Homepagina » Gezondheid » Vooraanstaand medisch tijdschrift: “Cannabis is medicijn”
Vooraanstaand medisch tijdschrift: "Cannabis is medicijn"

Vooraanstaand medisch tijdschrift: “Cannabis is medicijn”

Marihuana is een medicijn, zo concluderen wetenschappers in het vooraanstaande Journal of the American Medical Association. Dat schrijft de San Francisco Chronicle.

Cannabis, dat al duizenden jaren op medicinale wijze wordt gebruikt, werkt tegen misselijkheid, braken, pijn en spasticiteit, aldus een panel van onderzoekers na een analyse van in totaal 79 studies.

Aan de studies deden in totaal 6462 mensen mee. De onderzoekers, waaronder professor Jos Kleijnen, hoogleraar Systematic reviews in health care aan de Universiteit van Maastricht en projectleider van de literatuurstudie, onderzochten het wetenschappelijke bewijs voor de behandeling van verschillende aandoeningen.

“Het gebruik van cannabis voor chronische pijn, neuropathische pijn en spasticiteit door multiple sclerose wordt ondersteund door hoogwaardig bewijs,” staat in één van de studies.

De onderzoekers klagen over het gebrek aan studies die kwalitatief van een hoog niveau zijn. Dat heeft vooral te maken met het verbod dat in veel landen geldt op cannabis. De Amerikaanse overheid stelt bijvoorbeeld dat cannabis een zeer gevaarlijke drug is die geen medicinale waarde heeft.

In de VS zullen dit jaar meer dan 750.000 mensen worden gearresteerd wegens bezit van cannabis. De regering Obama heeft naar schatting 300 miljoen dollar geïnvesteerd in de bestrijding van medicinale cannabis-programma’s. In 35 staten zijn inmiddels wetten aangenomen die het gebruik van medicinale cannabis toestaan.

[SFGate]


Vind je deze informatie interessant? Deel het dan met mensen die je kent op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. Het hele punt is hier dat de Big Pharma’s nog GEEN patent op cannabis hebben kunnen krijgen.
  Daar zijn ze wel mee bezig !
  Als dat gelukt is , dan is het een regulier (door de wet goedgekeurd) medicijn en kan de gewone sterveling dit “product ” duur aanschaffen. Want zelf kweken is dan een overtreding van de patenten wetgeving.

  Een door de natuur gegeven plant met medicinale capaciteiten, ontstolen door geldbeluste machtswellustelingen, die over de rug van anderen de hele maatschappij kapot maken en verzieken. Zo was de natuur en alles m.b.t. tot de schepping niet bedoeld !!

  Wat zijn dit voor mensen, die zich daarvoor lenen en daar hun levensgeluk uit halen ?

  Wat zijn dit voor mensen, die zich nergens voor schamen en dit willens en wetens in stand houden ?

  Wie WIL hier aan meewerken ?? U…. misschien…….. als politie agent, of als andere wetshandhaver ?

  Dan gaat U tegen het zelfbeschikkingsrecht van de mens in.
  Zie de regels m.b.t. “RECHTEN VAN DE MENS”.

  29 likes
  • “Wat zijn dit voor mensen, die zich daarvoor lenen en daar hun levensgeluk uit halen ? Wat zijn dit voor mensen, die zich nergens voor schamen en dit willens en wetens in stand houden ?”

   Misschien moeten we ons afvragen OF het wel mensen zijn.

   12 likes
 2. “De regering Obama heeft naar schatting 300 miljoen dollar geïnvesteerd in de bestrijding van medicinale cannabis-programma’s.”

  Het staat er echt, toch kan ik niet anders denken dat dit een tekstfout is…

  0 likes
  • Ja @peter, het staat er echt. Steeds vallen ze kei en keihard door de mand als meedogenloze geldwolven en toch blijft het volk dat tuig steunen en geven ze hen bij elke verkiezing steevast het mandaat door hun stem weg te geven aan dat tuig.
   De volgende Amerikaanse presidentskandidaten staan al te trappelen om hun verkiezingscampagne met veel geschreeuw en weinig wol van start te laten gaan. Let op hoe de gehypnotiseerde schapenkudde weer precies gaat doen wat er van hen verlangd wordt, nl. zich vrijwillig laten plunderen en langzaam vergiftigen door big pharma, door Monsanto, door voedingsindustrie, door codex alimentarius . Alles ontstaan dankzij medewerking van de overheden all over the planet die het volk nog steeds vrijwillig in het zadel helpt en houdt.

   11 likes
   • “De volgende Amerikaanse presidentskandidaten staan al te trappelen…”

    Ja, en dat wordt of weer een (Jeb) Bush, of weer een (Hilary) Clinton. Volgens mij heet dat geen ‘democracy’, maar gewoon ‘dynasty’…..

    9 likes
  • Het lijkt mij ook een tikfout…

   0 likes
 3. Naar mijn idee blijkt uit het onderzoek iets heel anders.
  Lees het onderzoek, of de samenvatting, op http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2338251 om zelf een oordeel te vormen.

  Het gaat niet om nieuw onderzoek naar medicinale wiet zelf, maar om een onderzoek waarbij 79 eerdere onderzoeken (zogeheten randomized control trials) worden beoordeeld. Dit nieuwe onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA bewijst dus niets nieuws over medicinale cannabis, maar zegt alleen iets over de kwaliteit van eerdere trials. En de kwaliteit van die trials blijkt dus meestal slecht te zijn.
  Door de onderzoekers worden slechts 4 bestaande trials beoordeeld als ‘low-risk of bias’ (in mijn woorden: slechts 5% van de bekeken trials zijn wetenschappelijk gezien deugdelijk). De meeste andere trials toonden wel symptoomverbeteringen door cannabioïden, maar deze hadden vaak geen statistische relevantie (in mijn woorden: deze verbeteringen kunnen net zo goed toevallig zijn). Daarnaast toonden de trials allerlei korte-termijn bijwerkingen van medicinale wiet, ook ernstige: duizeligheid, droge mond, misselijkheid, vermoeidheid, slaperigheid, euforische gevoelens, braken, verlies van oriëntatiegevoel, evenwichtsstoornissen en hallucinaties.
  De conclusie luidt dat er slechts bewijs van matige kwaliteit is voor twee zaken: namelijk dat medicinale cannabis helpt tegen chronische pijn en spasticiteit.
  Andere, eerder gepubliceerde ‘bewijzen’ zijn zelfs slecht van kwaliteit. Deze bestaande onderzoeken (die suggereren dat cannabioïden helpen tegen misselijkheid en overgeven door chemotherapie, gewichtstoename bij HIV-besmetting, slaapstoornissen en Gilles de La Tourette-syndroom) tonen in werkelijkheid nauwelijks tot niets aan.

  Voor de goede orde: dit bewijst niet dat cannabis niet werkt, maar er is ook nauwelijks goed bewijs dat het wel werkt. Alleen voor chronische pijn en spasticiteit is er matig bewijs. Het is wel mogelijk dat medicinale wiet werkt, maar daarvoor moet beter onderzoek worden uitgevoerd om het te bewijzen.

  Ook de Volkskrant schrijft over dit onderzoek:
  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/bewijs-dat-medicinale-wiet-helpt-tegen-pijn-matig~a4087744/

  3 likes
  • Cannabis heeft zich al duizenden jaren bewezen als meest waardevol gewas en geneesmiddel, daar hebben we die fraudeurs van big pharma helemaal niet bij nodig met al hun gemanipuleerde onderzoeken en berichtgeving daaromtrent.

   De farmaceutische industrie met hun lichaamsvreemde chemische troep is amper honderd jaar oud, ze hebben nog geen enkel bewijs wat de gevolgen zijn van hun gefreubel en gifmengerij over meer dan twee generaties. Door hun bedrog zijn ze wel zeer machtig geworden, dat wel, ze hebben alles onder controle van opleiding tot aan de volledige handel en wandel in de medische wereld. Alleen jammer dat de resultaten ondanks alle miljarden nog steeds om te janken zijn.

   Dus spreek me niet van bewijs aan de hand van hun onderzoek, daar veegt na alle fraude en leugens elk weldenkend mens zijn kont mee af .

   Zie hier een voorbeeld hoe het werkt in dergelijke kringen :

   http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/big-pharma/farma-industrie-blokkeert-goedkopere-remedies/

   4 likes
   • Hallo Exegese, bedankt voor je reactie.

    Mijn bijdrage ging echter niet over Big Pharma, maar dat bovenstaand 9FN-artikel de resultaten en de conclusies van het onderzoek in JAMA naar mijn idee onjuist weergeeft.

    Het onderzoek beweert dat bijna alle van de 79 onderzochte eerdere studies over medicinale wiet min of meer de prullenbak in kunnen, en dat er alleen voor de gunstige uitwerking op chronische pijn en spasticiteit (bij MS) een redelijk bewijs ligt.
    Het 9FN-artikel suggereert echter dat het onderzoek veel meer beweert: ‘Cannabis […] werkt tegen misselijkheid, braken, pijn en spasticiteit’. Dat is dus niet waar, het onderzoek beweert juist dat de bewijzen voor de werking tegen misselijkheid en braken flinterdun zijn.

    Een correctere weergave van het onderzoek zou naar mijn idee dan ook zijn:
    VOORAANSTAAND MEDISCH TIJDSCHRIFT: OUD ONDERZOEK OVER WIET KAN PRULLENBAK IN
    Veel minder dan gedacht kan bewezen worden dat Marihuana een medicijn is, zo concluderen wetenschappers in het vooraanstaande Journal of the American Medical Association.
    Alleen tegen pijn en spasticiteit kan de werkzaamheid van cannabis redelijk worden bewezen, aldus een panel van onderzoekers na een analyse van in totaal 79 studies. Voor andere claims is de bewijsvoering in de rest van de studies te slecht van kwaliteit. Dit wil niet zeggen dat cannabis niet werkt, maar er is op dit moment gewoonweg geen bewijs voor. Wel is er aanleiding voor aandacht voor de soms ernstige bijwerkingen van medicinale wiet. De onderzoekers pleiten voor meer en grotere onderzoeken.

    Je kunt het natuurlijk niet eens zijn met de uitkomsten van dit onderzoek, omdat je Big Pharma niet vertrouwt, dat is ieders eigen keuze.
    Maar waar het mij om ging is dat het niet fraai is dat de auteur van het 9FN-artikel de resultaten van het onderzoek voor een belangrijk deel verdraait. Geef dan de resultaten en conclusie van het onderzoek eerlijk weer, en zet er dan bij dat je het er niet mee eens bent, liefst met redenen omkleed.

    1 likes
    • Hoe je het ook wendt of keert, alles wordt in het werk gesteld om cannabis in een kwaad daglicht te stellen of te beweren dat het niet werkt om ons teneinde te onderwerpen aan de oppermachtige frauduleuze farmaceutische industrie

     Quote : Wel is er aanleiding voor aandacht voor de soms ernstige bijwerkingen van medicinale wiet. De onderzoekers pleiten voor meer en grotere onderzoeken.

     Het mooie van wiet is dat alle bijwerkingen veroorzaakt door wiet met een paar uur slapen weer over gaan. Wiet kent geen schadelijke bijwerkingen, er is wereldwijd nog nooit iemand overleden aan de gevolgen van wietgebruik en al helemaal niet bij gebruik op medicinale basis. Alle altijd onschuldige kortdurende bijwerkingen zijn doorgaans het gevolg van overdosering Dat kan de medische wereld helaas niet zeggen. Er sterven gemiddeld meer mensen aan medicijnen dan aan ziektes. Er is geen enkel goed ONAFHANKELIJK onderzoek naar het wel en wee van cannabis wat zijn weg naar het grote publiek zal vinden via de corrupte massamedia zo lang het grote geld achter big pharma aan de touwtjes trekt. Dat zijn helaas de feiten en daar moeten we het mee doen.

     4 likes
 4. Er is wel een patent op marihuana
  Dit is het patentnummer # 6.630.507

  Het is een wonderplant en groeit overal en je kunt er veel dingen mee maken.
  Dit is een van de beste geneesmiddelen is die veel ziektes geneest en dat past niet in het plaatje van de macht wellustelingen .
  Het is zeker niet de bedoeling om ons beter te maken en het grootste doel is om ons naar de galamiezen te brengen .

  Alles zit in de natuur en de oplossingen zijn altijd simpel.

  http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/us-bezit-patent-op-genezing-door-hennep/

  6 likes
  • Er zijn momenteel 22 staten in de VS waar medi-wiet gelegaliseerd is ik heb bij Stiching Mediwiet de meest prachtige winkels gezien, om je vingers bij af te likken. Wij lopen gigantisch achter op de VS en dat is de waarheid!!
   Zover moeten wij nog komen..hele professionele winkels netjes en groot niet van die achteraf winkels zoals hier.

   2 likes
 5. Veel beter voor elkaar klopt niet helemaal want het is daar dan nog steeds niet vrij verkrijgbaar.
  En dan alleen op dokters recept want het is medicinaal en hier is het vrij verkrijgbaar.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Wetenschappers verbaasd: cannabis gaat veroudering tegen. Zo werkt het

Wetenschappers verbaasd: cannabis gaat veroudering tegen. Zo werkt het

Bij oudere muizen die THC, het werkzame ...

Cannabis bevat hele reeks stofjes die darmkanker tegengaan. Wetenschappers doen belangrijke ontdekking

Cannabis bevat hele reeks stofjes die darmkanker tegengaan. Wetenschappers doen belangrijke ontdekking

Medicinale cannabis remt de uitzaaiing van darmkanker, ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 12 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.