CoronaMens en Dier

Ontluisterende Wob over dubbele pet en conflicterend belang Kaag: ‘Aftreden?’

Help mee door deze info met je kennissen op je social media te delen!

Een minister mag geen nevenfuncties hebben. Toch zat minister Sigrid Kaag (D66) van 2018 tot 2021 in de Global Preparedness Monitoring Board van de WHO. Ze verzweeg dit voor de Kamer. De premier en de minister van VWS moeten hiervan geweten hebben, zegt data-analist Wouter Aukema, die zich baseert op vrijgegeven Wob-documenten.

De GPMB is opgericht door de WHO en de Wereldbank en wordt gefinancierd door onder andere de Bill & Melinda Gates Foundation, Wellcome Trust en Duitsland. Het doel van deze club: het voorbereiden van het pandemieverdrag.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

WHO-baas Tedros benaderde Kaag persoonlijk, onder andere vanwege haar affiniteit met de SDG-agenda van de VN en het WEF. Kaag werd tot twee keer toe ontraden om toe te treden.

Reuring

In een e-mail die op 3 september 2018 werd verstuurd naar het ministerie van Buitenlandse Zaken valt te lezen: “Een dubbele pet ingewikkeld voor een zittende minister en als donor, die aan parlement verantwoording verschuldigd is over bijdragen aan WHO.”

Ambtenaren hebben tussen 2018 en 2021 herhaaldelijk gesignaleerd dat er nog steeds geen verantwoording is afgelegd aan de Tweede Kamer over haar nevenfunctie. “Ik vind dit heel kwetsbaar,” schreef een ambtenaar op 3 juni 2022.

Op 27 mei 2021 deelde Kaag de GPMB en WHO mee dat ze haar lidmaatschap niet verlengt en betuigt ze haar steun aan het ‘Build Back Better’. Voor haar daadwerkelijke aftreden ontstaat er nog reuring vanwege een verklaring van de GPMB richting de G7 en G20, die door Kaag als lid en minister is ondertekend.

In strijd

Daarin roept de GPMB op tot forse investeringen in Covid-19 (acht miljard), in aanvulling op de reeds aangekondigde investeringen vanuit de Wereldbank en het IMF. Het statement is onder meer naar de G7- en G20-leden gestuurd. De G20 zegde daardoor toe.

Aukema vat samen: Kaag handelt in strijd met het Handboek Integriteit, negeert twee keer het advies om geen zitting te nemen in de GPMB, negeert meerdere adviezen om verantwoording af te leggen aan de Tweede Kamer en pas na het aantreden als minister van Buitenlandse Zaken verlengt ze haar lidmaatschap niet.

Onderzoeksjournalist Marc van der Vegt reageert: “Deze Wob toont mijns inziens wat er mis is met de Nederlandse democratie.” BVNL-bestuurslid Hans van Tellingen vraagt: “Minister Kaag verzwijgt nevenfunctie voor de Kamer. Aftreden?”

4.9 139 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

146 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeroen 🐝
Jeroen 🐝
1 jaar geleden

Niet om Beadet op te hemelen of zo, maar moest hij niet een schorsing tegemoet zien basis van een verwijt over… NEVENFUNCTIES.

Ik zei toen al dat als je daarvoor kamerleden gaat schorsen dat je dan heel “politiek” Den Haag onderhand wel zou kunnen schorsen.

Antiislam
Antiislam
1 jaar geleden

Wat een smeerlappen en dan al die ophef over vermeende niet opgegeven neven functies van Baudet, Waar uiteindelijk niets aan de hand was totaal verrot d

Greet Resist
Greet Resist
1 jaar geleden

als een kakkerlak, die loopt vanzelf weg als je er maar licht op schijnt

Marco
Marco
1 jaar geleden

Zal Yasser Klaver kaag ook hard aanspreken over haar nevenfuncties, wat klaver bij van Meijeren ook deed.

Back to top button
146
0
We lezen graag je reactie!x