Homepagina » Financieel » ‘Ook Rabobank schuldig aan manipulatie Libor-rente’
Rabobank

‘Ook Rabobank schuldig aan manipulatie Libor-rente’

In de periode tussen 2008 en 2011 heeft de Rabobank vier medewerkers ontslagen die mogelijk betrokken waren bij het Libor-schandaal, meldt het Financieele Dagblad.

Het viertal pleegde fraude met de rente die banken elkaar onderling in rekening brengen. Zo konden ze geldhandelaren van hun bank helpen.

Een woordvoerder van de Rabobank zei dat hij nooit iets mag zeggen over individuele medewerkers die zijn ontslagen. De Japanse bank Mitsubishi UFJ schorste eerder al twee Londense handelaars die acht jaar voor de Rabobank hadden gewerkt. Volgens de Rabobank behoort het tweetal tot de vier medewerkers die zijn ontslagen.

Giswerk

Dagelijks wordt de Libor-rente door een panel van banken vastgesteld. Aan de hand van deze rente worden allerlei andere rentetarieven berekend zoals die voor hypotheken en spaartegoeden. De Rabobank-medewerkers zouden te hoge of te lage tarieven hebben doorgegeven, aldus de krant.

Afgelopen juni trok de Rabobank zich plotseling terug uit verschillende panels van Libor, zoals die voor de Zwitserse frank. Volgens bronnen hangt de beslissing samen met grootschalige onderzoeken naar het schandaal.

“De bedoeling is dat de mensen van de Rabo het [tarief] keurig opgeven en zeggen: dit is de rente die Rabo zou moeten betalen als wij vandaag zelf uit de markt zouden halen,” zei journalist Cor de Horde van het Financieele Dagblad. “Maar ja, zo’n bank haalt niet elke dag geld uit de markt. Dus het is voor een deel giswerk. En als er giswerk is, kun je ook gaan sjoemelen.”

De onthulling wil volgens De Horde zeggen dat er veel meer banken bij het Libor-schandaal zijn betrokken dan Barclays. “Je zou zeggen dat we dat al wisten. Maar dat is nu nog maar eens bevestigd. Maar dat zelfs een brave bank als de Rabobank er bij betrokken is, zegt dat het erg breed speelde.”

Vragen

Voor het gesjoemel met de Libor-rente kreeg de Britse bank Barclays vorige maand een fikse boete aan de broek. Barclays gaf structureel te lage rentes door, om zo de suggestie te wekken dat de bank makkelijk aan geld kon komen en sterker leek dan ze in werkelijkheid was.

Verschillende toezichthouders doen momenteel onderzoek bij banken die mogelijk betrokken zijn bij Libor-gate. Volgens de woordvoerder wordt ook bij de Rabobank onderzoek gedaan, ‘waar de bank volledig aan meewerkt’.

Eerder deze week stelde Kamerlid Klaver van GroenLinks schriftelijke vragen aan demissionair minister De Jager over de Libor-affaire. Hij wil van de bewindsman weten of er ook onderzoek wordt gedaan naar betrokkenheid van Nederlandse banken bij het gerommel met de Libor- en Euribor-rente. “Deze fraude raakt miljoenen consumenten en bedrijven, ook in Nederland,” zei Klaver. Hij wil snel duidelijkheid.

Topje van de ijsberg

De veroordeling van Barclays en de nieuwe feiten over Rabobank vormen waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg in de fraudezaak, zo stelt de gezaghebbende Britse journalist Martin Vander Weyer van weekblad The Spectactor.

Volgens de Britse staatssecretaris van Financiën Mark Hoban zijn wereldwijd 10 tot 14 banken betrokken bij het schandaal. De banken gaven eerder aan op een gezamenlijke schikking met de autoriteiten te hopen.

Rothschild

Hoeveel rente heeft de gemiddelde consument de afgelopen jaren teveel betaald? Bij wie kunnen zij de teveel betaalde rente terugvorderen? En is het toeval dat de Rabobank in 2008 een zakelijk samenwerkingsverband aanging met Rothschild?

In dat jaar is de Rabobank een joint venture aangegaan met het bankenimperium van Rothschild op het gebied van voedsel en landbouw. Rabobank Nederland kreeg 7,5 procent in handen van Rothschild Continuation Holdings AG.

Bron: NOS.nl

Gerelateerd:

 Vond je deze info belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

24 reacties

 1. En natuurlijk moeten banken boetes betalen voor dit soort acties, maar wees nou eerlijk, die boetes gaan niet van de bonussen en salarissen af van de medewerkers…

  …die komt uit de zak van de rekeninghouders. Ik meen toch echt dat wij dat weer zijn.

  0 likes
 2. Trouwens; waar gaat het geld van deze beschikking naartoe??

  0 likes
 3. Dat zie je juist Marcel.

  In feite is al het geld digiaal( fictief), zo dus ook de rentes.
  Zal blij zijn als dat hele financiéle gewauwel eens duidelijk aan t licht komt, zodat IEDEREEN kan zien dat ze worden bedonderd waar ze bij staan!

  0 likes
 4. Ja boetes worden gewoon doorberekend aan de consument. Dat schiet niks op,

  er moeten koppen rollen en eerlijke mensen aan het roer komen

  0 likes
 5. Yes,aansluiten in de rij ,want er is geen enkele bank die helemaal zuiver is.

  0 likes
 6. Vanmorgen drukte ik teletekst aan op de tv. Nadat ik naar de volgende pagina ging om de headlines te lezen zag ik ook dat hsbc zijn schuld wilde afkopen. Eenmaal verder zappend kwam ik dit artikel nergens meer tegen, ook niet nadta ik wederom terugging naar de de headlines. Het was plotseling verdwenen! Ik geloof voor geen milimeter dat alleen de rabobank hier bij betrokken is! Reken maar dat er nog vele ander banken bij betrokken zijn, het zou mij niet verbazen als alle banken hierbij betrokken zijn, stelletje oplichters, banksters! Bah!

  0 likes
 7. En nu is ook het artikel van Niburu over de hsbc verdwenen!

  0 likes
 8. sorry bijna blanco weg gestuurd …maar ik ga nu uit Rabobank zeg wat is dit nu weer

  0 likes
 9. Daan te Dorsthorst

  “De banken gaven eerder aan op een gezamenlijke schikking met de autoriteiten te hopen”…

  Dat is nog eens een slecht idee zeg. Een schikking betekend in de praktijk een soort “foei”, dat totaal geen impact heeft. De kern van deze zaak is niet het precieze bedrag dat hiermee in totaal gemoeid is en dat zo even rechtgetrokken kan worden.

  Waar het wel om gaat is dat de banken over langere termijn aangetoond hebben, dat ze het vertrouwen van het volk niet verdienen. Daarvoor is een schikking geen oplossing.

  Nee, we moeten helemaal van het systeem af zoals dat er nu is; het heeft geen bestaansrecht (meer). Halve maatregelen hebben geen zin. Tijd voor iets totaal nieuws. Ik vind persoonlijk een “Resource Based Economy”, zoals “the Venus Project” van Jaque Fresco voorstelt, een goed (tijdelijk) alternatief.

  0 likes
 10. Bij mij werken ze (weer), San.

  0 likes
 11. Om het schandaal minder op te laten vallen, sturen ze ook meteen een ontslag ronde de deur uit.

  0 likes
 12. Nee de banken moeten juist GEEn boetes betalen hiervoor, de marktrente moet vastgesteld worden door een onafhankelijk toezichthouder en ALLE leentarieven moeten dan 1 % lager vastgesteld worden dan normaal, op die manier betalen ze dan de consument weer terug, immers elk bedrijf of consument betaald op een of andere manier wel rente…

  0 likes
 13. VERBAASD !? DACH HET NIET

  0 likes
 14. Ik kan me niet voorstellen dat de 4 medewerkers op eigen houtje hebben geopereerd. Als Libor staat voor internationaal zaken doen met andere banken, dan moet het management en het bestuur ook op de hoogte zijn. Misschien zelfs de opdrachtgevers hiervan? En welke Nederlandse banken doen nog meer internationale zaken? Euh, meerdere toch? Ook zij hebben belang in die rentetarieven. Ben benieuwd waar de DNB en de Jager meer aan komen zetten!

  0 likes
 15. [quote name=”Sneaky”]http://www.youtube.com/watch?v=w4QntDqyU_4[/quote]
  Het korte koppie staat je beter! Houden zo.

  0 likes
 16. Ook een interessante binding met de FED…
  Ron Paul vs The Fed en dan komt opeens ook de Rabo voorbij: http://www.youtube.com...

  0 likes
 17. [quote name=”Incy”]Ook een interessante binding met de FED…
  Ron Paul vs The Fed en dan komt opeens ook de Rabo voorbij: http://www.youtube.com…[/quote%5D
  Hierbij de link die wel werkt: http://www.youtube.com/watch?v=_fCrCP9a1Go

  0 likes
 18. hallo allemaal,ik denk dat deze 4 als zondebok gebruikt worden om de rest te laten doodbloeden,volgens mij durfden deze 4 ook niets te zeggen ,omdat deze vreesden voor hun leven zo gaat dat vaak in de iluminatie wereld.zwijg als het graf.

  0 likes
 19. 2008, de Rabobank gaat een joint venture aan met het bankenimperium van Rothschild op het gebied van voedsel en landbouw. Rabobank Nederland krijgt 7,5 procent in handen van Rothschild Continuation Holdings AG.
  (bron: wikipedia)

  Zegt toch eigelijk alles…
  Niks onafhankelijke bank. gewoon weer een van de poppenhuizen van de grotere spelers. Slim is het wel, je macht te verspreiden over meerdere banken.

  Wat was het ook weer?

  “Verdeel en heers”

  0 likes
 20. [quote name=”Kahlan”]Dat zie je juist Marcel.

  In feite is al het geld digiaal( fictief), zo dus ook de rentes.
  Zal blij zijn als dat hele financiéle gewauwel eens duidelijk aan t licht komt, zodat IEDEREEN kan zien dat ze worden bedonderd waar ze bij staan![/quote]

  Ja Kahlan, maar wat kunnen we hier zelf tegen ondernemen?

  Ik kan niet aan het einde van de maand een loonzakje met contanten ophalen (zoals vroeger gebruikelijk was). We krijgen allemaal ons salaris overgemaakt naar een rekening waar we elk jaar geld voor moeten betalen.

  En dat gaat ook de andere kant op. Ik kan niet met een envelopje naar Eneco fietsen aan het einde van de maand om mijn rekening te betalen.

  Ik zou dit systeem graag achter me laten maar het systeem biedt daartoe nog altijd geen mogelijkheid. Ik zie wel dat het niet klopt, maar kan er nog altijd niet uitstappen. Het enige dat ik te zien krijg is een grote dikke vinger van het bankensyndicaat.

  0 likes
 21. En nog altijd vraag ik me af waar het geld van die boetes dan naartoe gaat…

  Zal er wel nooit achter komen.

  0 likes
 22. niet aleen ,,ok van bank of giro kaart houder,,2011 verwiselen,,en nog eens 1.750.00 euro,,in groepsverband reestmond met lemonta,je geld staat er niet meer op,kreig je als je niet aan het werk gaat,,heeft er al aan mee gewerkt behuid van uitkering,,en ten 2 de is mein geld niet,,is van het rcc meppel,,dat weet ik dat jan van lemonta het heeft,acohole list of niet,,die doen dat soort dinge,,zelf geen geld meer heeft,,79.138.760000000 euro,,stelen van bank of giro kaarthouder,,

  0 likes
 23. ja ik ben wa schadeverzekerd,,

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

gegeneraliseerde-angststoornis-bg

Ken je deze vorm van marteling die jij mogelijk ondergaat?

Heb je ooit gehoord van de zogenaamde ...

anti-veroudering

Het nieuwe wonder voor anti-veroudering?

Volgens wetenschappers van de University of Pittsburgh ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

Er is een energie waar ik heel gevoelig voor ben. Actrice Kristen Stewart vertelt over haar contact met geesten

Er is een energie waar ik heel gevoelig voor ben. Actrice Kristen Stewart vertelt over haar contact met geesten

Actrice Kristen Stewart heeft in een interview ...

Dit is misselijkmakend. Waarom de klimaatmaatregelen bedoeld zijn om jou het leven zuur te maken

Dit is misselijkmakend. Waarom de klimaatmaatregelen bedoeld zijn om jou het leven zuur te maken

Marc Morano van website ClimateDepot.com was te ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.