Financieel

‘Ook Rabobank schuldig aan manipulatie Libor-rente’

Help anderen door dit artikel met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de periode tussen 2008 en 2011 heeft de Rabobank vier medewerkers ontslagen die mogelijk betrokken waren bij het Libor-schandaal, meldt het Financieele Dagblad.

Het viertal pleegde fraude met de rente die banken elkaar onderling in rekening brengen. Zo konden ze geldhandelaren van hun bank helpen.

Een woordvoerder van de Rabobank zei dat hij nooit iets mag zeggen over individuele medewerkers die zijn ontslagen. De Japanse bank Mitsubishi UFJ schorste eerder al twee Londense handelaars die acht jaar voor de Rabobank hadden gewerkt. Volgens de Rabobank behoort het tweetal tot de vier medewerkers die zijn ontslagen.

Giswerk

Dagelijks wordt de Libor-rente door een panel van banken vastgesteld. Aan de hand van deze rente worden allerlei andere rentetarieven berekend zoals die voor hypotheken en spaartegoeden. De Rabobank-medewerkers zouden te hoge of te lage tarieven hebben doorgegeven, aldus de krant.

Afgelopen juni trok de Rabobank zich plotseling terug uit verschillende panels van Libor, zoals die voor de Zwitserse frank. Volgens bronnen hangt de beslissing samen met grootschalige onderzoeken naar het schandaal.

“De bedoeling is dat de mensen van de Rabo het [tarief] keurig opgeven en zeggen: dit is de rente die Rabo zou moeten betalen als wij vandaag zelf uit de markt zouden halen,” zei journalist Cor de Horde van het Financieele Dagblad. “Maar ja, zo’n bank haalt niet elke dag geld uit de markt. Dus het is voor een deel giswerk. En als er giswerk is, kun je ook gaan sjoemelen.”

De onthulling wil volgens De Horde zeggen dat er veel meer banken bij het Libor-schandaal zijn betrokken dan Barclays. “Je zou zeggen dat we dat al wisten. Maar dat is nu nog maar eens bevestigd. Maar dat zelfs een brave bank als de Rabobank er bij betrokken is, zegt dat het erg breed speelde.”

Vragen

Voor het gesjoemel met de Libor-rente kreeg de Britse bank Barclays vorige maand een fikse boete aan de broek. Barclays gaf structureel te lage rentes door, om zo de suggestie te wekken dat de bank makkelijk aan geld kon komen en sterker leek dan ze in werkelijkheid was.

Verschillende toezichthouders doen momenteel onderzoek bij banken die mogelijk betrokken zijn bij Libor-gate. Volgens de woordvoerder wordt ook bij de Rabobank onderzoek gedaan, ‘waar de bank volledig aan meewerkt’.

Eerder deze week stelde Kamerlid Klaver van GroenLinks schriftelijke vragen aan demissionair minister De Jager over de Libor-affaire. Hij wil van de bewindsman weten of er ook onderzoek wordt gedaan naar betrokkenheid van Nederlandse banken bij het gerommel met de Libor- en Euribor-rente. “Deze fraude raakt miljoenen consumenten en bedrijven, ook in Nederland,” zei Klaver. Hij wil snel duidelijkheid.

Topje van de ijsberg

De veroordeling van Barclays en de nieuwe feiten over Rabobank vormen waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg in de fraudezaak, zo stelt de gezaghebbende Britse journalist Martin Vander Weyer van weekblad The Spectactor.

Volgens de Britse staatssecretaris van Financiën Mark Hoban zijn wereldwijd 10 tot 14 banken betrokken bij het schandaal. De banken gaven eerder aan op een gezamenlijke schikking met de autoriteiten te hopen.

Rothschild

Hoeveel rente heeft de gemiddelde consument de afgelopen jaren teveel betaald? Bij wie kunnen zij de teveel betaalde rente terugvorderen? En is het toeval dat de Rabobank in 2008 een zakelijk samenwerkingsverband aanging met Rothschild?

In dat jaar is de Rabobank een joint venture aangegaan met het bankenimperium van Rothschild op het gebied van voedsel en landbouw. Rabobank Nederland kreeg 7,5 procent in handen van Rothschild Continuation Holdings AG.

Bron: NOS.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Marcel E
Marcel E
10 jaren geleden

En natuurlijk moeten banken boetes betalen voor dit soort acties, maar wees nou eerlijk, die boetes gaan niet van de bonussen en salarissen af van de medewerkers…

…die komt uit de zak van de rekeninghouders. Ik meen toch echt dat wij dat weer zijn.

Marcel E
Marcel E
10 jaren geleden

Trouwens; waar gaat het geld van deze beschikking naartoe??

Kahlan
Kahlan
10 jaren geleden

Dat zie je juist Marcel.

In feite is al het geld digiaal( fictief), zo dus ook de rentes.
Zal blij zijn als dat hele financiéle gewauwel eens duidelijk aan t licht komt, zodat IEDEREEN kan zien dat ze worden bedonderd waar ze bij staan!

Biff
Biff
10 jaren geleden

Ja boetes worden gewoon doorberekend aan de consument. Dat schiet niks op,

er moeten koppen rollen en eerlijke mensen aan het roer komen

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

24
0
We lezen graag je reactie!x