Homepagina » Natuur en Milieu » Oeps! Dit is hoe windmolens bijdragen aan het broeikaseffect
Oeps! Dit is hoe windmolens bijdragen aan het broeikaseffect

Oeps! Dit is hoe windmolens bijdragen aan het broeikaseffect

Windmolens verminderen de uitstoot van broeikasgassen, maar dragen wel bij aan het broeikaseffect door de hete en vochtige luchtmassa’s die ze de atmosfeer in sturen. Dat blijkt uit een studie die is verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Joule.

Twee Harvard-onderzoekers hebben berekend dat als de hele Verenigde Staten voorzien zouden worden van elektriciteit opgewekt door windmolens, de grondtemperatuur met 0,54 graden zou stijgen in het deel van het land dat bedekt wordt met windturbines.

‘s Nachts

Over het hele continent zou het om 0,24 graden gaan.

De grootste veranderingen vinden volgens de wetenschappers ’s nachts plaats: dan zou de temperatuur met liefst 1,5 graad stijgen.

Zonneparken

“De windmolen verslaat steenkool op alle milieu-indicatoren, maar dat betekent niet dat de impact ervan te verwaarlozen is,” zei coauteur Harvard-professor David Keith.

De auteurs van de studie schatten ook dat de impact van zonneparken, die ook een opwarmingseffect kunnen hebben, tien keer kleiner zou zijn dan die van windturbines, voor de opwekking van eenzelfde hoeveelheid elektriciteit.

Vijf tot 20 keer meer

De onderzoekers hebben bovendien berekend dat zonne- en windmolenparken vijf tot 20 keer meer grond in beslag gaan nemen dan in eerste instantie werd aangenomen.

De gemiddelde temperatuur op aarde is sinds het einde van de 19e eeuw met ongeveer een graad gestegen.

[Harvard, Belga]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • eksegese schreef:

  Heel snel stoppen met die peperdure waanzin, het doet dus meer kwaad dan goed zo blijkt nu. Maar aan de andere kant is een paar graden warmer misschien helemaal zo slecht nog niet met een kleine ijstijd die volgens duizenden wetenschappers op de drempel ligt. Koude periodes zijn altijd nog de moeilijkste gebleken om te overleven.

  4 likes
 • rayoflight schreef:

  denk niet dat molentjes aan opwarming aarde bijdragen. Alles wat de mens doet is te verwaarlozen. Volgens Nasa zal het de komende jaren behoorlijk koud worden. dat regelt de natuur zelf. De hele klimaat veranderings hype berust niet op feiten , maar op gelul van msm journalisten die dat de mensen willen aanpraten. Mocht men echt co2 in atmosfeer willen verminderen neem dan een torium reactor en zet electrisch co2 in o2 of zo om.
  Energie is de sleutel tot de toekomst. Domme windmolens zijn niet voldoende om economy te laten groeien. China weet dat en investeert in Thorium reactors. Als de domme media hun zin krijgt is de hele infrastructuur van energievoorziening binnen een aantal jaren volkomen ontoereikende. Nederland wordt dan een 3de wereld land net als de rest van het westen die het duurzame groene energie path volgt.

  4 likes
 • Klaus schreef:

  Ik vraag het me altijd al eens af wat over 20 jaar blijkt m.b.t. Zonne en windenergie. Er wordt toch heel veel luchtstroom energie (wind) omgezet in electriciteit waardoor deze energie niet meer in de atmosfeer zit en dus de luchtstroming verminderd. Zo ook met de zonneenergie, omdat wij er stroom van maken verdwijnt deze energie uit het natuurlijke systeem net als de windenergie. Welke invloed zal dat op de duur hebben op de energie-ecologie van de aarde ?

  Ik ben bang dat dat het tegengestelde is van wat we graag zouden zien………………

  3 likes
 • joepiedepoepie schreef:

  Pffft.
  GRATIS energie is er al meer dan 100 jaar.
  Het wordt alleen voor ons verborgen gehouden

  Zoek maar eens op Nicola Tesla, Viktor Schauberger, Lester Hendershot en vele vele anderen.
  AL HUN WERK is geconfisqueerd door overheden en/of oligarchen en deze mensen zijn compleet kapot gemaakt.
  Het scheelt de rockefellers en de Rothschilds namelijk veel te veel in hun winsten. Zij verkopen zelfs aan ons dat aardolie een FOSSIELE brandstof is die “op” raakt om er zelf zoveel mogelijk voor te kunnen vragen. Wat een ONZIN is dat!
  K##VOLK. Dat is het!

  2 likes
 • Margie schreef:

  Nuclear technology has always had two faces—the promise of incredible bounty and its enormously destructive capacity.

  0 likes
 • x

  Check Also

  windmolens

  Schokkende cijfers over het aantal dode vleermuizen door windmolens

  Windmolens. Ze maken kabaal. Veel mensen verzetten ...

  windmolens

  De aap komt uit de mouw: stroom van Nederlandse windmolens gaat naar Microsoft. ‘Volksverlakkerij’

  Windmolenparken schieten als paddenstoelen uit de grond. ...

  >