Homepagina » Archeologie » Mythische tombe van koningsgod Osiris ontdekt in Egypte
Mythische tombe van koningsgod Osiris ontdekt in Egypte

Mythische tombe van koningsgod Osiris ontdekt in Egypte

Italiaanse en Spaanse archeologen hebben in het Egyptische Luxor een ongelooflijke vondst gedaan. Ze hebben de mythische graftombe van Osiris, de god van het rijk der doden en reïncarnatie, gevonden.

Het betreft een symbolische begraafplaats die in de oudheid werd gebruikt om de onsterfelijkheid van goden te linken aan die van de heersende farao’s. Het complex dateert volgens de Egyptische minister van Oudheden Mamdouh al-Damaty uit de 25e Dynastie (700 jaar voor Christus).

De necropolis bestaat uit een grote hal die wordt ondersteund door vijf zuilen. Een trap leidt naar een grafkamer met een gebeeldhouwde god. In een aangrenzende ruimte zijn reliëfs te vinden van bewakers met messen. Een schacht van negen meter leidt naar de centrale ruimte. Daaronder bevindt zich ook weer een schacht van zes meter die toegang biedt tot twee andere kamers.

Het bouwwerk werd in 1880 ontdekt door archeoloog Philippe Virey. Volgens een legende werd Osiris gedood door zijn broer Seth, die zelf koning van de goden wilde zijn. Seth bedacht een list. Hij maakt een kist waar Osiris in moest kruipen. Seth gooide de kist in de Nijl, maar Isis – de vrouw van Osiris – vond de kist terug.

Seth werd woedend en hakte het dode lichaam van Osiris in stukken en verspreidde ze over de uithoeken van het Oude Egypte. Isis trok jarenlang rond op zoek naar de stoffelijke resten van haar echtgenoot. Na lang zoeken vond ze de resten terug behalve zijn geslachtsorgaan en mummificeerde het tot één geheel. Osiris was er lang genoeg om nog een kind te verwekken: Horus. Die werd na een lange strijd met Seth koning van Egypte.

Archeologen hebben ook de graftombe ontdekt van een voorheen onbekende koningin. Het gaat vermoedelijk om de vrouw of moeder van farao Neferefre, die ongeveer 4500 jaar geleden aan de macht was. De naam van de koningin, Chentkaus, stond in een inscriptie op een wand in de necropolis. Het zou gaan om Chentkaus III. De tombe werd gevonden in Aboesir.

[News.com.au, Ancient Origins]


Vond je dit interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Ga vlug naar onze shop en profiteer nog tot en met 8 juli van 15% korting! KLIK HIER!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

 1. Wat Einstein, Planck en Lichenauer beweren is bewezen waar maar mensen hebben er geen interesse in. Het is ook vooral een persoonlijk beleven merk ik. Als je er over praat wordt je al snel als gelovige neergezet en dat is kennelijk eerder iets om belachelijk te maken dan om serieus te nemen. Maakt ook niet uit, die mensen moeten vooral naar RTL4 blijven kijken en niet vergeten de Linda blijven lezen. Zich vergapen aan wat onze ”sterren” allemaal wel niet hebben, hoe geweldig lux onze ”sterren” leven, wat ze allemaal gratis krijgen terwijl ze toch genoeg verdienen en wat een voorkeursbehandelingen ze genieten. Geweldig, dan ben je als mens wel geslaagd… Denken ze.
  tja ze zijn gewoon nog niet zo ver.

  15 likes
  • Precies !
   Iedereen ontwikkelt zich op zijn eigen manier, en in zijn eigen tempo.
   Ik zou 3 jaar geleden ook niet geloofd hebben, dat iemand UFO’s boven zijn appartement had hangen, maar als het jezelf overkomt, moet je er wel aan geloven. Tot het op een gegeven moment normaal wordt.
   Bij 9/11 vond ik het al raar, dat de gebouwen zo mooi recht naar beneden kwamen vielen.
   Net een opruiming met explosieven, dacht ik toen.
   Kon er met mijn verstand echter nog niet bij, dat dit een Inside Job kon zijn.
   Zo zijn er zoveel van dit soort momenten geweest.
   Dat je ineens iets ‘vat’.
   Dat je bewustzijn dus weer iets gegroeid is, en dat je meer ziet, dan daarvoor.
   Kijk zelf nauwelijks T.V. meer. Erger of verveel me eigenlijk alleen maar.
   Lees nu een boek, waar ik een paar jaar geleden, nog niks mee had gekund.
   ‘Het Gaia Project 2012’
   Dan besef je pas, hoe groot en ingewikkeld het Universum in elkaar zit.
   Zo’n bericht als deze, verrast je dan totaal niet meer.

   13 likes
 2. Misschien heeft het niet zoveel zin om met elkaar zaken te willen bespreken waar we geen van allen echt veel verstand van kunnen hebben. Wat heeft het voor nut om met een beperkte, 21ste-eeuwse RTL-geest naar een periode uit de geschiedenis te kijken waar we de ballen van afweten? We vinden onszelf zo geweldig en we denken zoveel te weten, maar wat weten we eigenlijk echt? Wat kunnen we echt weten?

  “Iedereen die serieus betrokken wordt bij de uitoefening van wetenschap raakt ervan overtuigd dat er een geest aanwezig is in de wetten van het universum, een geest die onmetelijk veel groter is dan die van de mens.”
  — Albert Einstein

  “Alle materie is ontstaan uit een bepaalde kracht en kan alleen maar bestaan, dankzij die kracht. We moeten veronderstellen dat er achter deze kracht een zelfbewuste en intelligente Geest schuilgaat. Deze Geest is de matrix van alle materie.”
  — Max Planck (vader van de kwantumfysica)

  “Veel mensen nemen genoegen met onbenulligheden zoals rijkdom, roem, comfort en sociaal aanzien. Deze doelen zijn veel te bescheiden in vergelijking met datgene wat werkelijk mogelijk is.”
  — Anton Lichtenaner

  Dan maar weer gewoon braaf naar RTL-4 kijken?

  20 likes
  • Nee Joh, sinds enkele dagen hebben we RTL 9 geloof ik, dus iedereen kan zowiezo weer even vooruit met zinloos hypnotisch naar de buis staren.
   Helaas weinigen die echt diepere kennis willen opdoen wie Koningin Kletskaus III nu eigenlijk was….

   2 likes
   • Koningin Chentkaus staat er in de inscriptie en een ontdekker maakt er onmiddellijk Chentkaus de Derde van. Als dat zo zou zijn geweest neem maar van mij aan dat dan de inscriptie dit ook aan zou geven. Lezen is voor de ontdekkers en zeker voor Egyptologen een moeilijke zaak.
    De vroegere Egyptenaren waren in dit soort uitingen van wie er begraven ligt erg secuur dus als men Chentkaus de Derde had bedoeld had dat in de inscriptie gestaan.
    En ………..het loeren naar zo’n kast, hoe groter hoe beter, geeft al aan hoe onze medemens zich heden ten dagen vermaakt en geestelijk verrijkt, alhoewel verrijken, en verder geen enkele aandacht heeft voor het verleden.
    Had eigenlijk gehoopt dat “men” meer inzicht in zichzelf zou krijgen, helaas.

    0 likes
  • Dat ergeren aan wat en hoe bepaalde zaken op TV komen, erg herkenbaar. Kijk ook niet veel TV maar zo nu en dan wil ik nog wel eens een nieuws uitzending oid bekijken. Zo is op dit moment steeds die school die is afgebrand in het nieuws waarbij doodleuk een onbewezen vuurwerklink wordt gelegd. Ook aan alle kanten wordt het idee de wereld in geholpen (door erg eenzijdige verslaggeving) dat vuurwerk maar beter helemaal verboden moet worden. En allerlei foutieve en zelfs tegenstrijdige links die gelegd worden.

   1 likes
 3. Enerzijds moeten we geloven dat wetenschap, ook een soort religie, je van het is. Anderzijds doen we niets met ontdekkingen of vaststellingen van vooraanstaande wetenschappers zoals o.a. Max Planck :-).

  We leven inmiddels in 2015 en het is nou toch al 100 jaar bekend in het Westen dat niets is wat het lijkt in deze “werkelijkheid”. Een houten tafel kan heel solide en echt lijken, maar als je er op (sub)atomair niveau naar gaat kijken, dan kom je in een wereld terecht die aan geen enkele logica voldoet zoals we die gewend zijn op het alledaagse macroniveau.

  De juistheid van Oosterse wijsheden, die duizenden jaren oud zijn, worden nu bevestigd door westerse wetenschappers (de arrogantie in het Westen voor wat de erkenning van kennis en wijsheid betreft is altijd opmerkelijk). We denken graag dat we alles hebben bedacht en uitgevonden en vergeten graag de voorgangers uit het (Midden-) Oosten :-). Vroegere beschavingen zien we graag als primitief en achterlijk en we konden ons wel eens erg vergissen wat dat betreft …

  6 likes
  • Is het niet zo dat Niels Bohr en Werner Karl Heisenberg twee andere belangrijke wetenschappers uit de kwantumfysica [of was het nou kwantummechanica?] hebben gesteld dat materie op het nivo van (sub)atomaire deeltjes geen materie is [dat je als je moleculen opdeelt niet weer kleinere materiedeeltjes krijgt] maar eerder gezien moeten worden als verdichte stukjes aan INFORMATIE?
   Dus een tafel of een mooie auto zijn niets anders 🙂 dan een groot cluster aan Informatie? net zoals een tafel in bijv. een virtueel computer spel uit niks anders bestaat dan een groot cluster aan digitale info [Zero,s and One,s] Dan is echt en virtueel uiteindelijk gebaseerd op hetzelfde principe.
   Het leven is maar een droom en de materieele wereld slechts een illusie…
   Kan je wel zeggen dat die eventuele mogelijkheid een behoorlijke impact op mijn leven heeft gehad de laatste jaren: behoorlijke onthechting vd materieele wereld en een sterke relativering van een redelijk aantal waarden die daar mee gepaard gaan….

   2 likes
 4. Wat hadden die mensen van toen toch met goden of een god? in ieder geval was het een mysterieus gebeuren voor aanbidding van een god goden en godinnen , de koningen[ginnen] priesters of wat dan ook, men wilden maar wat graag in een boven natuurlijke kracht geloven en aanbidden waar ze zich mee konden identificeren , ze kregen daardoor een macht gevoel om over anderen mensen of een volk te regeren , er bestaat helemaal geen boven natuurlijke krachten die de mens ziet als een pion of marionet waarmee de goden de mens ziet als zijn speeltje het zijn de mensen of macht hebbers zelf die zich verrijkte met macht gevoel om over een ander te reageren ,mensen mogen wat graag geloven in iets wat mysterieus is, door imposante tekeningen of uitbeeldingen kreeg men wel deze status en een naam koning[ginnen] alles is gewoon energie , maar omdat mensen deze energie beweging niet altijd kunnen verklaren beelden of aanbidden het zich zelf uit waarop men op een god[en] kunnen lijken, [ in deze tijd komt het nog steeds voor aanbidding van het boven natuurlijke] de mens zelf schepten zijn eigen goden een god of godinnen, en priesters of dominees zijn dan de volgelingen van deze mysterieuze boven natuurlijke krachten die men een naam gaf ter identificatie van een volgeling van het goddelijke, zolang men daarin blijft geloven zal het ook blijven bestaan als iets mysterieus en dat willen ze ook zo houden ter identificatie van een gedrag die algemeen geaccepteerd is als een gedrag die orde schept [maar ook wanorde door niet de beweging van energie te kennen en wel kant het op gaat ] ,, de mens heeft het goddelijk zelf gevormd , deze mysterie is de mens zelf het kent zichzelf niet als een energie waarin wanorde en orde heerst , zowel slaaf of als een koning zijn voort gekomen uit de gedachten van de mens omdat deze de energie bewegingen van de natuur en de kosmos en zichzelf niet begreep, waardoor men in goden godinnen of god ging creëren en geloven waarmee deze zijn eigen soort ging onderwerpen waarin slaven en de koningen werden gevormd en als excuus de goden als de bron ziet als een macht die boven de mens staat en waarmee de mens zichzelf onderwierp, weer een nieuwe ontdekking van een Koningsgod?

  4 likes
 5. Alle Egyptische goden waren emanaties ( uitingsvormen ) van één en dezelfde oergod/bron Atum ( Aton/Ra/Re ).
  Daar ‘ontsproten’ alle andere godheden uit, die verschillende energieen of krachten voorstelden uit die ene oorspronkelijke bron.

  4 likes
 6. Alleen die titel al – dat is net zoiets als:
  “Sprookjes huisje van Hans en Grietje ontdekt”…

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

beschaving

Bewijs voor mysterieuze wereldomvattende beschaving die aarde beheerste? 250+ verbluffende foto’s

Volgens Jimmy van het populaire YouTube-kanaal Bright ...

egypte

Zeldzaam pak sneeuw in woestijn van Egypte. Beelden van dit opmerkelijke tafereel gingen viral op social media

Op het schiereiland Sinaï van Egypte is ...