Propaganda

Onthullingen over fake news beginnen hun tol te eisen. Zo worden Nederlanders onder druk van de CIA voorgelogen

Help ons door dit artikel met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Hoe meer de westerse media schrijven over Russische beïnvloeding, hoe meer schade ze zichzelf berokkenen.

De Amerikaanse zender CNN verspreidde nepnieuws over vermeende banden tussen president Trump en het Kremlin, bedreigde Reddit-gebruikers die de draak staken met de zender en in filmpjes van Project Veritas gaven CNN-producers toe dat hun nieuws veelal ‘onzin’ is.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Al deze onthullingen over nepnieuws en propaganda blijken nu ook hun weerslag te hebben op de kijkcijfers.

Misleid

Op prime time doen herhalingen van Yogi Bear, Full House en Friends het in Amerika inmiddels zelfs nog beter dan de shows van Anderson Cooper en Don Lemon op CNN.

Nu er steeds meer propagandaoorlogen worden gevoerd lijkt het ons een goed idee om mensen eraan te herinneren hoe we worden misleid als we naar het nieuws kijken.

Wijlen Udo Ulfkotte wordt wel gezien als de eerste prominente journalist die openlijk heeft toegegeven dat hij moedwillig propaganda verspreidde voor de Amerikaanse spionagedienst CIA.

Geweten

De oud-redacteur van een grote Duitse krant trad recentelijk in de openbaarheid omdat zijn geweten aan hem begon te knagen.

Ulfkotte werkte lange tijd voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung en plaatste nieuwsartikelen die door de CIA werden aangeleverd onder zijn eigen naam.

Het doel van deze verzonnen artikelen was om landen tot oorlog te drijven.

Dr. Ulfkotte, die adviseur van de regering van bondskanselier Helmut Kohl was, zei dat de CIA routinematig journalisten en grote westerse media corrumpeert.

Gelogen

Journalisten die niet meewerken worden ontslagen en kunnen vervolgens nergens meer aan de bak.

Ulfkotte heeft door de jaren heen naar eigen zeggen heel wat propaganda moeten publiceren. Zo ook het verhaal dat de Libische leider Moammar Gaddafi in 2011 gifgasfabrieken zou hebben gebouwd.

Ulfkotte zei spijt te hebben dat hij jarenlang heeft ‘gelogen’ tegen het volk.

“Ik moest artikelen onder eigen naam publiceren die waren geschreven door agenten van de CIA en andere inlichtingendiensten, met name de Duitse geheime dienst,” zei hij.

Bananenrepubliek

“We hebben het volk verraden, niet alleen in Duitsland, maar in heel Europa,” vervolgde hij.

“Ik wil dit niet meer, ik ben klaar met de propaganda. We leven in een bananenrepubliek en niet in een democratisch land met persvrijheid,” klonk het.

In gesprek met RT zei Ulfkotte: “Ik ben 25 jaar journalist geweest. Ik heb geleerd te liegen, te bedriegen en het volk niet de waarheid te vertellen.”

“Nu de Duitse en Amerikaanse media het Europese volk proberen klaar te stomen voor een oorlog met Rusland, is er wat mij betreft een grens overschreden en heb ik besloten op te staan en te zeggen dat het niet goed is wat ik heb gedaan,” legde hij uit.

Eerste plaats

“Ik heb mensen gemanipuleerd en propaganda tegen Rusland verspreid. Mijn collega’s worden omgekocht om mensen te misleiden, niet alleen in Duitsland, maar in heel Europa,” aldus Ulfkotte.

Maanden achtereen stond Ulfkotte’s onthullende boek op de eerste plaats van een heel aantal bestsellerlijsten, waaronder die van Amazon en Der Spiegel.

Toen Ulfkotte’s boek verscheen zakten de bezoekersaantallen van Duitse media-websites dramatisch in elkaar en de abonneecijfers raakten in een vrije val die nog lang niet is gestopt.

Duitsers haakten massaal af bij hun mainstream media.

Verzweeg

Veel Duitse kranten, waaronder het door Ulfkotte bekritiseerde Bild, maakten in 2014 en 2015 een verlies van honderden miljoenen euro’s en staan inmiddels op omvallen.

Het onderwerp van Ulfkotte’s kritiek, de media, deed zelf badinerend over Ulfkotte’s boek en in Nederland verzweeg men het gewoonweg.

Ulfkotte zou ‘de zaak flink overdreven hebben’, was de communis opinio van de gekochte journalisten.

Maar toen ook de Oekraïne-crisis, vluchtelingencrisis en het geweld van asielzoekers duidelijk maakten hoezeer hij gelijk heeft, draaide de stemming in de media. Der Spiegel begon als eerste bij te draaien.

Geheim

En ook verschillende Duitse top-journalisten hebben toegegeven dat de regering rechtstreeks bepaalt wat er in het nieuws komt en wat niet.

Uitgever Tom Zwitser legde uit dat de media vroeger in het geheim door de CIA werden aangestuurd.

Tegenwoordig gebeurt dat openlijk; de schaamte is verdwenen, aldus Zwitser. Vroeger was het soms nog best moeilijk om journalisten om te kopen, tegenwoordig hoeft dat niet eens meer.

Dr. Ulfkotte is niet de enige journalist die dit soort uitspraken doet.

Manipuleren

Een ander goed voorbeeld is onderzoeksjournalist en oud-verslaggever van CBS News Sharyl Attkisson.

In onderstaande opzienbarende TED-lezing laat ze zien hoe bewegingen die worden gefinancierd door de overheid en bedrijven mediaberichten op zeer effectieve wijze manipuleren en verdraaien.

Drievoudig Emmy Award-winnaar Amber Lyon werkte jarenlang voor CNN.

Ze heeft op tv gezegd dat journalisten vaak worden betaald door overheden voor selectieve berichtgeving en om informatie over bepaalde gebeurtenissen te verdraaien.

Ultieme lobby

Enige tijd terug schreef Owen Jones voor de Britse krant The Guardian een column over het schrale medialandschap in het Westen.

“Groot-Brittannië heeft geen vrije pers,” stelde Jones. “De media zijn in handen van een heel klein clubje politiek gemotiveerde magnaten die er via adverteerders of persoonlijke netwerken een eigen agenda op na houden.”

“De media zijn de ultieme politieke lobby voor onze elite,” legde hij uit.

Gekleurde verslaggeving

“Uit gedetailleerd onderzoek van de Cardiff-universiteit is gebleken dat de BBC gekleurde verslaggeving brengt over corporaties en het establishment,” zei Jones nog.

Voor de inlichtingencommissie in de Amerikaanse Senaat verklaarde voormalig CIA-officier William B. Bader over de tentakels van de spionagedienst in de mediawereld:

“Je hoeft bijvoorbeeld Time Magazine niet te manipuleren omdat er mensen van de CIA in het bestuur zitten.”

Nederland

En in Nederland is het niet veel beter. De elites bepalen wat er op tv, in de krant en op de radio komt. Media zijn slechts een doorgeefluik, stelt communicatiewetenschapper Tabe Bergman van de Xi’an Jiaotong-Liverpool University in China.

Bergman heeft onderzoek gedaan naar de Nederlandse media en kwam tot de conclusie dat die in handen zijn van een kleine groep elites die vooral denken aan geld.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Onthullingen over fake news beginnen hun tol te eisen. Zo worden Nederlanders onder druk van de CIA voorgelogen | Nine ForNews
7 jaren geleden

[…] artikel Onthullingen over fake news beginnen hun tol te eisen. Zo worden Nederlanders onder druk van de CIA … is geplaatst op […]

Rob ter Horst
Rob ter Horst
7 jaren geleden

Over vermeende banden kan je niet meer spreken. Over banden met wel…

Hans
Hans
7 jaren geleden

In NL komt het grootste gevaar van media manipulatie uit de linkse hoek.
Het vod, de Volkskrant, verspreid al jaren leugens over anders denkenden en gaat desnoods over lijken.
Dan hebben we de graaiers van omroep Vara, die gaan soms nog verder en proberen hun kijkers helemaal te misleiden met pure linkse deug propoganda.
Mede dankzij deze figuren leeft Pim Fortuyn niet meer…

Tinus Blaaskaak
Tinus Blaaskaak
7 jaren geleden

CIA is voor mensen die niet verder kunnen komen dan in HOKJES te denken.

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x