Veel mensen weten inmiddels dat frisdrank niet goed is voor de gezondheid. Door de jaren heen is de koolzuurhoudende drank geassocieerd met de obesitas-epidemie en de stijgende gezondheidskosten.
Sommige experts hebben zelfs opgeroepen tot een belasting op frisdrank zodat mensen worden afgeschrikt en er minder van gaan drinken.
Alhoewel mensen veelal weten dat frisdrank kan leiden tot diabetes brengen zoete koolzuurhoudende dranken ook een aantal verborgen gevaren met zich mee.
Onzichtbare vetopslag rond de organen
Deense onderzoekers hebben ontdekt dat de consumptie van frisdrank leidt tot een sterke toename van de hoeveelheid gevaarlijke verborgen vetten in het lichaam. Tijdens de studie vroegen de onderzoekers participanten om een half jaar lang elke dag te kiezen tussen frisdrank gezoet met 50 procent glucose en 50 procent fructose (tafelsuiker), melk met dezelfde hoeveelheid calorieën als gewone cola, caffeïnevrije cola of water.
De onderzoekers zagen een sterke toename van de hoeveelheid vetten die moeilijk met het blote oog te zien zijn. Deelnemers die kozen voor cola hadden na zes maanden 132 tot 142 meer levervet, 117 tot 221 meer vet op de botten en bovendien was het triglyceridegehalte met 30 procent gestegen. Mensen die kozen voor de gezoete frisdrank hadden na de periode 11 procent meer cholesterol in hun bloed.
In de Verenigde Staten worden veel frisdranken gezoet met glucose-fructosestroop dat zorgt voor nog meer vetopslag in het lichaam. Vermijd caffeïnevrije frisdranken als gezond alternatief. Kunstmatige zoet- en kleurstoffen worden geassocieerd met hersenbeschadiging en hyperactiviteit. Mensen die caffeïnevrije frisdrank consumeren hebben meer kans op diabetes.
Giftige vlamvertragers
Sommige populaire frisdrankmerken zoals Pepsi, Fanta Orange, Gatorade en Mountain Dew bevatten een giftige vlamvertrager die ervoor zorgt dat de kunstmatige smaakstoffen zich mengen met de rest van de vloeistof.
Deze gebromineerde plantaardige oliën (E443) kunnen leiden tot broomvergiftiging met huidletsel, geheugenverlies en zenuwaandoeningen als gevolg.
Grootste wetenschappelijke experiment op Aarde
De glucose-fructosestroop waar veel frisdranken mee gezoet worden komt uit genetisch gemodificeerd mais. Genetisch aangepast voedsel werd in de negentiger jaren geïntroduceerd in onze voedselketen. We weten niet welke invloed deze technologie op de lange termijn op onze gezondheid heeft omdat de corporaties die de gewassen hebben ontwikkeld nooit tests hoefden te doen.
Onafhankelijke wetenschappers ontdekken dat genetisch gemodificeerde gewassen kunnen leiden tot aandoeningen aan het spijsverteringskanaal, onvruchtbaarheid en daarnaast het verouderingsproces versnellen.
Bron: Rodale.com
Gerelateerd:
- Gevaren van de kleurstof tartrazine in ons voedsel
- Pepsi zegt in wezen accuzuur te verkopen
- Onthuld: Wat is aspartaam?
- Vitaminwater ontmaskerd als suikerwater (video)
- Artsen: Energiedrankjes vergiftigen jeugd
Bereidde deze olympische openingsceremonie ons voor op het coronavirus?
Zo hield Pfizer alles verborgen voor de toezichthouders
Advocaat Adèle van der Plas over Baybasin: ‘Dit is zo’n complot dat je het zelf niet geloven kunt’
Mysterieuze pluimen op Mars stellen wetenschappers voor raadsel
Het is haast om misselijk van te worden. Zoveel mensen zitten deze winter in de kou dankzij het huidige kabinet
Deze Franse ex-soldaat zag met eigen ogen wat er in Boetsja gebeurde en kan het ternauwernood navertellen
Wereldprimeur: Ziekenhuis in Tilburg bestrijdt onbehandelbare darminfectie met honing
Waarom een fietsvakantie goed is voor je gezondheid
Professor Amsterdam UMC spreekt zich uit: ‘Ik kan niet meedoen aan een systeem dat leidt tot vaccinatiedwang’