De macht van het inlichtingenapparaat is groot. Emeritus hoogleraar Kees van der Pijl van de Universiteit van Sussex zegt nog nooit eerder te hebben meegemaakt dat het hoofd de AIVD en van de MIVD de hoofdrol speelden in een politieke campagne, in dit geval de sleepwet.
Hij vroeg zich af waar de politici waren, die deze nieuwe wet erdoor hebben gejast.
Van der Pijl wijst erop dat minister van Binnenlandse Zaken Ollongren (D66) en premier Rutte (VVD) helemaal niet wisten waar het over ging. Toch zeiden ze groot voorstander van de wet te zijn.
Ollongren en Rutte vertelden op televisie dingen over de wet die gewoon niet klopten, aldus de hoogleraar.
Helemaal niet waar
Ze zeiden bijvoorbeeld dat het afluisteren vroeger via de ether ging, maar dat dat nu ook via de kabel moet gebeuren. Omdat dat via de oude wetgeving niet mogelijk was, moest de wet worden aangepast.
“Dat is helemaal niet waar,” zegt Van der Pijl. “Er werd vroeger ook al via de kabel afgeluisterd. Zij wisten duidelijk niet waar het om ging.”
Rob Bertholee, het hoofd van de AIVD, bleef op tv maar herhalen dat de Russen, Iraniërs en Chinezen eraan komen en dat de sleepwet er snel moest komen.
Tijdens een raadgevend referendum stemde een meerderheid van de kiezers tegen de nieuwe wet. Het lijkt erop dat het kabinet deze uitslag naast zich neer zal leggen.
Op te bergen
Het uiteindelijke doel hiervan is om gegevens van mensen door te spelen naar de Amerikaanse inlichtingendiensten.
Van der Pijl merkt op dat de FBI in de jaren negentig, dus nog vóór 9/11, allerlei landen instrueerde om wetten aan te nemen die het legaal zouden maken om afluistergegevens aan de Amerikanen door te geven.
“Het is een instructie die komt vanuit Amerika,” zegt hij. “Er is geen politicus van de mainstream partijen in Nederland die het in zijn hoofd zou halen om zich daartegen te verzetten.”
Het makkelijkste is dus te bedanken voor de inspanning van het referendum en de uitslag netjes op te bergen in de ronde opbergbak onder het bureau, klinkt het.
We kunnen met jou doen wat we willen
Nederlandse politici volgen altijd slaafs de bevelen op die uit de VS komen. Doen ze dat niet, dan zwaait er wat.
Van der Pijl noemt als voorbeeld een incident begin jaren tachtig, toen Hans van Mierlo – de oprichter van D66 – minister van Defensie was.
De Nederlandse marine was in die periode uitgenodigd om mee te doen aan intimiderende oefeningen voor de kust van Nicaragua.
Van Mierlo vroeg zich openlijk af of dat wel de bedoeling was van de Nederlandse marine. In Den Haag werd de minister vervolgens aangereden door een Porsche.
Het opvallende was dat het Nederlandse kenteken van die Porsche niet in Nederland was geregistreerd, herinnert Van der Pijl zich.
“Dit was een plaagstootje,” zegt hij. “Zo van: we kunnen met jou doen wat we willen.”
Bekijk het hele gesprek hieronder:
‘Veel jongeren worden te snel behandeld voor ADHD’
Kijk: journalist zegt op tv dat wereldleiders ‘het bloed van kinderen drinken’
VIDEO: “UFO-vloot waargenomen in Bolivia”
Nieuwe medicijnen niet goed getest, eisen te laag
Leger Irak haalt twee Britse vliegtuigen met wapens voor terreurgroep ISIS neer
‘Onderzoekers medicijnen houden bewust bijwerkingen achter’
Kijk: Gideon van Meijeren laat zien welke agenda er écht achter de vermeende ‘stikstofproblematiek’ schuilgaat
Oekraïense vicepremier pleit voor cashloze samenleving in 2030: ‘Wat een toeval weer’
Dit zijn de financiers van de pro-Palestijnse protesten op universiteiten