Homepagina » Mens en Dier » Iceman Wim Hof en beginnelingen bedwingen Kilimanjaro in recordtijd
Iceman Wim Hof en beginnelingen bedwingen Kilimanjaro in recordtijd

Iceman Wim Hof en beginnelingen bedwingen Kilimanjaro in recordtijd

‘Iceman’ Wim Hof heeft met een groep van 18 mensen zonder klimervaring in 31 uur en 25 minuten de top van de Kilimanjaro bereikt. Dat is een unieke prestatie. De klim werd door de buitenwereld met argusogen bekeken.

Naarmate ons lichaam zich boven de 3000 meter begeeft, neemt het risico op hoogteziekte exponentieel toe. Gemiddeld haalt 46 procent van de klimmers de top van de Kilimanjaro in vijf tot zeven dagen.

Artsen achtten het onmogelijk, maar Hof bewijst dat hoogteziekte op een veilige manier onderdrukt kan worden door meer zuurstof in het lichaam te brengen. “We kunnen veel meer dan wij denken,” aldus de Iceman. “Door bewust te ademen, kunnen we autonoom geregelde processen in het lichaam, zoals de aanmaak van rode bloedlichaampjes, beïnvloeden. Dit helpt hoogteziekte voorkomen.”

Tijdens de klim beoefenden de deelnemers continu ademhalingstechnieken van Hof. De hoge zuurstofwaarde in het bloed voorkwam dat de spieren van de deelnemers verzuurden, waardoor de groep in 31 uur de top kon bereiken. Eén van de gidsen kreeg ondanks zijn ervaring wel last van hoogteziekte en moest terugkeren.

De groep van Hof wist door te stoten naar de top op 5685 meter. Vooraf gaf een expert aan te verwachten dat nog geen 10 procent van de deelnemers de top zou bereiken. Uiteindelijk hebben 15 van de 19 deelnemers de top bereikt. Tijdens de klim had niemand last van hoogteziekte.

“Mensen die gebruikmaken van ademhalingstechnieken kunnen diep doordringen in het immuunsysteem en sneller helen. Zuurstof is essentieel ter preventie van ziekte,” legde Hof uit.

[RTV NH]


Vond je dit artikel waardevol? Deel het dan met iedereen op Facebook
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

10 reacties

 1. Wat een prestatie jammer dat er door de gewone medici niet meer naar wordt gekeken.

  11 likes
  • Niet bekeken door de gewone medici? De gewone medici vinden Wim Hoffs helemaal prachtig. Ze onderzoeken hem continue en proberen zijn technieken van een wetenschappelijke achtergrond te voorzien en hopen het menselijk lichaam zo nog beter te doorgronden. Er zijn al verschillende docu’s over hem geweest waarin hij door een heel team gewone medici wordt bijgestaan.

   9 likes
 2. Die Wim heeft het wéér gepresteerd. Wat een bikkel, wat een HELD !!!

  11 likes
 3. Er zitten nogal wat vraagtekens aan zijn prestatie,de echte top is niet gehaald en het tenue gedurende het laatste gedeelte was gekleed en niet met ontbloot bovenlijf,daarbij het vergelijken van de 32 uur klimtijd met de 5 tot 7 dagen die normaal zijn klopt ook niet omdat in die 5 tot 7 dagen de afdaaltijd opgenomen is,de Hofgroep deed er met afdalen 2,5 dagen over,dat is snel zonder meer,maar verbleekt bij de tijd van de zwitser Karl Egloff,die deed het in 6 uur en 42 minuten,dat wil zeggen,naar de chte top en weer naar beneden.
  Het is bekend dat de prestaties van Wim Hof nogal opgehemeld worden door leden van de familie,het draait ook in dit geval om geld.
  Desondanks is het een enorme prestatie

  4 likes
 4. Wim hof is met zijn geest in staat de materiële werkelijkheid te veranderen.
  Net als iedereen op deze aarbol trouwens

  Ik zelf denk niet dat het zo heel uitzonderlijk is wat Wim Hof heeft gepresteerd maar meer dat de rest van de wereld word steeds minder gemotiveerd om het zelfde soort uitzonderlijkheden te ondernemen waardoor mensen zoals Wim Hof een uitzondering blijven.

  zou het niet kunnen dat door de conformistisch gezinde maatschappij waar we in leven heel weinig mensen durven te zijn wie eigenlijk ze horen te zijn. conformisme geeft je als mens wel het gevoel dat je er bij hoort en het zorgt ervoor dat je niet belachelijk gemaakt word omdat je een andere mening hebt als de meeste mensen om je heen.

  Nu is beroemd worden met zingen en een goede baan met bijbehorende sociale status heel erg van belang en word deze prestatie van Wim Hof absoluut niet uitgezonden op bijvoorbeeld MTV omdat de doelgroep meer interesse in de kont van Nicky Minaj heeft. Society i

  Het grappige is dat Wim Hof juist iemand is die verteld hoeveel je kunt bereiken met je lichaam als je je geest in controle hebt. Als jongeren een lezing van Wim [email protected] krijgen te zien en ook het vermogen hebben om er serieus erover na te denken dan zouden ze zomaar kunnen concluderen dat ze alles kunnen bereiken wat ze maar willen als ze de ambtitie en mindset maar hebben.

  keep spreading the truth

  3 likes
 5. Leuke prestatie en altijd goed voor “mind en body”. Het wordt nu wel steeds “meer van hetzelfde”, terwijl er inmiddels wetenschappelijk bewijs is aangeleverd via een proef in samenwerking met studenten / medici van de Radboud. Voor die tijd werd Wim Hof weggezet als een charletan door dezelfde wetenschap.

  Jammer is dat de “nieuwe” weg van “mind over body” nu niet met veel meer enthousiasme wordt onderzocht want het zal de huidige medische wetenschap nog véél méér verassingen bezorgen. De wetenschap blijft zeer sceptisch staan tegenover dergelijke theorieën waardoor de ontwikkeling erg langzaam gaat en slechts gedreven wordt door enkelingen zoals Wim Hof. Het geloof in “pilletjes” is onveranderd groot in de medische “wetenschap”.

  2 likes
 6. Het grappige is dat iedereen denkt deze mensen dat kunnen vanwege Wim Hof. Maar in feite doen die mensen het allemaal op eigen houtje! Alleen Wim laat ze het juiste pad zien. Tegen de aannames van de gevestigde “sceptici” in.
  Ik vind het geweldig!

  1 likes
 7. Had niks minder verwacht van zo’n persoon die van nature sportief is. Meeste bergbeklimmers die ik ken hebben geen motoriek en geen sportverleden. Ik wist dat het veel sneller kon.

  0 likes
 8. Zeer knap gedaan van Wim, en de rest van de deelnemers.. er is onlangs een interview afgenomen met zowel Wim als een van de deelnemers van de tocht naar de top van de Kilimanjaro.. voor de liefhebber hier te zien – http://wp.me/p1rXN3-bMd

  @t Peter – Hoezo wordt er niet meer naar gekeken dan volgens jou? ik begrijp dat momenteel de lesboeken zelfs worden aangepast i.v.m de ontdekking dat het autonome zenuwstelsel wel degelijk te beinvloeden is.

  0 likes
 9. De echte top van de Kilimanjaro is de Uhuru Peak en niet de Gilman’s Point. Desondanks een knappe prestatie om deze zonder hoogteziekte te bereiken. Ik heb zelf op de Uhuru Peak gestaan maar wel na 7 dagen acclimatisatie….zonder hoofdpijn! Dus zo kan het ook….

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

huisarts

Deze coronapatiënt genas door behandelmethode Meijelse huisarts: ‘Het gaat heel goed’

Huisarts Rob Elens behandelde zijn coronapatiënten succesvol ...

samenleving

SEH-artsen: ‘We moeten samenleving weer opengooien omdat lockdowns ons immuunsysteem verzwakken’

Daniel W. Erickson, een voormalige spoedeisende hulparts, ...