Buitenland

Hoe de Amerikaanse overheid 239 experimenten met biowapens uitvoerde op nietsvermoedende burgers

Help mee door deze informatie met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

San Francisco is één van de populairste toeristische steden ter wereld. Kenmerkend aan de stad zijn de steile heuvels, de frisse zomers en de mist. In september 1950 sproeide een Amerikaans marineschip twee soorten bacteriën – Serratia marcescens en Bacillus globigii – in de mist, waarna ze zich verspreidden over de stad.

De inwoners van San Francisco konden niet vermoeden dat het leger een geheim experiment met biowapens deed. Er is bewijs dat de bacteriën hebben geleid tot de dood van tenminste één inwoner van de stad. Tien anderen werden opgenomen in het ziekenhuis.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

In de daaropvolgende jaren voerde het leger nog 239 soortgelijke tests uit boven bewoond gebied, zo blijkt uit nieuwsartikelen uit de jaren zeventig. Er werden onder meer grote hoeveelheden bacteriën vrijgelaten in het metrosysteem van New York en op de luchthaven net buiten Washington DC.

‘Eén van de grootste menselijke experimenten in de geschiedenis’

Het Amerikaanse leger wilde kijken of het de mist van San Francisco kon gebruiken om een biologisch wapen te verspreiden. Het ging om een zogeheten ‘gesimuleerde biologische aanval’. Het experiment was slechts het begin van vele tests in de VS die door de jaren heen in het geheim zijn uitgevoerd door de overheid.

Rebecca Kreston van Discover Magazine schrijft dat de test ‘één van de grootste menselijke experimenten in de geschiedenis was’. Ze voegt toe dat het experiment in strijd was met de Code van Neurenberg, als antwoord op de nazi-experimenten die tijdens de oorlog waren uitgevoerd.

Het duurde dus maar vijf jaar voordat de Amerikaanse overheid de Code van Neurenberg aan zijn laars lapte. De experimenten bleven tot 1976 geheim, toen een krant de eerste tests aan het licht bracht. Kun je je enigszins voorstellen wat de corrupte politici anno 2015 allemaal uitspoken?

Immuun voor vervolging

In 1950 herstelde Edward Nevin uit San Francisco van een operatie aan zijn prostaat toen hij plotseling ziek werd. Hij bleek te zijn besmet met Serratia marcescens, een bacterie die nog nooit eerder in het ziekenhuis was gezien. Nevin stierf enkele weken later.

Zijn kleinzoon probeerde de overheid aan te klagen, maar de rechter oordeelde dat de overheid niet strafrechtelijk kon worden vervolgd wegens een overlijdensgeval als gevolg van een geheim experiment.

Vorig jaar bleek al dat de VS in de jaren zestig experimenteerde met biologische wapens op het eiland Okinawa. Er werd een schimmel ingezet die op grote schaal rijstvelden aantastte. Het eiland was toen nog in handen van de Amerikanen. Soortgelijke tests werden gedaan in Taiwan en in de VS.

Stel je eens voor dat je in 1950 leeft. Vijf jaar geleden hebben de geallieerden de Tweede Wereldoorlog gewonnen en iemand vertelt je dat de Amerikaanse overheid in het geheim experimenteert met biowapens. Je zou het niet geloven en denken dat deze persoon gek was. Probeer je nu eens voor te stellen waar ze zich vandaag de dag zoal mee bezig houden.

Boekentip: Clouds of Secrecy

[Business Insider]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
gery
gery
9 jaren geleden

Ik zeg tegen mijzelf dat ik ulliminatie-proof ben.

gery
gery
9 jaren geleden

je kan zeggen wat je wil over deze illuminatiejongens, geraffineerd zijn ze wel. Never a dull moment!

m.b
m.b
9 jaren geleden

De nazis zaten in 1950 ook allang al in de VS. En wie zijn dan die ‘geallieerden’ die gewonnen hebben ?

math
math
9 jaren geleden

Dit artikel zou de mensen toch wakker moeten maken om wat kritischer naar het chemtrials en vaccins te kijken. Of ben ik een complotdenker????

Back to top button
27
0
We lezen graag je reactie!x