Homepagina » Archeologie » Wetenschappers ontdekken 40.000 jaar oude sterrenkaarten in grotten in heel Europa. Waren prehistorische mensen even slim als wij?
Wetenschappers ontdekken 40.000 jaar oude sterrenkaarten in grotten in heel Europa. Waren prehistorische mensen even slim als wij?

Wetenschappers ontdekken 40.000 jaar oude sterrenkaarten in grotten in heel Europa. Waren prehistorische mensen even slim als wij?

Sommige van de oudste grotschilderingen ter wereld hebben onthuld dat mensen in de prehistorie al geavanceerde kennis hadden over astronomie.

De kunstwerken, die verspreid over Europa zijn gevonden, tonen geen wilde dieren zoals in eerste instantie werd gedacht.

De symbolen staan voor sterrenbeelden aan de hemel en werden gebruikt om data en gebeurtenissen zoals komeetinslagen aan te duiden, blijkt uit een analyse van de Universiteit van Edinburgh en de Universiteit van Kent.

Astronomisch inzicht

Onderzoekers onthullen dat mensen 40.000 jaar geleden al bijhielden hoe de positie van de sterren over een periode van duizenden jaren langzaam verandert.

In die tijd begrepen mensen al hoe de rotatieas van de aarde langzaam verschuift. Voorheen werd altijd gedacht dat de oude Grieken dit fenomeen als eerste hadden ontdekt.

De bevindingen laten zien dat mensen tienduizenden jaren geleden al veel meer astronomisch inzicht hadden dan gedacht.

Dezelfde manier

De wetenschappers bestudeerden paleolithische en neolitische grotschilderingen in Turkije, Spanje, Frankrijk en Duitsland.

Op alle plekken werd de tijd op dezelfde manier bijgehouden, hoewel sommige vindplaatsen veel ouder of jonger zijn dan andere.

Revolutie

Hoofdonderzoeker Martin Sweatman zei: “Vroege grottenkunst toont aan dat mensen in de laatste ijstijd geavanceerde kennis hadden over de avondhemel. Ze waren even slim als wij.”

“Deze bevindingen zullen waarschijnlijk een revolutie betekenen voor de manier waarop prehistorische volkeren worden gezien,” aldus dr. Sweatman.

Het onderzoek is verschenen in het Athens Journal of History.

[University of Edinburgh]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

32 reacties

 1. ‘Waren prehistorische mensen even slim ls wij?’ Provocerende subtitel.

  Mijn twee centen: hoe ga je dat meten?

  Mijn gevoel zegt mij van wel, even slim. De definitie van slim die ik hanteer is het vermogen om met bestaande kennis en inzicht tot nieuwe kennis en inzicht te komen. Zoals Newton ooit al zei: ‘Ik stond slechts op de schouders van giganten’, zo hebben wij nu veel, heel veel giganten voor ons gehad op wiens schouders wij kunnen staan. De prehistorische mens had er wat minder.

  8 likes
 2. Vroeger waren ze héél erg dom. Ze sloegen mekaar met knuppels de hersens in en woonden in holen.
  Ze leefden als wilde beesten en hadden geen enkele moraal.
  Ze dansten in hun blote rest om het kampvuur en rotzooien met elkaar dat het een lieve lust was.
  Gelukkig zijn we nu beschaafd en het we verwarming en televisie.

  stelletje mazzelaar zijn we!

  5 likes
  • als iedereen maar met elkaar rommelde,hoe zit het dan met incest en de toenmalige kennis ervan?

   fff

   0 likes
   • Hoezo dat, ben jij daar dan het resultaat van?

    9 likes
    • eens kijken of je in die 10 keer per jaar dat je met niet meer dan gemiddeld 5 woorden per reactie iets plempt,er ook iets zinnings uit je komt.

     nu we het toch over tijdlijnen betreffende de zgn evolutieTHEORIE van freemason darwin hebben,

     de oudste piramide is volgens msm wikip(o)e(p)dia,3500 bc gebouwd.
     het wiel is 3500 bc uitgevonden (wikipedia)

     denk je dat er zonder een wiel ook maar iets wat in de buurt komt van een piramide gebouwd kan worden?(als er al een wiel gebruikt is,wat ik betwijfel),gezien wij ‘veeeeel’ intelligenter zijn dan toen en wij voor bijna alles wel een wiel(tje) gebruiken.

     dus oscaaaaaaar,het wiel word uitgevonden en hoppaaaaa,een piramide.

     graag reageren met meer dan 5 woorden.

     fff

     0 likes
  • Ja we zijn een stuk intelligenter, we maken massa vernietigingswapens.
   Een hele vooruitgang, onze wapens werken ook veel beter dan die knuppels.

   2 likes
  • En Generaal Biff in Nederland woont en verteerd pot de , Mark Rutte.
   Welk een geluk is ons ten deel gevallen.
   Waar hebben wij (Nederlanders) dit aan verdient.
   Ik vraag mij weleens af, doorbordurend op de grot tekeningen, in welke grot is deze Mark Rutte geboren.

   0 likes
 3. Het tijds verschil lijkt groot maar dat is het niet de prehistorische mens is nog steeds aanwezig in deze huidige tijd heeft men alleen meer middelen met techniek om het beter te omschrijven 40000 jaar geleden lijkt dan ook ver weg maar de weg waar we nu zijn om het te bestuderen van die duizenden jaren maar langzaam veranderd als waar men nu in leeft, als men de tijd zou versnellen tot terug naar die tijd in beelden hoe een verandering zich gedraagt ziet men maar kleine veranderingen ondergaan.
  Waren mensen uit de prehistorische tijd net zo slim als wij.
  Wij bedoelt men ermee zijn we in deze huidige tijd echt wel slimmer geworden dan de prehistorische mens, Nee hoor wij hebben gewoon een iets slimmere techniek om het te begrijpen hoe een sterrenstelsel langzaam een verandering ondergaat men kan zo een imitatie filmpje maken en dan ziet men een verandering van duizenden jaren geleden in woord en beeld
  Wat ontbrak er bij die mensen van 40000 jaar geleden de huidige techniek van Nu
  Als men de techniek niet toepassen zijn we net zo prehistorisch dan rest ons alleen maar met dezelfde middelen het in grotten in steen op te tekenen alles is gewoon heel langzaam veranderd naar deze huidige tijd ,net als sterren langzaam veranderen veranderd het bij de mens van toen en nu ook en is er maar een kleine verschil te zien wat groot lijkt maar dat is het niet .neem maar bijvoorbeeld de wapens waar men elkaar mee bestrijd of het nu met een pijl en boog is of met in deze tijd vele verschillen wapens het blijft primitief om elkaar te doden met deze middelen dus we leven nog steeds prehistorisch wat betreft het menselijke gedrag..

  7 likes
  • Je bedoelt dat we met techniek net zo slim proberen te worden als de historische mens. Iets wat in geen enkele tijd zal gaan lukken. We zijn inmiddels zo ver in de D-evolutie dat we niet meer kunnen bevatten hoe één de historische mens was met de aarde en het universum. Hoe achterlijk we inmiddels met z´n allen geworden zijn en het duurt nog even voordat we weer de betere kant van de cirkel opgaan.

   2 likes
 4. Ze waren slimmer toen want Jezus/Mohammad/bijbel/koran waren er toen niet en ze moesten niet met de ogen dicht achter hen aanhollen.

  4 likes
 5. Slimheid en intelligentie hangt toch af van ons huidige denken.
  Nou dat konden de bewoners , mensen 40.000 jaar niet!
  zij stonden midden in de waarneming van de cosmos en sterren. en aarde.
  Zij namen gewoon waar. En dat zonder het `knappe` denken dat wij ontwikkeld hebben de laatste 450 jaar.
  Tja, “net zo slim”als “wij”.
  Als wij met ons slimme denken ons weer koppelen aan de kwaliteit van het waarnemen van 40.000 jaar geleden dan pas gaat er een kosmische wereld voor ons open.

  1 likes
  • Ze konden 40.000 jaar geleden wellicht geen iPhones met spellingscheck maken maar dom waren ze zeker niet.
   Maar er staat piramides op aarde van Bosnië tot Antarctica, Zuid-Amerika en weer terug naar Egypte. Perfect uitgelijnd met de sterren, qua dimensies gekoppeld aan de reeks van fibonacci en gemaakt van elementen die wij heden ten dagen met moeite kunnen tillen.
   Ik denk niet dat ze aan de sfinx van Gizeh zijn begonnen zonder plan en enige ervaring te hebben opgedaan.
   Ik denk ook dat we bewust dommer worden gehouden…

   4 likes
 6. Dat vroeg Van Gaal ook , met ben ik zo slim of jij zo dom het is nooit beantwoord , dit met een knip oog

  2 likes
 7. De sterrenhemel was het meest constante voor de vroege mens. De mensen en de natuur veranderden sneller. Zelfs de aarde was aan veranderingen onderhevig. De sterrenhemel gaf houvast.

  1 likes
 8. Er was een hogere beschaving ooit maar ja wie weet wanneer dat was !

  0 likes
 9. Dat zullen we nooit weten

  0 likes
 10. Dit is tien-vijftien jaar geleden op al tv geweest in een documentaire. Toen werd ook al de link gelegd tussen grottekeningen en de sterren. Opvallend was hier dat de positie van de “sterren” in de grottekeningen precies overeenkwam met de daadwerkelijke positie buiten de grot tienduizenden jaren geleden. Gebruikten zij soms een kompas…

  0 likes
 11. dit lees ik al minstens 30 jaar en het is nog veel ouder ,gewoon oud nieuws heb er vele boeken over gelezen ,het terugkerende is altijd er zijn al diverse hoge beschavingen geweest .en keer op keer zijn deze ten onder gegaan .volgens de inka.s leven we momenteel in het 5 tijdperk het tijdperk van de chaos .en eerlijk dat klopt . geen enkel middel amerikaans volk heeft beweert dat zij de giga bouwerken hebben gebouwd en toch zijn ze er op de onmogelijkste plekken . ook zij kende de sterrenhemel en dat gaat niet lukken in een paar honderd jaar zelfs niet in een paar 1000 jaar . de theorie van een totale omkanteling aarde is zo gek nog niet . ook ben ik wel geneigd om de steeds terug kerende hoge beschavingen te aanvaarden gezien onze neiging tot zelf destructie .ook de giga vulkaan uitbarstingen zou kunnen .gezien de konningslijsten soemeriers en egyptenaren hebben . en vergeet ook niet de vele verhalen in de rigvedda.s .of marabhatha . een beroemd persoon ik dacht einstein zij ooit . al deze verhalen zijn voortgekomen uit de fantasie van een mens . maar je moet wel eerst een voorbeeld hebben om te fantaseren .

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

kleine ijstijd

Kleine ijstijd op komst? De voorspellingen van de NASA zullen u verrassen

De hele dag door wordt u bestookt ...

vikingen

Mysterieuze runensteen van de Vikingen waarschuwt voor nieuwe ijstijd. Wetenschappers kraken 1200 jaar oude code

Wetenschappers hebben een 1200 jaar oude code ...