Gezondheid

Werkzame stof in mediterrane plant bestrijdt kankercellen

Help mee door dit met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Amerikaanse wetenschappers gaan onderzoeken of een mooie gele bloem kan worden ingezet bij de bestrijding van kanker.

Het klinisch onderzoek is aangekomen bij de fase waarin de plant wordt getest op mensen. De bloeiende Thapsia garganica ziet er onschuldig uit, maar schijn bedriegt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het mediterrane ‘onkruid’  is zeer giftig voor schapen en koeien. In de oude Griekse literatuur wordt het ook wel de ‘wortel des doods’ genoemd.

Thapsigargine

De plant kan nu op een heel andere manier worden gebruikt, namelijk voor het traceren en doden van kankercellen. Onderzoekers staan voor de uitdaging om de kracht van de giftige stof te gebruiken om alleen de kankercellen te doden en de gezonde cellen met rust te laten.

Oncoloog Samuel Denmeade van de Johns Hopkins-universiteit in Baltimore heeft deze taak op zich genomen. Hij werkte samen met zijn team de afgelopen 15 jaar aan een variant op thapsigargine, de werkzame stof in de plant, die alleen de strijd aangaat met kankercellen.

Thapsigargine passeert de celmembranen en schakelt de calciumpompen van cellen uit. Die zijn essentieel voor overleving. Het team van Denmeade paste het thapsigarginemolecuul aan door een extra peptideketting toe te voegen die voorkomt dat het gif gezonde cellen binnendringt.

PSMA

Het gif kan wel een cel binnengaan wanneer het molecuul PSMA tegenkomt, een enzym dat vaak wordt aangetroffen aan het oppervlak van vele prostaatkankercellen. PSMA trekt de extra ketting uiteen waardoor het gif vrij is om de cel te doden. Uit recente studies blijkt bovendien dat PSMA ook wordt gevonden in tumoren buiten de prostaat.

Alhoewel de traditionele chemotherapiemedicijnen alleen cellen aanvallen die buitensporig snel groeien, vernietigt dit nieuwe gif niet alleen groeiende, maar ook sluimerende kankercellen en cellen die worden gebruikt voor de groei van tumoren.

De resultaten van tests met het potentiële geneesmiddel op proefdieren zijn zo veelbelovend dat met de klinische fasen kan worden gestart.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Lilian
Lilian
11 jaren geleden

Er is veel meer mogelijk dan we mogen weten, maar Jan-de-Werkman blijft gruwelijk bestraald worden.

Dit soort berichten is leuk, maar het blijven zoethoudertjes want niemand past het toe.

Sipco
Sipco
11 jaren geleden

Tegen elke ziekte, is een kruid gewassen.Jammer dat er door de houtkap zo slordig met dit gegeven wordt omgesprongen.Fijn te weten, dat er altijd nog mensen zijn, die zo snel mogelijk allerlei plantensoorten veilig stellen.

sus
sus
11 jaren geleden

ik geloof niet zo in kanker bestrijding. v.m. is bestrijding alleen maar tijdelijk succesvol. alles wat we niet leuk of handig of gezond vinden maken we gewoon af, denken we. lekker snel en makkelijk. klaar. maar de ervaring leert dat de “vijand” dan wel tijdelijk is uitgeschakeld maar mettertijd komt die gewoon nog sterker terug. kijk maar naar de bacterien, insecten etc. bestrijding met gif en dergelijke maakt ze uiteindelijk resistent. het is dus handig om naast bestrijding ook een andere kant op te denken, te kijken en te zoeken. bv. in de niet materie zoals gevoel/gedachte. v.m. ontstaat daar de kanker. uiteindelijk wordt van gevoel en gedachte materie en de kanker wordt zichtbaar als knoop, tumor of dergelijke…

mb
mb
11 jaren geleden

… wie weet , maar van je dokter zul je het waarschijnlijk niet krijgen. Overigens alweer een bestrijding van kanker … tijd voor aanpakken oorzaken.

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x