Innovatie

Tokelau-eilanden stappen over op 100 procent zonne-energie

Help anderen door dit met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Tokelau-eilanden vormen het eerste gebiedsdeel op aarde dat volledig is overgestapt op zonne-energie, zo laten functionarissen weten.

De eilandengroep in de Stille Oceaan – bestaande uit de atollen Atafu, Fakaofo en Nukunonu – was voorheen afhankelijk van diesel om elektriciteit op te wekken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Nieuw-Zeeland investeerde in een project ter waarde van 5,5 miljoen euro in het overzeese gebiedsdeel. Op de drie atollen zijn velden met zonnepanelen geplaatst. Het laatste veld was begin deze week gereed voor gebruik.

Belasting

“Het Tokelau Renewable Energy Project is het eerste in zijn soort. De drie belangrijkste atollen beschikken nu over voldoende capaciteit aan zonne-energie om aan de vraag naar elektriciteit te voldoen,” zei de Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken Murray McCully in een verklaring.

“Tot nu toe waren de Tokelau-eilanden voor het opwekken van elektriciteit altijd volledig afhankelijk van diesel, een zware belasting op zowel het milieu als de economie,” voegde hij toe.

Mijlpaal

Projectleider Mike Basset-Smith zei dat de stap een ‘zeer belangrijke mijlpaal’ was voor de Tokelau-eilanden omdat de eilandengroep nu meer kan investeren in sociale voorzieningen.

De Tokelau-eilanden bevinden zich tussen Nieuw-Zeeland en Hawaï. Ze worden net als de omliggende eilanden tot Polynesië gerekend.

Het grootste deel van de 1500 eilandbewoners is actief in de zelfvoorzienende landbouw terwijl duizenden anderen ervoor hebben gekozen om zich in Nieuw-Zeeland of op de nabijgelegen Samoa-eilanden te vestigen.

Bron: BBC.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
kengai
kengai
11 jaren geleden

Nu nederland nog een stuk duurzamer met zonne energie, maar ja bij ons word de zon benevelt door chemtrails, oh nee, volgens onze piloten is dat allemaal condens.

patricia
patricia
11 jaren geleden

heel goed en mooi ,maar is het gratis of wordt hier ook weer veel geld voor gevraagd de zon is voor ieder van ons en tot nu toe gratis????Dit zou in ons land ook plaats moet en vinden.De zonne-energie en als aanvulling als het te koud is wat nu loopt.Dat scheelt in vervuiling en betaling op alle daken van de huizen??? wie heeft het lef en geld om te starten ??!!
fijne dag iedereen en schijn als een zonnetje.

Chris van Kalken
Chris van Kalken
11 jaren geleden

Tja, in Nederland kunnen we nog steeds geen keuze maken tussen lelijke windmolens of dure fossiele energiebronnen.

ReneH
ReneH
11 jaren geleden

Ik kies voor vrije energie ook goed !?!?

Vond ik goed klinken…hoe is eigenlijk de stand van zaken ?

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x