Bewustzijn

Waar komt Kerstmis vandaan?

Help mee door deze info met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het commerciële aspect van de kerstviering gaat mogelijk terug tot het prille begin van de internationale feestdag, zo blijkt uit een reportage uit 2009.

Waarschijnlijk wilden de christenen in het pagaanse Romeinse Rijk concurreren met de saturnaliën en de Calanen, wat destijds de nieuwjaarsviering was.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Tijdens de late koningstijd werd in Rome een feest ingericht ter ere van de stiergod Saturnus. De saturnaliën was de naam die de Romeinen gaven aan de feestdag op de zonnewende van 21 december. De mythologische verhalen vertelden dat Saturnus ooit koning was geweest in Italië. Hij zette voet aan wal in het koninkrijk van Janus.

De saturnaliën behoorden tot de opmerkelijkste en populairste religieuze feesten die in het Romeinse Rijk hebben plaatsgevonden. Ze werden later, toen het Romeinse Rijk het christendom als enig toegestane geloof accepteerden, door de christenen overgenomen.

Landbouwcyclus

“Ze schaamden zich er niet voor,” zegt Joseph Walsh van het Loyola College. “Het was alsof bisschoppen opeens besloten om te concurreren op de markt. Ze meenden de mensen iets beters te kunnen bieden.”

Het is interessant om op te merken dat de eerste christenen net als de doemdenkers van vandaag de dag hun eigen zorgen hadden over het einde van de wereld.

“De christenen die in de eerste en het begin van de tweede eeuw na Christus leefden dachten dat de wereld spoedig zou vergaan,” zei Walsh. “En dus waren ze erg bezorgd over festivals, feestdagen en het leven van Jezus omdat ze dachten dat ze nog maar twee weken of twee jaar te gaan hadden.”

De datum 25 december werd gekozen om de christelijke vieringen te synchroniseren met de landbouwcyclus die indertijd werd gehanteerd in Rome.

Onderstaande video over de herkomst van Kerstmis werd uitgezonden op 21 december 2009.

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

69 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Johan
Johan
11 jaren geleden

Denkt men dat het alleen kerstmis is, dan is men aardig de weg kwijt.

Hoe denk je anders dat men het “geloof” aan de man/vrouw kon brengen, assimileren is het toverwoord.

Kerstmis, pasen, pinksteren, biddag van het gewas, etc.. allemaal heidense gebruiken en dan zit men daar in de kerk het tegenovergestelde te eren dan wat men werkelijk denkt.

Weet men eigenlijk wel dat wanneer men naar de kerk, men eigenlijk demonen aanbid?

Pascal
Pascal
11 jaren geleden

Hoe heftig het is om te horen dat Kerst eigenlijk ons feest niet hoort te zijn. Door de eeuwenlange manipulatie hebben we een samenleving gekregen die geheel gemaakt is. De mens is van nature heel vredelievend maar ook erg makkelijk te beïnvloeden. Als je naar de Bijbel gaat kijken heb je een boek die gevonden is in een Joodse grot en die herschreven is door de Joden en vernieuwd word door de Joden. Alles wat erin staat komt uit, wat je eigenlijk aan het denken moet zetten! TOEVAL OF PLANNING?? Mijn denken is dat de gehele wereld bevolking in een Joods gemaakte illusie geloofd. Hoe makkelijk kan het zijn als je de wereld over wilt nemen en je creëert een plan / geloof om dat te doen. Als er een god bestaat zitten we geheel bij de verkeerde en heeft Jezus “nooit” bestaan!!

cc
cc
11 jaren geleden

[quote name=”Johan”]Denkt men dat het alleen kerstmis is, dan is men aardig de weg kwijt.

Hoe denk je anders dat men het “geloof” aan de man/vrouw kon brengen, assimileren is het toverwoord.

Kerstmis, pasen, pinksteren, biddag van het gewas, etc.. allemaal heidense gebruiken en dan zit men daar in de kerk het tegenovergestelde te eren dan wat men werkelijk denkt.

Weet men eigenlijk wel dat wanneer men naar de kerk, men eigenlijk demonen aanbid?[/quote]

Ik heb óok niets met die feestdagen en doe dan ook nooit iets aan die dagen idem dito met kerken.

cc
cc
11 jaren geleden

Huwelijk voltrekken op de wereldse wijze met ringen witte kleren etc is ook een heidens gebruik ..

Back to top button
69
0
We lezen graag je reactie!x