Homepagina » Het Complot » VatiLeaks-schandaal brengt Vaticaan ernstig in verlegenheid
vatileaks290347349874

VatiLeaks-schandaal brengt Vaticaan ernstig in verlegenheid

Het Vaticaan heeft ontkend dat een kardinaal het meesterbrein zou zijn achter het zogenoemde VatiLeaks-schandaal dat leidde tot de arrestatie van de persoonlijke butler van de paus.

De Italiaanse pers beweerde op basis van gelekte documenten dat de operatie onder aanvoering stond van een onbekende ‘prins van de kerk’.

Het hoofd van de persdienst van de Heilige Stoel, Federico Lombardi, werd gedwongen zich uit te spreken over de kwestie nadat werd gespeculeerd dat diverse hooggeplaatste religieuze figuren achter het lekken van gevoelige informatie uit het Vaticaan zaten. Butler Paolo Gabriele, die meer dan vijf jaar werkzaam was voor paus Benedictus XVI, zou niets meer zijn dan een zondebok. Gabriele werd afgelopen week gearresteerd toen documenten in zijn appartement waren gevonden.

Geavanceerder dan de CIA

Diverse Italiaanse kranten publiceerden een interview met een anonieme klokkenluider die uitlegde waarom de documenten werden gelekt. “We zijn met een groep, het ware brein achter de operatie bevindt zich tussen de kardinalen, dan zijn er de monseigneurs, de secretarissen, minder belangrijke mensen,” aldus de informant.

“De bediende bezorgt alleen maar brieven. De inlichtingendienst van het Vaticaan heeft beveiligingssystemen die geavanceerder zijn dan alles wat de CIA tot zijn beschikking heeft, maar de kardinalen zijn gewend om boodschappen per brief te versturen,” ging hij verder.

“Je hebt bepaalde mensen die niet blij zijn met kardinaal-staatssecretaris Tarcisio Bertone,” voegde hij toe. “En je hebt mensen die denken dat Benedictus XVI te zwak is om de kerk te leiden. Dan heb je ook nog mensen die denken dat het tijd is om een stap voorwaarts te maken. Het is iedereen tegen iedereen.”

Select gezelschap

De klokkenluider onthulde ook hoe Benedictus een select gezelschap van vijf mensen om zich heen heeft verzameld in het Vaticaan om zichzelf te beschermen.

Binnen enkele uren na de publicatie van het interview gaf Lombardi een verklaring af waarin hij stelde dat geen enkele kardinaal betrokken zou zijn bij de zaak en dat er verder geen verdachten zouden zijn.

Medeplichtigen

Kardinaal Robert Sarah (67), president van de Pauselijke Raad ‘Cor Unum’, sprak als eerste hooggeplaatst religieus figuur binnen de Romeinse Curie, het bestuursapparaat van de paus, over het schandaal.

“Laten we hopen dat de arrestatie van de butler een geïsoleerd geval is en dat er geen andere verraders zijn binnen het Vaticaan,” zei hij. “Er is veel verdriet. Het is pijnlijk om te zien hoe de paus wordt verraden door iemand die zo dicht bij hem stond. Het zou nog serieuzer worden wanneer aan het licht zou komen dat er meer medeplichtigen zijn. Daarom moeten we deze schokkende situatie laten onderzoeken door de rechters.”

In de loop van dit jaar werden meerdere keren vertrouwelijke documenten gelekt uit de hoogste regionen van het anders zo gesloten Vaticaan. Zo werd er onder andere een kritische brief van een bisschop aan de paus gepubliceerd. De man beklaagde zich er bij Benedictus over dat hij was weggepromoveerd omdat hij corruptie binnen het Vaticaan aan de kaak stelde.

Ernstig in verlegenheid

Eerder beschuldigden medewerkers van het Vaticaan ook de president van de bank van het kerkstaatje van het lekken van vertrouwelijke documenten. Hij werd afgelopen donderdag door het bestuur van de bank de laan uitgestuurd. De officiële reden daarvoor was dat hij zijn functie niet naar behoren heeft uitgeoefend.

Het VatiLeaks-schandaal heeft het Vaticaan ernstig in verlegenheid gebracht. De vertrouwelijke stukken die werden gelekt brachten verscheidene vooraanstaande kardinalen in verband met intriges en corruptie.

Bron: Telegraph.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
catharina r
catharina r
9 jaren geleden

in verlegenheid dit is voor het eerst wat ik hoor .

Jap
Jap
9 jaren geleden

in verlegenheid?? jeeeeeeeeeeeeeeeeee

ik word er onpasselijk van.

jap

Waarom niet waar
Waarom niet waar
9 jaren geleden

De vele barsten worden scheurtjes en groter en groter. Hoe lang kan het Vaticaan zich nog verschuilen achter incidenten?

bijttel
bijttel
9 jaren geleden

Het is wel opvallend dat de lekken gaan over het melden van corruptie. Kennelijk worden er hele vreemde spelletjes gespeeld en worden de zaken totaal anders voorgesteld dan ze zijn. Ook vreemd dat het lekken meer aandacht krijgt dan de corrupte waarover het gaat. Misschien handelde de butler zelfs in opdracht van de paus zelf, omdat hij niet de macht heeft om die corruptie aan te pakken…

x

Check Also

grapperhaus

Grapperhaus dreigt met nieuwe avondklok als mensen niet naar kabinet luisteren: ‘Totaal absurd en ongepast’

Om het coronavirus in te dammen kan ...

baby

2620 dode baby’s na vaccinatie en berichten over vreselijke bijwerkingen

Tot 12 november zijn er 2620 miskramen ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

19
0
We lezen graag je reactie!x