Homepagina » Buitenland » VS spande samen met terreurgroep IS. Oud-president Karzai vertelt alles in dit onthullende interview
VS spande samen met terreurgroep IS. Oud-president Karzai vertelt alles in dit onthullende interview

VS spande samen met terreurgroep IS. Oud-president Karzai vertelt alles in dit onthullende interview

De Afghaanse oud-president Hamid Karzai heeft de VS ervan beschuldigd in zijn land samen te werken met terreurgroep IS.

In een exclusief interview met het programma UpFront van Al Jazeera zei Karzai dat de Amerikaanse overheid IS heeft laten floreren in Afghanistan.

Hij zei dat de regering van president Trump IS als excuus gebruikte om in april dit jaar een gigantische bom op Afghanistan te gooien.

Onder één hoedje

“En de volgende dag nam IS het volgende district over in Afghanistan,” zei hij. Dat bewijst volgens hem dat de VS en IS onder één hoedje spelen.

Karzai vindt het een goed idee dat het Internationaal Strafhof oorlogsmisdaden in Afghanistan wil gaan onderzoeken.

“Het is goed dat zij een dergelijk onderzoek instelt,” zei Karzai tegen presentator Mehdi Hasan. “De Afghaanse veiligheidstroepen, de VS en anderen hebben zeker mensenrechten geschonden.”

Meewerken

Karzai zei dat hij zal meewerken aan het onderzoek. “Ik heb hierom gevraagd zodat ze naar Afghanistan kunnen komen en kunnen onderzoeken wat er in dit land is gebeurd.”

Hasan vroeg de oud-president ook te reageren op claims van mensenrechtengroepen dat hij was gewaarschuwd dat de mensenrechten werden geschonden in zijn land.

Hielden het stil

“Ze zitten ernaast,” zei hij. “Ze hebben me dat niet verteld. Ik heb het tegen hen gezegd.”

“Ik heb de westerse mensenrechtenorganisaties verteld wat er in Afghanistan gebeurde,” besloot hij. “Ze hielden het stil. De westerse pers hield het stil.”

Bekijk het interview hieronder:

Foto: YouTube/Al Jazeera English

[Al Jazeera]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Minute Repeater
Minute Repeater
2 jaren geleden

Als men een strafrechtelijk onderzoek gaat instellen, mogen ze ook deze corrupte misdadiger meenemen in dat onderzoek. Ook hij is 1 van de hoofdverantwoordelijken voor veel van de ellende sinds “Enduring Freedom” van start ging. Nu heb ik het filmpje nog niet bekeken, maar ik durf te wedden dat deze smeerlap niet over zijn eigen inbreng sprak. Persoonlijk heb er nog steeds een nare smaak aan over gehouden dat wij dit soort maniakken beschermd hebben. Behalve dat hij corrupt is en nog veel meer aan zijn kerfstok heeft hangen, maakte zijn beleid het vaak ook onnodig moeilijk om echte hulp te verlenen aan dorpen buiten Kabul.

Minute Repeater
Minute Repeater
Reactie op  Minute Repeater
2 jaren geleden

Dan laat ik nog even buiten beschouwing dat zijn eigen ANA:

– Nog steeds zo corrupt is als de dag dat ze gevormd waren.

– Voor een deel uit misdadigers bestaat, en vaak qua daden/wreedheden ook niet te onderscheiden waren van de Taliban en andere groeperingen, in de manier hoe zo met hun (eigen) bevolking omgingen.

– Veelal alles behalve betrouwbaar waren (met uitzondering van enkele eenheden) voor coalition forces en hulp verleners.

Thomas
Thomas
Reactie op  Minute Repeater
2 jaren geleden

Ga eerst maar filmpje kijken Minute Repeater.
Wat door zogenaamde westerse mensenrechten organisaties allemaal beweerd wordt is niet te vertrouwen. Deze meneer heeft wel gelijk maar of het internationale strafhof het instituut is wat dat onpartijdig kan onderzoeken lijkt mij niet aangezien dat geheel bestaat en in handen is van westerse terroristische criminele overheden.

Minute Repeater
Minute Repeater
Reactie op  Thomas
2 jaren geleden

@ Thomas

Ik hoef het filmpje niet te zien om te weten met wat voor soort man we hier mee te maken hebben. Gisteravond toen ik daar de tijd voor had heb ik het alsnog gezien, maar het is het typische “blablabla” verhaal van een politicus. Politiek wilt hij wel verantwoording nemen, maar wanneer het gesprek in de richting in ging om persoonlijk/strafrechtelijk verantwoording te nemen gaf hij net zoals zo´n beetje alle politici niet thuis. Ook hoorde ik hem niet over het terug geven van de miljoenen dollars die hij verduisterd heeft, geld wat bedoeld was om die mensen te helpen. Ook hoor ik hem er niet over dat hij ANA officieren beschermde die regelmatig jongetjes gruwelijk sexueel misbruikte. Het is alsof je George Bush junior of Dick Cheney hoort praten over gerechtigheid terwijl deze mensen hoofdelijk verantwoordelijk zijn voor zoveel van deze ellende.

Dus nee; dat neem ik totaal niet serieus, dat staat wat mij betreft los van andere misdaden tegen de menselijkheid die door andere landen/groeperingen zijn begaan. Dat daar een hoop gebeurd is wat het dag licht niet kan verdragen hoef je mij niet te vertellen, ik heb er helaas gediend. Daar heb ik heel wat gemixte gevoelens aan overgehouden, maar ik heb van dichtbij mogen mee maken hoe deze “warlord” (want dat was hij al lang voordat “Enduring Freedom” begon” zijn land en zijn onderdanen gruwelijk heeft misbruikt.

Nogmaals dat betekend niet dat andere landen/groeperingen geen misdaden hebben begaan, maar ik vind het behoorlijk “rich” om dit allemaal uit zijn mond te horen.

Lbery
Lbery
Reactie op  Minute Repeater
2 jaren geleden

@Minute Repeater

Veel keus zal hij niet hebben gehad om niet mee te doen. Anders ging z’n kop eraf of iets dergelijks.

Het is wel makkelijk praten vanaf de zijlijn en comentaar leveren dat begrijp ik wel.

Ik maak mij daar ook vaak schuldig aan, maar in principe moeten wij het ook bekijken vanuit de andere kant (tegenpartij). Ik kan nu ook zeggen dat jij je ook medeschuldig hebt gemaakt aan de oorlog (Enduring Freedom) in Afghanistan. Ik denk dat jij op dit moment denkt van huuu waarom dan?

Nou jij betaald belasting en jij weet dat de smeerlappen boven ons met dat geld oorlog voeren. Maar je betaald het toch waarom???… Precies omdat het moet . Doe je dat niet dan moet je de consequenties (straffen) ondergaan. Boetes betalen, zware schulden maken ellendige leven ondergaan, vastzitten etc…

Het leven is niet makkelijk daarom moeten wij niet oordelen over iets waar we geen verstand van hebben.

Minute Repeater
Minute Repeater
Reactie op  Lbery
2 jaren geleden

@ Lbery

Wellicht was hij gedwongen, maar dat is op dit moment speculatie, maar deze man was al langer op het politieke toneel in Afghanistan. En had al het nodige op zijn kerfstok staan voordat de wereld hem leerde kennen. Vandaar dat ik hem niet serieus kan nemen, en al helemaal omdat hij alleen maar “politieke verantwoording” wilt nemen, maar niets wilt weten van persoonlijke/strafrechtelijke verantwoording. Of het terug betalen van de vele miljoenen die hij verduisterd had, geld wat bedoeld was om goede dingen mee te doen.

“Ik kan nu ook zeggen dat jij je ook medeschuldig hebt gemaakt aan de oorlog (Enduring Freedom) in Afghanistan. Ik denk dat jij op dit moment denkt van huuu waarom dan?”

Het zal jou wellicht verbazen, maar die vraag stel ik mij niet, ik ben een veteraan (US Navy en Airforce) en heb o.a. in Afghanistan gediend. Dus ik was letterlijk en figuurlijk onderdeel van het “systeem”, en ik zal niet ontkennen dat ik daar geen gemengde gevoelens aan heb over gehouden. Al heb ik nooit deelgenomen aan acties die mensenrechten schonden, ik en vele in mijn unit behandelde mensen zoals wij ook graag behandeld zouden willen worden. Wanneer mensen denken dat militaire alleen maar mindloze killers zijn; dan kan ik vertellen dat dit beeld echt niet klopt. Heel veel soldaten waren/zijn juist erg begaan met de Afghaanse bevolking, ook wij waren vaak gefrustreerd tot op het bot hoe zaken daar verliepen. Of hoe politieke verwachtingen en andere zaken geregeld waren, wat zelden tot nooit aansloot op de werkelijkheid op de grond. Of men het wilt geloven of niet, de meeste soldaten handelde ten goede trouw, velen zijn daar ook wakker geworden wat het systeem is. Datzelfde systeem werkt ook tegen de soldaten die zij gebruiken voor hun duistere praktijken.

Velen van ons hebben zich daar ook tegen misstanden/misdaden verzet, maar je hoort bijvoorbeeld nooit de verhalen van westerse soldaten die ANA officieren of andere warlords aanpakte, of probeerde deze mensen aan te geven. Omdat het geregeld voor kwam dat kinderen als sex slaaf gehouden werden. Zoals bijvoorbeeld Gregory Buckley Jr overkwam, die het niet meer kon verdragen om ´s avonds het geschreeuw van een jongetje te moeten aanhoren wat gemarteld en bruut verkracht werd door een hoge ANA officier. En besloot de orders van niet te mogen” ingrijpen bij ANA aangelegenheden (ik besef hoe cru dit klinkt)” negeerde en de het jongetje te hulp schoot. Waarvoor hij zich nu; moet verantwoorden voor een militaire rechtbank, iets wat ik onterecht vind. Mensen (ook al zijn dat westerlingen) die oorlogsmisdaden begaan hebben moeten vervolgd worden, maar ik kan niet tegen het soort hypocrisie van mensen zoals Karzai.

Ondanks dat ik en velen andere niet meer in dienst zijn; blijven velen van ons nog steeds betrokken bij die bevolking, mijn oude unit bijvoorbeeld steunt daar nog steeds een dorp. Niet als een soort “guilt trip”, maar omdat wij met die mensen begaan waren en dat altijd zullen blijven. Het zijn verschrikkelijk lieve mensen, voor sommige mensen zal dit tegenstrijdig klinken, of zullen wij moordenaars bestempeld worden omdat we een onderdeel waren van de “machine”. Voor mijzelf kan ik gelukkig zeggen dat ik nooit actie ondernomen heb tegen ongewapende mensen en niemand gemarteld heb.

Ook wat betreft close air/fire support ben ik altijd heel zorgvuldig omgegaan, mensen zouden eens moeten weten hoe vaak er geen toestemming gegeven word voor luchtsteun/artilleriesteun of andere vormen van bijstand omdat de kans op burgerslachtoffers te groot is. Uiteraard claim ik daar niet mee dat er geen (bewust of niet) ongelukken gebeuren, of zaken onder het tapijt worden geschoven. De meeste soldaten zijn gewone mensen die waarde hechte aan het leven van anderen, en er alles aan zullen doen om burgerslachtoffers te voorkomen.

Wat betreft verantwoordelijkheid van “burgers” in het westen ben ik het volledig met jou eens, ik heb hetzelfde geopperd op de forums van Infowars toen ik daar nog lid van was. Laten we wel wezen, in Nederland bijvoorbeeld; hadden de meeste mensen totaal geen belangstelling in wat de politiek, multinationals en banken uitvoerde totdat Fortuyn op het toneel verscheen. Hetzelfde geldt voor andere westerse bevolkingen (al was het moment van omslag natuurlijk in elk land anders). Helaas vandaag de dag is er ook binnen de “wakkere gemeenschap” een grote groep mensen die heel selectief wakker zijn. Velen willen nog steeds niets weten wanneer hun land/economie bij iets fout betrokken is, of op fouts gebaseerd is. Persoonlijk vind ik al jaren dat mensen meer in verzet moeten komen en opkomen voor hun sociale, grond en privacy rechten om maar iets te noemen. Ik heb ook vaak familie en vrienden proberen mee te krijgen voor bijvoorbeeld een demonstratie tegen TTIP, maar vaak te horen kreeg dat ze organisatie te “links of te rechts” vonden. Zo ie zo geloof ik niet meer in die strijd van “links en rechts”.

Het is een beetje een rommelige en iets wat emotionele bijdrage geworden van mijn zijde, maar hopelijk snap ik wat ik probeerde te vertellen.

x

Check Also

trump

Trump: ‘Wij doen niet meer mee aan die eindeloze oorlogen’

President Trump werd enkele dagen geleden weer ...

libanese

Libanese journalist: ‘Dit addergebroed zit achter corona, conflict in Amerika’

De Libanese journalist dr. Hassan Hamade heeft ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

6
0
We lezen graag je reactie!x