Homepagina » Buitenland » Zweden erkent als eerste EU-lid de Palestijnse staat
Zweden erkent als eerste EU-lid de Palestijnse staat

Zweden erkent als eerste EU-lid de Palestijnse staat

De nieuwe Zweedse premier Stefan Löfven heeft tijdens zijn eedaflegging aangekondigd dat Zweden de Palestijnse staat gaat erkennen. Het is de eerste langdurige lidstaat van de Europese Unie die dat doet. Andere EU-landen die Palestina erkennen, deden dat al voordat zij lid werden.

In de toespraak deed Löfven de plannen van de nieuwe regering uit de doeken. Eén daarvan is de erkenning van Palestina. Volgens de premier kan het conflict tussen Israël en de Palestijnen alleen worden beëindigd via een tweestatenoplossing. Dat vereist een wederzijdse erkenning en de wil om vreedzaam samen te leven. “Daarom gaat Zweden de staat Palestina erkennen.”

Wanneer en hoe dat precies gaat plaatsvinden is vooralsnog niet bekend. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riad Malki liet weten verheugd te zijn en riep andere lidstaten van de EU op het voorbeeld van Zweden te volgen. “Uit naam van het Palestijnse volk en de Palestijnse leiders bedanken en zegenen we de Zweedse positie,” aldus Malki.

De Zweden stemden vorige maand de centrumrechtse regering van Frederik Reinfeldt na acht jaar weg. Met de erkenning van de Palestijnse staat zal Stockholm zich waarschijnlijk kritiek van Israël en de Verenigde Staten op de hals halen. Zij vinden dat een Palestijnse staat enkel kan voortkomen uit onderhandelen.

De EU als geheel erkent Palestina niet. Enkele EU-landen zoals Hongarije, Polen en Slovakije erkennen de Palestijnse staat wel, maar deden dat al voordat ze zich aansloten bij de EU. De Algemene Vergadering van de VN erkende de Palestijnse staat in 2012 als ‘niet-lidstaat van de VN’.

[Knack]


Vond je deze info leuk? Deel het dan met anderen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

29 reacties

 1. Waarom volgen er geen sancties door de EU-staten etc. tegen Israel en vanwegen hun oorlogsgeweld tov. de Palestijnse Staat?

  24 likes
 2. Palestina werd vroeger ‘land van de Joden’ genoemd. Vandaar dat er voor de oorlog overal op muren in Europese steden slogans verschenen met als opschrift ‘Joden ga terug naar Palestina’. Begin jaren ’60 en onder impuls van terroristenleider Yasser Arafat was er voor het eerst sprake van een Palestijns volk. Dat volk heeft echter nooit bestaan. Niemand kan één enkele naam noemen van een koning, president of leider van de Palestijnen voor 1960. Er zijn ook geen Palestijnse munten gekend. Nochtans zijn er van elk volk ter wereld heden ten dage nog munten bewaard.

  4 likes
 3. @Marien:
  Probeer je nu met zéér onzinnige en niet onderbouwde verhaal te beargumenteren dat de Staat Palestina nooit heeft bestaan? Jij en met jou je soortgenoten zijn ziek tot op de bot!
  De staat Israel is door het Westen direct na WOII gecreëerd door het Westen, jou fantasie verhaal gaat juist op voor het joodse volk wat NOOIT een eigen land heeft gehad NOOIT!

  Het enige wat de joden hadden was een boek waar wordt verteld over een beloofde land, zal ik ook een boek schrijven over MIJN beloofde land en dan Utrecht opeisen?

  Walgelijk, maar jou walgelijke gedachte is die van Europa en Amerika, al 70 jaar lang!

  3 likes
  • Klopt. We hebben tegenwoordig allemaal problemen met het idee dat vanuit religie weerzinwekkende oorlogen worden gevoerd, bijv. IS(IS). Niet onterecht trouwens.

   Maar dan mag je Israël gerust meenemen in dat rijtje. Hun aanwezigheid en constante oorlog daar is ook puur gebaseerd op wat hun Thora voorschrijft en niets anders. Alle Israëlieten moeten terugkeren naar hun land van herkomst, zodat de joodse Messias terugkeert. In extreme zin is dit uitgelegd als dat alle niet-joden moeten worden verdreven uit het gebied wat nu Israel, Gaza e.d. is. Ze zullen dus ook nooit de strijd met de Palestijnen staken, omdat het erkennen van de Palestijnse staat betekent dat de Messias niet terugkeert.

   Ook in deze staat religie aan de basis van een hoop onrust en oorlogsmisdaden.

   2 likes
   • In Israël mogen Palestijnen en Arabieren wonen maar in Palestijnse gebieden zijn Joden niet welkom of ze worden vermoord.

    2 likes
    • Ik weet niet wat u als persoon vind van bijvoorbeeld Desmond Tutu, hij noemt het houdige Israel ,het nieuwe Zuid Afrika met pasjessystemen en apartheidswetten, overal road blocks en checkpoints, maar van gelijke rechten voor het Palestijnse volk is zeker geen sprake, bekijk maar eens documentaires daarover op youtube, het is schokkend en dan beweren dat zij de enigste democratie zijn in het Midden Oosten.

     2 likes
   • Je plaat blijft hangen Days, ze gooien het op religies omdat dit de enige manier is om makkelijk expres verdeeldheid zaaien, ze moeten toch een reden hebben om oorlogen te beginnen. Een grote soap is het. Al die oorlogen.

    Speciaal voor Days:

    http://www.gewoon-nieuws.nl/2014/10/snowden-komt-vanuit-moskou-met-schokkende-onthullingen-over-911/

    0 likes
    • Dat bericht is een hoax…

     1 likes
    • Maar nog even daar op ingaand: ben het volmondig met je eens dat religie als excuus wordt gebruikt voor van alles en nog wat. Dat is erg jammer voor die mensen die helemaal geen oorlogen willen en hun religie op een andere, vreedzame manier beleven. Die zijn er natuurlijk ook. Zelfs in Israël is een groeiende groep joodse mensen die ze zin van de eeuwige strijd niet meer inzien.

     Mijn persoonlijke overtuiging over de achtergronden en legitimiteit van religie staat daar los van. Ik gun ieder zijn ideeën, zolang ik de mijne ook maar mag uiten. Ik vind oorlog in ieder geval geen goede activiteit en vind ook dat als er een religieus sausje overheen wordt gegoten, dat die religie daarop moet worden aangesproken. Religieuzen moeten zich m.i. niet distantiëren van excessen die door hun religie worden toegestaan (zoals IS, Israël, maar ook de doorgedraaide landen wiens ideologie is gebaseerd op communisme/kapitalisme, al dan niet gemengd met religie). Te vaak hoor je mensen zeggen: “zij hangen onze religie niet aan”, en dat vind ik hypocriet.

     1 likes
  • Waarmee je niet alleen geschiedenis aan de kant schuift maar ook de bijbehorende archeologie. Er is meer dan genoeg archeologisch bewijs voor de overheersende aanwezigheid van Joodse volk in dat gebied van voor de diaspora.

   Ook de Romeinen hebben hun bezetting van Juda en het Joodse volk zeker verzonnen in jouw ogen?

   2 likes
  • Vroeger en dat is nog niet zo lang geleden werden de Joden inderdaad ‘Palestijnen’ genoemd. Zelf hebben ze zover ik weet die benaming niet aangenomen omdat Palestina (Filistea), het land was waar hun vijanden woonden (de Filistijnen uit de bijbel). Het gaat om wat nu de Gaza strook is. Filistijnen zijn er nu niet meer. Sommige zeggen dat ze werden uitgeroeid door de Joden maar uit recente archeologische bevindingen blijkt nu dat ze zich wellicht hebben vermengd met Joden. Arafat die zich tot leider van een grote groep verschoppelingen uit verschillende Arabische landen wilde maken, wist dat maar al te goed en om zijn ambitie als leider van een volk kracht bij te zetten noemde hij zijn groep ‘Palestijnen’. De wereldleiders (de elite) zijn daar (vrijwillig) ingetrapt en zijn begonnen met het Palestijnse volk, dat nooit een volk was, te erkennen.

   1 likes
 4. Applaus voor Zweden, voor menselijkheid!

  Binnenkort in de media: hoe er absoluut iets aan deze mw. Fernandes gedaan moet worden.
  De Saddam/Gadhaffi/Chavez etc truuk.

  8 likes
 5. Hoe kun je nu een land erkennen dat niet eens bestaat?

  4 likes
 6. Van elk modern land zijn de landsgrenzen bepaald door “landjepik”. (Verover een gebied, noem het: mijn. En laat het niet meer terugveroveren).

  Ik zeg: Alle grenzen opheffen. De wereld is van iedereen. Tot het zover is, zullen de landsgrenzen als een golfbeweging blijven wijzigen. Landjepik houdt nooit op.

  3 likes
 7. En nog één dan hebben wij de 10 hoornige drakenkop.

  2 likes
 8. Ach, was te verwachten van een land dat volledig in de macht van de Islamterreur is gekomen.
  Het zal dan ook wel als enige westers lamd blijven want niemand zal ooit die Palestijnen erkennen, waarom niet? omdat ze het simpelweg niet verdienen.
  Een stelletje laffen honden die zich opblazen in volle stadsbussen verdienen maar een ding, om volledig van de aardbodem geveegd te worden, en dat gaat gelukkig ook gebeuren….

  2 likes
 9. Persoonlijk zijn er bevolkingsgroepen die meer recht hebben op een eigen land, denk dan o.a. aan de Koerden. Palestijnen bestaan niet, tenminste, Palestina is het oude Judea, hernoemd door de Romeinen. De mensen die zich nu Palestijnen noemen zijn gewoon Arabieren die na de Joodse colonisatrie van het mandaat Brits Palestina daar naar toe getrokken zijn voor de welvaart welke de Joden aan het creeren waren. Buiten dat, ook een eigen staat voor deze Arabieren zal niet leiden tot vrede. De Islam zal nooit vrede sluiten met Joden, zo staat het in hun boek.

  2 likes
 10. Palestina heeft altijd al bestaan maar ISRAEL niet .en dan erbij de joden zijn al net zo erg als AMERIKA met hun landroverij .en?? er zouden meer landen moeten/mogen zijn die Palestina erkennen als zijnde een land??

  1 likes
  • Van alle volkeren die in Palestina hebben gewoond, zijn de Joden het enige dat daar non-stop heeft verbleven. Door de diaspora werden ze soms verdreven maar ook in die perioden waren er altijd Joden in Palestina. Overigens het grondgebied dat wij nu Israël noemen werd vroeger ‘Palestina’ genoemd, ofwel ‘het land van de Joden’. Zoals bijvoorbeeld Duitsland vroeger Pruisen was.

   1 likes
 11. Laat die zgn. palestijnen éérst Israel maar eens erkennen.

  2 likes
 12. Chapeau voor Zweden dapper en eerlijk ! Zo zou ons land ook moeten zijn maar ja… met ratje rutte kan dat niet helaas ! Nu staat hij ook nog het hoogste in de opinie peilig …….ik kan dan niet begrijpen…….daarom het is allemaal bedrog !

  2 likes
 13. Daarmee zou Zweden ook de Iman Madhi erkennen en die zich nu gedurende zijn 40 jarige aanwezigheid op aarde, daarvan het meest in de Palestijnse staat vertoefde.

  2 likes
 14. Wie zegt dat de joden in Palestina hebben geleefd ????? de bijbel het grote sprookjesboek van de gebr. Grimm ????? Geloof er niets van de joden zijn mensen zonder land en ze stelen land ! In plaats van dankbaar te zijn voor wat je krijgt willen ze steeds meer bah !

  1 likes
 15. Tot slot mijnheer of mevrouw ‘Waarheid’ moet je je eigen reactie eens lezen op een moment dat je ‘rustig’ bent (na yoga bijvoorbeeld) en merk op hoe arrogant en ronduit verwerpelijk je taalgebruik is. Dit is een forum waar iedereen het recht heeft om zijn ideeën met anderen te delen. Wederzijds respect is dan ook op z’n plaats zodat het voor iedereen aangenaam blijft.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Kremlingezinde media claimen ten onrechte dat EU naziwortels heeft, aldus EU. Wat proberen ze te verhullen?

Kremlingezinde media claimen ten onrechte dat EU naziwortels heeft, aldus EU. Wat proberen ze te verhullen?

Volgens de Britse eurocommissaris Julian King hebben ...

Groot schandaal komt aan het licht in Israël. Zijn duizenden baby's blijvend beschadigd door een experimenteel vaccin?

Groot schandaal komt aan het licht in Israël. Zijn duizenden baby’s blijvend beschadigd door een experimenteel vaccin?

Tussen 2011 en 2015 kregen bijna 240.000 ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.