Homepagina » Universum » Water op aarde is ouder dan de zon
Water op aarde is ouder dan de zon

Water op aarde is ouder dan de zon

Het water op aarde blijkt ouder te zijn dan onze zon. De ontdekking suggereert dat water een veelvoorkomend bestanddeel is van de stof- en gaswolken waaruit zonnestelsels worden geboren. Volgens onderzoekers is water niet zo ‘speciaal’ en is er een grote kans dat exoplaneten leven herbergen.

Gedacht wordt dat de zon ongeveer 4,5 miljard jaar oud is, maar het water op aarde werd mogelijk nog eerder gevormd als kleine ijskristallen die door de ruimte zweefden. Professor Tim Harries van de Universiteit van Exeter in Engeland zei: “We weten dat water van essentieel belang is voor de ontwikkeling van leven op aarde, maar het is mogelijk dat het water van de aarde al in het prille zonnestelsel bestond. Deze omstandigheden kunnen zich overal voordoen.”

“Toen we de oorsprong van het water op aarde bepaalden, ontdekten we dat de manier waarop ons zonnestelsel is gevormd niet uniek is en dat exoplaneten zich vormen in een waterrijke omgeving,” ging hij verder. “Op sommige exoplaneten kunnen de omstandigheden geschikt zijn voor de ontwikkeling van leven.”

Het internationale team van wetenschappers bestudeerde ijs dat sinds het ontstaan van het zonnestelsel bewaard is gebleven in kometen en asteroïden. Aan de hand van computersimulaties toonden ze aan dat het water in de oceanen, meteorieten en kometen eerder werd gevormd dan het zonnestelsel zelf.

Het water bevatte deuterium, een ‘zware’ isotoop van waterstof, wat erop wijst dat het afkomstig kan zijn uit de interstellaire ruimte. De onderzoekers hebben vastgesteld dat in ieder geval een deel van het water in het zonnestelsel en op aarde ouder is dan de zon.

Als andere zonnestelsels zich op een soortgelijke manier vormen, lijkt water een veelvoorkomend ingrediënt te zijn voor de vorming van planetaire systemen, aldus hoofdonderzoeker Ilsedore Cleeves van de Universiteit van Michigan.

Tot op heden heeft de Kepler-satelliet bijna 1000 planeten buiten het zonnestelsel ontdekt. Het onderzoek is verschenen in vakblad Science.

[Carnegie Science]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Daan
Daan
7 jaren geleden

We worden langzaam maar zeker klaar gemaakt voor het grote nieuws…

Robert
Robert
7 jaren geleden

Stel dat de zon later is ontstaan, zou het dan waarschijnlijk kunnen kloppen dat de zon verantwoordelijk was voor het magnetisch veld (door de zonnewinde die magnetische deeltjes uitspuugt) als natuurlijk middel van de aarde. (Als deze aanname klopt) Wat gaat er dan gebeuren met de planeet aarde als deze natuurlijke magnetische veld overgenomen word door elektromagnetische velden die de natuurlijke magnetische velden verdrukt. (probeer dit maar eens uit!!! Neem een gewoon kompas en hou daar een digitaal kompas tegen zie wat er gebeurd met het gewone kompas.!!! Ps als het water al 4,5 miljard op deze planeet is dan hebben we deze in nog geen twee eeuwen zodanig vervuild dat de vissen en andere zoogdieren hen plek elders zijn aan het zoeken…en laat staan wat we met onze prachtige bodem hebben gedaan.

whatever
whatever
7 jaren geleden

Toen ik nog op school zat, zuigde we het zuurstof uit water, als proef bij natuurkunde. De leraar vertelde ons dat we daarmee het water lieten koken zonder heet te laten worden. Misschien een rare vergelijkenis, maar het deed me daar aan denken.

max
max
7 jaren geleden

in mijn opinie is dit wel begrijpelijk aangezien de water toevoer door meteorieten naar de aarde is gekomen en het een wonder is dat ondanks de brute geboorte van de maan het meeste water op aarde is gebleven het fenomeen wel te verklaren valt

x

Check Also

professor

Harvard-professor: Iets buitenaards bezocht ons in 2017

Een object dat recentelijk door ons zonnestelsel ...

signalen

Iets of iemand stuurt vanuit de ruimte signalen naar de aarde, en wetenschappers weten niet waarom

Astronomen hebben een mysterieuze radiobron ontdekt in ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

19
0
We lezen graag je reactie!x