Homepagina » Wereld » Waarom onze wereldkaarten niet kloppen
Waarom onze wereldkaarten niet kloppen

Waarom onze wereldkaarten niet kloppen

Eerder dit jaar werd de Mercatorprojectie verkozen tot tweede beste Belgische uitvinding door luisteraars van het Radio 1-programma ‘De bende van Einstein’. Dankzij de uitvinding van Mercator konden zeevaarders eeuwenlang hun weg over zee vinden met behulp van kaarten die volgens zijn projectie opgesteld werden.

Ook vandaag de dag doet Mercators projectie nog dienst: onze GPS in de auto is gebaseerd op dit principe. Zelfs op Amerikaanse kaarten staat dat de projectie van de hand van Mercator is. Onze wereldkaarten zijn nog steeds gebaseerd op de Mercatorprojectie en daardoor kloppen ze niet. Zelfs met satellietgegevens lukt het kennelijk niet om de wereld goed in kaart te brengen.

Op wereldkaarten die in klaslokalen hangen lijkt Noord-Amerika groter of even groot als Afrika. In werkelijkheid past Noord-Amerika in Afrika en is er nog ruimte over voor India en Argentinië. Groenland lijkt groter dan China, maar in werkelijkheid is China vier keer zo groot als Groenland. Alaska lijkt groter dan Mexico, maar dat is niet het geval.

Waarom onze wereldkaarten niet kloppen

De Mercatorprojectie (Wikimedia Commons)

Scandinavië lijkt groter dan India, maar in werkelijkheid is India drie keer groter. Brazilië lijkt kleiner dan Alaska, terwijl het land vijf keer groter is. Rusland lijkt een gigantische omvang te hebben, maar in realiteit is Afrika groter.

De Mercatorprojectie wordt nog veelvuldig gebruikt in schoolboeken en klaslokalen. Volgens de Britse krant The Guardian houdt Google deze projectie aan ‘vanwege technische problemen’. De internetreus stelt dat het geen doen is om de perfecte wereldkaart te maken.

Anderen zien er ideologische verklaringen voor, aangezien we de wereld op een andere manier zouden zien. De vorm van de landmassa klopt wel, maar de rijke noordelijke landen op de wereldbol worden nu veel groter uitgebeeld dan ze in werkelijkheid zijn.

Waarom onze wereldkaarten niet kloppen

De projectie van Gall-Peters (Wikimedia Commons)

James Gall presenteerde de projectie van Gall-Peters in 1855 en Arno Peters in 1967. De oppervlaktegetrouwheid van deze projectie, waarbij ontwikkelingslanden er groter op kwamen te staan dan met de alom bekende Mercatorprojectie het geval was, bracht de Unesco ertoe kaarten op basis van deze projectie uit te brengen.

[Guardian, MailOnline]


Vond je deze info interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

26 reacties

 1. De opsteller van dit item is kennelijk al lang niet meer op school geweest. Het centrale probleem is: hoe beeld ik een boloppervlak af op een plat vlak. De keuze van de projectie is altijd een compromis tussen vorm-(hoek-) en oppervlaktegetrouwheid. De mercator en de gall-peters projectie zijn beide uitersten in de keuzes die daar in gemaakt kunnen worden, met elk hun eigen tekortkomingen. Al decennia lang wordt daarom de Winkel-projectie voor het weergeven van wereldkaarten gebruikt, zowel in onze Bos-schoolatlas (ik heb hier de 47e druk uit 1971 bijv voor me liggen) als op lokaalkaarten. Een ideologische verklaring zoeken voor een eeuwenoude, al lang in onbruik geraakte, projectie is typisch van dat politiek correcte geneuzel uit de jaren “70.

  30 likes
  • In onbruik geraakt? In de scheepvaart is mercatorprojectie nog steeds de standaard omdat een vaste koers (rechtdoor varen) ook een rechte lijn is op de kaart.

   2 likes
   • Ik had het over schoolkaarten en -atlassen — daar wordt ie al heel lang niet meer gebruikt.

    4 likes
    • Ik heb alle vormen van projecties op school in de boeken voorbij zien komen. We hebben ook gewoon geleerd dat Afrika groter is dan Noord Amerika, dus het zal mij niet veel uitmaken hoe accuraat de grootte van landen/werelddelen worden afgebeeld op een atlas.

     In veel landen worden wereldatlassen zodanig opgesteld, dat “hun” land centraal is afgebeeld. Rusland(Moskou) centraal in Rusland, VS centraal in de VS, Zuid-Amerika centraal (en groter afgebeeld dan Noord-Amerika) in Zuid-Amerika etc.

     Op mijn middelbare school hing een kaart van Chili aan de muur, met het noorden gericht naar rechts (of naar links, dat weet ik niet meer), zodat de “sliert” horizontaal was afgebeeld in plaats van verticaal.

     1 likes
     • Sommigen zijn naar die vrijgevochten scholen geweest, je weet wel die scholen waar je Jan kan zeggen tegen de meester(als er nog meesters werkzaam zijn, meestal is het onderwijs compleet gefeminiseerd, met alle gevolgen van dien voor de jongens die naar school gaan).

      Die scholen waar je met rekenen alle korte wegen naar de oplossing leert, maar nog steeds niet kan rekenen omdat je de lange weg niet kent. Diescholen waar geschiedenis, je leert dat Pim Fortuin werd vermoord door een onbekende man, terwijl we weten dat het een linkse activist was met banden naar de PVDA, GL en SP, sterker nog we weten zijn naam want hij is zelfs veroordeeld.

      De scholen die je leren dat de VOC vieze dingen deed zoals slavenhandel, terwijl dit de WIC was en niet de VOC. En zo kunnen we nog heel lang doorgaan over de onzin die tegenwoordig wordt onderwezen, maar feiten kent men niet meer.

      Daarom brengt men nu dut nieuws alsof we dit niet wisten en alsof het een goed bewaard geheim is, terwijl je vroeger dit soort zaken gewoon leerde op school.

      0 likes
 2. Nou snap ik waar al die asielzoekers vandaan komen.

  0 likes
  • Goh…. wordt er 1 hier wakker met een openbaring…”Nou snap ik het!!!”
   Als je op de basisschool niet in de klas geslapen had dan had je wel geweten waar Afrika ligt en waar een afrikaan vandaan komt.

   Nog een openbaring voor koloth…. niet elke asielzoeker komt uit Afrika, dat is schrikken he?
   Hou het gewoon lekker op een biertje in de kroeg joh, je bent niet geboren om te denken… gewoon niet aan beginnen er komt toch niks nuttigs uit.

   Hier een beetje popie taal uitkramen over de rug van mensen die op de vlucht zijn en die hun dierbaren achter hebben moeten laten of nog erger nog dood hebben zien gaan in oorlogslanden, echt kansloos ben jij.

   1 likes
   • Hallo hij maakt ene grappie en dat moet kunne in deze tijd waar iedereen met lange tenen rond loopt en alles negatief opneemt en als sombies achter de poltiek correte mensne aanhuppelt die onze zwarte piet wil afpakken.
    Tis jammer dat ik niet meer in NL woon en daar ene bedrijf heb want dna zou ik zeker te wteen geen 1 afrikaan in dienst meer nemen want als blanken zijnde mag ik volgens zeikers gene knecht in dienst nemen die zwart is.
    Knecht is enen woord die betekend werknemer.
    Mens lach meer in het leven en zie wat beoven jouw geschreven staat eens als een grap.
    Als negers grappen over blanken moet dat ook kunnen en daar is niks mis mee.

    Waarom zie jij dat wij blanken onderdanig moeten zijn aan de donkere medemens.
    Wij zijn even waardevol.
    Hoeveel wollen sokken lui vinden dat blanken daar in afrika niet in de politiek horen te zitten?
    Maar vinden het juist uitstekend dat hier donkere mensen wel hier wel erin thuis horen te zitten. Als blanken geintreseerd zijn in de politiek daar zijn ze macht lustig en diktators menen dat ze boven de mensen de mensen daar willen staan enz. Hier zijn de donkere mensen goed geintrigreerd.
    De blanken mensen die in afrika wonen zijn slecht en zijn erop uit daar alles weg te roven en de macht te grijpen en land te bezitten enz die naam hebben de blanken daar en zelfs de 6 a 7 generatie die daar woont heeft nog steeds deze naam. Als de donkere mens hier komt wonen en men durft te zeggen dat ze erop zijn hier te profiteren ben je een rassist.
    De blanken daar worden bij bosjes vermoord en verkracht op het ogenblik en de media hoor je niet tsijn maar blanken he!
    Die blanken hebben gene binding meer met europa en nog worden ze hier met de nek aangekeken wat hun voor ouders gedaan hebben en omdat ze blank zijn zijn het foute mensen en is ook rassistisch.
    Het lijkt erop dat de blanken mensne op tenen moeten lopen om de donkere mede mens niet tye kwetsen omdat men er van uit gaat dat alleen blanken rassisten zijn.
    Denken dat alleen blanbken rassisten zijn is pas rassistisch.
    Maak eens ene belgen mop niks ana het handje want die zijn blank en dom toch.
    Zet het zelfde moppie eens het woord belg eens om in turk en je bent een rassist.

    Als je domme belg zegt niks aan het handje als je zegt domme turk wooowww

    Mens hou eens op politiek corect te zijn en doe normaal. Je kon duidelijk op maken dat men ene grapje maakte.

    O ja ik ben een buitenlander hier en mag het dus zeggen he! Ik ben geen PVVer voor de duidelijkheid.
    Maar kijk alles vanuit alle hoeken en denk om.

    Hoe kom jij af van deze kwaal;
    Draai alles om.
    maak bv als jij een turkenmop hoor vervang het voor het woord Belg of Nederlander of Duitser en wat vind je dan nog van deze mop.
    draai ook om als men bv zegt die donkere mensne zioe ik niet graag in de politiek ik vrees ,,,
    Zie jij dan ook zo zie jij graag blanken in de politiek in Afrika, zo niet wat vrees jij dan.
    Als men zegt ik vind dat ze aan moeten passen deze mensen, dan hoor jij te denken als je deze persoon ene rassist vind daarom,,, zou ik ik me aanpassen in Iran en waarom en vind ik dat hun(de mensen daar in iran) rassisten als ze zeggen dat ik me moet aanpassen daar. Veel kans is het antwoord nee en dan de vraag stellen waarom zijn de NLders dan wil rassisten in jouw ogen,, omdat ze blank zijn en wijzer moeten zijn als donkere mensen? WWoooww das echt rasistisch in mijn ogen.

    Zegt men iets over de islam,, vrag je af of het waar is het waar wat men zegt (lees de koran hoofdstuk 4 de an nisa ( betekend vrouw)
    Lees dit hoofdstuk twee drie keer tis de moeite waard.

    Maar los van dat.
    Wat als een blanken zegt ik vind de moslims maar dom bezig zijn met hun geloof en dat gedoe vijf keer op dat matje, dat geloof staat me echt niet aan.
    Vele zeggen dan rasiist.
    Wat als een moslim zegt ik vind de cristen maar dom bezig zijn met hun geloof en dat gedoe dat drie keer bidden met hun handje samen gevouwen, dat geloof staat me echt niet aan.
    Dan word er door de meeste geen anadacht aan geschoneken en deze mensen worden niet gezien als rasisten

    word er gezegt door moslims mannen dat Cristen en blanken vrouwen als hoeren wegegzet niks ana het handje wioj vrouwen moeten dna alles pikken en gewoon doorlopen. Het mag gewoon.
    Moet je eens omdraaien en moslim vrouwen als hoeren uit maken je bent een rassist.

    Mensen hou enes op de blanken als slecht weg te zetten.
    Denk je dat dat komt omdat onze voor ouders slaven hebebn gehouden dan kan ik je eventjes wakker schudden.
    De arrabierne waren eerder begonnen slaven te houden en zijn er pas in de jaren pl min 1965 ermee opgehouden en ook wij zijn hun slaven geweest als blanken er gaan cijffers op het net te ronden van zelf een miljoen blanken die slaven zijn geweest vandaar dat de arrabieren uit spanje zijn verjaagt.
    De blanken slaven werden het meeste gehaald rond de middelandse zee gebied en langs de kusten en werden meegenomen in boten en verkocht op markten.

    Dus wij hoeven geen schuldgevoelens te hebben,, die kan je bij deze afleggen.

    5 likes
    • Beknopt je punt maken is aan jou niet echt besteedt he?

     3 likes
     • Om over jullie beider Nederlands nog maar te zwijgen

      3 likes
     • Waarschijnlijk vanwege de dt he?
      Dacht ik al…
      Wist ook wel dat er waarschijnlijk weer zo,n knakker als jij voorbij zou komen.
      Al eens gedacht om je naam van Taalpurist in Taalnazi te veranderen?

      2 likes
     • Beste Zoidberg, als je verder dan niets nuttigs te zeggen hebt, zeg dan niets, als een persoon zoveel woorden nodig heeft om zijn verder kristal duidelijke punt te maken dan is dat zo. Je hoeft het namelijk niet te lezen. Daarbij is er door hem/haar geen woord gelogen, misschien is dat iets meer om over na te denken ipv te zeiken dat het een lange reactie is. Want blijkbaar ben je te druk bezig met onbelangrijke zaken, dan na te denken over de aangegeven feiten. Het zou je sieren als je inhoudelijk zou reageren! Maar voorlopig is er in dat lange verhaal geen speld tussen te krijgen.

      1 likes
    • Josie, uit jou verhaal is duidelijk op te maken dat je een zwaar verleden achter de rug hebt en dat je daardoor ook denkt het recht te hebben om zo slecht over anderen te mogen spreken, maar Nee Josie het is niet OK om zwakkeren van welke afkomst of kleur dan ook uit te lachen en te vernederen omdat jij dat maar zo grappig vindt of omdat je popie jopie wil zijn.

     Juist omdat wij de Tweede Wereldoorlog in dit klein landje hebben meegemaakt weten we wat het is om vernederd en uit gelachen te worden, dat willen wij een ander dus niet aan doen.
     In deze tijd waar we tegen elkaar opgehitst worden moeten wij juist kiezen voor fatsoen, beleefdheid en geduld voor elkaar. Ik begrijp eigenlijk ook niet waarom een buitenlander als jij die ook nog eens niet in Nederland woont aangeeft dat zijn zwarte Piet wordt afgepakt??
     Weer die popie taal om de groep mee te krijgen.

     Mijn advies luid dan ook:
     Probeer in het land waar je nu naar nieuwe kansen in het leven zoekt ook een goede psychiater te vinden die je kan helpen bij het los laten van jou verleden, want je zit echt vol haat en verdriet.

     0 likes
    • Dat is wat je noemt de linkse weg met ons indoctrinatie, je went daar uit eindelijk wel aan.

     0 likes
 3. Ok, Afrika zo groot en die komen allemaal naar ons piep kleine west-europa toe. Ik voorspel een sprinkhaan effect,

  7 likes
  • Dat is geen voorspelling maar een constatering, uitvreten zonder bijdrage. Maar de linkse kerk zal wel roepen, dat wij die arme Afrikaantje helemaal leeg gevreten hebben en al hun grondstoffen hebben opgemaakt. Om vervolgens te klagen dat die smerige grote bedrijven in die leeg gevreten landen contract afsluiten o die zogenaamde opgemaakte grondstoffen nog verder op te maken….. De domheid is gewoon te groot om serieus te nemen.

   0 likes
 4. Wakker worden doet pijn, maar het geeft zoveel !!

  The REAL World Map – You are being lied to
  http://www.youtube.com/watch?v=AhFuy38shSI

  6 likes
 5. Zolang we aankomen waar we heen willen gaan dan boeit het verder niet dat de kaarten niet geheel nauwkeurig zijn. Kaarten zijn om te navigeren, dat lukt prima met de huidige kaarten. Dus wat is het probleem?

  3 likes
 6. T is toch wat, dat dan die piepkleine landjes de grootste bek hebben.

  3 likes
 7. Wat een verschil!
  En NL is dan dat hele groene gebied in het centrum?

  2 likes
 8. Gewoon een globe gebruiken al dan niet virtueel, problem solved.

  2 likes
 9. Whahahahaha op het einde komt de linske aap uit de mouw, het is niet te moeilijk nee het beeld de rijke noordelijke landen groter af.. Ik ga even in een hoekje bij komen van het lachen om deze links weg met ons redenatie.

  1 likes
 10. Áls de 2 omrekenmethoden werkelijk uitersten van het spectrum zijn, zit de Mercatormethode er dus flink naast en ligt de waarheid exact in het midden van de 2.

  Nog steeds een enorm verschil.

  0 likes
 11. Als je nou alles per km2 aan elkaar plakt… Hoe ziet het er dan uit?
  Ik bedoel, dan heb je toch geen last van de bol.

  Het lijkt mij dat je daar alleen last van heb als je alles in eens op grote schaal doet. Maar per vierkante kilometer kan je gewoon doen alsof het een vlak is en kan je zo de bolling er elke keer vanaf snoepen….

  0 likes
 12. Deze wereldprojectie doet je ook anders denken: http://odt.org/Pictures/sideb.jpg

  Indonesië als centrum van de wereld… 🙂

  0 likes
 13. Nja, ik denk dat de wereld sowieso niet bol maar plat is; aangezien alle beelden van nasa m.b.t. de wereld nep zijn… dus dit gaan voor mij in principe helemaal nergens over.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

klimaatontkenners

Helemaal van het padje: Professor wil klimaatontkenners laten vervolgen

Normaal gesproken maken politici de wetten. Deze ...

11.000 jaar oude tempel ontdekt in Turkije. Ontdek wat deze vondst te maken heeft met Gobekli Tepe, de oudste tempel ter wereld

11.000 jaar oude tempel ontdekt in Turkije. Ontdek wat deze vondst te maken heeft met Gobekli Tepe, de oudste tempel ter wereld

In het oosten van Turkije is een ...