Buitenland

Zweden erkent als eerste EU-lid de Palestijnse staat

Help mee door dit artikel met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De nieuwe Zweedse premier Stefan Löfven heeft tijdens zijn eedaflegging aangekondigd dat Zweden de Palestijnse staat gaat erkennen. Het is de eerste langdurige lidstaat van de Europese Unie die dat doet. Andere EU-landen die Palestina erkennen, deden dat al voordat zij lid werden.

In de toespraak deed Löfven de plannen van de nieuwe regering uit de doeken. Eén daarvan is de erkenning van Palestina. Volgens de premier kan het conflict tussen Israël en de Palestijnen alleen worden beëindigd via een tweestatenoplossing. Dat vereist een wederzijdse erkenning en de wil om vreedzaam samen te leven. “Daarom gaat Zweden de staat Palestina erkennen.”

Wanneer en hoe dat precies gaat plaatsvinden is vooralsnog niet bekend. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riad Malki liet weten verheugd te zijn en riep andere lidstaten van de EU op het voorbeeld van Zweden te volgen. “Uit naam van het Palestijnse volk en de Palestijnse leiders bedanken en zegenen we de Zweedse positie,” aldus Malki.

De Zweden stemden vorige maand de centrumrechtse regering van Frederik Reinfeldt na acht jaar weg. Met de erkenning van de Palestijnse staat zal Stockholm zich waarschijnlijk kritiek van Israël en de Verenigde Staten op de hals halen. Zij vinden dat een Palestijnse staat enkel kan voortkomen uit onderhandelen.

De EU als geheel erkent Palestina niet. Enkele EU-landen zoals Hongarije, Polen en Slovakije erkennen de Palestijnse staat wel, maar deden dat al voordat ze zich aansloten bij de EU. De Algemene Vergadering van de VN erkende de Palestijnse staat in 2012 als ‘niet-lidstaat van de VN’.

[Knack]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
7 jaren geleden

Waarom volgen er geen sancties door de EU-staten etc. tegen Israel en vanwegen hun oorlogsgeweld tov. de Palestijnse Staat?

Vandattem
Vandattem
7 jaren geleden

Applaus voor Zweden, voor menselijkheid!

Binnenkort in de media: hoe er absoluut iets aan deze mw. Fernandes gedaan moet worden.
De Saddam/Gadhaffi/Chavez etc truuk.

Wim
Wim
7 jaren geleden

En nog één dan hebben wij de 10 hoornige drakenkop.

Menky
Menky
7 jaren geleden

Hoe kun je nu een land erkennen dat niet eens bestaat?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

29
0
We lezen graag je reactie!x