Homepagina » Buitenland » De echte reden waarom Amerika de atoombom op Hiroshima en Nagasaki gooide
De echte reden waarom Amerika de atoombom op Hiroshima en Nagasaki gooide

De echte reden waarom Amerika de atoombom op Hiroshima en Nagasaki gooide

Op 6 augustus 1945 gooide de Amerikaanse luchtmacht een atoombom op de Japanse havenstad Hiroshima. Drie dagen later, op 9 augustus, werd ook de stad Nagasaki gebombardeerd. Eind 1945 waren als gevolg van de twee bommen ongeveer 250.000 mensen om het leven gekomen. Als gevolg van stralingsziekte en kanker vielen er nog enkele honderdduizenden slachtoffers.

Waarom werden de atoombomaanvallen uitgevoerd? We hebben geleerd dat de atoombom nodig was om de oorlog met Japan op het vroegst mogelijke moment te beëindigen. Uit verklaringen van veel hooggeplaatste politici en militairen blijkt echter een heel ander verhaal.

“Japan was al verslagen. Het inzetten van de atoombom was volstrekt onnodig”

De onderzoeksbibliotheek van het Amerikaanse Congres voegt jaarlijks naar schatting 60 miljoen pagina’s toe aan haar archief. Ieder jaar worden echter tien keer zoveel pagina’s – ongeveer 560 miljoen – achter slot en grendel gelegd. Voor onderzoekers, historici en wetenschappers zijn de meeste activiteiten van de overheid geheim, aldus historicus en schrijver Richard Dolan.

De Amerikaanse oud-president Dwight Eisenhower schreef in 1963 in zijn memoires ‘The White House Years: Mandate for Change’: “Japan was al verslagen. Het inzetten van de atoombom was volstrekt onnodig. […] Japan was op dat moment al op zoek naar een manier om zich zonder al te veel gezichtsverlies over te geven. De Japanners wilden zich overgeven en het was niet nodig geweest om ze met dat vreselijke ding te bestoken.”

Eisenhower waarschuwde in zijn afscheidstoespraak voor de vervlechting van de belangen en de invloed van het militair-industrieel complex, een bundeling van de wapenindustrie en het politieke leiderschap.

Generaal Douglas MacArthur schreef in een memo aan president Roosevelt dat de Japanners bereid waren zich over te geven. De memo is op 19 augustus 1945 gepubliceerd op de voorpagina van de Chicago Tribune. Opvallend is dat de voorwaarden voor de overgave vrijwel identiek zijn aan de voorwaarden die uiteindelijk werden geaccepteerd door de Amerikanen, nadat de atoombommen waren gevallen.

Japan had daarvoor al geprobeerd de oorlog te beëindigen via Zweden en Portugal, landen die neutraal waren. Het land had daarnaast de Sovjetleiders benaderd om de oorlog mogelijk rond september te beëindigen.

Plaatsvervangend directeur van het Office of Naval Intelligence Ellis Zacharias zei: “Net toen de Japanners bereid waren zich over te geven, besloten wij het meest verwoestende wapen dat de wereld ooit had gezien in te zetten. Washington vond dat Japan zijn kans had gehad en dat het tijd was om de atoombom te gebruiken. Het was een foute beslissing. Om strategische redenen en om humanitaire redenen.”

“De eerste atoombom was een onnodig experiment”

Admiraal Leahy, de latere stafchef van presidenten Roosevelt en Truman, zei: “In mijn optiek heeft het gebruik van dat barbaarse wapen tegen Hiroshima en Nagasaki niets bijgedragen aan de oorlog tegen Japan. De Japanners waren al verslagen en bereid zich over te geven. Door dit wapen als eerste in te zetten verlaagden we ons tot de ethische standaard van de barbaren in de middeleeuwen. Oorlogen kunnen niet worden gewonnen door vrouwen en kinderen te vernietigen.”

Op 9 september 1945 zei admiraal William F. Halsey, aanvoerder van de derde vloot, dat de atoombom was ingezet omdat de wetenschappers ‘een nieuw speeltje hadden dat uitgeprobeerd moest worden’. Hij zei verder: “De eerste atoombom was een onnodig experiment.”

Hij zei ook dat de wetenschappers die betrokken waren geweest bij het Manhattanproject de minister van Defensie probeerden te overtuigen om de atoombom niet in te zetten.

Waarom is het uiteindelijk wel gebeurd? History.com en New Scientist merken op dat de atoombom kan zijn ingezet om een nieuw massavernietigingswapen te demonstreren en daarmee het startsein te geven voor de Koude Oorlog.

“Algemeen wordt aangenomen dat de atoombom miljoenen levens heeft gered, maar de meeste mensen weten niet dat de hoogste legerleiders van mening waren dat het inzetten van de bom onnodig en ongerechtvaardigd was. Ze spraken openlijk over de onnodige vernietiging van Japanse steden waar nauwelijks soldaten waren,” aldus professor Gar Alperovitz van de Universiteit van Maryland, voormalig lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

[Collective-evolution]
5 1 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
53 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
JansTerZeijle
JansTerZeijle
5 jaren geleden

“en daarmee het startsein te geven voor de Koude Oorlog.”

Precies.

En daarmee zijn ze op dit moment weer bezig.
Rusland demoniseren en hopen dat het bij een koude oorlog blijft.

Rik
Rik
Reactie op  JansTerZeijle
5 jaren geleden

En de russen, dat zijn toch een stelletje lieverdjes joh. Die demoniseren nix nie.

redice
redice
Reactie op  Rik
5 jaren geleden

Amerika is de grote boeman van deze wereld en als je dat niet inziet ben je gewoon dom, kan het nog duidelijker zijn misschien??
zie eens verder dan je neus lang is

Rik
Rik
Reactie op  redice
5 jaren geleden

Met een dergelijk commentaar laat je zien wie je bent. In de jaren 80 waren het Pax Christi, Anti kernraket bewegingen, de CPN e.d. die gesponsord werden door het Kremlin met en zonder medeweten. Nu zijn het ook diverse websites, mensen die zich door het nieuws laten misleiden enzovoort.

duitinzakje
duitinzakje
Reactie op  Rik
5 jaren geleden

@Rik:

Jij kunt waarschijnlijk niet het onderscheid maken tussen Russen en communisten/sovjets/marxisten.

Het Rusland van nu is weer terug bij het Christendom na zo’n zeventig jaar gebukt te zijn gegaan onder het meest menshatende systeem dat de wereld heeft gekend, n.l. het communisme.

De communisten/sovjets/marxisten zetelen nu in het zogenaamde vrije westen: de VS/Europa/Canada/Australië.

Waar ze begin vorige eeuw op zeer bloedige wijze miljoenen en miljoenen mensen hebben afgemaakt, doen ze dat nu in het ‘vrije westen’ via een zelfdestructief cultuurtje hip maken en vaccinatie programma’s en weermanipulatie en voedsel- en watermanipulatie en natuurlijk via oorlogsstokerij, vooral tegen Rusland. Ondertussen hebben de VS hele landen kapot geschoten en miljoenen mensen op de vlucht gejaagd. Wij zouden dan ook al die bootvluchtelingen naar de VS moeten sturen, of naar Israël, want dat land speelt op de achtergrond een heel verraderlijke rol in het vernietigen van het Midden Oosten – en Oekraïne!

Orlando
Orlando
Reactie op  Rik
5 jaren geleden

Spijtig genoeg helpen zo’n betogingen niet altijd; in België hebben we onder de regering Martens werden er kernwapens in kleine Brogel geplaatst +/- 400.000 mensen kwamen op straat maar toch werden ze geplaatst.
http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/09/17/actie-tegen-vs-kernwapens-op-europese-bodem
http://www.hln.be/hln/nl/1/home/201997/Kleine-Brogel/actua/index.dhtml
http://www.knack.be/nieuws/belgie/echte-geheim-kernwapens-kleine-brogel-ze-zijn-nutteloos-duur-en-gevaarlijk/article-normal-91981.html

days of our lives
days of our lives
Reactie op  Rik
5 jaren geleden

@duitintzakje

Communisme, kapitalisme e.v.a. is niets anders dan een naamplaatje. In geval van Rusland kun je er gerust vanuitgaan dat de mensen niet zijn veranderd. Corruptie, onderdrukking, werkeloosheid en grote armoede (tegenover een selecte eliteklasse en een uiterst marginale middenklasse) is nog steeds de norm daar.

En wat ook de norm is, is een totalitair regime. Poetin heeft dezelfde rol als zijn sovjet voorgangers.

En de mensen? Die willen dat. Een grote sterke leider, “vadertje” Rusland. Dat volk heeft in vele honderden jaren nooit zelfbeschikking gehad en dat leer je ook niet in een paar jaar aan. Ze grijpen terug op het oude, iets wat wij met lede ogen moeten aanzien.

De propaganda machine draait ook op volle toeren, ook dat is een mooie vaardigheid die ze uit het communistische tijdperk hebben ontwikkeld.

rik
rik
Reactie op  Rik
5 jaren geleden

@duitinhetzakje
In de laatste vijf jaar wel eens een paar maanden in Moscow verbleven? Zo niet, dan vraag ik me af of je wel enig recht van spreken hebt over
” niet het onderscheid kunnen maken tussen Russen en communisten/sovjets/marxisten.”

Verder laat ik het er maar bij…

Iceman
Iceman
5 jaren geleden

Ik ben blij dat ik de alternatieve media lees.
Van de reguliere media word ik altijd zo droevig.

Iep
Iep
Reactie op  Iceman
5 jaren geleden

Niet dat dit zo vrolijk stemt, maar ik begrijp wat je bedoelt.

rik
rik
Reactie op  Iceman
5 jaren geleden

Van het lezen van de alternatieve media word ik niet droevig hoor. Het is goed voor de werking van mijn lachspieren 🙂

jenne
jenne
Reactie op  Iceman
5 jaren geleden

En van de alternatieve word je vrolijk, vooral van de domme en naïve reactisch !
En dan die gezellige gladio trollen, gelukkig zijn er veel met een gezond boeren verstand, waardoor het leesbaar blijft.

Herman de Graaf
Herman de Graaf
5 jaren geleden

Het is opvallend hoe gemakkelijk strategen burgerdoelen bestoken.
Nog merkwaardiger is het beeld dat die strategen scheppen. Waarin ze doen overkomen alsof ze de burgerdoelen zoveel mogelijk buiten schot laten.
We hebben het gezien in WO2, toen Duitse steden letterlijk in brand werden gebombardeerd.
We hebben dat gezien in Japan, zoals je kunt lezen in dit artikel.
We hebben het gezien in Vietnam, waarbij de bevolking verschrikkelijk is verminkt door chemische wapens. Tot op de dag van vandaag ondervindt de bevolking het leed daarvan.
We hebben afschuwelijke bombardementen gezien in Bagdad.
We zien dat tijdens drone aanvallen complete families worden uitgeroeid.
We zien dat tijdens de bombardementen in de strijd tegen IS.
En de lijst is véél, véél groter.
Oorlogsstrategen willen ons doen geloven dat ze zich uitsluitend richten op militair belangrijke situaties. Maar in werkelijkheid zie je steeds weer dat ze de bevolking slachtofferen om een bepaald regime op de knieën te krijgen.
Voor mij een reden om elke militaire organisatie en elke minister van Defensie te wantrouwen.
Bloeddorstige psychopaten zijn het, die de wereld met geweld hun wil opleggen. Het is hun business. Een profijtelijke business. Door wapens te gebruiken hou je de wapenindustrie en -handel welvarend in stand. Zogenaamd in dienst van vrede en veiligheid. Notabene betaald uit algemene middelen die mede ten goede zouden moeten komen van de burgerbevolking.
Wereldrede bereik je niet door steeds weer (!!) weerloze burgers op te offeren aan militair geweld.
Het gezond verstand zegt dat, en de geschiedenis toont dat aan.

piet
piet
Reactie op  Herman de Graaf
5 jaren geleden

@ Herman de Graaf
Helaas Herman,
De geschiedenis boeken leren dat je gelijk hebt.
Jammer dat de meeste mensen dat niet willen veranderen anders zouden ze daar niet mee door kunnen gaan.

Babsie
Babsie
Reactie op  Herman de Graaf
5 jaren geleden

Amen herman!! Groot gelijk heb je!!

exegese
exegese
5 jaren geleden

De Amerikanen willen ons al heel lang wijs maken dat ze op integere manier de wereldvrede bewaken, koste wat kost. Zoals altijd is precies het tegendeel waar. Het zijn meedogenloze oorlogszuchtige schurken met dollartekens in hun satanische ogen. Zo is het altijd geweest en zo zal het blijven zolang het volk het in haar onwetendheid goed blijft keuren. Obama is geen haar beter en de nieuwe kandidaten zo mogelijk nog erger. wanneer wordt dit eindelijk een halt toe geroepen, voor het te laat is.

Marc
Marc
Reactie op  exegese
5 jaren geleden

Zolang de poppenspelers actief zijn, zal dat zeker niet gebeuren….

helder
helder
5 jaren geleden

Ik ben dan wel misschien IN deze wereld maar ik ben niet VAN deze wereld. Ik kan mij niet verenigen met dit soort ideeen.

Jolien
Jolien
5 jaren geleden

Er zijn feiten die niet verteld worden: Voor mijn vader, die toen in een jappenkamp verbleef, was het zijn redding. De jappen hadden het plan om alle kampslachtoffers om te brengen. Doordat de atoombommen gebruikt zijn is dit plan voorkomen; gelukkig maar anders was ik er nooit geweest. Het trieste van oorlogen is dat dit altijd over de rug van onschuldige burgers uitgevochten wordt. De elite zit, goed beschermd, ver weg van het oorlogsgeweld.

huisheks
huisheks
Reactie op  Jolien
5 jaren geleden

Welke idioten gaan überhaupt in een leger ? En welk mens ( die kan nadenken)
loopt achter “bevelvoerders ” aan die jou wel even zullen zeggen wie de vijand is en wie niet? Je kunt toch zelf nadenken?
Er is absoluut geen rechtvaardiging voor een oorlog, in welke vorm dan ook.
Burgerdoelen ontzien ? Waarom ? Die zelfde burgers gaan bij een leger, gevechtseenheid, verzetsbeweging, noem maar op.
Je oogst wat je zaait. In Europa roept toch de meerderheid om sancties tegen bv. Rusland, dan kun je toch op je vingers natellen dat er dan tegenacties komen.
In wat voor illusie leven we ? Wij dragen allen de verantwoording.
Als er niemand meer een geweer op pakt, is het snel over hoor. Even nadenken dus !

marcelleke
marcelleke
5 jaren geleden

Ik denk dat aan de reeds ingestuurde reacties geen woord dient toegevoegd. Wat “Jolien” betreft: zo ziet men wééral ééns te meer dat aan àlles twee zijden zijn.

Emile
Emile
5 jaren geleden

Ehm, het was een experiment denk ik, laatst nog een docu gezien van een dame die de bom letterlijk heeft zien vallen.
Ze heeft het overleefd maar was wel verbrand, ze kon geen kinderen meer krijgen, ze vertelde dat ze regelmatig werd gecheckt door (blanke) mannen in een donkere ruimte (ook jaren na de bom), ze moest zich uitkleden, ze was op den duur in haar puberteit, ze schaamde zich daarvoor uiteraard, de mannen maakte dan aantekeningen, met andere woorden, kijken en noteren wat blootstelling aan straling bij een mens in de long run doet, tja.
De theorie in het het artikel matched met wat deze dame verteld, maarja, het is en blijft een theorie.

Hendrik
Hendrik
Reactie op  Emile
5 jaren geleden

Waarom ik overleefde de A-bom -Boek recensie Door Thomas Jackson.

http://codoh.com/library/document/2272/

Raj
Raj
5 jaren geleden

Zelfs Oppenheimer zei het volgende na het zien van de vernietigende kracht van de eerste atoomtest in New Mexico op 16 juli 1945:

“If the radiance of a thousand suns were to burst into the sky, that would be like the splendor of the Mighty One. . . . Now I am become death, the destroyer of worlds.“
(quote uit de Bhagavad Gita)

Oppenheimer was uitermate geschrokken van de kracht van de A-bom en zei later “ik heb bloed aan mijn handen”……

jenne
jenne
5 jaren geleden

Wat bijna nergens te vinden is, is het volgende, de Russen vochten op twee fronten, het oost front tegen 5 millioen Duitsers, en het front in Mandchoureië/Mandchoukouo tegen 2 millioen Japanners, de Russen hadden de Japanse legers verslagen en waren bezig in Korea om een vloot samen te stellen, om een landing in Japan uit te voeren, en toen vielen de atoombommen, dat Japan bezet zou worden door Rusland, strookte niet met hun plannen!

Raj
Raj
Reactie op  jenne
5 jaren geleden

Heeft u misschien een link van de website voor mij? Alvast bedankt.

Ik heb er één die een ieder van ons gelezen zou moeten hebben:
http://cluborlov.blogspot.ie/2015/01/peculiarities-of-russian-national.html

jenne
jenne
Reactie op  Raj
5 jaren geleden

Zoeken op yuo tube !

emka
emka
Reactie op  jenne
5 jaren geleden

we mogen blij zijn dat de Duitsers in Mei overwonnen waren, anders hadden ze de bom op Berlijn geplant.

AFF
AFF
Reactie op  jenne
2 jaren geleden

Ze vochten niet op 2 fronten, Duitsland had zich overgegeven en 3 maanden LATER verklaarden ze de oorlog aan Japan. Waarom weten mensen zo weinig van geschiedenis?

x

Check Also

viruswaarheid

Oud-vicepresident Hoge Raad vindt dat Viruswaarheid ‘misdadig bezig’ is: ‘Ronduit schokkend’

Gisteren oordeelde de rechtbank in Den Haag ...

roy

Oud-Ajacied Bryan Roy: ‘Neem die spuit niet. Doe het niet. Ze spuiten u de dood in’

Neem die spuit niet. De absolute top ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

53
0
We lezen graag je reactie!x