Homepagina » Mens en Dier » Weldoener geeft Hopi indianenmasker terug
Weldoener geeft Hopi indianenmasker terug

Weldoener geeft Hopi indianenmasker terug

Eén van de Amerikaanse indianenmaskers keer terug naar de oorspronkelijke eigenaren van de Hopi, een inheemse indianenstam uit de staat Arizona.

Ondanks felle protesten van stamleden en steunbetuigers, waaronder acteur Robert Redford en twee musea in Arizona, weigerde een Franse rechter de veiling van de maskers te verbieden.

Vertegenwoordigers van de Hopi voerden tevergeefs aan dat de veiling van ongeveer 70 maskers en hoofdtooien heiligschennis is. De Hopi zeggen dat de maskers zijn gezegend met heilige geesten en dat ze van hen zijn gestolen.

Crimineel gebaar

Ook zouden de voorwerpen voor de Hopi een medium zijn om contact te leggen met hun voorouders. De Amerikaanse ambassadeur in Parijs, Charles Rivkin, had donderdag nog aangedrongen op uitstel van de veiling door het Franse Néret-Minet Tessier & Sarrou.

Hollywoodster Redford schreef in een brief aan de rechtbank dat de maskers toebehoren aan de Hopi en de Hopi alleen. De veiling komt neer op heiligschennis en zou een crimineel gebaar zijn, aldus de acteur die naar eigen zeggen een goede vriend van de Hopi is.

Supporters van de Hopi riepen tijdens de veiling ‘schande’ en ‘gênant’. Eén van hen werd uit de zaal verwijderd. De Hopi boden zelf niet mee op de maskers. Eén van de maskers werd aangekocht door een weldoener die het aan de Hopi wil teruggeven.

Paardenhaar

De maskers hebben surrealistische felgekleurde gezichten en zijn gemaakt van hout, leer, veren en paardenhaar. Ze zijn waarschijnlijk in de jaren dertig en veertig ontvreemd uit een reservaat in het noorden van Arizona.

Volgens het veilinghuis zijn de maskers en hoofdtooien in het verleden al verkocht en gekocht en zijn ze op legale wijze verkregen door een Franse verzamelaar.

Bron: Nd.nl

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Ned Kelly schreef:

  Wat gestolen is blijft gestolen en zijn de kopers wetend of onwetend helers

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  [quote name=”Ned Kelly”]Wat gestolen is blijft gestolen en zijn de kopers wetend of onwetend helers[/quote]
  Wat is gestolen en bekend is dat het gestolen is, maakt je tot heler. Als je de prijs verdacht vindt, en het toch koopt dan ben je al een heler.Omdat je vervoegelijk kon aannemen dat zo,n prijsje veel te laag is.Onwetende helers worden daarom ook geen heler genoemd, maar een slachtoffer.Opgelicht!Maar ik begrijp heus wat u bedoelde maar als ex hoofdagent politie, wou ik u het correcte ff vertellen.

  0 likes
 • days of our lives schreef:

  Liefst één van de zeventig wordt teruggegeven? Tis niet om over naar huis te schrijven.

  0 likes
 • Ned Kelly schreef:

  Bedankt voor de uitleg Oom Agent maar als een blanke aankomt met een heilig indiaans masker dan hoor je toch te weten dat een blanke daar nooit eerlijk aan is gekomen,want indianen geven dat soort maskers nooit zomaar weg en verkopen ze zeker niet want het woord zegt het al het gaat om heilige maskers

  0 likes
 • Linda schreef:

  Er is zoveel gestolen door de eeuwen heen. Niet in de laatste plaats door het Vaticaan. Dat is ondertussen wel duidelijk. Zoveel waardevol erfgoed is aan het geld ten onder gegaan. Shame on me, als lid van een westerse beschaving.

  0 likes
 • Kapitein Biff schreef:

  Dit is net zoiets als het veilen in het buitenland van het gebeente van de enkele verzetsstrijders die we hadden in de tweede wereldoorlog,

  ik geef zomaar een voorbeeld

  0 likes
 • days of our lives schreef:

  [quote name=”Kapitein Biff”]Dit is net zoiets als het veilen in het buitenland van het gebeente van de enkele verzetsstrijders die we hadden in de tweede wereldoorlog,

  ik geef zomaar een voorbeeld[/quote]

  Als jij deze beenderen daadwerkelijk vereert, zou je die vergelijking kunnen maken.

  0 likes
 • Testpilot schreef:

  Ik heb enorm veel respect voor de Hopi indianen, ze hebben een bijzondere cultuur welke tot de dag van vandaag nogsteeds door ontwikkeld.

  Hoe zouden de Franse aan deze maskers gekomen zijn? Is er bewijs dat het gestolen is of kan het zijn doorverkocht door een Hopi indiaan die dacht snel wat geld te verdienen? Nu ze zien dat het veel meer waard is geworden willen ze het terug, kan me voorstellen dat een rechter daar geen oor voor heeft.

  0 likes
 • Wout schreef:

  [quote name=”Linda”]Er is zoveel gestolen door de eeuwen heen. Niet in de laatste plaats door het Vaticaan. Dat is ondertussen wel duidelijk. Zoveel waardevol erfgoed is aan het geld ten onder gegaan. Shame on me, als lid van een westerse beschaving.[/quote]
  Maar geef jezelf niet teveel op de kop Linda. Als we ons weer teveek verbinden met wat allemaal niet klopt, zitten we op dat moment juist in ons ego. Heel veel is er nog niet goed maar door de juiste, vanuit het hart gerichte handelingen te verrichten naar de buitenwereld toe, komen we er als ras wel uit. Maar het is zeker niet gemakkelijk.

  Keep it up!

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  rutte

  Antwoord van Rutte op allesbepalende coronavraag is ronduit schokkend

  FvD-leider Thierry Baudet vroeg premier Rutte in ...

  van dissel

  ‘Van Dissel geeft eindelijk toe dat de coronatest niet betrouwbaar is’

  Kamerlid Wybren van Haga heeft gelijk gekregen ...

  >