Wetenschap

Wetenschappers vinden manier om gedachten te lezen

Help ons door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Gedachten lezen is niet langer sciencefiction. Wetenschappers kunnen hersenscanners gebruiken om gezichten te reconstrueren op basis van gedachten. Dat blijkt uit een nieuwe studie in het tijdschrift NeuroImage. Proefpersonen kregen foto’s van verschillende gezichten te zien. Aan de hand van de neurale activiteit konden wetenschappers de gezichten reconstrueren.

Tijdens de studie kregen 30 deelnemers in totaal 300 foto’s te zien van gezichten met uiteenlopende huidskleur, etniciteit en gezichtsuitdrukking. Vervolgens werd op basis van de patronen van neurale activiteit over het algemeen een succesvolle gezichtsreconstructie gemaakt. De afbeeldingen zijn wazig en komen niet exact overeen, maar sommige reconstructies lijken opvallend veel op de foto’s.

In de gezichtsreconstructies kwam de huidskleur in alle gevallen overeen met de foto’s waar de mensen naar keken en in 24 van de 30 gevallen werd de aanwezigheid of afwezigheid van een glimlach goed gedetecteerd. In twee derde van de gevallen werd het geslacht goed vastgesteld en in de helft van de reconstructies klopte de haarkleur. De onderzoekers zeiden dat er zeker nog ruimte is voor verbetering.

Wetenschappers vinden manier om gedachten te lezen

Het gaat om de eerste studie waarbij gezichtsreconstructies worden gemaakt op basis van gedachten. “Dit is gedachten lezen,” zei coauteur Alan S. Cowen van de Universiteit van Californië – Berkeley. Voor het onderzoek werd functionele MRI gebruikt, een speciale techniek waarbij de activiteit van hersenen door middel van een computer in een driedimensionaal beeld zichtbaar wordt gemaakt.

Men hoopt dat met de methode op een dag misdaden kunnen worden opgelost, mentale aandoeningen beter kunnen worden begrepen en dromen kunnen worden opgeslagen. Met dit soort technologieën kunnen alleen de actieve delen van het brein worden gelezen. Je kunt een herinnering pas meten op het moment dat een persoon eraan denkt.

[Fox News]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
8 jaren geleden

De mens begint aardig op een DNA-Kloonmachine/quantumPC te lijken.

Nique
Nique
8 jaren geleden

Ik vind dit helemaal niet prettig.

Sunshine
Sunshine
8 jaren geleden

Pfieuw…. gelukkig gaat het alleen gebruikt worden in ons voordeel zoals alle ontdekkingen.

Ze zijn toch zo doorzichtig. Wat dat betreft ben ik geen hersenscanner nodig om hun gedachten te kunnen lezen.
Lijkt erop dat de gedachtenpolitie onderweg is.

sjon
sjon
8 jaren geleden

ik zie niks nou ja geen gedachte betekent geen beeld

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

5
0
We lezen graag je reactie!x