Gezondheid

Allemaal aan de mierikswortel! Dit belangrijke keukenkruid bestrijdt kanker

Help ons door dit met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mierikswortel bevat kankerbestrijdende stofjes die glucosinolaten worden genoemd. De werking daarvan is nu voor het eerst gedocumenteerd, en wel door wetenschappers van de Universiteit van Illinois.

De mierikswortel ziet er misschien niet zo bijzonder uit, maar bevat wel belangrijke stoffen die kunnen helpen bij het uitschakelen van kankerverwekkende vrije radicalen in het lichaam.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het onderzoeksteam onder leiding van Mosbah Kushad stelde vast dat mierikswortel 10 keer meer glucosinolaten bevat dan broccoli, een ander superfood. “Niemand gaat twee ons mierikswortel naar binnen werken,” zei Kushad. “Gelukkig is een theelepel van dit keukenkruid al voldoende.”

Onschadelijk maken

Zijn team onderzocht hoe glucosinolaten in het lichaam enzymen activeren die betrokken zijn bij het uitschakelen van kankerverwekkende moleculen. “Er was geen informatie beschikbaar over de kankerremmende werking van mierikswortel, dus wilden we dat gaan testen,” legde Kushad uit.

De witte wortel, die veel vitamine C bevat, wordt geraspt waarbij een vluchtige verbinding, allylisothiocyanaat, vrijkomt, die een scherpe smaak heeft.

Vooral die stof werkt volgens het team goed tegen kanker. Het stofje activeert het enzym dat verantwoordelijk is voor het onschadelijk maken van kankerverwekkende moleculen en wordt bovendien voor het grootste deel (90 procent) geabsorbeerd.

Wasabi

De consumptie van mierikswortel wordt ook wel aanbevolen als therapie tegen jicht. De wortel was 3000 jaar geleden al bij de Oude Grieken bekend en wordt veel in Europa toegepast. In Japan is er een sterkere variant, die een vast onderdeel van sushi is onder de naam wasabi.

De volgende keer dat mierikswortel op het menu staat doe je er dus goed aan een hapje mee te eten.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.

[ACES]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
jolo
jolo
7 jaren geleden

Volkomen mee eens!
Vermijd zoet,suiker en zout, want dit is puur gif?
Wanneer hier een verbod vanuit de overheid komt, kun je wel tot sintjuttemis wachten?

luna
luna
7 jaren geleden

heb het altijd in huis! is ook verlichtend als je grieperig bent of snotterig van de chemtrails

met sushi en Japanse rauwe vis al helemaal te gek! minder scherp als de gifgroene wasabi
in ieder geval : je krijgt van een halve theelepel een enorme boost!

eet smakelijk dit weekend!

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x