Homepagina » Archeologie » Wetenschappers ontdekken tweede Stonehenge: “Grootste prehistorische monument in Groot-Brittannië”
Wetenschappers ontdekken tweede Stonehenge: "Grootste prehistorische monument in Groot-Brittannië"

Wetenschappers ontdekken tweede Stonehenge: “Grootste prehistorische monument in Groot-Brittannië”

Het mysterie van Stonehenge wordt nog een stuk vreemder. Wetenschappers hebben op drie kilometer van het monument nog eens 100 grote blokken gevonden die begraven liggen onder de grond.

De BBC spreekt van ‘het grootste prehistorische monument in Groot-Brittannië’. De belangrijke vondst is zondag bekendgemaakt door wetenschappers van de Universiteit van Bradford. Aan de rand van de Durrington Walls, een muur van aarde, vonden ze zo’n 100 stenen op ongeveer een meter onder de grond.

Wetenschappers ontdekken tweede Stonehenge: "Grootste prehistorische monument in Groot-Brittannië"

Stonehenge II (Ludwig Boltzmann Institute)

Het gaat om reusachtige stenen die tot wel 4,5 meter groot zijn. De stenen, die tot nu toe ‘verloren waren voor de archeologie’, staan niet in een cirkel opgesteld, maar liggen in een rij. Gedacht wordt dat de stenen net als bij Stonehenge een religieuze betekenis hebben. De lijn komt namelijk overeen met de baan van de zon tijdens de winterzonnewende. Stonehenge is ook gebouwd naar de stand van de zon. Tijdens de zomer- en winterwende schijnt de zon precies tussen de stenen door.

De wetenschappers staan voor een raadsel. “De vindplaats is helemaal nieuw voor ons en ook de schaal is ongekend,” zeiden ze. “We denken niet dat er ooit al zoiets is ontdekt in de wereld.”

De stenen zijn gevonden met behulp van radartechnologie. Zo’n 4500 jaar geleden bevond zich een belangrijke nederzetting in het gebied. Vandaag de dag is alleen nog de enorme aarden wal zichtbaar.

[Nieuwsblad]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

coronatest

‘Coronatest geeft in 91 procent van de gevallen een fout-positieve uitslag’

De regering van Groot-Brittannië sluit niet uit ...

coronatest

Grote fout ontdekt in coronatest: ‘Steeds meer mensen worden wakker’

Duizenden mensen zijn mogelijk onnodig in lockdown ...

>