Homepagina » Wetenschap » Wetenschappers vinden manier om gedachten te lezen
Wetenschappers vinden manier om gedachten te lezen

Wetenschappers vinden manier om gedachten te lezen

Gedachten lezen is niet langer sciencefiction. Wetenschappers kunnen hersenscanners gebruiken om gezichten te reconstrueren op basis van gedachten. Dat blijkt uit een nieuwe studie in het tijdschrift NeuroImage. Proefpersonen kregen foto’s van verschillende gezichten te zien. Aan de hand van de neurale activiteit konden wetenschappers de gezichten reconstrueren.

Tijdens de studie kregen 30 deelnemers in totaal 300 foto’s te zien van gezichten met uiteenlopende huidskleur, etniciteit en gezichtsuitdrukking. Vervolgens werd op basis van de patronen van neurale activiteit over het algemeen een succesvolle gezichtsreconstructie gemaakt. De afbeeldingen zijn wazig en komen niet exact overeen, maar sommige reconstructies lijken opvallend veel op de foto’s.

In de gezichtsreconstructies kwam de huidskleur in alle gevallen overeen met de foto’s waar de mensen naar keken en in 24 van de 30 gevallen werd de aanwezigheid of afwezigheid van een glimlach goed gedetecteerd. In twee derde van de gevallen werd het geslacht goed vastgesteld en in de helft van de reconstructies klopte de haarkleur. De onderzoekers zeiden dat er zeker nog ruimte is voor verbetering.

Wetenschappers vinden manier om gedachten te lezen

Het gaat om de eerste studie waarbij gezichtsreconstructies worden gemaakt op basis van gedachten. “Dit is gedachten lezen,” zei coauteur Alan S. Cowen van de Universiteit van Californië – Berkeley. Voor het onderzoek werd functionele MRI gebruikt, een speciale techniek waarbij de activiteit van hersenen door middel van een computer in een driedimensionaal beeld zichtbaar wordt gemaakt.

Men hoopt dat met de methode op een dag misdaden kunnen worden opgelost, mentale aandoeningen beter kunnen worden begrepen en dromen kunnen worden opgeslagen. Met dit soort technologieën kunnen alleen de actieve delen van het brein worden gelezen. Je kunt een herinnering pas meten op het moment dat een persoon eraan denkt.

[Fox News]


Vond je deze informatie belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

5 reacties

 1. Ik vind dit helemaal niet prettig.

  1 likes
 2. De mens begint aardig op een DNA-Kloonmachine/quantumPC te lijken.

  0 likes
 3. Pfieuw…. gelukkig gaat het alleen gebruikt worden in ons voordeel zoals alle ontdekkingen.

  Ze zijn toch zo doorzichtig. Wat dat betreft ben ik geen hersenscanner nodig om hun gedachten te kunnen lezen.
  Lijkt erop dat de gedachtenpolitie onderweg is.

  0 likes
 4. ik zie niks nou ja geen gedachte betekent geen beeld

  0 likes
 5. gedachten lezen? eigenlijk zijn het beelden die door gedachten worden opgewekt, gedachten worden zo woorden en woorden worden vermengt met gedachten waar beelden door ontstaan en gevormd worden ,deze beelden wijzen naar iets toe ,iedereen heeft beeld/gedachten natuurlijk kan iedereen denken ,men kan iemand in gedachten nemen en op dat moment gaat het leven in gedachten ongeacht wat het ook is..,het brein zelf is deze gedachtenbeeld maker ,het kan er alles van maken zowel positief als negatief dat is nou het mooiste van het menszijn ,maar pas op voor deze gedachtenbeelden makende woordelijke kracht zij bezit zowel het negatieve als het positieve kracht die in wezen de kern is van het brein zelf, waardoor juist zijn kracht is om zo gehandhaafd om bouwend en afbrekend te werken wat een natuurlijk proces is, scheiding van deze inwerkende kracht zal altijd meer problemen opleveren omdat men het plitst ,men hoopt de problemen van misdaden zo te kunnen oplossen maar verstevigen juist de misdaad men zal in de toekomst of eigenlijk is deze al aanwezig, weleens een beroep kunnen doen waarin beroepen zo dat iedereen zijn beroep zijn werk als een excuus zal zien als een rechtvaardiging om zijn beroep te beschermen ,kunnen beroepen op eigen misdadig onbewuste gedrag en het als een excuus kunnen aanwenden als een goed gedrag of een opbouw naar een beteren wereld .. alleen het zien of de observatie zal het gedrag van de mens veranderen in mededogen , gedachten lezen een herinnering zien die zowel positief als negatief is brengt geen oplossing maar pijn en vreugde ,observeren en zien dat het brein altijd een gedachten/beeld woorden makende proces is, handelt het als een gedachten die een taak of opdracht voortbrengt in de kracht van goed of slecht als men dat ziet en herkent brengt het meer evenwicht in de persoon zelf om zo meer evenwicht tussen deze twee voort te brengen hoe het brein werkt voor de persoon zelf, en deze weg is heel persoonlijk.. en deze persoonlijkheid handhaaft zich in overleven net als in de natuur.. men probeert het probleem op te lossen door het wetenschappelijk alles te verklaren maar als het brein zo in elkaar zit wat valt er dat op te lossen in de misdaad ? als de natuur een opbouw en afbraak schepping en vernietiging is wat een natuurlijke wet is waarin deze door het brein word ontkent. Ja dan hebben we inderdaad een probleem?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Wondermeisje (9) voelt emoties en leest gedachten van moeder

Wondermeisje (9) voelt emoties en leest gedachten van moeder

Nandana, een 9-jarig autistisch meisje uit India, ...

Bijna-doodervaringen en uittredingen zijn overweldigend vredig

Bijna-doodervaringen en uittredingen zijn overweldigend vredig

De meeste mensen die een bijna-doodervaring hebben ...