …CRISSIS is door hun verzonnen er is geen CRISSIS er word hier door van geprofiteerd , hier door moet jij zelf betalen , oorlog komt ook van de banken ze zoeken van alles uit om maar geld in HUN laatje te kregen zo is het en niet anders …en volgens jou zijn wij dom ???? ha

  0 likes
 • Catharina R schreef:

  mb ik denk dat je gelijk heb dit willen ze

  0 likes
 • Fred schreef:

  De banken hebben zonder enige schroom sinds de Euro iedereen van leningen voorzien liefst zo hoog mogelijk…zo hadden we wat uit te geven…Alleen een volledige kwijtschelding van alle schulden en een totaal ander banksysteem kan de boel weer op ,poten krijgen…wel eens gehoord dat iets TE groot kan worden om zichzelf te kunnen handhaven.Kleine banken die niet met ons geld speculeren en zichzelf verrijken… nou ja weg unie weg euro dat zei ik al in 2001 toen ze de hele troep in onze strotten drukten

  0 likes
 • Tumalu schreef:

  [quote name=”arie”]dat regeringsleiders er “alles” aan doen om de betreffende landen te redden is natuurlijk een gotspe en een spel voor de bühne…Doel is juist om alles te laten klappen en chaos te veroorzaken zodat dat kleine beetje “vrijheid” dat we nog hebben helemaal aan banden gelegd kan worden….het ‘verdeel en heerst’ principe….niets meer en minder.[/quote]

  Jap, logisch en vanuit chaos willen ze orde brengen dmv een nieuwe wereld orde. Alles in 3D blijft illusie, de weg van de demiurg. Kappen moeten we als zielen hiermee hoor! Het is allemaal serieus en echt!

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  de jonge

  De Jonge zet leger in bij bestrijding coronapandemie: moeten we daar blij mee zijn?

  Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid schreef ...

  coalitie

  Bizar: coalitie rent Tweede Kamer uit. ‘We worden geregeerd door schurken’

  Gisteren vroeg PVV-leider Geert Wilders een hoofdelijke ...

  >