Homepagina » Bewustzijn » Waarom kritisch denken belangrijk is
kritisch denken

Waarom kritisch denken belangrijk is

Kritisch kunnen denken is enorm belangrijk. Wij gebruiken deze vaardigheid (of zouden deze moeten gebruiken) dagelijks in elk aspect van ons leven. Hoewel het een belangrijk onderdeel is van academisch en zakelijk succes, wordt het vaak niet op school geleerd, tenzij het onderdeel uitmaakt van de vakken wiskunde, natuurkunde of andere ‘zakelijke’ vakken.

De definitie van ‘kritisch denken’ is de mogelijkheid om informatie in je op te nemen en weloverwogen beslissingen te nemen zonder te worden beïnvloed door je eigen mening.

Kritisch denken gaat over het onder controle hebben van je eigen denkprocessen, in plaats van dat je denkprocessen controle over jou hebben.

Hoe je kinderen leert om kritisch te denken

Zoals voor de meeste dingen in het leven, geldt ook hier de regel ‘jong geleerd, oud gedaan’. Als je kinderen leert hoe ze kritisch kunnen denken, dan zullen ze tijdens de adolescentie en de rest van hun leven hier enorm profijt van hebben.

Hier zijn enkele tips om je kinderen te helpen hun probleemoplossend vermogen te vergroten.

 1. Stel vragen aan je kind
  Versterk wat ze geleerd hebben op school door eenvoudige vragen te stellen wat ze gedaan hebben. Vraag hun mening over hun sociale activiteiten of hun favoriete tv-show om een gesprek daarover op gang te krijgen. Je stimuleert een kind hiermee om na te denken en relevante antwoorden te geven.
 1. Respecteer de mening van je kind
  Kinderen zijn eigen individuen en hebben hun eigen overtuigingen. Luisteren naar en rekening houden met hun meningen geeft ze vertrouwen.
 • Zelfverzekerde kinderen die hun mening (kunnen/mogen) geven worden zelfverzekerde volwassenen.
 1. Laat je kind voor zichzelf denken
  Als je alles voor je kind doet en elk antwoord voor ze bedenkt, zullen ze er altijd op rekenen dat jij, de ouder, voor ze antwoordt.
 • Moedig je kind aan om zelf de antwoorden te vinden op hun vragen en geef ze lof en waardering als ze zelf het antwoord gevonden hebben.

 

Hoe je zelf de vaardigheid van kritisch denken kunt leren.

Omdat kritisch denken in ons dagelijks leven zo belangrijk is, is het een vaardigheid waarover iedereen zou moeten beschikken. Iedereen kan leren kritisch te denken, waardoor je sneller en eenvoudiger problemen oplost zonder dat het extra moeite kost!

Oefen onderstaande technieken, zowel thuis als op het werk en al snel zul je je hersenen opnieuw programmeren om automatisch te kijken naar alle kanten van een probleem:

 1. Denk voor jezelf
  Vraag niet meteen aan anderen om oplossingen te bedenken voor jouw problemen. Neem in gedachten een stapje terug en bekijk het probleem of onderwerp van meerdere kanten. Als je kritisch denkt houd je altijd rekening met alle relevante informatie die bij de situatie hoort.
 1. Oordeel niet te snel
  Onderzoek eerst zelf al het bewijs en verzamel zelf gegevens en informatie. Als je zelf alle relevante informatie hebt verzameld kun je betere beslissingen nemen.
 1. Accepteer niet alles dat anderen zeggen als waarheid
  Veel mensen nemen de meningen van anderen klakkeloos over en roepen dat vervolgens ook weer rond. Buiten het feit dat dit erg onprofessioneel overkomt, loop je het risico dat wanneer uitkomt dat de bron die je napraatte het fout had, jij ook aangekeken wordt voor deze fout. Stel vragen als je iets hoort, informeer hoe deze persoon dit te weten is gekomen en vraag of hij/zij dat zelf onderzocht heeft.
 1. Geloof niet alles dat in de media/krant gezegd wordt
  Kranten en andere media, zoals radio en tv, verspreiden informatie voor slechts één doel: zo hoog mogelijke kijk-, luister- en lezercijfers. Dit heeft weinig met waarheidsgetrouwe berichtgeving te maken. Accepteer niet wat er op een presenteerblaadje aangereikt wordt, en probeer zoveel mogelijk zelf te onderzoeken.
 1. Houd rekening met het 9/11-‘syndroom’
  Als iemand ergens een mening over heeft en deze mening verspreidt, kunnen niet-kritische denkers dit klakkeloos overnemen en ook gaan verspreiden. Als andere niet-kritische denkers dit op hun beurt ook weer horen en gaan verspreiden, lijkt het er vaak op dat een verhaal door meerdere bronnen verspreid en bevestigd wordt. Vaak is dan onduidelijk dat er eigenlijk maar één bron is. En als verhalen van verschillende kanten komen, denken velen dat het waar is. Stel vragen hoe iemand aan bepaalde informatie gekomen is en of hij/zij onderzocht heeft of deze informatie klopt en stel daarbij je eigen onderzoek in.
 1. Evalueer objectief
  Eén van de grootste probleemveroorzakers is dat mensen hun oordeel laten beïnvloeden door hun mening. Wanneer je werkt aan je eigen ontwikkeling door kritisch te leren denken, ga dan niet over één nacht ijs. Houd altijd ruimte voor andere gedachten. Objectief leren zijn is niet iets dat je in een dag geleerd hebt. Het vergt oefening.
 1. Test hoe het is als je je eigen mening achterwege laat
  Stel jezelf voor dat je in een bepaalde situatie niet jezelf bent, maar een totaal neutrale buitenstaander die de situatie bekijkt. Hoe zou dit de weergave van de situatie veranderen? Als je dat kunt, ben je iemand die veel verder kan gaan dan iemand die alleen maar effectief kritisch kan denken.

Als ‘kritische denker’ kun je de uitdagingen beter aan in een almaar veranderende wereld, waarin tegenwoordig zoveel desinformatie verspreid wordt. Je zult er in je privé- en zakelijke leven enorm van profiteren.

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Mono schreef:

  ik vraag me af wat het doel is van dit stuk

  dat mensen geen mening hebben tot ze de echte waarheid weten?
  dan is er geen mening meer te geven, want zolang je niet bij de NWO moordenaars top behoort zal je de waarheid nooit weten
  tis net als met chemtrails overall word bewezen ze er zijn, en het grote troep is om de mensen uit te roeien..
  maar onze NSB 2.0 regering zegt ze bestaan niet, maar onze lucht zit vandaag weer vol ermee..
  Houd rekening met het 9/11-‘syndroom’
  dat is geen syndroom het is een feit, net als dat pearl harbour, sandy hook, boston bombings, londen bombings nos gevalletje, irak , afganistan , libie, iran., rusland, isis, al quada ect ect….
  om de oorlog te starten ook op eigen mensen, via leugens, moord, bedrog en manupilatie en propaganda..
  met controle van internet/telefoon ect en inlichtingen diensten en drones/satellieten die nu al bijna elke avond in de lucht hangen ook in nederland…
  het is al eeuwen zo via de zelfde templates, verdeel en heers, en maak een probleem, wat reactie af en geef oplossing , weg vrijheid…
  we worden vergiftigd met eten, drinken en in de lucht en allerlei andere middelen dat heet een depopulatie agenda 21, waar ook codex Alimentarius er 1 van is..
  maar ik hoop dat iedereen wel zijn iphone op kan laden vandaag, want die kunnen we zo moeilijk missen, terwijl ook die kanker veroorzaken net als wifi en andere draadloze apparaten die precies op de verkeerde frequentie werken voor de mens…
  de wereld word geregeerd bij satan, en de hoeren van babylon, oooh wat verlang ik nu naar de reïncarnatie van JF Kennedy…
  maar helaas heeft er niemand in onze regering de ballen om te zeggen wat nodig is, er zit zeker geen JFK lefgozer bij….
  misschien zou Ebru Umar maar presidente moeten worden van ons zombie landje…
  misschien hebben onze kinderen dan nog een toekomst die ze verdienen, want het stelletje slapers in ons land ligt rond de 16.999.000..

  3 likes
  • Mono schreef:

   Hierbij wil ik de NineForNews Crew bedanken, vanwege het feit, dat mijn commentaar toch geplaats is, dat spreekt ook van ballen..
   want het was sarcastisch bedoelt, en niet echt helemaal in lijn met het artikel, want er staan zeker goede punten in, vooral het begin voor de kids…
   dus bij deze bedankt met een Monologische Monologica Buiging
   GRT Mono

   1 likes
  • Ferry schreef:

   U moest schrijver worden maar dan liefst niet meer het woordje “we” veralgemenen want zo wordt iedereen over dezelfde kam gescheerd.
   Het feit dat ik hier als eerste op reageer is dat ik nog kritisch kan denken en niet de massa volg zoals schapen de kudde volgen. BTW uzelf niet teveel likes geven he anders denkt iedere bezoeker hier dat het nog interessant is.

   0 likes
   • Mono schreef:

    Hoi Ferry
    bedankt voor jou reactie..
    dank je maar schrijver worden zal ik overlaten aan de schrijvers…
    ik ben HSP-er, een ongeleid projectiel, je weet nooit waar het heen gaat, een soort ballon die je opblaast en los laat,
    en die tegen van alles op botst en het aanvoelt, en daar het zijne van denkt, vind, en zegt..
    ik vind mezelf ook niet echt kritisch, en onderbouwen zegt mij eigenlijk niet zo veel,
    maar zonder kan je geen discussie aan gaan, mensen willen nu eenmaal feiten…
    ik ga meer uit van mijn gevoel.. ik ben zoals ze dat noemen psychologisch, empathie’s, en emotioneel hoogbegaafd,
    en kijk naar de intentie achter het gebaar, woord, de gebeurtenis ect..
    zie, voel of merk ik evil intenties dan luid ik de alarm sirenes, onderbouwd of niet..
    als voorbeelden geef ik al die satanische talenten shows als x factor en aanverwant bv…
    of bv break the system, of bv avaaz.. of het programma “over de streep” van de KRO..
    net doen of je iemand een kans geeft en goed doet, de engel spelen. ondertussen zit er een foute duivelse agenda achter..
    ik zie mezelf dan theoretisch als een van de geïnfiltreerde engelen die toekijkt wat de duivel doet,
    als hij 1 seconde niet alert is, i will take him down with the speed of light, no matter what it cost..
    ja ik ben ook een nazaat uit de tuin van eden en begrijp wat goed en slecht is..
    het woordje “we” houd voor mij in, dat ik er ook bij hoor, en is mijn vorm van zelf spot/inzicht, niet perse over 1 kam scherend..
    we! zijn namelijk allemaal jaaaaaren flink van achteren genomen door de elite en aanverwant..
    ik zie mezelf ook niet als wakker maar meer als alert..
    en wat likes betreft ik heb mezelf hier nooit enige like gegeven, ik ben geen zelf schouder klopper…
    om een voorbeeld te geven, van mijn zienswijze, en waarom ik bv van mening ben dat 9/11 een inside job was?
    zie hier https://www.youtube.com/watch?v=TMwJtPfYyB8, vele zullen denk wat zie je dan..
    we zitten in een wereld van rituelen, als je ze ziet hoef je niks meer te onderbouwen..
    GRT Mono

    0 likes
    • Ferry schreef:

     hi Mono blijkbaar zitten we hier met elkaar opgescheept gezien al ? de reacties, maar als het een troost mag wezen ik behoor ook tot de kritische groep die zich niet gemakkelijk laat misleiden door onze gecontroleerde en gecensureerde media.
     Een geluk dat men hier voorlopig nog zijn eigen mening mag geven.

     0 likes
     • Mono schreef:

      Hoi Ferry dank voor je reactie
      ja lekker rustig he met de reacties, het lijkt wel of we op een onbewoond eiland zitten, is de 2de zondevloed al geweest misschien ;- ))..
      laat dat geluk nooit in de weg staan om je eigen mening te geven..
      dat hangt niet af van een site of wat dan ook..
      al moet ik zeggen dat je hier op NFN je mening mag hebben en ongecensureerd..
      en op sommige andere site’s ook wel..
      en ze plaatsen hier zelf ook veel wat je in het nieuws nooit zal vinden..
      vele om mij heen noemen het allemaal propaganda, maar ik zie dat anders…
      dat is nu juist het infiltreren bij de duivel, en kijken hoe ze andere beliegen en bedriegen…
      daardoor leer je de zwakke plekken zien in het geheel..
      1 keer is mijn mening niet doorgelaten zover ik weet, en die ging over de icoontjes naast onze naam..
      maar je mening mogen hebben kan ook een achtergrond hebben he, zo heb je dus de controle, en weet je wie er wat weet, en hoe diegene denkt bv..
      en zolang je als voorbeeld hier commentaar geeft, ben je geen bedreiging..
      vele mensen zeggen ik heb niks te verbergen, maar snappen niet dat diegene die ons controleren juist wat te verbergen hebben..
      het is allemaal psychologische oorlogs voering…
      GRT Mono

      0 likes
 • Ferry schreef:

  Nu komen we ook op de zwarte lijst zeker?

  0 likes
 • x

  Check Also

  Veelgebruikte E-nummers blijken angststoornissen te veroorzaken. Vermijd voedsel met deze conserveermiddelen

  Veelgebruikte E-nummers blijken angststoornissen te veroorzaken. Vermijd voedsel met deze conserveermiddelen

  Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen ...

  'Duidelijk bewijs' dat straling van mobiele telefoons kankerverwekkend is, zegt deze uitgebreide studie

  ‘Duidelijk bewijs’ dat straling van mobiele telefoons kankerverwekkend is, zegt deze uitgebreide studie

  Straling van mobiele netwerken kan kanker veroorzaken, ...

  >