Homepagina » Mens en Dier » ‘Wij konden gestrande bultrug redden’
Wij konden gestrande bultrug redden

‘Wij konden gestrande bultrug redden’

Verschillende organisaties eisen opheldering over de gang van zaken rond de woensdag gestrande bultrug bij Texel.

De politie en de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNMR) zouden vrijwillige reddingswerkers de toegang tot het dier hebben ontzegd.

Er was sprake van een gebrekkige samenwerking en belangenverstrengeling, aldus directeur van Sea Shepherd Nederland Geert Vons.

Verdienen

De beschuldiging roept herinneringen op aan orka Morgan die door het Dolfinarium in Harderwijk werd opgevangen. De orka werd overgebracht naar dierenpark Loro Parque op Tenerife. Belangengroepen vonden dat het dier moest worden vrijgelaten in zee. Ze stelden ook dat het Dolfinarium alleen maar aan de orka wilde verdienen.

Nog voordat de bultrug was overleden toonde natuurmuseum Naturalis al interesse in het karkas. Dat schoot verschillende partijen in het verkeerde keelgat. De Partij voor de Dieren noemde het storend dat al werd gesproken over tentoonstelling van het skelet terwijl het dier nog in leven was.

De partij vindt dat belanghebbenden zoals Naturalis geen rol mogen spelen in de besluitvorming rond aangespoelde dieren. De voornaamste reden dat er geen explosieven zijn gebruikt is dat Naturalis dan niets meer aan het karkas had gehad, aldus Vons.

Springlevend en actief

Hij vindt het verdacht dat reddingswerkers het dier niet alsnog vlot mochten trekken. De KNMR had meerdere pogingen gewaagd, maar die mislukten ‘door materiaalpech’.

De gemeente Texel verklaarde de ligplaats tot verboden gebied. Zaterdagavond werd burgemeester Francine Giskes gevraagd het verbod op te heffen zodat het dier alsnog gered kon worden, maar zij kapte het gesprek af.

Op vrijdag werd de bultrug geïnjecteerd met een dodelijk slaapmiddel. Hoewel dierenartsen concludeerden dat het dier leed was de bultrug op zaterdag nog gewoon in leven.

“Wij kwamen tot op 15 meter van de bultrug die voor drie kwart in het water lag,” liet een vrijwillige reddingswerker weten. “Wij hadden het idee dat er afgelopen dagen niets aan gedaan is. Wij konden de bultrug redden, maar onze poging werd afgebroken door de politie, de KNRM en de burgemeester van Texel. Er is besloten het dier plat te spuiten, hoewel we zelf hebben gezien dat de bultrug nog springlevend en actief was.”

Bron: Nd.nl Foto: Ecomare

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
58 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
dymphna
dymphna
8 jaren geleden

Walgelijk dat men het dier niet hielp en dat men het gewoon heeft laten lijden en dan vraag ik me af waarom ! Je schaamt je onderhand om mens te zijn

Carpa
Carpa
8 jaren geleden

Wat dit nou weer precies is weet eigenlijk niemand die er niet rechtstreeks bij betrokken was, maar het voelt alleszins niet als goed aan.
Eeuwig zonde en ongehoord dat men dit dier zo heeft laten liggen en men ervoor koos om het een fatale injectie toe te dienen! Terwijl ‘t anders kon…zucht!
Hoewel we elkaar niet veel anders behandelen is dit weer het zoveelste minpunt op het conto van de mensheid.

Jolanda
Jolanda
8 jaren geleden

Inderdaad om te kotsen die autoriteiten die het zeggen hebben, platspuiten die lui zou ik zeggen.

Frenchcorefcker
Frenchcorefcker
8 jaren geleden

Als het om zoiets gaat zou je met z’n alle gewoon schi#t aan de overheid/politie enzovoorts moeten hebben, en het dier moeten proberen te redden. Moeten gewoon met z’n alle naar voren komen en duidelijk maken dat dit niet mag en kan, en er iets aan doen! Ik weet zeker dat het aantal vrijwilligers, hulpverleners en organisaties groter had geweest dan het aantal politie mensen die je zouden willen tegen houden.. ook daarvan denk ik dat als zij geen *dienst hadden gehad, zij het dier hadden willen helpen.. Voor het belang en gevoel van onszelf en van het dier, en niet van de overheid en (macht hebbende).

willen ze je oppakken voor het bevrijden/verlossen van een dier? mocht het zover komen dan weet ik zeker dat het volk achter je zal staan..

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

kamerleden

Vanaf morgen kent Nederland medische apartheid, maar voor Kamerleden ‘geldt dit allemaal niet’

Vanaf 25 september mag ik niet meer ...

hulp

NineForNews heeft je hulp nodig

Het wordt steeds duidelijker zichtbaar dat overheden, ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

58
0
We lezen graag je reactie!x