Homepagina » Propaganda » Onthullingen over fake news beginnen hun tol te eisen. Zo worden Nederlanders onder druk van de CIA voorgelogen
Onthullingen over fake news beginnen hun tol te eisen. Zo worden Nederlanders onder druk van de CIA voorgelogen

Onthullingen over fake news beginnen hun tol te eisen. Zo worden Nederlanders onder druk van de CIA voorgelogen

Hoe meer de westerse media schrijven over Russische beïnvloeding, hoe meer schade ze zichzelf berokkenen.

De Amerikaanse zender CNN verspreidde nepnieuws over vermeende banden tussen president Trump en het Kremlin, bedreigde Reddit-gebruikers die de draak staken met de zender en in filmpjes van Project Veritas gaven CNN-producers toe dat hun nieuws veelal ‘onzin’ is.

Al deze onthullingen over nepnieuws en propaganda blijken nu ook hun weerslag te hebben op de kijkcijfers.

Misleid

Op prime time doen herhalingen van Yogi Bear, Full House en Friends het in Amerika inmiddels zelfs nog beter dan de shows van Anderson Cooper en Don Lemon op CNN.

Nu er steeds meer propagandaoorlogen worden gevoerd lijkt het ons een goed idee om mensen eraan te herinneren hoe we worden misleid als we naar het nieuws kijken.

Wijlen Udo Ulfkotte wordt wel gezien als de eerste prominente journalist die openlijk heeft toegegeven dat hij moedwillig propaganda verspreidde voor de Amerikaanse spionagedienst CIA.

Geweten

De oud-redacteur van een grote Duitse krant trad recentelijk in de openbaarheid omdat zijn geweten aan hem begon te knagen.

Ulfkotte werkte lange tijd voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung en plaatste nieuwsartikelen die door de CIA werden aangeleverd onder zijn eigen naam.

Het doel van deze verzonnen artikelen was om landen tot oorlog te drijven.

Dr. Ulfkotte, die adviseur van de regering van bondskanselier Helmut Kohl was, zei dat de CIA routinematig journalisten en grote westerse media corrumpeert.

Gelogen

Journalisten die niet meewerken worden ontslagen en kunnen vervolgens nergens meer aan de bak.

Ulfkotte heeft door de jaren heen naar eigen zeggen heel wat propaganda moeten publiceren. Zo ook het verhaal dat de Libische leider Moammar Gaddafi in 2011 gifgasfabrieken zou hebben gebouwd.

Ulfkotte zei spijt te hebben dat hij jarenlang heeft ‘gelogen’ tegen het volk.

“Ik moest artikelen onder eigen naam publiceren die waren geschreven door agenten van de CIA en andere inlichtingendiensten, met name de Duitse geheime dienst,” zei hij.

Bananenrepubliek

“We hebben het volk verraden, niet alleen in Duitsland, maar in heel Europa,” vervolgde hij.

“Ik wil dit niet meer, ik ben klaar met de propaganda. We leven in een bananenrepubliek en niet in een democratisch land met persvrijheid,” klonk het.

In gesprek met RT zei Ulfkotte: “Ik ben 25 jaar journalist geweest. Ik heb geleerd te liegen, te bedriegen en het volk niet de waarheid te vertellen.”

“Nu de Duitse en Amerikaanse media het Europese volk proberen klaar te stomen voor een oorlog met Rusland, is er wat mij betreft een grens overschreden en heb ik besloten op te staan en te zeggen dat het niet goed is wat ik heb gedaan,” legde hij uit.

Eerste plaats

“Ik heb mensen gemanipuleerd en propaganda tegen Rusland verspreid. Mijn collega’s worden omgekocht om mensen te misleiden, niet alleen in Duitsland, maar in heel Europa,” aldus Ulfkotte.

Maanden achtereen stond Ulfkotte’s onthullende boek op de eerste plaats van een heel aantal bestsellerlijsten, waaronder die van Amazon en Der Spiegel.

Toen Ulfkotte’s boek verscheen zakten de bezoekersaantallen van Duitse media-websites dramatisch in elkaar en de abonneecijfers raakten in een vrije val die nog lang niet is gestopt.

Duitsers haakten massaal af bij hun mainstream media.

Verzweeg

Veel Duitse kranten, waaronder het door Ulfkotte bekritiseerde Bild, maakten in 2014 en 2015 een verlies van honderden miljoenen euro’s en staan inmiddels op omvallen.

Het onderwerp van Ulfkotte’s kritiek, de media, deed zelf badinerend over Ulfkotte’s boek en in Nederland verzweeg men het gewoonweg.

Ulfkotte zou ‘de zaak flink overdreven hebben’, was de communis opinio van de gekochte journalisten.

Maar toen ook de Oekraïne-crisis, vluchtelingencrisis en het geweld van asielzoekers duidelijk maakten hoezeer hij gelijk heeft, draaide de stemming in de media. Der Spiegel begon als eerste bij te draaien.

Geheim

En ook verschillende Duitse top-journalisten hebben toegegeven dat de regering rechtstreeks bepaalt wat er in het nieuws komt en wat niet.

Uitgever Tom Zwitser legde uit dat de media vroeger in het geheim door de CIA werden aangestuurd.

Tegenwoordig gebeurt dat openlijk; de schaamte is verdwenen, aldus Zwitser. Vroeger was het soms nog best moeilijk om journalisten om te kopen, tegenwoordig hoeft dat niet eens meer.

Dr. Ulfkotte is niet de enige journalist die dit soort uitspraken doet.

Manipuleren

Een ander goed voorbeeld is onderzoeksjournalist en oud-verslaggever van CBS News Sharyl Attkisson.

In onderstaande opzienbarende TED-lezing laat ze zien hoe bewegingen die worden gefinancierd door de overheid en bedrijven mediaberichten op zeer effectieve wijze manipuleren en verdraaien.

Drievoudig Emmy Award-winnaar Amber Lyon werkte jarenlang voor CNN.

Ze heeft op tv gezegd dat journalisten vaak worden betaald door overheden voor selectieve berichtgeving en om informatie over bepaalde gebeurtenissen te verdraaien.

Ultieme lobby

Enige tijd terug schreef Owen Jones voor de Britse krant The Guardian een column over het schrale medialandschap in het Westen.

“Groot-Brittannië heeft geen vrije pers,” stelde Jones. “De media zijn in handen van een heel klein clubje politiek gemotiveerde magnaten die er via adverteerders of persoonlijke netwerken een eigen agenda op na houden.”

“De media zijn de ultieme politieke lobby voor onze elite,” legde hij uit.

Gekleurde verslaggeving

“Uit gedetailleerd onderzoek van de Cardiff-universiteit is gebleken dat de BBC gekleurde verslaggeving brengt over corporaties en het establishment,” zei Jones nog.

Voor de inlichtingencommissie in de Amerikaanse Senaat verklaarde voormalig CIA-officier William B. Bader over de tentakels van de spionagedienst in de mediawereld:

“Je hoeft bijvoorbeeld Time Magazine niet te manipuleren omdat er mensen van de CIA in het bestuur zitten.”

Nederland

En in Nederland is het niet veel beter. De elites bepalen wat er op tv, in de krant en op de radio komt. Media zijn slechts een doorgeefluik, stelt communicatiewetenschapper Tabe Bergman van de Xi’an Jiaotong-Liverpool University in China.

Bergman heeft onderzoek gedaan naar de Nederlandse media en kwam tot de conclusie dat die in handen zijn van een kleine groep elites die vooral denken aan geld.

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • […] artikel Onthullingen over fake news beginnen hun tol te eisen. Zo worden Nederlanders onder druk van de CIA … is geplaatst op […]

 • Rob ter Horst schreef:

  Over vermeende banden kan je niet meer spreken. Over banden met wel…

 • Hans schreef:

  In NL komt het grootste gevaar van media manipulatie uit de linkse hoek.
  Het vod, de Volkskrant, verspreid al jaren leugens over anders denkenden en gaat desnoods over lijken.
  Dan hebben we de graaiers van omroep Vara, die gaan soms nog verder en proberen hun kijkers helemaal te misleiden met pure linkse deug propoganda.
  Mede dankzij deze figuren leeft Pim Fortuyn niet meer…

 • Tinus Blaaskaak schreef:

  CIA is voor mensen die niet verder kunnen komen dan in HOKJES te denken.

 • Louise schreef:

  Nou jongens ik heb geen medelijden , respect of compassie voor de idioten die hun ziel aan de duivel verkocht hebben voor geld…………teveel ego, en dan nu boeken gaan schrijven om wat……om geld te verdienen of hoe dom ze zijn geweest? Ga leren wat leven betekent en normen en waarden, wat is dat toch met de mensheid van nu………….we zijn een zandkorreltje in het grote geheel……….Gelukkig weten aardig wat mensen inmiddels hoe de wereld in elkaar steekt, dus veel nieuws is het niet….. De ergste straf is dat deze mensen met zichzelf moeten leven……..

 • frans schreef:

  Zolang je nog tussen links en rechts laveert ben je nog niet jezelf aan het ontdekken.
  En doe je precies wat je hoort te doen. Ja, wat jij hoort te doen van hen die de macht hebben , van hen die manipuleren. En jij doet mee.
  Stap uit het links en rechts denken.
  Het is toch hetzelfde als zou je door de golven steeds weer tegen de rotsen worden gegooid.
  Bont en blauw kom je eruit. Totaal machteloos in de strijd tussen links en rechts.
  Doe niet mee. De verschillen zijn zo extreem, dat beide niet goed doen, het niet goed kunnen doen, geen oplossing bieden.
  Dat kan alleen jij als je jezelf leert kennen. Mens ken jezelf. En wordt stil.

 • Rob Steenwinkel schreef:

  Een leugen wordt waarheid zolang het van de reguliere media komt………….van maanlandingen tot 9/11………..van Martin Luther King tot JFK!

 • Winger schreef:

  Er moet een wet komen dat laster en leugens door media gestraft moeten worden.

 • exegese schreef:

  Is dit nou wat ze bedoelen met persvrijheid ?

  • Mikkie schreef:

   Geestige opmerking, Exegese!! In mijn omgeving gelooft niemand meer wat er op het journaal gezegd wordt. En de een na de ander zegt de krant op of doet zelfs de TV de deur uit…..Zelfs mijn gereformeerde oude tante van 84 kijkt niet meer naar het journaal; “Allemaal flauwekul, ze praten tegen je alsof je een klein kind bent…..”.

   • exegese schreef:

    Goed te lezen @Mikkie dat je leeft in een omgeving met slimme mensen die de propagandamachine de rug toekeren. Dit zou nog veel meer moeten gebeuren, daarmee zouden we deze propagandamachine welke wordt gebruikt als wapen tegen ons zelf onschadelijk maken en het bestaansrecht ontnemen. Zonder onze aandacht en (onbewuste) medewerking is het pakken zakken en verkopen met die overbetaalde leugenaars.

  • Gezinusk schreef:

   Begrijpelijk want de praktijken die journalist Udo Ulfkotte in het filmpje verteld zie je dagelijks terug in het NOS journaal en actualiteitenprogramma’s als Eenvandaag of Nieuwsuur. Een grote propagandashow.

 • Erik schreef:

  Waarom worden er geen namen genoemd….

 • De Vriendt Koen schreef:

  ik denk dat het in Nederland er gewoonweg subtieler aan toegaat. ik weet het niet, maar op een Belg komt de Nederlandse staat echt over als een bende ‘ bewezen ‘ zware criminelen.

 • x

  Check Also

  nos

  ‘NOS is de grootste complotzender in Nederland’

  YouTube heeft – waarschijnlijk tot grote vreugde ...

  mondkapjes

  Verzet tegen mondkapjes op school: ‘Deze angstpandemie moet per direct stoppen’

  Sinds begin deze maand geldt voor leerlingen ...

  >