Buitenland

De echte reden waarom Amerika de atoombom op Hiroshima en Nagasaki gooide

Help ons door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op 6 augustus 1945 gooide de Amerikaanse luchtmacht een atoombom op de Japanse havenstad Hiroshima. Drie dagen later, op 9 augustus, werd ook de stad Nagasaki gebombardeerd. Eind 1945 waren als gevolg van de twee bommen ongeveer 250.000 mensen om het leven gekomen. Als gevolg van stralingsziekte en kanker vielen er nog enkele honderdduizenden slachtoffers.

Waarom werden de atoombomaanvallen uitgevoerd? We hebben geleerd dat de atoombom nodig was om de oorlog met Japan op het vroegst mogelijke moment te beëindigen. Uit verklaringen van veel hooggeplaatste politici en militairen blijkt echter een heel ander verhaal.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“Japan was al verslagen. Het inzetten van de atoombom was volstrekt onnodig”

De onderzoeksbibliotheek van het Amerikaanse Congres voegt jaarlijks naar schatting 60 miljoen pagina’s toe aan haar archief. Ieder jaar worden echter tien keer zoveel pagina’s – ongeveer 560 miljoen – achter slot en grendel gelegd. Voor onderzoekers, historici en wetenschappers zijn de meeste activiteiten van de overheid geheim, aldus historicus en schrijver Richard Dolan.

De Amerikaanse oud-president Dwight Eisenhower schreef in 1963 in zijn memoires ‘The White House Years: Mandate for Change’: “Japan was al verslagen. Het inzetten van de atoombom was volstrekt onnodig. […] Japan was op dat moment al op zoek naar een manier om zich zonder al te veel gezichtsverlies over te geven. De Japanners wilden zich overgeven en het was niet nodig geweest om ze met dat vreselijke ding te bestoken.”

Eisenhower waarschuwde in zijn afscheidstoespraak voor de vervlechting van de belangen en de invloed van het militair-industrieel complex, een bundeling van de wapenindustrie en het politieke leiderschap.

Generaal Douglas MacArthur schreef in een memo aan president Roosevelt dat de Japanners bereid waren zich over te geven. De memo is op 19 augustus 1945 gepubliceerd op de voorpagina van de Chicago Tribune. Opvallend is dat de voorwaarden voor de overgave vrijwel identiek zijn aan de voorwaarden die uiteindelijk werden geaccepteerd door de Amerikanen, nadat de atoombommen waren gevallen.

Japan had daarvoor al geprobeerd de oorlog te beëindigen via Zweden en Portugal, landen die neutraal waren. Het land had daarnaast de Sovjetleiders benaderd om de oorlog mogelijk rond september te beëindigen.

Plaatsvervangend directeur van het Office of Naval Intelligence Ellis Zacharias zei: “Net toen de Japanners bereid waren zich over te geven, besloten wij het meest verwoestende wapen dat de wereld ooit had gezien in te zetten. Washington vond dat Japan zijn kans had gehad en dat het tijd was om de atoombom te gebruiken. Het was een foute beslissing. Om strategische redenen en om humanitaire redenen.”

“De eerste atoombom was een onnodig experiment”

Admiraal Leahy, de latere stafchef van presidenten Roosevelt en Truman, zei: “In mijn optiek heeft het gebruik van dat barbaarse wapen tegen Hiroshima en Nagasaki niets bijgedragen aan de oorlog tegen Japan. De Japanners waren al verslagen en bereid zich over te geven. Door dit wapen als eerste in te zetten verlaagden we ons tot de ethische standaard van de barbaren in de middeleeuwen. Oorlogen kunnen niet worden gewonnen door vrouwen en kinderen te vernietigen.”

Op 9 september 1945 zei admiraal William F. Halsey, aanvoerder van de derde vloot, dat de atoombom was ingezet omdat de wetenschappers ‘een nieuw speeltje hadden dat uitgeprobeerd moest worden’. Hij zei verder: “De eerste atoombom was een onnodig experiment.”

Hij zei ook dat de wetenschappers die betrokken waren geweest bij het Manhattanproject de minister van Defensie probeerden te overtuigen om de atoombom niet in te zetten.

Waarom is het uiteindelijk wel gebeurd? History.com en New Scientist merken op dat de atoombom kan zijn ingezet om een nieuw massavernietigingswapen te demonstreren en daarmee het startsein te geven voor de Koude Oorlog.

“Algemeen wordt aangenomen dat de atoombom miljoenen levens heeft gered, maar de meeste mensen weten niet dat de hoogste legerleiders van mening waren dat het inzetten van de bom onnodig en ongerechtvaardigd was. Ze spraken openlijk over de onnodige vernietiging van Japanse steden waar nauwelijks soldaten waren,” aldus professor Gar Alperovitz van de Universiteit van Maryland, voormalig lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

[Collective-evolution]

3.8 5 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

53 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
JansTerZeijle
JansTerZeijle
8 jaren geleden

“en daarmee het startsein te geven voor de Koude Oorlog.”

Precies.

En daarmee zijn ze op dit moment weer bezig.
Rusland demoniseren en hopen dat het bij een koude oorlog blijft.

Iceman
Iceman
8 jaren geleden

Ik ben blij dat ik de alternatieve media lees.
Van de reguliere media word ik altijd zo droevig.

Herman de Graaf
Herman de Graaf
8 jaren geleden

Het is opvallend hoe gemakkelijk strategen burgerdoelen bestoken.
Nog merkwaardiger is het beeld dat die strategen scheppen. Waarin ze doen overkomen alsof ze de burgerdoelen zoveel mogelijk buiten schot laten.
We hebben het gezien in WO2, toen Duitse steden letterlijk in brand werden gebombardeerd.
We hebben dat gezien in Japan, zoals je kunt lezen in dit artikel.
We hebben het gezien in Vietnam, waarbij de bevolking verschrikkelijk is verminkt door chemische wapens. Tot op de dag van vandaag ondervindt de bevolking het leed daarvan.
We hebben afschuwelijke bombardementen gezien in Bagdad.
We zien dat tijdens drone aanvallen complete families worden uitgeroeid.
We zien dat tijdens de bombardementen in de strijd tegen IS.
En de lijst is véél, véél groter.
Oorlogsstrategen willen ons doen geloven dat ze zich uitsluitend richten op militair belangrijke situaties. Maar in werkelijkheid zie je steeds weer dat ze de bevolking slachtofferen om een bepaald regime op de knieën te krijgen.
Voor mij een reden om elke militaire organisatie en elke minister van Defensie te wantrouwen.
Bloeddorstige psychopaten zijn het, die de wereld met geweld hun wil opleggen. Het is hun business. Een profijtelijke business. Door wapens te gebruiken hou je de wapenindustrie en -handel welvarend in stand. Zogenaamd in dienst van vrede en veiligheid. Notabene betaald uit algemene middelen die mede ten goede zouden moeten komen van de burgerbevolking.
Wereldrede bereik je niet door steeds weer (!!) weerloze burgers op te offeren aan militair geweld.
Het gezond verstand zegt dat, en de geschiedenis toont dat aan.

exegese
exegese
8 jaren geleden

De Amerikanen willen ons al heel lang wijs maken dat ze op integere manier de wereldvrede bewaken, koste wat kost. Zoals altijd is precies het tegendeel waar. Het zijn meedogenloze oorlogszuchtige schurken met dollartekens in hun satanische ogen. Zo is het altijd geweest en zo zal het blijven zolang het volk het in haar onwetendheid goed blijft keuren. Obama is geen haar beter en de nieuwe kandidaten zo mogelijk nog erger. wanneer wordt dit eindelijk een halt toe geroepen, voor het te laat is.

Back to top button
53
0
We lezen graag je reactie!x