Bewustzijn

“Bestaan van de ziel niet in strijd met natuurkundige wetten”

Help mee door dit met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Theoretisch natuurkundige Henry P. Stapp van de Universiteit van Californië-Berkeley werkte samen met enkele grondleggers van de kwantummechanica. Hij zegt dat het bestaan van de ziel past binnen de wetten van de natuurkunde.

Het is niet waar dat geloof in de ziel onwetenschappelijk is, aldus Stapp. Het woord ‘ziel’ verwijst naar een persoonlijkheid die onafhankelijk is van het brein of de rest van het lichaam en die na de dood blijft bestaan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Stapp legt uit dat de grondleggers van de kwantummechanica de wereld in tweeën moesten opdelen. Aan de ene kant kon de klassieke wiskunde de fysieke processen beschrijven, aan de andere kant beschrijft de kwantummechanica een rijk ‘dat niet geheel kan worden verklaard door fysisch-geografisch determinisme’.

Om de onzichtbare kwantumwereld zichtbaar te maken bestuderen wetenschappers de effecten die het kwantumsysteem heeft op de fysieke processen. De keuze die een onderzoeker maakt blijkt hierbij een sleutelrol te spelen. De keuze van een waarnemer die met het kwantumsysteem werkt heeft invloed op manifestaties in de fysieke wereld.

Stapp legde deze wisselwerking tussen een wetenschapper en zijn experiment als volgt uit: “Het is net als een blinde man met een wandelstok: als hij de stok losjes vasthoudt is de grens tussen de persoon en de externe wereld de ruimte tussen de hand en de stok; maar als hij de stok stevig vasthoudt wordt de stok onderdeel van het onderzoek: de persoon denkt dat hij de punt van de stok kan verlengen.”

De fysieke en mentale wereld zijn op een dynamische manier met elkaar verbonden. Het bewustzijn en het brein kunnen los van elkaar bestaan, maar toch verbonden zijn door de natuurkundige wetten, aldus Stapp. Hiermee is een eeuwenoud probleem opgelost – de ogenschijnlijke noodzaak om het bewustzijn gelijk te stellen aan het brein of het brein dynamisch afhankelijk te maken van het bewustzijn.

Stapp zei dat een persoonlijkheid van een overleden persoon zichzelf kan hechten aan een levend persoon, iets wat ook wel bezetenheid wordt genoemd. Dit is volgens hem niet in strijd met de natuurkundige wetten. Klassieke natuurkundigen kunnen intuïtie afdoen als een bijproduct van menselijke verwarring, maar de wetenschap zou in plaats daarvan de fysieke effecten van bewustzijn als een fysiek probleem moeten erkennen, aldus Stapp.

Hij ziet om zich heen dat steeds meer mensen zich identificeren met hun lichaam, terwijl we meer zijn dan ‘machines van vlees en bloed’. Stapp schreef dat veel mensen niet zichzelf maar een mechanisch proces in hun lichaam verantwoordelijk houden voor hun daden. Ze zeggen dingen als ‘mijn genen hebben me hiertoe aangezet’ of ‘ik heb dit gedaan vanwege mijn hoge bloedsuikerspiegel’.

Stapp verwees naar het geval van de Amerikaanse politicus Dan White uit San Francisco, die in 1978 burgemeester George Moscone en collega Harvey Milk vermoordde. Hij werd veroordeeld wegens doodslag in plaats van moord omdat psychiaters hadden verklaard dat hij depressief was, junkfood en gesuikerde dranken als Coca-Cola was gaan consumeren en op de automatische piloot had gehandeld.

[Epoch Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Henk001
Henk001
9 jaren geleden

Het staat meneer Stapp vrij om te filosoferen over de ziel en de vrije wil, maar de suggestie dat de Natuurkunde daar ook maar iets over te zeggen heeft is op zich al onwetenschappelijk. Inderdaad is het bestaan van de ziel niet onwetenschappelijk, in de zin van strijdig met de wetenschap. Het is ook niet wetenschappelijk, in de zin van dat het door de wetenschap wordt ondersteund. Het staat er volledig buiten als onbewijsbaar, en dus iets waar je individueel wel of niet in gelooft.

eNdEmiOn
eNdEmiOn
9 jaren geleden

In iig 1 van die Zero Point docu’s komt ook het een en ander op dit vlak aan bod. Ik denk dan aan dat deel over hoe werkelijkheid holografisch is oid. Tja oude docu maar wel interessant.
http://www.youtube.com/watch?v=HpJ3yO4-Xpo

Mr Garcia en Linda Kampen
Mr Garcia en Linda Kampen
9 jaren geleden

Langzamerhand komen alle wetenschapperschappers dicht bij de Bijbel. Wij zien er een patroon in, dankzij Rj-Seeker op Twitter.

Rj ging tegen de Big Bang in, want ook dat schijnt niet te kloppen. Weer heeft deze man gelijk in gekregen. Er schijnen veel dingen nu niet te kloppen met wetenschappers.
Het worden spannende tijden…..

Zal dit ook kloppen?

pietje bell
pietje bell
9 jaren geleden

Wij komen steeds dichter bij zero point.Dan is alles wat je dacht werkelijkheid te zijn ,een grote illusie.Alles is gedachten kracht.Verander je denkpatroon collectief in een positieve wereld.waar harmonie het hoofd bestand,s deel is En het paradijs staat voor je klaar.En nog zelf gecrëeerd ook. De ziel is een deel van het hogere zelf en dus God. wij zijn zelf de meesters. Daarnaast lopen er heel wat gekloonde machthebbers rond zonder ziel !!

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x