Gezondheid

Waarom takelt je geheugen af als je ouder wordt?

Help door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Veel mensen kennen het verschijnsel dat hoe ouder ze worden, hun geheugen verder achteruit gaat. Het wordt met het groeien der jaren steeds lastiger om te leren en onthouden.

Wetenschappers hebben nu in kaart gebracht wat er precies in het brein gebeurt en waarom dit voor velen geldt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Neurowetenschapper Joe Z. Tsien, van “the Medical College of Georgia” ontdekte tijdens een studie dat op jonge leeftijd je brein beter in staat is om bepaalde neurale verbindingen te versterken en ook weer los te laten. Terwijl op latere leeftijd het kritische proces van loslaten moeilijker wordt.

Verder ontdekte hij dat de neuronen in het brein van jonge mensen een fractie van een seconde langer kunnen communiceren met elkaar. Dit leidt tot sterke verbindingen die cruciaal zijn voor de geheugenfunctie en dus de ontwikkeling.

Tsien concludeerde dat wanneer het brein goed is in het maken van verbindingen, maar minder goed in het loslaten van bepaalde verbindingen (=vergeten van ‘ruis’), dit een soort opstopping kan veroorzaken in het brein, waardoor het leren van nieuwe dingen steeds moeilijker kan worden. De werking van het langetermijngeheugen wordt door dit proces, dat ‘Information sculpting’ genoemd wordt, afgeremd.

Je kunt het een beetje vergelijken met een harde schijf in een computer, die te vol raakt met onnodige bestanden, waardoor deze steeds trager wordt.

Schone lei

Ooit ben je je leven begonnen zonder voorkennis. Je was als een onbeschreven blad, een schone lei, volledig onbevangen. Je kon nog niets en je wist nog niets. Dit was een perfect startpunt, waarin je enorm veel informatie opnam.

Toen had je nog geen ideeën of meningen over de wereld om je heen. Alles wat je zag, hoorde, aanraakte, proefde en rook fascineerde je.

Vanaf die onbevangenheid en onwetendheid groeide je op tot nu, en moet je nu eens zien hoe vol je zit met ideeën, overtuigingen, aangeleerde ‘wijsheid’ en vooral ‘ruis’. Dit zijn de vergelijkbare bestanden waar je niets mee doet, die de werking van je langetermijngeheugen belemmeren.

Als kind leerde je vliegensvlug. Je brein was als een spons en zoog alle informatie om je heen op en accepteerde het kritiekloos. Dingen die je ouders je leerden, familie, leerkrachten, religieuze leiders, je klasgenoten… het maakte niet uit, je nam min of meer klakkeloos aan waarvan je gezegd werd dat het zo was.

Als je brein te vol zit

Iets totaal nieuws leren, zonder enige voorkennis of ervaring, wil meestal nog wel redelijk vlot lukken. Je zult vooral merken dat het lastig wordt als je dingen wilt leren waarvan je al het een en ander afweet.

Je bent geneigd te denken ‘oh dat weet ik allemaal al’, ‘oh ja, dat zit zo en zo’, of je hebt jezelf na een vroegere poging iets te leren ervan overtuigd dat je dat niet kunt, dat het niks voor jou is, dat je ouders het al niks vonden en jij dus ook niet.

Soms zou het wenselijk zijn als je al die vroegere informatie die in je brein zit opgeslagen even aan de kant zou kunnen schuiven. Gewoon met een schone lei beginnen, zonder al die ‘voorkennis’.

Weer zijn als een onbevangen en onwetend kind, dat eenvoudig nieuwe dingen leert en ontdekt, zonder gehinderd te worden door beperkende overtuigingen.

Het kán

Trancewerk ontwikkelde een geweldige luistersessie, waarmee je alle informatie en kennis die je hebt opgeslagen aan de kant schuift en ruimte maakt voor nieuwe dingen, die je vervolgens even eenvoudig in je opneemt als vroeger.

Het is als een volle eetkamertafel waar van alles op is neergezet en neergelegd, je kunt er niets meer op kwijt en als je alles laat liggen is er nauwelijks plek om nog een bord neer te zetten om de tafel te gebruiken waarvoor hij bedoeld is. Pas wanneer je alle spullen die er niet op horen te liggen hebt opgeruimd, heb je de benodigde ruimte om ontspannen aan tafel te kunnen eten. En dat opruimen kan zijn dat je alles tijdelijk in een grote doos aan de kant zet, totdat je klaar bent met eten!

Hoe zou jij het vinden als je merkt dat je ruimte kunt maken in je brein, waardoor je ineens veel gemakkelijker dingen kunt leren en onthouden? En wat als je ontdekt dat je daardoor weer net zo snel alles kunt onthouden als toen je klein was?

Verbeter nu je geheugen

Met de sessie ‘Leren met een schone lei‘ open je jouw brein, ruim je de ruis op, en parkeer je oude overtuigingen, waardoor je niet langer gehinderd wordt door vroegere kennis.

Wanneer je dit combineert met de sessie ‘Ontwikkel een supergeheugen’, gebeuren en wonderlijke dingen. Alles dat je dan opneemt, onthoud je goed en kun je je ook perfect herinneren. Iets nieuws leren zal je veel gemakkelijker afgaan.

Wil je een cursus of opleiding doen, luister dan naar deze twee sessies en je resultaten zullen onmiskenbaar verbeteren. Of wat als iemand je iets vertelt, en je feilloos kunt reproduceren wat er gezegd werd? Je zult jezelf en anderen verbazen met jouw ijzersterke geheugen!

Je kunt beide sessies nu samen downloaden voor slechts 67 euro (normaal 69,99 per stuk).

Klik hier, maak nu ruimte in je brein voor nieuwe dingen en verbeter je geheugen!

Download hier

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Back to top button