Homepagina » Gezondheid » We eten minder vet, maar worden steeds dikker: Hoe de wetenschap, politiek en industrie ons jarenlang voorlogen
We eten minder vet, maar worden steeds dikker: Hoe de wetenschap, politiek en industrie ons jarenlang voorlogen

We eten minder vet, maar worden steeds dikker: Hoe de wetenschap, politiek en industrie ons jarenlang voorlogen

We dachten meer dan 50 jaar lang dat vetten dood en verderf zaaien en smeerden massaal margarine uit angst voor cholesterol en hartaanvallen. Een studie in het medische tijdschrift BMJ toont nu echter aan dat het negatieve effect van verzadigde vetten nooit bewezen is.

Dat we al meer dan een halve eeuw anders denken, heeft te maken met economische belangen en lobbywerk. Al tientallen jaren draait de ‘lightindustrie’ miljarden omzet.

Decennialang heeft één enkele controversiële studie, de zogeheten zevenlandenstudie, het denken over vet en gezondheid beheerst, aldus gynaecoloog Hendrik Cammu van het Universitair Ziekenhuis van Brussel, toevoegende dat we nu weten dat het – op zijn zachtst gezegd – zwakke wetenschap was.

Onder de mat geveegd

Hoofdonderzoeker Ancel Keys moffelde gegevens die zijn theorie tegenspraken weg. Japan verdween uit de statistieken en Frankrijk – waar mensen flinke hoeveelheden boter en brie eten, maar weinig hartaanvallen krijgen – ook. Er waren gegevens beschikbaar voor meer dan 20 landen, maar Keys hield er zeven over.

Intussen weten we uit diverse grote studies dat er géén verband bestaat tussen de consumptie van verzadigde vetten en hartziekten, stelt de Amerikaanse journaliste Nina Teicholz. Daarnaast blijkt uit de studie die twee weken geleden in het BMJ werd gepubliceerd dat minder verzadigd vet eten de kans op hartaanvallen níét verlaagt.

Stapels bewijsmateriaal zijn systematisch onder de mat geveegd omdat ze Keys’ theorie niet bevestigden. Sceptici werden geïntimideerd en zelfs bespuugd of geslagen.

Status quo

Pas recentelijk is bewezen dat Keys geld kreeg van de suikerindustrie. Door zijn toedoen is in de jaren zeventig de massaproductie van glucose-fructosestroop begonnen, die nog altijd wordt verkocht als ‘natuurlijke suiker’ en onder meer in frisdrank wordt gebruikt. Men is het erover eens dat de diabetesepidemie daar veel mee te maken heeft, zegt Cammu.

In de jaren tachtig, tijdens de opkomst van lightindustrie, werden verzadigde vetten massaal ingeruild voor geraffineerde suikers. De grafieken over obesitas en diabetes vertonen ironisch genoeg net dán een steile knik omhoog.

“We zijn juist dikker geworden sinds we geen vet meer eten,” benadrukt Teicholz. “Overheden zijn tegen verandering en kiezen om verschillende redenen voor de status quo. Onderschat de economische belangen niet: die van de graanproducenten, maar ook agro-industriële concerns als Cargill, Unilever en Monsanto. En de farma-industrie kijkt ook altijd mee.”

[Humo]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Kalki schreef:

  Al deze leugens moeten uit de wereld worden geholpen.

 • Mark van de Ven schreef:

  Zij hebben ons voorgelogen, maar wij hebben ons laten voorliegen. Begin jaren 90 was ik voor werk in de VS. Het viel me toen bijzonder op dat er in supermarkten overal met grote koeie letters stond geschreven: “low fat” of “no fat” terwijl er bizar veel obese mensen rondliepen. Als je dan goed keek op de verpakkingen dan zag je al gauw dat het stikte van de suiker. Voor mij was het toen duidelijk dat vet niet dik maakt, maar de suiker.

 • Noah schreef:

  Vergeet ook niet de Vitamine D en levertraan, juist deze zijn belangrijk bij overgewicht.
  Hoe minder zon, hoe dikker de mensen.
  In levertraan zit vitamine D, die je alleen moest innemen in de wintermaanden. De ouderen waren zo dom nog niet.

 • exegese schreef:

  En de leugens blijven zich hardnekkig vermeerderen, las eergisteren in de “Televaag” dat diabetes 1 zeer waarschijnlijk veroorzaakt wordt door te veel hygiëne. Een te steriele levenswijze zou de doorslaggevende factor zijn achter de enorme toename van het aantal diabetes 1-gevallen. Dit allemaal in de hoop dat de echte oorzaken niet onder de aandacht komen. Houdt het gepeupel ziek, zwak en misselijk en vul de zakken met Big Pharmaffia. Stelletje meedogenloze misdadigers zijn het, niet meer en niet minder.

 • Piet schreef:

  Ooit gehoord van Glencore? Wordt niet in het artikel genoemd, doet zich niet onder van Cargill. Verdiep je er eens in.

 • Dolex schreef:

  Dat vet niet per se slecht is, geloof ik.
  Maar ‘light’-producten werden volgens mij verkocht als ‘sonder suiker’. (Met andere gifstoffen zoals aspartaam…)

  Dus dit zinnetje:
  ‘In de jaren tachtig, tijdens de opkomst van lightindustrie, werden verzadigde vetten massaal ingeruild voor geraffineerde suikers.’, is een beetje raar.

 • x

  Check Also

  lena

  De vader van Lena overleed aan alzheimer. Waarom de arts Covid-19 opgaf als doodsoorzaak

  In april dit jaar overleed de vader ...

  bill gates

  Wie zijn de hogere machten boven ‘corona-expert’ Bill Gates?

  Bill Gates is één van de rijkste ...

  >