Gezondheid

Vooraanstaand medisch tijdschrift: “Cannabis is medicijn”

Help anderen door deze info met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Marihuana is een medicijn, zo concluderen wetenschappers in het vooraanstaande Journal of the American Medical Association. Dat schrijft de San Francisco Chronicle.

Cannabis, dat al duizenden jaren op medicinale wijze wordt gebruikt, werkt tegen misselijkheid, braken, pijn en spasticiteit, aldus een panel van onderzoekers na een analyse van in totaal 79 studies.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

Aan de studies deden in totaal 6462 mensen mee. De onderzoekers, waaronder professor Jos Kleijnen, hoogleraar Systematic reviews in health care aan de Universiteit van Maastricht en projectleider van de literatuurstudie, onderzochten het wetenschappelijke bewijs voor de behandeling van verschillende aandoeningen.

“Het gebruik van cannabis voor chronische pijn, neuropathische pijn en spasticiteit door multiple sclerose wordt ondersteund door hoogwaardig bewijs,” staat in één van de studies.

De onderzoekers klagen over het gebrek aan studies die kwalitatief van een hoog niveau zijn. Dat heeft vooral te maken met het verbod dat in veel landen geldt op cannabis. De Amerikaanse overheid stelt bijvoorbeeld dat cannabis een zeer gevaarlijke drug is die geen medicinale waarde heeft.

In de VS zullen dit jaar meer dan 750.000 mensen worden gearresteerd wegens bezit van cannabis. De regering Obama heeft naar schatting 300 miljoen dollar geïnvesteerd in de bestrijding van medicinale cannabis-programma’s. In 35 staten zijn inmiddels wetten aangenomen die het gebruik van medicinale cannabis toestaan.

[SFGate]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
BOINNK!!! | Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart
8 jaren geleden
huisheks
huisheks
8 jaren geleden

Het hele punt is hier dat de Big Pharma’s nog GEEN patent op cannabis hebben kunnen krijgen.
Daar zijn ze wel mee bezig !
Als dat gelukt is , dan is het een regulier (door de wet goedgekeurd) medicijn en kan de gewone sterveling dit “product ” duur aanschaffen. Want zelf kweken is dan een overtreding van de patenten wetgeving.

Een door de natuur gegeven plant met medicinale capaciteiten, ontstolen door geldbeluste machtswellustelingen, die over de rug van anderen de hele maatschappij kapot maken en verzieken. Zo was de natuur en alles m.b.t. tot de schepping niet bedoeld !!

Wat zijn dit voor mensen, die zich daarvoor lenen en daar hun levensgeluk uit halen ?

Wat zijn dit voor mensen, die zich nergens voor schamen en dit willens en wetens in stand houden ?

Wie WIL hier aan meewerken ?? U…. misschien…….. als politie agent, of als andere wetshandhaver ?

Dan gaat U tegen het zelfbeschikkingsrecht van de mens in.
Zie de regels m.b.t. “RECHTEN VAN DE MENS”.

peter
peter
8 jaren geleden

“De regering Obama heeft naar schatting 300 miljoen dollar geïnvesteerd in de bestrijding van medicinale cannabis-programma’s.”

Het staat er echt, toch kan ik niet anders denken dat dit een tekstfout is…

Rene DH
Rene DH
8 jaren geleden

Naar mijn idee blijkt uit het onderzoek iets heel anders.
Lees het onderzoek, of de samenvatting, op http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2338251 om zelf een oordeel te vormen.

Het gaat niet om nieuw onderzoek naar medicinale wiet zelf, maar om een onderzoek waarbij 79 eerdere onderzoeken (zogeheten randomized control trials) worden beoordeeld. Dit nieuwe onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA bewijst dus niets nieuws over medicinale cannabis, maar zegt alleen iets over de kwaliteit van eerdere trials. En de kwaliteit van die trials blijkt dus meestal slecht te zijn.
Door de onderzoekers worden slechts 4 bestaande trials beoordeeld als ‘low-risk of bias’ (in mijn woorden: slechts 5% van de bekeken trials zijn wetenschappelijk gezien deugdelijk). De meeste andere trials toonden wel symptoomverbeteringen door cannabioïden, maar deze hadden vaak geen statistische relevantie (in mijn woorden: deze verbeteringen kunnen net zo goed toevallig zijn). Daarnaast toonden de trials allerlei korte-termijn bijwerkingen van medicinale wiet, ook ernstige: duizeligheid, droge mond, misselijkheid, vermoeidheid, slaperigheid, euforische gevoelens, braken, verlies van oriëntatiegevoel, evenwichtsstoornissen en hallucinaties.
De conclusie luidt dat er slechts bewijs van matige kwaliteit is voor twee zaken: namelijk dat medicinale cannabis helpt tegen chronische pijn en spasticiteit.
Andere, eerder gepubliceerde ‘bewijzen’ zijn zelfs slecht van kwaliteit. Deze bestaande onderzoeken (die suggereren dat cannabioïden helpen tegen misselijkheid en overgeven door chemotherapie, gewichtstoename bij HIV-besmetting, slaapstoornissen en Gilles de La Tourette-syndroom) tonen in werkelijkheid nauwelijks tot niets aan.

Voor de goede orde: dit bewijst niet dat cannabis niet werkt, maar er is ook nauwelijks goed bewijs dat het wel werkt. Alleen voor chronische pijn en spasticiteit is er matig bewijs. Het is wel mogelijk dat medicinale wiet werkt, maar daarvoor moet beter onderzoek worden uitgevoerd om het te bewijzen.

Ook de Volkskrant schrijft over dit onderzoek:
http://www.volkskrant.nl/wetenschap/bewijs-dat-medicinale-wiet-helpt-tegen-pijn-matig~a4087744/

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x