Wetenschap

Wetenschappers vinden manier om gedachten te lezen

Help ons door deze info met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Gedachten lezen is niet langer sciencefiction. Wetenschappers kunnen hersenscanners gebruiken om gezichten te reconstrueren op basis van gedachten. Dat blijkt uit een nieuwe studie in het tijdschrift NeuroImage. Proefpersonen kregen foto’s van verschillende gezichten te zien. Aan de hand van de neurale activiteit konden wetenschappers de gezichten reconstrueren.

Tijdens de studie kregen 30 deelnemers in totaal 300 foto’s te zien van gezichten met uiteenlopende huidskleur, etniciteit en gezichtsuitdrukking. Vervolgens werd op basis van de patronen van neurale activiteit over het algemeen een succesvolle gezichtsreconstructie gemaakt. De afbeeldingen zijn wazig en komen niet exact overeen, maar sommige reconstructies lijken opvallend veel op de foto’s.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

In de gezichtsreconstructies kwam de huidskleur in alle gevallen overeen met de foto’s waar de mensen naar keken en in 24 van de 30 gevallen werd de aanwezigheid of afwezigheid van een glimlach goed gedetecteerd. In twee derde van de gevallen werd het geslacht goed vastgesteld en in de helft van de reconstructies klopte de haarkleur. De onderzoekers zeiden dat er zeker nog ruimte is voor verbetering.

Wetenschappers vinden manier om gedachten te lezen

Het gaat om de eerste studie waarbij gezichtsreconstructies worden gemaakt op basis van gedachten. “Dit is gedachten lezen,” zei coauteur Alan S. Cowen van de Universiteit van Californië – Berkeley. Voor het onderzoek werd functionele MRI gebruikt, een speciale techniek waarbij de activiteit van hersenen door middel van een computer in een driedimensionaal beeld zichtbaar wordt gemaakt.

Men hoopt dat met de methode op een dag misdaden kunnen worden opgelost, mentale aandoeningen beter kunnen worden begrepen en dromen kunnen worden opgeslagen. Met dit soort technologieën kunnen alleen de actieve delen van het brein worden gelezen. Je kunt een herinnering pas meten op het moment dat een persoon eraan denkt.

[Fox News]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
10 jaren geleden

De mens begint aardig op een DNA-Kloonmachine/quantumPC te lijken.

Nique
Nique
10 jaren geleden

Ik vind dit helemaal niet prettig.

Sunshine
Sunshine
10 jaren geleden

Pfieuw…. gelukkig gaat het alleen gebruikt worden in ons voordeel zoals alle ontdekkingen.

Ze zijn toch zo doorzichtig. Wat dat betreft ben ik geen hersenscanner nodig om hun gedachten te kunnen lezen.
Lijkt erop dat de gedachtenpolitie onderweg is.

sjon
sjon
10 jaren geleden

ik zie niks nou ja geen gedachte betekent geen beeld

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x