Wetenschap

“Wetenschappelijke tijdschriften staan boordevol nonsens”

Help mee door dit met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

“Het meeste wat in tijdschriften wordt gepubliceerd klopt niet of is gewoon nonsens.” Dat zegt Richard Smith, die meer dan 10 jaar als redacteur voor het toonaangevende British Medical Journal werkzaam was. Hij verwijst daarmee naar het beroemde artikel Why most published research findings are false van John Ioannidis uit 2005.

Voordat studies worden gepubliceerd door wetenschappelijke en medische tijdschriften, worden ze kritisch bestudeerd door experts. Ieder jaar worden honderdduizenden nieuwe studies gepubliceerd en door middel van peerreview kunnen lezers ervan op aan dat het gepubliceerde materiaal wetenschappelijk gezien klopt.

Dr. Smith vertelde aan Times Higher Education dat peerreview niet werkt en dat fouten gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Hij deed een experiment door bewust acht fouten te laten staan in een paper dat hij vervolgens naar 300 experts stuurde. Geen van de experts bleek in staat meer dan vijf fouten te vinden en een vijfde van hen zag geen enkele fout.

“Als peerreview een medicijn was zou het nooit op de markt komen omdat we veel bewijs hebben voor de schadelijke effecten ervan en geen bewijs voor de voordelen,” zei hij. “Laten we de heilige koe slachten.”

Duister pad

Dr. Richard Horton, redacteur van het vooraanstaande medisch tijdschrift The Lancet, schreef onlangs in een opiniestuk dat ‘een groot deel van de wetenschappelijke literatuur, misschien wel de helft, simpelweg niet klopt’. Dit komt volgens hem onder meer door belangenverstrengeling en een obsessie om dubieuze modetrends te volgen. “De wetenschap is een duister pad ingeslagen,” zei Horton.

Te pas en te onpas wordt er slecht onderzoek gepubliceerd, aldus Horton, die spreekt van een alarmerende trend. “Wetenschappers manipuleren maar wat vaak hun gegevens om ze aan te laten sluiten op hun theorie van de wereld,” zei hij.

[Independent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Thijs
Thijs
7 jaren geleden

Helaas dat dit inderdaad de conclusie is over de (meeste) wetenschap(pers). Veel wetenschappers die werken in opdracht of in dienst van grote corporaties, zodat die hun producten aan de man kunnen brengen.

Val ik ook weer terug op de kwantummechanica. Ook niet iedereen daar is helemaal te vertrouwen, echter zie ik daar nog de meeste wetenschappers die echt de magie in het leven proberen te onderzoeken. De “huis-tuin-en-keuken” wetenschap is onzin verkopen aan de mens.

Daarnaast is uiteraard de vraag, wat is een wetenschapper? Wetenschap is voortgekomen uit filosofie: simpel de vraag “waarom” iets zo is of iets zo werkt. Veel hedendaagse wetenschappers zijn die oorsprong totaal kwijt. De voorstelling bij de magie van “waarom” lijkt vaak niet eens meer van toepassing. Daarnaast werd er in de vroege wetenschap nog veel gekeken naar hoe de natuur en hoe het universum werkt (beide onze grote leermeesters). Nu wordt er wetenschap uitgevoerd in laboratoria, die wel heel efficiënt zijn in onderzoek, maar die de energie en de magie van onze omgeving waarin we verblijven missen.

Loki
Loki
7 jaren geleden

Nou niet alleen tijdschriften hoor, ook websites van zogenaamde fondsen en stichtingen die veelal gesponsord worden door voedselindustrie en Pharma kramen een hoop onzin uit om mensen maar geld af te troggelen voor (zogenaamde) onderzoeken.
Zijn het niet juist die 2 die ons ziek maken met al die nonsens praatjes over hoe gezond hun producten wel niet zijn.
Alles waar maar E-nummers, chemische stoffen, suiker en ongezond zout in zit, is niet gezond voor lijf en leden. En tegenwoordig misleid men met mooie woorden al gistextract.
Proost!!!

exegese
exegese
7 jaren geleden

Kortom, we kunnen als gewone sterveling eigenlijk nergens meer op vertrouwen en zijn volledig op onszelf en ons nuchtere verstand aangewezen. Dit in combinatie met totaal corrupte overheden, de op geld beluste machthebbers op elk mogelijk vlak, de ons altijd omringende nauwkeurig geplande brainwash, maakt dat we constant ziek, onderweg of in een crisis verkeren waar we als onderklasse altijd het gelag betalen. En nog wil het gros van de mensen dit koste wat kost niet onder ogen zien!

Enkidoe
Enkidoe
7 jaren geleden

Het probleem met onderzoek, is dat het vaak een herhaling is van wat er al eerder onderzocht geworden is. Je kunt dus een hoop bronnen vinden welke a zeggen, maar ook b.

Hierdoor kun je uiteindelijk de kant uitgaan welke je uit wilt gaan met je onderzoek wat de betrouwbaarheid cq de validiteit niet ten goede komt.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

19
0
We lezen graag je reactie!x