Homepagina » Gezondheid » ‘Verantwoorde’ soja zit vol gevaarlijke chemicaliën
'Verantwoorde' soja zit vol gevaarlijke chemicaliën

‘Verantwoorde’ soja zit vol gevaarlijke chemicaliën

Uit Noors onderzoek blijkt dat de gentech-soja van Monsanto nog schadelijker is dan tot nu toe werd aangenomen. Consumenten komen vaak niet rechtstreeks in aanraking met de soja, maar kopen wel producten die ervan worden gemaakt zoals bijvoorbeeld plantaardige oliën. Deze oliën zijn verwerkt in tal van levensmiddelen.

Ook wordt deze soja gevoerd aan koeien en varkens, die vervolgens als biefstuk of hamlapje op tafel belanden. Consumenten krijgen zo indirect en zonder dat ze het weten gentech-bonen binnen.

De sojabonen van Monsanto, die bestand zijn tegen het bestrijdingsmiddel Roundup, bevatten meer resten van chemicaliën dan gewone sojabonen. In alle 10 onderzochte monsters van de gentech-soja werd de schadelijke stof glyfosaat aangetroffen. De waarden waren hoger dan wat Monsanto zelf als ‘extreem’ aanmerkt. Eet smakelijk.

De gentech-bonen bevatten gemiddeld 11,9 ppm glyfosaat, met een maximum van 20,1 ppm. In 1999 gaf Monsanto aan dat de maximum toegestane hoeveelheid niet hoger mag zijn dan 5,6 ppm glyfosaat. Dit niveau werd door de chemiereus als ‘extreem’ bestempeld.

De Amerikaanse milieubeschermingsdienst EPA en de Europese Unie hanteren een maximale waarde van 20 ppm. Uit onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh is echter gebleken dat 3 ppm glyfosaat al leidt tot morfologische veranderingen bij kikkers.

Het onderzoek, dat gepubliceerd is in het tijdschrift Food Chemistry, maakt ook duidelijk dat gentech-soja een lagere voedingswaarde heeft dan gewone en biologische soja. De studie verwerpt dan ook de opvatting dat gentech-soja een gelijkwaardig alternatief is voor gewone en biologische soja.

Soja heeft in ons huidige voedselsysteem een centrale plek gekregen. Een kwart van de Amerikaanse landbouwgrond wordt gebruikt voor de teelt van soja. Het overgrote deel van de bonen is genetisch gemanipuleerd (90 procent). Slechts één project van de bonen is biologisch.

Wie liever gezond wil blijven en niet mee wil werken aan de vervuilende gentech-teelt van bedrijven als Monsanto, kan beter kiezen voor biologische producten. Biologische boeren werken gentechvrij en voeren hun dieren geen gentech-soja.

Leestip: Monsanto GM Soy Is Scarier Than You Think

[Bionext]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Rolling stone schreef:

  Rotzooi goedgekeurd door de voedselautoriteiten en EUROPAaaaaaaaa. Ik kan dat woord niet meer horen maar goed. Weet dus of je stemt of niet en zo ja… waar je op stemt. Tenminste als je weet waar je op moet stemmen en waar je op kunt stemmen. Uuuuchh??? Hoe bedoel je? Juist!!! Wat een rotzooitje, dat hele gedoe rond die Pleuro. Vreemde vlaggen tijdens de herdenkingen. Wat een gigantische vuile klerezooi. Mensen die op straat neer worden geknald, alsof je in het wilde westen woont. Maar dat doen we toch ook al? Het vlees waar mee geklooid wordt. Virussen die expres verspreidt worden. Mensen massaal afgeluisterd en uitgemolken. Zal ik nog even doorgaan voordat ook maar iemand wakker wordt? Man o man. Slaap lekker verder…

  10 likes
 • Klaas schreef:

  Soja blijkt sowieso niet goed te zijn, biologisch of niet.

  Lees eens het boekje van Udo Renzenbrink: “De Sojaboon”.

  Dit boekje bevat een beschouwing over de sojaboon gezien vanuit een anthroposofisch instituut in Duitsland. Sojabonen staan de laatste jaren in de belangstelling vanwege hun hoge eiwitgehalte. Hierom wordt soja door westerse voedingsdeskundigen regelmatig aanbevolen als vleesvervangend produkt. De anthroposofie echter gaat er vanuit dat men niet slechts de analyse van het produkt een rol moet laten spelen, maar dat ook het wezen van de plant invloed op ons heeft. De auteur beschrijft de groei en bloei van de sojaplant. Hij vertelt over oosterse en westerse sojaprodukten en over de invloed van soja op de psyche van de mens. Tenslotte komt hij tot de conclusie dat het wezen van de soja geen gunstige invloed zal hebben op het geestelijk leven en de denkwijze van de westerse mens. Dit boekje is voornamelijk geschreven voor mensen die al wat weten van anthroposofische voedingsleer.

  5 likes
 • Justme schreef:

  (Zucht)
  Vooropgesteld dat ik tegen genetisch gemanipuleerde producten ben………..

  V.w.b. het gebruik van soja: ook hier wordt weer uitgegaan van het feit dat ieder mens hetzelfde is.
  De “fout”die hierbij (weer) begaan wordt is dat ieder mens hetzelfde reageert op voedingsmiddelen.

  Ik heb ruime ervaring in het behandelen van mensen volgens het bloedgroepdieet met fantastische resultaten.
  Soja is niet goed voor mensen met Bloedgroep O zij hebben eer behoefte aan dierlijk eiwit.
  Voor mensen met bv Bloedgroep A hebben geldt precies het tegenovergestelde…………..

  Hiermee verklaar je ook waarom de een wel een bepaalde ziekte krijgt en de ander niet.

  3 likes
 • alifix schreef:

  Heel simpel…….alles biologisch en zoveel mogelijk lokaal(maar wel bio dan) Verder zoveel mogelijk zelf verbouwen en proberen de producten die je koopt zelf te bereiden. Is echt heel spannend maar zo vet om te doen.
  SUcces

  3 likes
 • bikoning schreef:

  Ongefermenteerde Soja is sowieso troep.
  Wederom rotzooi dat vermarkt is tot ‘superfood’.

  2 likes
 • Jurgen schreef:

  De biologische winkels liggen vol met soja- en maïsproducten, ik vraag me af hoeveel daarvan daadwerkelijk gen-tech-vrij is, waarschijnlijk ook maar 1%?

  Op de verpakkingen zie je vaak “van gecontroleerde biologische teelt” en “van biologische oorsprong” staan, maar dit zegt niks over de zaden die gebruikt zijn…

  Tenminste, die laatste zou je ook op kunnen vatten als: “dit product was oorspronkelijk biologisch, maar nu dus niet meer” 🙂

  1 likes
 • Paul Laduc schreef:

  @ Justme Een aantal nuttige zaken die in de volksmond aan bloedgroepen zijn toegedicht – bloedgroepen B en O beschermen tegen katers, A geeft een hogere IQ, O betere tanden – zijn wetenschappelijk naar het rijk der fabelen verwezen. Ook het ´bloedgroependieet.´

  Negers hebben vaak alleen bloedgroep A, Aziaten doorgaans bloedgroep B en met O kun je dus volgens jouw beter geen vegetariër zijn….. Tja…..

  Waarom mensen ziektes krijgen is helaas een stuk complexer dan een simpele typologie. Daarom is een holistische integrale benadering ook zo lastig en vraagt om multidisciplinair inzicht.

  1 likes
 • Huisheks schreef:

  Het Monsanto-verhaal blijft actueel. Kennelijk zijn er toch elders ook mensen/wetenschappers, die twijfelen aan de handelswijze van Monsanto e.a.
  Blijft toch mijn vraag; zijn alle werkers bij die Firma’s niet voorgelicht over de voors en tegens van de producten die zij helpen produceren? Of doen die gasten hun ogen dicht, of zijn ze gewoon dom?
  Of gaan ze gewoon voor het geld en schakelen zij hun geweten uit ?
  Ook in dit verhaal weer ; hebben wij een keuze ? Bio is beter maar als wij de Telegraaf mogen geloven maakt het allemaal geen fluit uit.
  Dus wie het weet mag het even roepen.

  0 likes
  • biko schreef:

   Scharrel, gezonde keuze, natuurlijk, boeren….. ETC ALLEMAAL marketing.
   Biologisch vlees is wel iets beter omdat er preventief geen antibiotica wordt toegediend maar alsnog hoge Omega 6 waarden IVM slechte voeding; mais / tarwe IPV gras dus gezond is het niet, alleen minder schadelijk.
   Gewoon altijd de ingredienten checken ALS je al iets dat is verpakt koopt.

   0 likes
 • Bart Sanderse schreef:

  Ik doe al jaren aan alternatieve landbouw, en ik noem die lui van Monsanto, de ambtenaren in de landbouw. Ieder keer als ambtenaren, of te wel in de politiek de Republikeinen ideeen hebben hoe ze de maatschappij kunnen vormgeven, het geeft alleen maar problemen. Gewoon niet toelaten, zulk soort figuren! En als men dit niet Democratisch vindt, Democratie is niet voor niets naar de Democraten genoemd! Zo is het natuurlijk oorspronkelijk bedoeld, en niet anders.

  0 likes
 • x

  Check Also

  bill gates

  Wie zijn de hogere machten boven ‘corona-expert’ Bill Gates?

  Bill Gates is één van de rijkste ...

  Overwinning: totaalverbod op omstreden onkruidgif Roundup in Duitsland. Wie volgt?

  Overwinning: totaalverbod op omstreden onkruidgif Roundup in Duitsland. Wie volgt?

  Duitsland gaat het gebruik van het omstreden ...

  >