Homepagina » Binnenland » Waarom bangmakerij over de zeespiegel voor onze kust volstrekte flauwekul is (het verhaal dat iedere Nederlander zou moeten lezen)
zeespiegel

Waarom bangmakerij over de zeespiegel voor onze kust volstrekte flauwekul is (het verhaal dat iedere Nederlander zou moeten lezen)

Journalist Rutger Bregman heeft een boekje geschreven over de gevaren van de stijgende zeespiegel, dat is uitgegeven door de Postcode Loterij: ‘Het water komt’.

Rob de Vos van website klimaatgek besloot eens te kijken naar de cijfers over de zeespiegelstijging in Nederland, die u hier zelf kunt downloaden.

Bij de zes belangrijkste peilstations – Vlissingen, Hoek van Holland, IJmuiden, Den Helder, Harlingen en Delfzijl – wordt al sinds de 19e eeuw het zeeniveau gemeten.

Nergens

Nergens is uit op te maken dat er sprake zou zijn van een versnelling van de zeespiegelstijging, zoals Bregman beweert.

De trend is bij alle zes hoofdstations vergelijkbaar met 100 jaar geleden, merkt De Vos op.

De zeespiegelstijging is overigens relatief: door bijvoorbeeld aardkorstbewegingen daalt de kust enkele centimeters per jaar.

16 centimeter per eeuw

Langs de Nederlandse kust stijgt de zeespiegel met gemiddeld 18,8 centimeter per eeuw, becijferde De Vos.

Als je ook rekening houdt met de bodemdaling, dan bedraagt de stijging 16 centimeter per eeuw.

Dat is 1,6 millimeter per jaar (het wereldgemiddelde is 1,65 mm per jaar).

Volstrekte flauwekul

Rond 2100 zal het water hier dus niet meters hoger staan zoals Bregman beweert, maar eerder enkele centimeters.

De Vos concludeert: “Het is duidelijk dat bangmakerij over de zeespiegel voor onze kust volstrekte flauwekul is.”

[klimaatgek]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

24 reacties

 1. Woon zelf niet ver van Hoek van Holland en zie de “zeespiegel” alleen maar stijgen met vloed, dat is ongeveer anderhalve meter 2 x per dag, heeft niemand on niets moeite mee, al zou het 3 meter stijgen gebeurt er nog niets. Bregman is of een idioot of een slimme vogel die handel ruikt en maling heeft aan hoe mensen hem zien maar gewoon flink betaald wordt en binnen 10 jaar kan gaan rentenieren in een warm land vrij van paniekzaaiers. De wereld zit vol narcisten en sociopaten dus zo gek is het niet.

  36 likes
 2. Ik woon al mijn hele leven onder zeeniveau, wat maakt een paar centimeter nou uit. Half Nederland is gebouwd onder zeeniveau trouwens, niets om je druk over te maken. Dat stuk verdriet van een Bregman zou bestraft moeten worden voor zijn bangmakerij en bedreigingen.

  26 likes
 3. Zou het niet zo kunnen zijn dat eventuele toename waterpeil weer teniet wordt gedaan door de verdamping . Een big bang daar geloof ik niet in , maar als God alles geschapen heeft zal hij er best rekening mee gehouden hebben neem ik aan . Wij als simpele mensen zoeken overal een verklaring voor en pijnigen onze hersens ermee dat is verloren tijd , de natuur is niet te beïnvloeden die gaat z’n eigen gang al honderdduizenden jaren .

  14 likes
 4. Drijvend ijs wat smelt zorgt voor een waterstijging van 0.000, wet van archimedes.

  https://www.youtube.com/watch?v=aOCqHRpQh88

  13 likes
 5. Ik begreep van een visser die voor zijn hobby (vakantie) elk jaar naar Noorwegen gaat om te vissen, dat ze daar de aanlegsteiger moesten verlengen door de terugtrekkende zee. Klinkt niet echt als een zeespiegel stijging. Maar mocht de Noordpool ooit helemaal smelten in de zomer dan veranderd de zeestroming ook. De warme golfstroom die nu naar de Noordpool gaat zal dan verdwijnen omdat het Centrale verwarmings effect dan weg is. Het is nu zo dat de warme golfstroom van de evenaar naar de Noordpool gaat en het koude Noorpool water over de bodem van de oceaan weer terug vloeit richting de evenaar. Dus als de warme golfstroom komt weg te vallen zal de Noordpool vanzelf na verloop van tijd weer aangroeien totdat het CV effect vanzelf weer door de natuur in gang gezet word. Maar bij een wegvallende warme golfstroom zou het wel eens een periode veel kouder kunnen gaan worden in het Noordelijk halfrond. Waarschijnlijk duurt het nog wel even voordat de Noordpool in de zomer helemaal weg gesmolten is en de warme golfstroom tot stilstand is gekomen, waarna er dan een koudere periode aanbreekt.

  10 likes
  • Smeltend ijs geeft geen vermeerdering of verhoging van de zeespiegel Uitzetting van water, als het warmer wordt, is wel een vast gegeven !

   Van een terugtrekkende zee is geen sprake, op mijn korte vakantie met zo’n grote boot hoorde ik dat daar spontaan eilanden omhoog komen. M.a.w. : hier daalt de boden maar daar komt hij omhoog !

   1 likes
 6. Je hoort nu al de hele week dat er enorme ijsschotsen afbreken en er vele tonnen ijs dooien omdat het op de zuidpool nog nooit zo warm is geweest.
  Volgens de ‘deskundigen’ zou dat voor een enorme stijging van de zeespiegel zorgen.
  Nu volg ik toch regelmatig journaals en kranten maar ik heb nog nergens een alarmbel horen rinkelen dat er massa’s dooiwater over de dijken zou stromen.
  Oeps, misschien maak ik ze nu wakker en hoor je volgende week niets anders meer, OF dat hele waterverhoging gedoe is flauwe kul. Nu kunnen ze het bewijzen dat, als pakweg over 1 week dan toch, dat dooiwater in onze contreien vloeit het waterpeil zichtbaar moet stijgen. Blijvend en niet tijdelijk.
  Zuid Amerika zou dan als eerste toch die voorspelde verhoging van 1 meter moeten zien.
  Het vele water op Australië telt niet mee want dat kwam uit de lucht vallen.

  9 likes
 7. Al die heisa over het klimaat, steigende zeespiegel enz gaat er alleen maar om dat mensen hun geld uit moeten gaan geven, meer niet. Dat het altijd alleen maar om geld gaat hoor je ze zelf zeggen. Het kost altijd miljarden. En zo is in de EU in korte tijd het kostenplaatje van een paar honderd miljard naar 1 biljoen naar vele biljoenen opgeschroefd. Als de planeet en het klimaat werkelijk zo ingrijpend zou zijn dan verandert geld en zogenaamde maatregelen daar helemaal niets aan. Vergeet daarbij niet dat de Aarde ook onder invloed van externe kosmische krachten staat. Zeker in deze tijd waarin die invloeden volgens veel berichten groter wordt. Dan verandert er wel iets ja maar dat is niet het einde van de wereld of de mensheid. Het zijn alleen maar de puppets van de elite die de boel angst proberen aan te jagen. Laat je niet gek maken anders gaat je leven aan je voorbij.

  8 likes
 8. Volgens mij zoekt onze Rutger gewoon een goedkoop huisje aan de kust. Is kijken wat er morgen gebeurd in A’dam, als je verkondigt dat de pest daar is uitgebroken.

  6 likes
 9. En stel dat deze onrust en paniek zaaier profetische gaven heeft dan geeft God ons wel op tijd een seintje net als bij Noah , gaan we met zijn allen arken bouwen .

  3 likes
 10. En als ze de kinderen op de arm nemen (of op de schouder) en tegen elkaar gaan staan dan passen ze allemaal in de stad Utrecht. Lijkt me gezellig en trouwens ook handig voor het Corona-virus……

  1 likes
 11. Beste mensen,
  Dit bericht is juist flauwe kul. Weet u dat smeltend zee ijs op de Noordpool de temperatuur in de zomer constant op 0 graden houdt. (Latent Heat) Als het ijs weg is schiet de temperatuur omhoog. Het gaat dan ook meer regenen op Groenland waardoor de ijskap versneld zal gaan smelten. Toch wel iets om rekening mee te houden.

  0 likes
  • Hoe kun je nou rekening houden met wat de natuur met of zonder ons doet Frank, die stelt het al 4 miljard jaar zonder ons en heeft komeet inslagen grote vulkaanuitbarstingen en weet ik wat overleefd, die maakt zich echt niet sappel om die paar oppervlakte bewoners. Als je alle mensen van de wereld 1m2 geeft dan passen ze allemaal in de provincie Utrecht, dat geeft toch een heel ander beeld aan de overbevolking nietwaar.

   21 likes
   • idd Willem, de natuur is blijvend veranderend.
    Het probleem heden ten dage: Er zijn van die gasten, die alles berekenen(analyses maken) via pc programma’s. Elke verandering zorgt ervoor, dat de economie/handel stagneert of verandert, hierdoor kan men geld verliezen of geld verdienen. Bedrijven overnemen enz. Men kan zelf bewust iets verzinnen om die markt te beïnvloeden. Heeft dus niks met de natuur zelf te maken.
    Ik roep al vele jaren, dat technologie gruwelijk misbruikt wordt! En de serie: under the dome is vrij realistisch te noemen.
    Ik vrees technologie meer, dan de natuur.

    16 likes
   • Ik heb het net even nagerekend Willem maar dat alle mensen van de wereld in de provincie Utrecht passen klopt niet hoor.

    Volgens Wikipedia heeft Utrecht een oppervlakte van 1.449 km².
    Op 1 km² kun je 1000 mensen plaatsen (uitgaande van 1m² per mens), dus op 1.449 km² kun je 1.449.000.000‬ mensen plaatsen (~1,5 miljard).
    Maar de wereld bevolking is ~7,8 miljard mensen groot.

    Waar ze wel allemaal op zouden passen is Zeeland (2.934 km²) en Brabant (5.081 km²). Bij elkaar 8.015 km².
    xDDDDDDDDDDDD

    6 likes
    • dan geeft het nog steeds een ander beeld van de ‘overbevolking’.

     1 likes
    • @super man een vierkante hectare is al 100×100 mtr is 10.ooo m2
     Vierkante km is 1000×1000 mtr is 1000.000 m2
     Dus op 1449 km2 kunnen 1449×een miljoen mensen dat zijn er
     Een biljoen en 449 miljoen mensen, die men in utrecht kwijt kan
     als men een m2 ter beschikking zou hebben
     denk dat opp.van noordbrabant en limburg er ook bijgetrokken
     zal moeten worden om de rest en dat is ong nog 6 miljard

     1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

rutte

De krokodillentranen van Rutte. Langzaam maar zeker opent de beerput

In de kinderopvang-affaire is van duizenden ouders ...

btw

Kabinet kan btw wel verhogen, maar níet verlagen: ‘Systemen Belastingdienst kunnen dat niet aan’

Afgelopen week verlaagde Duitsland de btw-percentages om ...