Gezondheid

Eet vet, word slank: een aantal vetmythen ontkracht

Help mee door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een vrouwenblad schreeuwt je vanaf het winkelschap toe: “Pas weer in die bikini: verlies 10 kilo in twee weken, op basis van ons gemakkelijke afslankprogramma.” Dit is niet het enige blad: er bestaan talloze soortgelijke bladen en kranten, die allemaal variaties bieden op hetzelfde thema. En er komen dagelijks nieuwe bij.

Om maar te zwijgen over advertenties en radio- en televisieprogramma’s gericht op (voornamelijk) vrouwen. We worden voortdurend gebombardeerd met nieuwe ‘magische’ formules die (zo verzekert men ons) beproefd en bewezen zijn en gegarandeerd wonderen verrichten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Iedereen, waaronder menig arts, is het erover eens dat we, als we vet van ons lichaam willen laten ‘wegsmelten’, alleen maar onze calorie-inname moeten verminderen en aan iets meer lichaamsbeweging moeten doen.

Bij de neus genomen

Als je dat doet, zo wordt beweerd, zal het vet zo snel verdwijnen, dat je het risico loopt een vetspoor achter te laten. Maar, als het werkt en als het makkelijk is om te doen, waarom lopen er dan zoveel dikke mensen rond? Het antwoord is dat deze geloofwaardige theorie totaal niet klopt, zo stelt Barry Groves in zijn boek Eet vet word slank.

Caloriebeheersing werkt niet. Je wordt elke dag weer ‘bij de neus genomen’, zegt hij. In de editie van 10 september 1994 van het Britse medische vakblad BMJ stonden twee artikelen over zwaarlijvigheid. Het ene artikel sprak ernstige twijfels uit over de effectiviteit van de huidige behandeling van zwaarlijvigheid door middel van voeding, terwijl het andere de vraag stelde: “Moeten we zwaarlijvigheid eigenlijk wel behandelen?”

Eet vet, word slank: een aantal vetmythen ontkrachtEeuwenlang trof overgewicht slechts een klein gedeelte van de bevolking, maar tot de vorige eeuw was klinische obesitas een relatief zeldzaam verschijnsel. Zelfs tot ongeveer 1980 bleef overgewicht op een relatief stabiel laag niveau.

Daarna begon het aantal mensen met overgewicht dramatisch te stijgen. Rond 1992 had één op de 10 Britten overgewicht; nog geen vijf jaar later was dat aantal nagenoeg verdubbeld. In de Verenigde Staten is het nog veel erger gesteld: rond 1991 had één op de drie volwassenen overgewicht. Dat was een stijging van 8 procent binnen 10 jaar tijd.

En dit ondanks het feit dat in een commentaar in de editie van 16 juli 1994 van vakblad The Lancet staat te lezen: “De Amerikanen besteden ieder jaar maar liefst 33 miljard dollar aan ‘afslanken’, doen meer aan lichaamsbeweging en consumeren minder calorieën en vet dan 10 jaar daarvoor.”

Vandaag de dag is dat cijfer 42 miljard, maar toch heeft driekwart van de Amerikanen overgewicht of obesitas. En nu andere landen deze Amerikaanse trend volgen, is er sprake van een algemene volksziekte van gewichtstoename in de geïndustrialiseerde wereld.

Mensen met overgewicht vormen een gemakkelijke bron van inkomsten

Omdat vet een aanzienlijke bijdrage levert aan het verzadigingsgevoel na een maaltijd, blijven afslankers bij vetarme diëten achter met een hongerig gevoel. Je lichaam is niet gemaakt om op deze manier te functioneren en zal gaan tegensputteren.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die een vetrijk en koolhydraatarm dieet volgen steevast meer gewicht verliezen dan mensen op een vetarm en koolhydraatrijk dieet, zelfs als beide diëten exact hetzelfde aantal calorieën bevatten. De afslankindustrie wil niet dat je dit te weten komt. Ze zijn van jou afhankelijk voor forse winsten.

Groves begon vraagtekens te zetten bij conventionele voedingspatronen. Door zijn onderzoek besefte hij dat er aan de gevestigde ideeën, zowel over caloriearme voeding voor gewichtsverlies als ‘gezonde voeding’ tegen hartkwalen, nogal wat haken en ogen zitten.

Hij gooit in zijn boek meteen de knuppel in het hoenderhok: vet eten en afslanken lijken met elkaar in tegenspraak, maar dat is volgens Groves niet het geval. De Engelse schrijver tobde zelf tientallen jaren met overgewicht en kwam tot de conclusie dat een vetrijk dieet de beste oplossing is.

Geen calorieën tellen, geen bewerkte koolhydraten en fabrieksvoeding, maar ‘echt’ eten, koolhydraten vervangen door vet en starten met een eiwitrijk ontbijt. Bewegen mag, maar doe wat je leuk vindt.

Boek: Eet vet word slank

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Thijs
Thijs
9 jaren geleden

Ik heb het boek nog niet gelezen, dus mijn mening zal niet compleet zijn totdat ik het boek gelezen heb.
Op basis van het bericht moet ik concluderen dat de informatie die meegegeven wordt te eenvoudig is. Laten we even voorop stellen dat er een flinke nuance aangebracht moet worden in “vet” eten. Want over welk soort vetten hebben we het dan, welke hoeveelheden, welk voedsel hoort bij de goede vetten? Het moet dus geen goedpratertje worden voor “laat ik vandaag de friturepan weer eens aanzetten”. Wellicht dat dit ook aan bod zal komen in het boek, geen idee.

Daarnaast wil ik graag benadrukken dat vet voor een verzadigd gevoel KAN zorgen. Het is dus niet ineens het walhalla dat zorgt dat als je vet eet je daarna geen honger meer hebt. Eet maar eens een hele broccoli en je zit hartstikke vol en hebt echt geen honger meer. Naar mijn mening is volwaardig biologisch vitaminerijk voedsel pas een echte “vuller”. Iets waar je lichaam lang energie van krijgt. En dat hoeft dus niet perse vet te zijn.

Nora Hallissey
Nora Hallissey
9 jaren geleden

Koolhydraten in alle vormen zijn de dikmakers en de ziekmakers. Behalve boekweit, wat ook nog glutenvrij is.

Pedro
Pedro
9 jaren geleden

Zelf doe ik 10 jaar aan bodybuilding en powerliften. En heb ik meerdere mensen begeleid in het afvallen en het vesterken van hun spiermassa. Het eerste wat ik mensen moet leren wanneer we een programma startten is dat vet niet de vijand is maar de koolhydraten. Met name de combinatie van veel koolhydraten en vet.

Mensen zijn gewoon koppig en volgen graag tv. Als je wil afvallen volg je een specialist die het effect van zijn formule ook keer op keer heeft bewezen. Er zijn geen effectievere specialisten in het afvallen dan bodybuilders. “ja die spuiten hun lichaam in met rotzooi”, ja dat klopt maar hoeft jij niet te doen, doe ik ook niet. Maar hun technieken werken wel. En ja bij het afvallen verhogen zij hun vet en eiwit inname en verlagen ze de koolhydraten inname.

Indien het boek hetzelfde verteld geloof ik best dat het kan helpen.

bee happy
bee happy
9 jaren geleden

Het eten van vetten KAN gezond zijn indien het onverhit en extra virge is, Een lijstje:

-Walnootolie
-Kokosolie
-Roomboter (met mate)
-Hennepzaadolie
-Rauwe cacao boter
-Pompoenpitolie
-hazelnootolie
– Olijfolie
Dit zijn zelfs essentiele olien, elk weer een andere werking. Maar ZEER gezond en zelfs kankerwerend als het niet verhit en gedoseerd verwerkt word. ook is het cholosterol verlagend.

Ongezond tot zeer ongezond:
-aragideolie(pinda)
-palmpitolie
-Koolzaadolie
-Zonnebloemolie
-Sojaolie
-Maisolie
– ALLE PLANTAARDIG gERHARDE OLIEN

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x