Wereld

Waarom onze wereldkaarten niet kloppen

Help mee door deze info met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Eerder dit jaar werd de Mercatorprojectie verkozen tot tweede beste Belgische uitvinding door luisteraars van het Radio 1-programma ‘De bende van Einstein’. Dankzij de uitvinding van Mercator konden zeevaarders eeuwenlang hun weg over zee vinden met behulp van kaarten die volgens zijn projectie opgesteld werden.

Ook vandaag de dag doet Mercators projectie nog dienst: onze GPS in de auto is gebaseerd op dit principe. Zelfs op Amerikaanse kaarten staat dat de projectie van de hand van Mercator is. Onze wereldkaarten zijn nog steeds gebaseerd op de Mercatorprojectie en daardoor kloppen ze niet. Zelfs met satellietgegevens lukt het kennelijk niet om de wereld goed in kaart te brengen.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Op wereldkaarten die in klaslokalen hangen lijkt Noord-Amerika groter of even groot als Afrika. In werkelijkheid past Noord-Amerika in Afrika en is er nog ruimte over voor India en Argentinië. Groenland lijkt groter dan China, maar in werkelijkheid is China vier keer zo groot als Groenland. Alaska lijkt groter dan Mexico, maar dat is niet het geval.

Waarom onze wereldkaarten niet kloppen
De Mercatorprojectie (Wikimedia Commons)

Scandinavië lijkt groter dan India, maar in werkelijkheid is India drie keer groter. Brazilië lijkt kleiner dan Alaska, terwijl het land vijf keer groter is. Rusland lijkt een gigantische omvang te hebben, maar in realiteit is Afrika groter.

De Mercatorprojectie wordt nog veelvuldig gebruikt in schoolboeken en klaslokalen. Volgens de Britse krant The Guardian houdt Google deze projectie aan ‘vanwege technische problemen’. De internetreus stelt dat het geen doen is om de perfecte wereldkaart te maken.

Anderen zien er ideologische verklaringen voor, aangezien we de wereld op een andere manier zouden zien. De vorm van de landmassa klopt wel, maar de rijke noordelijke landen op de wereldbol worden nu veel groter uitgebeeld dan ze in werkelijkheid zijn.

Waarom onze wereldkaarten niet kloppen
De projectie van Gall-Peters (Wikimedia Commons)

James Gall presenteerde de projectie van Gall-Peters in 1855 en Arno Peters in 1967. De oppervlaktegetrouwheid van deze projectie, waarbij ontwikkelingslanden er groter op kwamen te staan dan met de alom bekende Mercatorprojectie het geval was, bracht de Unesco ertoe kaarten op basis van deze projectie uit te brengen.

[Guardian, MailOnline]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Padja
Padja
9 jaren geleden

Wat een verschil!
En NL is dan dat hele groene gebied in het centrum?

Enkidoe
Enkidoe
9 jaren geleden

Ok, Afrika zo groot en die komen allemaal naar ons piep kleine west-europa toe. Ik voorspel een sprinkhaan effect,

Henk001
Henk001
9 jaren geleden

De opsteller van dit item is kennelijk al lang niet meer op school geweest. Het centrale probleem is: hoe beeld ik een boloppervlak af op een plat vlak. De keuze van de projectie is altijd een compromis tussen vorm-(hoek-) en oppervlaktegetrouwheid. De mercator en de gall-peters projectie zijn beide uitersten in de keuzes die daar in gemaakt kunnen worden, met elk hun eigen tekortkomingen. Al decennia lang wordt daarom de Winkel-projectie voor het weergeven van wereldkaarten gebruikt, zowel in onze Bos-schoolatlas (ik heb hier de 47e druk uit 1971 bijv voor me liggen) als op lokaalkaarten. Een ideologische verklaring zoeken voor een eeuwenoude, al lang in onbruik geraakte, projectie is typisch van dat politiek correcte geneuzel uit de jaren “70.

Vandattem
Vandattem
9 jaren geleden

Áls de 2 omrekenmethoden werkelijk uitersten van het spectrum zijn, zit de Mercatormethode er dus flink naast en ligt de waarheid exact in het midden van de 2.

Nog steeds een enorm verschil.

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x