Homepagina » Gezondheid » Eet vet, word slank: een aantal vetmythen ontkracht
Eet vet, word slank: een aantal vetmythen ontkracht

Eet vet, word slank: een aantal vetmythen ontkracht

Een vrouwenblad schreeuwt je vanaf het winkelschap toe: “Pas weer in die bikini: verlies 10 kilo in twee weken, op basis van ons gemakkelijke afslankprogramma.” Dit is niet het enige blad: er bestaan talloze soortgelijke bladen en kranten, die allemaal variaties bieden op hetzelfde thema. En er komen dagelijks nieuwe bij.

Om maar te zwijgen over advertenties en radio- en televisieprogramma’s gericht op (voornamelijk) vrouwen. We worden voortdurend gebombardeerd met nieuwe ‘magische’ formules die (zo verzekert men ons) beproefd en bewezen zijn en gegarandeerd wonderen verrichten.

Iedereen, waaronder menig arts, is het erover eens dat we, als we vet van ons lichaam willen laten ‘wegsmelten’, alleen maar onze calorie-inname moeten verminderen en aan iets meer lichaamsbeweging moeten doen.

Bij de neus genomen

Als je dat doet, zo wordt beweerd, zal het vet zo snel verdwijnen, dat je het risico loopt een vetspoor achter te laten. Maar, als het werkt en als het makkelijk is om te doen, waarom lopen er dan zoveel dikke mensen rond? Het antwoord is dat deze geloofwaardige theorie totaal niet klopt, zo stelt Barry Groves in zijn boek Eet vet word slank.

Caloriebeheersing werkt niet. Je wordt elke dag weer ‘bij de neus genomen’, zegt hij. In de editie van 10 september 1994 van het Britse medische vakblad BMJ stonden twee artikelen over zwaarlijvigheid. Het ene artikel sprak ernstige twijfels uit over de effectiviteit van de huidige behandeling van zwaarlijvigheid door middel van voeding, terwijl het andere de vraag stelde: “Moeten we zwaarlijvigheid eigenlijk wel behandelen?”

Eet vet, word slank: een aantal vetmythen ontkrachtEeuwenlang trof overgewicht slechts een klein gedeelte van de bevolking, maar tot de vorige eeuw was klinische obesitas een relatief zeldzaam verschijnsel. Zelfs tot ongeveer 1980 bleef overgewicht op een relatief stabiel laag niveau.

Daarna begon het aantal mensen met overgewicht dramatisch te stijgen. Rond 1992 had één op de 10 Britten overgewicht; nog geen vijf jaar later was dat aantal nagenoeg verdubbeld. In de Verenigde Staten is het nog veel erger gesteld: rond 1991 had één op de drie volwassenen overgewicht. Dat was een stijging van 8 procent binnen 10 jaar tijd.

En dit ondanks het feit dat in een commentaar in de editie van 16 juli 1994 van vakblad The Lancet staat te lezen: “De Amerikanen besteden ieder jaar maar liefst 33 miljard dollar aan ‘afslanken’, doen meer aan lichaamsbeweging en consumeren minder calorieën en vet dan 10 jaar daarvoor.”

Vandaag de dag is dat cijfer 42 miljard, maar toch heeft driekwart van de Amerikanen overgewicht of obesitas. En nu andere landen deze Amerikaanse trend volgen, is er sprake van een algemene volksziekte van gewichtstoename in de geïndustrialiseerde wereld.

Mensen met overgewicht vormen een gemakkelijke bron van inkomsten

Omdat vet een aanzienlijke bijdrage levert aan het verzadigingsgevoel na een maaltijd, blijven afslankers bij vetarme diëten achter met een hongerig gevoel. Je lichaam is niet gemaakt om op deze manier te functioneren en zal gaan tegensputteren.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die een vetrijk en koolhydraatarm dieet volgen steevast meer gewicht verliezen dan mensen op een vetarm en koolhydraatrijk dieet, zelfs als beide diëten exact hetzelfde aantal calorieën bevatten. De afslankindustrie wil niet dat je dit te weten komt. Ze zijn van jou afhankelijk voor forse winsten.

Groves begon vraagtekens te zetten bij conventionele voedingspatronen. Door zijn onderzoek besefte hij dat er aan de gevestigde ideeën, zowel over caloriearme voeding voor gewichtsverlies als ‘gezonde voeding’ tegen hartkwalen, nogal wat haken en ogen zitten.

Hij gooit in zijn boek meteen de knuppel in het hoenderhok: vet eten en afslanken lijken met elkaar in tegenspraak, maar dat is volgens Groves niet het geval. De Engelse schrijver tobde zelf tientallen jaren met overgewicht en kwam tot de conclusie dat een vetrijk dieet de beste oplossing is.

Geen calorieën tellen, geen bewerkte koolhydraten en fabrieksvoeding, maar ‘echt’ eten, koolhydraten vervangen door vet en starten met een eiwitrijk ontbijt. Bewegen mag, maar doe wat je leuk vindt.

Boek: Eet vet word slank

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. Zelf doe ik 10 jaar aan bodybuilding en powerliften. En heb ik meerdere mensen begeleid in het afvallen en het vesterken van hun spiermassa. Het eerste wat ik mensen moet leren wanneer we een programma startten is dat vet niet de vijand is maar de koolhydraten. Met name de combinatie van veel koolhydraten en vet.

  Mensen zijn gewoon koppig en volgen graag tv. Als je wil afvallen volg je een specialist die het effect van zijn formule ook keer op keer heeft bewezen. Er zijn geen effectievere specialisten in het afvallen dan bodybuilders. “ja die spuiten hun lichaam in met rotzooi”, ja dat klopt maar hoeft jij niet te doen, doe ik ook niet. Maar hun technieken werken wel. En ja bij het afvallen verhogen zij hun vet en eiwit inname en verlagen ze de koolhydraten inname.

  Indien het boek hetzelfde verteld geloof ik best dat het kan helpen.

  20 likes
 2. Ik heb het boek nog niet gelezen, dus mijn mening zal niet compleet zijn totdat ik het boek gelezen heb.
  Op basis van het bericht moet ik concluderen dat de informatie die meegegeven wordt te eenvoudig is. Laten we even voorop stellen dat er een flinke nuance aangebracht moet worden in “vet” eten. Want over welk soort vetten hebben we het dan, welke hoeveelheden, welk voedsel hoort bij de goede vetten? Het moet dus geen goedpratertje worden voor “laat ik vandaag de friturepan weer eens aanzetten”. Wellicht dat dit ook aan bod zal komen in het boek, geen idee.

  Daarnaast wil ik graag benadrukken dat vet voor een verzadigd gevoel KAN zorgen. Het is dus niet ineens het walhalla dat zorgt dat als je vet eet je daarna geen honger meer hebt. Eet maar eens een hele broccoli en je zit hartstikke vol en hebt echt geen honger meer. Naar mijn mening is volwaardig biologisch vitaminerijk voedsel pas een echte “vuller”. Iets waar je lichaam lang energie van krijgt. En dat hoeft dus niet perse vet te zijn.

  1 likes
  • Volgens mij staat er in de tekst; geen fabrieksvoedsel.

   Daar vallen ook de vetten onder in de frituurpan, de margarine’s etc. Roomboter, vette vis en vlees van biologisch opgegroeide dieren zijn dan wel prima net als de vetten uit noten en zaden.

   6 likes
  • “Het moet dus geen goedpratertje worden voor “laat ik vandaag de friturepan weer eens aanzetten”.”

   Thijs, heb je ooit ook maar één serieuze tekst over eten gezien die de frituurpan recht weet te l*llen? Sterker nog, heb je ooit ook maar één zelfs niet serieuze tekst over voedsel gezien die de frituurpan weet recht te l*llen? 😉

   1 likes
 3. Koolhydraten in alle vormen zijn de dikmakers en de ziekmakers. Behalve boekweit, wat ook nog glutenvrij is.

  6 likes
  • In de zomer krijgt iedereen een natuurlijke drang naar koolhydraten. Dan mogen we wat meer koolhydraten eten, vooral onder de vorm van fruit. In de natuur komen er in de winter geen koolhydraten voor in ons klimaat. Vet is ‘smorgens het best verteerbaar. Eet je het ‘s avonds of ‘s nachts, dan wordt je meestal dikker. En dik is niet ongezond als je spieren sterk zijn.

   0 likes
   • Niet zo gezond ook want door overgewicht worden de gewrichten ook zwaarder belast dan normaal het geval zou zijn.
    Dan is er het kraakbeen tussen de wervels die dan naar buiten of binnen geperst worden. Het vervolg hiervan is algemeen gekend, rugklachten of een zenuw gekneld.
    Ikzelf ben 1.80m maar weeg 90kg wat 10kg teveel is voor mij en ik voel zoiets al als meerdere keren de trap op en af moet, wat moet het dan zijn als mensen 30 of meer kilo’s aan overgewicht hebben? verre van gezond denk ik.

    2 likes
 4. Het eten van vetten KAN gezond zijn indien het onverhit en extra virge is, Een lijstje:

  -Walnootolie
  -Kokosolie
  -Roomboter (met mate)
  -Hennepzaadolie
  -Rauwe cacao boter
  -Pompoenpitolie
  -hazelnootolie
  – Olijfolie
  Dit zijn zelfs essentiele olien, elk weer een andere werking. Maar ZEER gezond en zelfs kankerwerend als het niet verhit en gedoseerd verwerkt word. ook is het cholosterol verlagend.

  Ongezond tot zeer ongezond:
  -aragideolie(pinda)
  -palmpitolie
  -Koolzaadolie
  -Zonnebloemolie
  -Sojaolie
  -Maisolie
  – ALLE PLANTAARDIG gERHARDE OLIEN

  4 likes
 5. hier worden gezonde vetrijke producten mee bedoeld zoals: avocado’s, eieren, vette vis zoals wilde zalm, kokos, noten en zaden. dus geen frituurvet!
  Vooral een aanrader om voor en na het sportten te consumeren, t’ geeft je enorm veel energie tijdens de training, en na de training vult het je reserves aan voor een sneller herstel.

  4 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Corona en overgewicht

Bizar: de meeste coronaslachtoffers hebben overgewicht

Nu de coronacrisis ten einde loopt worden ...

Hoe voorkom je dat je dichtgroeit tijdens de Coronacrisis?

Thuiswerken lijkt mooi, maar als je niet ...