Uit Noors onderzoek blijkt dat de gentech-soja van Monsanto nog schadelijker is dan tot nu toe werd aangenomen. Consumenten komen vaak niet rechtstreeks in aanraking met de soja, maar kopen wel producten die ervan worden gemaakt zoals bijvoorbeeld plantaardige oliën. Deze oliën zijn verwerkt in tal van levensmiddelen.
Ook wordt deze soja gevoerd aan koeien en varkens, die vervolgens als biefstuk of hamlapje op tafel belanden. Consumenten krijgen zo indirect en zonder dat ze het weten gentech-bonen binnen.
De sojabonen van Monsanto, die bestand zijn tegen het bestrijdingsmiddel Roundup, bevatten meer resten van chemicaliën dan gewone sojabonen. In alle 10 onderzochte monsters van de gentech-soja werd de schadelijke stof glyfosaat aangetroffen. De waarden waren hoger dan wat Monsanto zelf als ‘extreem’ aanmerkt. Eet smakelijk.
De gentech-bonen bevatten gemiddeld 11,9 ppm glyfosaat, met een maximum van 20,1 ppm. In 1999 gaf Monsanto aan dat de maximum toegestane hoeveelheid niet hoger mag zijn dan 5,6 ppm glyfosaat. Dit niveau werd door de chemiereus als ‘extreem’ bestempeld.
De Amerikaanse milieubeschermingsdienst EPA en de Europese Unie hanteren een maximale waarde van 20 ppm. Uit onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh is echter gebleken dat 3 ppm glyfosaat al leidt tot morfologische veranderingen bij kikkers.
Het onderzoek, dat gepubliceerd is in het tijdschrift Food Chemistry, maakt ook duidelijk dat gentech-soja een lagere voedingswaarde heeft dan gewone en biologische soja. De studie verwerpt dan ook de opvatting dat gentech-soja een gelijkwaardig alternatief is voor gewone en biologische soja.
Soja heeft in ons huidige voedselsysteem een centrale plek gekregen. Een kwart van de Amerikaanse landbouwgrond wordt gebruikt voor de teelt van soja. Het overgrote deel van de bonen is genetisch gemanipuleerd (90 procent). Slechts één project van de bonen is biologisch.
Wie liever gezond wil blijven en niet mee wil werken aan de vervuilende gentech-teelt van bedrijven als Monsanto, kan beter kiezen voor biologische producten. Biologische boeren werken gentechvrij en voeren hun dieren geen gentech-soja.
Leestip: Monsanto GM Soy Is Scarier Than You Think
[Bionext]
Het 100 jaar oude mysterie van de Piltdown-mens
Organisatie achter Week van de Lentekriebels ‘wilde in 1979 pedofilie legaliseren’
Huisarts: Nieuwe lijsttrekker CDA is een paling in een emmer snot
Steeds meer mensen zien astrologie als echte wetenschap
WHO past criteria coronatest aan vanwege vals-positieven
Onze kaarten kloppen niet. Zo ziet de wereld er echt uit
Een wereld zonder geld (video)
Kijk: ‘Kortsluiting in de koppies’ bij de NPO na uitspraken Eva Vlaardingerbroek op CPAC-congres
WHO-baas Tedros ‘vol vertrouwen’ over pandemieverdrag