Binnenland

Vrijwillig kan dit niet: hoe de overheid de prijs van vlees en zuivel wil OPDRIJVEN

Help door dit met je kennissen op je socials te delen!

In opdracht van het ministerie van Landbouw is een rapport verschenen over de voedseltransitie.

Het wordt algemeen erkend dat de transitie van het voedselsysteem noodzakelijk is om productie en consumptie in balans te brengen, zodat deze vervolgens zijn afgestemd op de draagkracht van de aarde, beweren de auteurs.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/11/cdb-x-1.png

De transitie moet tot stand komen via onder meer True Pricing. Via ‘True Price’-afspraken en/of belastingverhogingen wil de overheid de prijzen van ‘klimaat- en milieuschadelijk geproduceerde’ producten als vlees, vis en zuivel opdrijven zodat mensen ze niet of minder gaan consumeren vanwege het klimaat en milieu.

Vrijwillig kan dit niet

Uit het rapport: ‘Het is onwaarschijnlijk dat True Pricing massaal geaccepteerd wordt door consumenten, tenzij het op grote schaal beschikbaar wordt voor de meeste producten en kanalen, en dus gemeengoed of de nieuwe norm wordt. De betrokkenheid van burgers en consumenten moet strategisch worden gepland en beheerd met een langetermijnperspectief en een gefaseerde aanpak’.

En verder: ‘De betrokkenheid van de media moet deel uitmaken van het plan. Het moet eigendom zijn van en worden aangestuurd door de overheid, met marketingexpertise’.

Lees: vrijwillig kan dit niet.

ka

Lab-voedsel

Bij True Pricing krijgen (voedsel)producten een prijs waarin de ‘ecologische schade’ is meegerekend. Dit kan via belastingen en het is dus de vraag of True Pricing niet ook gewoon een belastingverhoging is, merkt onderzoeksjournalist Marc van der Vegt op.

Hij resumeert: “Boeren en consumenten laten opdraaien voor vermeende milieuschade (stikstof, CO2, methaan). Daarmee worden de natuurlijke gezonde producten straks te duur om met lab-voedsel te kunnen concurreren. Om boeren niet om te laten vallen, gaan ze een deel van deze extra kosten (lees: belasting) aan deze transitieboeren terugsluizen. Is de boer nog wel troef…”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 136 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

116 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
roro 237
roro 237
4 dagen geleden

Na de covid zal Nederland in opdracht van de failliete VS nog meer middelen inzetten om de massa uit te roeien!

johan
johan
4 dagen geleden

alternatieve voedsel keten, verse kip en konijn direct bij de boer kopen zoals vroeger

Maf
Maf
4 dagen geleden

En niemand vraagt of de burgers die troep wel willen eten ! Hier kookt mijn bloed van echt.

Rose
Rose
4 dagen geleden

M.a.w. landjepik en wat subsidiëring voor de boeren , vraag is hoe lang subsidiëring en daarna afschaffen. Doel: boeren weg en nog klein natuurlijk gedeelte voor de rijken overlaten

Back to top button
116
0
We lezen graag je reactie!x