Archeologie

Wetenschappers ontdekken 40.000 jaar oude sterrenkaarten in grotten in heel Europa. Waren prehistorische mensen even slim als wij?

Help ons door dit met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Sommige van de oudste grotschilderingen ter wereld hebben onthuld dat mensen in de prehistorie al geavanceerde kennis hadden over astronomie.

De kunstwerken, die verspreid over Europa zijn gevonden, tonen geen wilde dieren zoals in eerste instantie werd gedacht.

De symbolen staan voor sterrenbeelden aan de hemel en werden gebruikt om data en gebeurtenissen zoals komeetinslagen aan te duiden, blijkt uit een analyse van de Universiteit van Edinburgh en de Universiteit van Kent.

Astronomisch inzicht

Onderzoekers onthullen dat mensen 40.000 jaar geleden al bijhielden hoe de positie van de sterren over een periode van duizenden jaren langzaam verandert.

In die tijd begrepen mensen al hoe de rotatieas van de aarde langzaam verschuift. Voorheen werd altijd gedacht dat de oude Grieken dit fenomeen als eerste hadden ontdekt.

De bevindingen laten zien dat mensen tienduizenden jaren geleden al veel meer astronomisch inzicht hadden dan gedacht.

Dezelfde manier

De wetenschappers bestudeerden paleolithische en neolitische grotschilderingen in Turkije, Spanje, Frankrijk en Duitsland.

Op alle plekken werd de tijd op dezelfde manier bijgehouden, hoewel sommige vindplaatsen veel ouder of jonger zijn dan andere.

Revolutie

Hoofdonderzoeker Martin Sweatman zei: “Vroege grottenkunst toont aan dat mensen in de laatste ijstijd geavanceerde kennis hadden over de avondhemel. Ze waren even slim als wij.”

“Deze bevindingen zullen waarschijnlijk een revolutie betekenen voor de manier waarop prehistorische volkeren worden gezien,” aldus dr. Sweatman.

Het onderzoek is verschenen in het Athens Journal of History.

[University of Edinburgh]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hawks
Hawks
3 jaren geleden

‘Waren prehistorische mensen even slim ls wij?’ Provocerende subtitel.

Mijn twee centen: hoe ga je dat meten?

Mijn gevoel zegt mij van wel, even slim. De definitie van slim die ik hanteer is het vermogen om met bestaande kennis en inzicht tot nieuwe kennis en inzicht te komen. Zoals Newton ooit al zei: ‘Ik stond slechts op de schouders van giganten’, zo hebben wij nu veel, heel veel giganten voor ons gehad op wiens schouders wij kunnen staan. De prehistorische mens had er wat minder.

Rob
Rob
3 jaren geleden

Het tijds verschil lijkt groot maar dat is het niet de prehistorische mens is nog steeds aanwezig in deze huidige tijd heeft men alleen meer middelen met techniek om het beter te omschrijven 40000 jaar geleden lijkt dan ook ver weg maar de weg waar we nu zijn om het te bestuderen van die duizenden jaren maar langzaam veranderd als waar men nu in leeft, als men de tijd zou versnellen tot terug naar die tijd in beelden hoe een verandering zich gedraagt ziet men maar kleine veranderingen ondergaan.
Waren mensen uit de prehistorische tijd net zo slim als wij.
Wij bedoelt men ermee zijn we in deze huidige tijd echt wel slimmer geworden dan de prehistorische mens, Nee hoor wij hebben gewoon een iets slimmere techniek om het te begrijpen hoe een sterrenstelsel langzaam een verandering ondergaat men kan zo een imitatie filmpje maken en dan ziet men een verandering van duizenden jaren geleden in woord en beeld
Wat ontbrak er bij die mensen van 40000 jaar geleden de huidige techniek van Nu
Als men de techniek niet toepassen zijn we net zo prehistorisch dan rest ons alleen maar met dezelfde middelen het in grotten in steen op te tekenen alles is gewoon heel langzaam veranderd naar deze huidige tijd ,net als sterren langzaam veranderen veranderd het bij de mens van toen en nu ook en is er maar een kleine verschil te zien wat groot lijkt maar dat is het niet .neem maar bijvoorbeeld de wapens waar men elkaar mee bestrijd of het nu met een pijl en boog is of met in deze tijd vele verschillen wapens het blijft primitief om elkaar te doden met deze middelen dus we leven nog steeds prehistorisch wat betreft het menselijke gedrag..

frans
frans
3 jaren geleden

Slimheid en intelligentie hangt toch af van ons huidige denken.
Nou dat konden de bewoners , mensen 40.000 jaar niet!
zij stonden midden in de waarneming van de cosmos en sterren. en aarde.
Zij namen gewoon waar. En dat zonder het `knappe` denken dat wij ontwikkeld hebben de laatste 450 jaar.
Tja, “net zo slim”als “wij”.
Als wij met ons slimme denken ons weer koppelen aan de kwaliteit van het waarnemen van 40.000 jaar geleden dan pas gaat er een kosmische wereld voor ons open.

Plato
Plato
3 jaren geleden

Ze waren slimmer toen want Jezus/Mohammad/bijbel/koran waren er toen niet en ze moesten niet met de ogen dicht achter hen aanhollen.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

32
0
We lezen graag je reactie!x